Όπως γράφτηκε και στο πρώτο κείμενό μας, προ διετίας, το Persona 5 Royal είναι παιχνίδι που δεν έρχεται συχνά. Συνδυάζει τόσα πολλά στοιχεία, με τόσο στυλ και μαεστρία, που δικαίως ανήκει στο Πάνθεον των καλύτερων JRPG όλων των εποχών. Οπότε, το παρόν κείμενο θα εστιάσει κυρίως στην μεταφορά του τίτλου στο Nintendo Switch, όπως και στις επιδόσεις του. Οι αναφορές στο παιχνίδι γενικότερα θα είναι συμπυκνωμένες και σύντομες, καθώς έχει ήδη γραφεί ένα πλήρες κείμενο που αναλύει τις προσθήκες του Persona 5 Royal, αλλά και ένα ακόμη για το πρωτότυπο Persona 5.
Ξεκινώντας, μια μικρή εισαγωγή. Το Persona 5 Royal είναι η βελτιωμένη και πληρέστερη έκδοση του Persona 5, του πέμπτου βασικού τίτλου της σειράς (έκτου, αν θεωρηθούν δύο εντελώς ξεχωριστοί τίτλοι το ζευγάρι Persona 2) που αρχικά κυκλοφόρησε για PlayStation 3 και PlayStation 4 το 2016. Πρωταγωνιστής είναι ένας νεαρός μαθητής, που βρίσκεται κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που ίσως διέπραξε (ίσως και όχι) κι έτσι, μεταφέρεται σε άλλο σχολείο. Εκεί, η ζωή του όλη θα αλλάξει, αφού ανακαλύπτει πως μπορεί να μεταμορφωθεί και να χρησιμοποιεί ένα πανίσχυρο Persona σε μάχες, μαζί με άλλες δυνάμεις. Με το ψευδώνυμο “Joker”, πλέον, στόχος του είναι να εισβάλλει στο “Palace” κάθε κακοποιού και διεφθαρμένου για να εξουδετερώσει τις κακές του σκέψεις και συμπεριφορές.
Το κάθε παλάτι είναι, πρακτικά, ο κόσμος που έχει στο μυαλό του κάθε άνθρωπος – οι επιθυμίες του. Οι εχθροί δεν είναι πάντα σατανικοί παλιάνθρωποι, καθώς αρκετά συχνά υπάρχει τόσο «γκρι» όσο χρειάζεται για να βάλει τον παίκτη σε σκέψεις για το τι είναι πράγματι κακό και τι είναι μια διαφορετική άποψη. Ακόμη και άτομα με τις καλύτερες των προθέσεων, μπορούν να προβληματίσουν με τις μεθόδους τους. Σιγά-σιγά, ο Joker καταλήγει να ηγείται των Phantom Thieves, μιας παρέας ατόμων με παρόμοιες δυνάμεις επί των Personae, δίνοντας στον παίκτη τη δυνατότητα να συνθέσει μια ομάδα επιλέγοντας τρεις χαρακτήρες, οι οποίοι θα πολεμούν με στόχο να κατατροπώσουν τα διεστραμμένα μυαλά. Οι εισβολές μπορούν να ολοκληρωθούν με τη μία, αν οι Phantom Thieves βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να κουράζονται από τις συνεχείς μάχες σε μπουντρούμια και να θέλουν να φύγουν από τον κόσμο του Metaverse για να ξεκουραστούν στον πραγματικό.
Μακριά από το Metaverse και τις μάχες, το παιχνίδι παρουσιάζει πλήθος δραστηριοτήτων για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του παίκτη. Από τα σχολικά μαθήματα και τις εξετάσεις (όπου ο παίκτης συμμετέχει ενεργά), έως την ανάπτυξη σχέσεων με τους φίλους τού Joker, το μαγείρεμα, τις ταινίες και τις βόλτες στο μοντέρνο Τόκυο, η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που δικαιολογεί τις περίπου 100 ώρες (ναι, 100) που διαρκεί η βασική ιστορία. Το Persona 5 Royal πρόσθεσε αρκετό νέο περιεχόμενο επί της βασικής έκδοσης, από νέους χαρακτήρες (συμμάχους και μη), νέα τέλη, νέους εχθρούς, επιθέσεις, διαλόγους, ιστορίες και ολόκληρα τρίμηνα στο σχολείο μέχρι νέα Personae, εξοπλισμό και τοποθεσίες. Γενικά, οι προσθήκες του Persona 5 Royal είναι αναρίθμητες, τόσες πολλές που είναι τελείως άδικο να αναφερθεί ως ένα απλό expansion ή κάτι παρεμφερές. Είναι κάτι κοντινότερο σε ολική ανακατασκευή του τίτλου.
Και κάπου εδώ, αρχίζει να μπαίνει η έκδοση του Nintendo Switch στο κάδρο. Η έκδοση του Persona 5 Royal για PlayStation 4 είναι η βάση πάνω στην οποία χτίστηκαν οι νέες εκδόσεις για PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch και PC. Περιλαμβάνουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και μια ευχάριστη έκπληξη εδώ, είναι πως όλο το περιεχόμενο της έκδοσης του Switch βρίσκεται στην κασέτα με συνολικό όγκο περίπου στα 13GB. Ακόμη, όλο το πρόσθετο περιεχόμενο (στολές, Personae κλπ) περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή, οπότε οι παίκτες δεν έχουν να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Οι διαφορές αρχίζουν να εμφανίζονται στις επιδόσεις. Το Persona 5 ξεκίνησε ως τίτλος του PlayStation 3 που προσαρμόστηκε στο PlayStation 4, με την έκδοση Persona 5 Royal να ανανεώνει πολλά πράγματα στον τεχνικό τομέα, καθώς φαίνεται να δανείζεται τα πιο λεπτομερή μοντέλα χαρακτήρων που χρησιμοποιήθηκαν στο Persona 5: Dancing in Starlight.
Η έκδοση του PlayStation 4 φτάνει στα 1080p/30fps με το PlayStation 4 Pro να φτάνει στα 4K/30fps, κάτι που άλλαξε με τις νεότερες εκδόσεις. Τα PlayStation 5 και Xbox Series X «τρέχουν» σε 4K/60fps, με το Xbox Series S στα 1080p/60fps. Ωστόσο, το Nintendo Switch έχει αισθητή πτώση σε αυτά τα νούμερα, φτάνοντας στα 810p (docked) και 540p (portable), με τα καρέ κλειδωμένα στα 30fps. Στην έκδοση του PlayStation 3, υπήρχε μια αστάθεια η οποία δεν υφίσταται στο Switch, καθώς ακόμη και σε πιο έντονες μάχες δεν παρατηρήθηκε κάποια αισθητή πτώση στα καρέ. Η ανάλυση στο PlayStation 3 έφτανε τα 720p, οπότε το Switch είναι σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα, όμως σε τηλεόραση 55” δείχνει αρκετά θολό. Η αισθητική βοηθάει την κατάσταση, καθώς δεν πρόκειται για παιχνίδι με ρεαλιστικά γραφικά, οπότε σώζονται αρκετά πράγματα και όταν υπάρχει δράση στην οθόνη, δύσκολα θα σταθεί κανείς στην ανάλυση ή τις λεπτομέρειες. Αλλά, σίγουρα θα μπορούσε να είχε καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να αυξηθεί η ανάλυση.
Τα 30fps δεν αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά τα θολά μοντέλα και οι «λασπωμένες» λεπτομέρειες σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει (μιλάμε για έναν τίτλο με ρίζες στο PlayStation 3, εξάλλου), όταν υπάρχουν πολύ εντυπωσιακότερα παιχνίδια που «τρέχουν» πολύ καλύτερα. Ακόμη και παιχνίδια της ίδιας εταιρείας έχουν καλύτερες επιδόσεις, ειδικά σε portable mode (π.χ. Tokyo Mirage Sessions #FE Encore). Η εκπληκτική αισθητική του τίτλου είναι κάτι που τραβάει το ενδιαφέρον από το πρώτο λεπτό. Απίστευτα στιλάτα γραφικά, σαν manga εν κινήσει, με τα μενού να είναι πολύ δυναμικά και ιδιαίτερα χωρίς να γίνονται περίπλοκα ή δύσκολα στη χρήση. Για ένα τόσο «γεμάτο» turn-based RPG, με τόσες ενέργειες (απλές επιθέσεις, όπλα, Persona, skills κλπ), είναι αξιοζήλευτος ο τρόπος με τον οποίο η P-Studio συνέδεσε ένα πλήκτρο με κάθε ενέργεια αντί να χαθεί σε ατέλειωτα μενού. Το αποτέλεσμα είναι δυναμικός και ακατάπαυστος ρυθμός, που κάνει τον παίκτη να ξεχνάει πως παίζει ένα παραδοσιακά «αργό» είδος παιχνιδιού όπου ο χρόνος είναι σταματημένος.
Αντίστοιχα, η (κυρίως jazz) μουσική είναι εκπληκτική, καθώς ακόμη και τα τραγούδια που παίζουν στις μάχες σφύζουν από κλάση και μοναδικότητα. Η έκδοση Royal πρόσθεσε αρκετά νέα τραγούδια, αλλάζοντας ακόμη και το intro του παιχνιδιού, με την Lyn και την Persona Music Band να προσφέρουν ποιοτικό υλικό που αξίζει πολλά ακούσματα εντός κι εκτός παιχνιδιού (το soundtrack βρίσκεται στο Spotify). Έχοντας όλα αυτά κατά νου, το Persona 5 Royal προτείνεται στο Switch; Αναμφίβολα. Πρόκειται για ένα ασύλληπτα ποιοτικό παιχνίδι, με προσοχή στη λεπτομέρεια οπουδήποτε κοιτάξει και βρεθεί ο παίκτης, με μοναδικά μελανά σημεία ορισμένες στιγμές όπου οι διάλογοι και οι καταστάσεις τραβούν λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Το gameplay είναι εθιστικό, οι χαρακτήρες καλοφτιαγμένοι (από το πρωταγωνιστικό καστ έως τους αντίπαλους), η αισθητική και η μουσική μαζί ένα έργο τέχνης και το περιεχόμενο ατέλειωτο, με την ιστορία να έχει πολλές πιθανές εκβάσεις.
Κατά τα άλλα, οι επιδόσεις είναι επιεικώς μέτριες σε Nintendo Switch, έχοντας στο μυαλό πως πρακτικά πρόκειται για ένα παιχνίδι του PlayStation 3 ανακατασκευασμένο – υπάρχουν πολύ εντυπωσιακά ports στην πλατφόρμα (π.χ. Bayonetta 2 στα 60fps, αντί 30fps που έτρεχε σε PlayStation 3, Dragon Ball Z Kakarot, No Man’s Sky, Dragon Quest XI και πολλά ακόμη) που δείχνουν τι είναι εφικτό. Τουλάχιστον, η Atlus φρόντισε όλο το (άφθονο) περιεχόμενο να βρίσκεται στην κασέτα, κάτι πολύ θετικό για λάτρεις των παιχνιδιών σε φυσική μορφή κι όσους απεχθάνονται το «50-50» κασέτας και download. Κάτοχοι Nintendo Switch που λατρεύουν τα JRPG (και δη παλιάς κοπής στις μάχες), άφθονους χαρακτήρες, διαλόγους και ιστορίες, μια τεράστια βασική πλοκή με πολλαπλά μονοπάτια και anime με φοβερή μουσική, οφείλουν στον εαυτό τους να παίξουν το Persona 5 Royal.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity