Πριν από 25 χρόνια, η αγορά μιας κάρτας ήχου ήταν σχεδόν αναγκαία για όλους τους κατόχους υπολογιστών. Σήμερα, λίγοι κάνουν το βήμα καθώς όλοι οι υπολογιστές έχουν ενσωματωμένο υποσύστημα ήχου, το οποίο μπορεί να κάνει πολύ παραπάνω από τα βασικά. Όμως, ακόμα και σήμερα, η αγορά μιας ξεχωριστής κάρτας ήχου μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα του ήχου. Πόσο μάλλον όταν αυτή μπορεί να το κάνει τόσο για τον υπολογιστή, όσο και για τις κονσόλες. Η Creative SoundBlaster X G6 είναι μια τέτοια κάρτα, με κόστος γύρω στα €150. Μπορεί τα χρήματα να φαντάζουν πολλά, όμως οι δυνατότητές της είναι ενδιαφέρουσες, καθώς δεν είναι απλή κάρτα ήχου αλλά και ένα υψηλής ποιότητας DAC (digital-to-analog converter) με ευαισθησία 130dB και υποστήριξη Hi-Res ήχου 32bit/384KHz.
Το πακέτο περιλαμβάνει ένα μικρό σε διαστάσεις κουτί, που μέσα περιέχει την ίδια τη κάρτα, καλώδιο mini USB για σύνδεση και παροχή ρεύματος, ένα οπτικό καλώδιο καθώς και εγχειρίδια χρήσης. Η Creative SoundBlaster X G6 είναι λοιπόν μια USB συσκευή με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα πακέτο τραπουλόχαρτα. Κατασκευασμένη από πλαστικό, διαθέτει μια σειρά από εισόδος και εξόδους. Συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος βρίσκουμε τη θύρα microUSB (σίγουρα θα θέλαμε να είναι Type-C), μια line in 3,5mm που μπορεί να λειτουργήσει και σαν optical-in και μια αντίστοιχη για έξοδο ήχου. Στην πρόσοψη, έχουμε μια κλασσική έξοδο ακουστικών 3,5mm και μια ακόμα είσοδο μικροφώνου επίσης 3,5mm. Μάλιστα, η έξοδος ακουστικών λειτουργεί και σαν είσοδος μικροφώνου, όταν βάλουμε κάποιο headset με μονό καλώδιο που περιλαμβάνει και τα δυο σήματα ήχου. Στο κέντρο της πρόσοψης υπάρχει μια μεγάλη ροδέλα που χρησιμοποιείται για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, ενώ με ένα πάτημά της γίνεται mute/unmute ο ήχος. Αξίζει να σημειώσουμε πως η ροδέλα δεν έχει αρχή και τέλος και στη πραγματικότητα περιστρέφεται χωρίς σταματημό, κάτι που σημαίνει πως δεν ξέρουμε πότε ακριβώς έχουμε φτάσει στο μέγιστη της έντασης του ήχου. Η ίδια η ροδέλα είναι φωτιζόμενη, όπως είναι και το Χ δίπλα στο λογότυπο SoundBlaster, στο πάνω μέρος της συσκευής, με το πώς φωτίζει το X να μπορεί να ρυθμιστεί μέσα από τη Windows εφαρμογή Sound Blaster Connect 2. Τέλος, στη δεξιά πλευρά του υπάρχουν δυο πλήκτρα (Scout Mode και SBX ) και ένας διακόπτης που αλλάζει το gain της ενίσχυσης στα ακουστικά από low σε high, ανάλογα με το αν τα ακουστικά έχουν ή όχι προενίσχυση.
Η σύνδεση με τον υπολογιστή γίνεται άμεσα και η Creative SoundBlaster X G6 αναγνωρίζεται άμεσα, όμως είναι απαραίτητη η εγκατάσταση της εφαρμογής Sound Blaster Connect 2, καθώς μέσω αυτής ο χρήστης μπορεί να προβεί σε πλήθος αλλαγών του ήχου, ενεργοποιώντας την τεχνολογία SoundBlaster X. Έχουμε μια σειρά από έτοιμες ρυθμίσεις ανάλογα με το τι θα παίξει στα ακουστικά/ηχεία όπως gaming, μουσική και ταινίες αλλά και ρυθμίσεις για συγκεκριμένα παιχνίδια όπως Call of Duty, CounterStike, DOTA, LoL, Overwatch, Fortnite και άλλα. Για κάθε μια από αυτές η SoundBlaster X τεχνολογία αλλάζει το equalizer, τον τρόπο που δημιουργείται surround ήχο, τα μπάσα, τη μεγαλύτερη ή μικρότερη έμφαση στους διαλόγους και το κατά πόσο θα χρησιμοποιείται η αυτόματη ρύθμιση της έντασης. Όλα αυτά μπορούμε να τα ρυθμίσουμε και χειροκίνητα προφανώς, ενώ πατώντας το σχετικό πλήκτρο πάνω στη συσκευή, ενεργοποιείται και απενεργοποιείται η τελευταία ρύθμιση που είχαμε.
Στην πραγματικότητα, το πλήκτρο αυτό έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα όταν η Creative SoundBlaster X G6 συνδεθεί με κονσόλα. Όσον αφορά το Scout Mode, καταρχάς αυτό απενεργοποιεί αυτόματα την SBX τεχνολογία. Πρόκειται για μια διαφορετική ρύθμιση που σκοπό έχει να ακούγονται καλύτερα τα βήματα τον αντιπάλων σε ένα παιχνίδι με τη χρησιμότητά της να είναι καλύτερη σε multiplayer παιχνίδια προφανώς. Δε λειτουργεί πάντα καλά και μερικές φορές μπερδεύεται όταν πχ υπάρχει και δυνατός άνεμος που ακούγεται στο παιχνίδι, αλλά γενικά η απόδοση του Scout Mode εξαρτάται από το κάθε παιχνίδι. Υπάρχουν και πάρα πολλές ρυθμίσεις για το μικρόφωνο οι οποίες πραγματικά κάνουν καλή δουλειά, ενώ το tab Voice Morph έχει τη πλάκα του καθώς επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει εντελώς τη φωνή του και να τη κάνει να ακούγεται κάτι άλλο πχ παιδική, γερασμένη, δαιμονική, ρομποτική και άλλα.
Όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα στον υπολογιστή. Όμως όπως είπαμε, η Creative SoundBlaster X G6 λειτουργεί και σε κονσόλες. Στο PS4 και το Switch παίζει μέσω USB, με το Xbox One να παίζει αποκλειστικά μέσα οπτικής εξόδου ήχου, κάτι που είναι δυνατό και στο PS4. Στην περίπτωση αυτή βέβαια πρέπει να συνδεθεί σε μια USB ούτως ή άλλως, για λόγους τροφοδοσίας ρεύματος. Αλλιώς χρειάζεται φορτιστής. Στην κονσόλα, αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να ενεργοποιείσαι με τα πλήκτρα τις δυο ξεχωριστές λειτουργίες, χρησιμοποιώντας τις εργοστασιακές ρυθμίσεις της Creative. Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από το να βάλει κάποιος ένα headset. Το γεγονός ότι η Creative SoundBlaster X G6 χρησιμοποιεί ξεχωριστή προ-ενίσχυση για καθένα από τα δυο κανάλια ήχο, προσφέρει σαφώς ανώτερο αποτέλεσμα, αφού η επεξεργασία γίνεται ξεχωριστά. Άλλωστε, συνήθως τα δυο κανάλια έχουν διαφορετικό ήχο και θα έπρεπε ούτως ή άλλως να αντιμετωπίζονται χώρια.
Στο PC βέβαια τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, λόγω των διαφορετικών ρυθμίσεων που μπορεί να κάνει ο χρήστης. Δοκιμάζοντας διάφορα ακουστικά που ήδη είχαμε χρησιμοποιήσει, αλλά και κανονικά ηχεία, από τη μια παρατηρήσαμε πως η μέγιστη ένταση του ήχου μπόρεσε να αυξηθεί, προφανώς λόγω του δυνατότερου ενισχυτή σε σχέση με την onboard, από την άλλη ο ίδιος ο ήχος ήταν σαφώς καθαρότερος. Γενικότερα, η κάρτα αναβάθμισε κάθε αναλογικό ακουστικό που δοκιμάσαμε, προσφέροντας πλουσιότερο ήχο σε όλες τις συχνότητες και ταυτόχρονα ανεβάζοντας την ένταση. Οπότε γίνεται αντιληπτό άμεσα πως τόσο καιρό, η onboard κάρτα ήχου περιόριζε την ακουστική μας. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, η Creative SoundBlaster X G6 μπορεί όντως να αναβαθμίσει τη gaming (και όχι μόνο) εμπειρία κάθε χρήστη, κάτι που αν το έλεγε κανείς πριν τη δοκιμάσει, θα πίστευε πως είναι ψέμα.
Πολύ καλό review, θα ήθελα να δώ και άλλα τέτοια. Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι σχεδόν το οποιοδήποτε εξωτερικό DAC/Amplifier αναβαθμίζει την ποιότητα του ήχου σε σχέση με τις on-board. Αλλά θα ήθελα να ήξερα, αν έχεις δοκιμάσει, που στέκεται (από θέμα ποιότητα ήχου και έντασης στα ακουστικά, δεν με ενδιαφέρουν τα ψευδο-surround κτλ.) σε σχέση με το Fiio E10K (που ήδη έχω) και το Sennheiser GSX 1000 που σκέφτομαι να πάρω. Αν γινόταν να βρείτε τα συγκεκριμένα να τα κάνετε review και μια σύγκριση θα ήταν το ιδανικό.