Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

ASUS Zenbook S16 Review

*
Το ASUS Zenbook S16 με το νέο Ryzen AI SoC είναι ένα εξαιρετικό ultra portable notebook με καταπληκτική οθόνη, μεγάλη αυτονομία και καλές επιδόσεις.

Το 2024 είναι η χρονιά του AI σε όλα τα επίπεδα και δε θα μπορούσε να μην είναι και στο hardware. Πριν λίγο καιρό παρουσιάσαμε το ASUS Vivobook S15 S5507, ένα από τα πρώτα laptop νέας γενιάς με δυνατότητες AI, βασισμένο σε επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM. Σήμερα, θα δούμε ένα άλλο νέο laptop της ASUS, το Zenbook S16 (μπορείτε να το βρείτε εδώ), το οποίο και αυτό έρχεται με αναβαθμισμένες δυνατότητες AI και βασίζεται σε ένα νέο SoC, το οποίο όμως προέρχεται από την AMD.




Το συγκεκριμένο σύστημα το είχαμε δει πρώτη φορά το περασμένο Απρίλη σε ένα event της Asus, μόνο που τότε δε μπορούμε να το λειτουργήσουμε καθώς ήταν engineering sample. Πλέον όμως κυκλοφορεί κανονικά. Κοστίζει €2400 και σίγουρα είναι μια ακριβότερη επιλογή σε σχέση με το Vivobook και γενικά ένα ακριβό laptop, το οποίο είναι σχεδιασμένο να κάνει όμως τα πάντα. Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.



Ο υπολογιστής έρχεται σε μια λιτή συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε το ίδιο το σύστημα και το εξαιρετικά μικρό, σχεδόν σε μέγεθος πακέτου τσιγάρων, τροφοδοτικό των 65Watt που χρησιμοποιεί Type-C θύρα. Ο υπολογιστής μπορεί να φορτίσει προφανώς και από άλλα τροφοδοτικά που υποστηρίζουν 5-20V φορτίσεις, ακόμα και από powerbanks που υποστηρίζουν τέτοια ρεύματα, με τη ταχύτητα φόρτισης της τεράστιας μπαταρίας των 78Wh να είναι αρκετά γρήγορη. Δοκιμάσαμε το φορτιστή των 120 Watt του Xiaomi 13 Pro και το σύστημα φόρτισε χωρίς κανένα πρόβλημα. Αφαιρώντας τον υπολογιστή από το κουτί του, αντιλαμβανόμαστε αμέσως την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής του υπολογιστή. Η ASUS έχει χρησιμοποιήσει ένα νέο υλικό το οποίο για το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί μια νέα τεχνική που την ονομάζει “Ceraluminium”.



Αυτή η τεχνική έχει εφαρμοστεί στη πλάτη της οθόνης, πάνω στην οποία υπάρχει ανάγλυφο και το αρχικό A της ASUS. Η τεχνική αυτή που έχει εφαρμοστεί στο αλουμινένιο κομμάτι χρησιμοποιείται σε διάφορες άλλες υψηλής ποιότητας κατασκευές  και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στο χρόνο . Το υπόλοιπο σώμα είναι αλουμινένιο, η συναρμογή είναι κορυφαία, όπως κορυφαία είναι και η αίσθηση που αποκομίζει ο κάτοχός του, με το σύστημα να είναι εξαιρετικά ελαφρύ στο 1,5Kg αλλά και λεπτό (1,1 εκατοστά). Πραγματικά αναλογικά με το μέγεθος της οθόνης (16’’), το σύστημα είναι εξαιρετικά portable, μη κουράζοντας το χρήστη όταν το βάλει σε ένα backpack. Πόσο μάλλον όταν μπορεί κανείς να το πάρει μαζί του χωρίς να χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις το φορτιστή μαζί, χάρη στη μεγάλη αυτονομία που προσφέρει.



Η οθόνη διαγωνίου 16 ανοίγει άνετα με το ένα χέρι και μπορεί με τη μέγιστη κλήση που μπορεί να φτάσει να είναι περίπου 120 μοίρες. Στην έκδοση που έχουμε για δοκιμή, το panel είναι touch και στη συσκευασία υπάρχει και συμβατό pen για να μπορέσει κανείς να χρησιμοποιήσει ευκολότερα τις λειτουργίες αφής της. Η ίδια η οθόνη χρησιμοποιεί αναλογίες πλευρών 16:10 και λειτουργεί σε ανάλυση 2880x180 pixel, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει refresh rate στα 120Hz. Και όλα αυτά είναι διαθέσιμα σε ένα OLED panel. Η οθόνη είναι εξαιρετικά λεπτή, τα περιθώρια δεξιά και αριστερά του panel είναι μικρά, ενώ πάνω και κυρίως κάτω από αυτή μεγαλύτερα. Βέβαια, πάνω από το panel βρίσκεται και η 3D κάμερα, συμβατή με το Windows Hello για login με αναγνώριση προσώπου.



Η ίδια η οθόνη είναι απλά κορυφαία με ένα μικρό μειονέκτημα. Τα χρώματα είναι πανέμορφα, οι γωνίες θέασης άριστες ενώ η μηδενική αντίθεση και το βαθύ μαύρο προσφέρουν μοναδική εμπειρία χρήσης στα Windows. Η ASUS μάλιστα έχει προβεί και σε κάποιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα για burn in. Για παράδειγμα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ένα ελαφρύ transparency στη taskbar ή να επιλέξουμε να είναι μόνο το ενεργό παράθυρο σε πλήρη φωτεινότητα και το υπόλοιπο desktop με χαμηλότερη φωτεινότητα, κάτι που επιτρέπει να γίνει ένα OLED panel. Από εκεί και πέρα, η οθόνη υποστηρίζει HDR περιεχόμενο, με τα Windows 11 να προσφέρουν και την επιλογή για το Auto-HDR, που μετατρέπει αυτόματα SDR περιεχόμενο σε HDR. Το panel πάντως αντανακλά αρκετά τους περιβάλλοντες φωτισμούς (είναι glare). Επίσης, δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινή η οθόνη, καθώς μετρήσαμε γύρω στα 382nits σε περιβάλλον SDR, με τη φωτεινότητα σε μικρό παράθυρο σε περιβάλλον HDR να φτάνει τα 540 nits (άλλωστε είναι VESA CERTIFIED Display HDR True Black 500).



Η αλήθεια είναι ότι για καθημερινή χρήση, τα επίπεδα φωτεινότητας είναι υπερ αρκετά σε κλειστό χώρο, όμως λόγω του ότι έχουμε ένα glossy panel, οι περιβάλλοντες φωτισμοί κάνουν την εμφάνισή τους πάνω της. Γενικά όμως, η οθόνη είναι λόγος να αποκτήσει κανείς το σύστημα. Η κορυφαία multimedia εμπειρία που προσφέρει το σύστημα δε θα μπορούσε να είναι πλήρης αν και ο ήχος δεν ήταν καλός. Και πραγματικά, το σύστημα ηχείων που έχει ενσωματώσει η ASUS, με Dolby Atmos υποστήριξη κάνει άριστα τη δουλειά του, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό, λεπτό και ελαφρύ laptop.



Τα 6 ηχεία προσφέρουν ήχο με μεγάλη ένταση, χωρίς καμία παραμόρφωση και δυνατά, γεμάτα μπάσα. Το ASUS Zenbook S16 είναι ένα εξαιρετικό σύστημα για κατανάλωση περιεχομένου, κάτι που μπορεί να κάνει κανείς άνετα και εν κινήσει με τη μπαταρία και για πολλές ώρες. Για παράδειγμα σε streaming από το Netflix μπορεί να αντέξει άνετα 11-12 ώρες (με τη φωτεινότητα κάπου στη μέση, λιγότερο με τη μέγιστη φωτεινότητα). Ακόμα όμως και παίζοντας μια 4K ταινία τοπικά, η αυτονομία είναι αρκετή για περίπου 10 ώρες χρήσης.



Από πλευράς θυρών, το ASUS Zenbook S16 καταφέρνει να είναι σχεδόν πλήρες, πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι είναι ιδιαίτερα λεπτό. Στην αριστερή έχουμε μια έξοδο ακουστικών/είσοδο μικροφώνου, έξοδο HDMI 2.1, και δυο Type-C USB 4.0 με δυνατότητα εξόδου εικόνας, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και οι θύρες φόρτισης,. Στη δεξιά πλευρά πάλι, έχουμε μια Type-A θύρες USB 3.2 Gen 12καθώς επίσης και ένα αναγνώστη καρτών microSD. Επιπλέον, το σύστημα διαθέτει ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 7 και Bluetooth 5.4, οπότε είμαστε καλυμμένοι. Το touchpad του υπολογιστή είναι μεγάλο, άνετο και εύχρηστο. Προσφέρει συμβατότητα με τα gestures των Windows ενώ διαθέτει και κάποιες ακόμα λειτουργίες, καθώς μπορούμε να σύρουμε πάνω-κάτω το δάχτυλό μας στις δυο κάθετες πλευρές του για να αυξομειώσουμε τη φωτεινότητα (δεξιά πλευρά) ή την ένταση του ήχου (αριστερή πλευρά).



Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή δεν περιλαμβάνει αριθμητικό, με τα περισσότερα πλήκτρα να είναι μεγάλα και άνετα στη χρήση. Μικρότερα είναι τα function και τα cursor keys.  Η αίσθηση που αφήνει το πληκτρολόγιο είναι άριστη, όπως άριστος είναι και ο φωτισμός. Μπορούμε να επιλέξουμε 3 επίπεδα ή να τον απενεργοποιήσουμε πλήρως, αλλά ακόμα και στο πρώτο επίπεδο ο φωτισμός είναι αρκετά δυνατός. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως το πληκτρολόγιο διαθέτει και ένα νέο πλήκτρο, αυτό που εκκινεί άνετα το Copilot+ των Windows 11, τις AI λειτουργίες που έχει ενσωματώσει η Microsoft, σε συνεργασία με την OpenAi. Προς το παρόν όμως, το Copilot+ είναι αποκλειστικότητα των συσκευών με Snapdragon και στο Zenbook S16, το πλήκτρο αντί να φορτώσει το copilot, ενεργοποιεί μια λίστα με τις πρόσφατες εφαρμογές που έχουμε τρέξει. Κάποια στιγμή το σύστημα θα πάρει την αναβάθμιση των Windows που θα ενεργοποιήσει τόσο το CoPilot όσο και τις άλλες AI λειτουργίες των Windows που είδαμε στο Vivobook. Προς παρόν οι AI δυνατότητες του νέου SoC της AMD μπορούν να αξιοποιηθούν από άλλες εφαρμογές, όπως το δωρεάν AMUSE 2.0 (για image generation), το Cameo Studio (για αλλαγή της εικόνας της web cameras) ή το Gigapixel AI για image upscale.



Πριν μιλήσουμε για αυτές, ας μιλήσουμε για τον AMD Ryzen AI 9 HX 370, το κορυφαίο –προς το παρόν- επεξεργαστή της γενιάς Strix Point, με Zen 5 πυρήνα και RDNA 3.5 γραφικά (Radeon 890M), ο οποίος διαθέτει NPU με ισχύος 50TOPS (περισσότερα από αυτά του Snapdragon X Elite της Qualcomm). Δυστυχώς αυτή η NPU χρησιμοποιείται ελάχιστα ακόμα και από τις παραπάνω εφαρμογές –που μας πρότεινε η AMD. Συγκεκριμένα, μόνο το Amuse το κάνει και αυτό για το Super Resolution, το upscale της εικόνας που δημιουργείται σε μεγαλύτερη ανάλυση. Το Cameo προς το παρόν βασίζεται στη GPU και θα πάρει την αναβάθμιση για NPU αργότερα. Πάντως η ASUS έχει ενσωματώσει μια ενδιαφέρουσα AI λειτουργία όσον αφορά στην οθόνη, με το laptop να αντιλαμβάνεται πότε δε τη κοιτάμε ώστε να μειώνει τη φωτεινότητα και όταν το βλέμμα μας επιστρέφει, την επαναφέρει. Αν πάλι απομακρυνθεί ο χρήστης από μπροστά της, η οθόνη μαυρίζει εντελώς και επανέρχεται, με μια όμως εκνευριστική καθυστέρηση όταν επιστρέψουμε.



Σε επίπεδο hardware τώρα, το σύστημα έρχεται όπως είπαμε με τον  AMD Ryzen AI 9 HX 370 με 12 πυρήνες και 24 threads, ακολουθώντας αρχιτεκτονική Big.Little, με 4 Zen 5 πυρήνες έως τα 5,1Ghz και 8 Zen 5c έως τα 3,3Ghz, ο οποίος συνοδεύεται από 32GB μνήμης LPDDR5X στα 7500Mhz. Ο δίσκος είναι ένας γρήγορος NVMe 2TB. Ο επεξεργαστής όπως είπαμε είναι αρχιτεκτονικής x86 και προφανώς δεν έχουμε θέματα συμβατότητας με εφαρμογές. Από εκεί και πέρα τώρα, η ASUS διαθέτει 4 προφίλ όσον αφορά στις επιδόσεις του CPU: Full Speed, Performance, Standard και Whisper, με καθένα από αυτά να αποδίδει διαφορετικά καθώς το TDP είναι διαφορετικό.  Τρέχοντας το Cinebench 2024 (multicore) και στα τέσσερα πήραμε κατά σειρά 974/971/868/798 πόντους,. Όμως το πρώτο είναι κάπως θορυβώδες με τους ανεμιστήρες να ακούγονται αρκετά (πάντα στο Cinebench βέβαια), ενώ το Whisper είναι πρακτικά αθόρυβο. Στη πράξη, οι περισσότεροι χρήστες θα έχουν το σύστημα στο Standard, αλλά ακόμα και στο Full Speed, οι ανεμιστήρες δε πρόκειται να ακούγονται εφόσον η CPU δεν λειτουργεί στο 100% συνεχώς. Οι παραπάνω μετρήσεις έγιναν με το laptop στο ρεύμα. Τι συμβαίνει όμως αν το βγάλουμε από τη πρίζα? Οι επιδόσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με το power προφίλ που επιλέγουμε στα Windows, αλλά ακόμα και στο Performance, είναι χαμηλότερες . Για παράδειγμα στο Standard mode του MyASUS πήραμε 677 και 775 πόντους με Efficiency και Performance αντίστοιχα, αλλά αντίστοιχα νούμερα πήραμε και στο Silent και στο Performance! Βέβαια οι μετρήσεις είναι το ένα θέμα, γιατί στη πράξη το σύστημα είναι εξαιρετικά γρήγορο στη καθημερινή χρήση. Δε παρατηρήσαμε κολλήματα, καθυστερήσεις κτλ και όλα λειτουργούν μια χαρά.



Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του υπολογιστή είναι η αυτονομία του η οποία είναι πραγματικά μεγάλη. Αναφερθήκαμε νωρίτερα στην αυτονομία όσον αφορά στην αναπαραγωγή βίντεο, αλλά και στη καθημερινή χρήση, μπορεί κανείς να περιμένει άνετα 6-10 ώρες λειτουργίας, ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις των εφαρμογών που τρέχουν. Όσον αφορά στο Standby, αυτό τρώει περίπου 10% της μπαταρίας για μια μέρα Standby, οπότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το Hibernate των Windows. Μπορεί βέβαια κανείς να εξαντλήσει τη μπαταρία και σε 1,5 ώρα, παίζοντας για παράδειγμα παιχνίδια. Ναι, καλά διαβάσατε, η GPU του είναι ικανή για gaming. Μη περιμένετε να παίξετε στη native ανάλυση, παρά μόνο παλαιότερα και όχι απαιτητικά games. Όμως ακόμα και σύγχρονα παιχνίδια παίζουν αρκετά καλά. Τρέξαμε αρκετά, με το laptop στο ρεύμα και το Performance προφίλ στο MyAsus και μπορούμε να πούμε ότι μόνο εξαιρετικά απαιτητικά games, όπως το Avatar (25/31 fps 1080p/720p αντίστοιχα με Low γραφικά, FSR3 στο performance ) δε θα παίζουν καλά. Το Shadow of the Tomb Raider έβγαλε 41 fps (1080p/medium), το Rise of the Tomb Raider 54 fps (1080p/medium), το Assassin’s Creed Mirage 61 fps (1080p /Medium με FSR στο Performance), το Dying Light 2 54.5 fps (1080p /Low με FSR στο Performance), ενώ ακόμα και το Cyberpunk 2077 έβγαλε 34 fps σε 1080p στο Steam Deck preset χωρίς καθόλου upscale. Όλα τα παραπάνω έτρεξαν με το Package Power να κλειδώνει στα 33 Watt περίπου, το σύστημα ψύξης να ακούγεται και το τμήμα του υπολογιστή πάνω από το πληκτρολόγιο να είναι εξαιρετικά ζεστό, σε σημείο να μη θες να το αγγίξεις, αλλά το υπόλοιπο σώμα του notebook να μην αντιμετωπίζει θέματα θέρμανσης.



Συνολικά, το ASUS Zenbook  S16 είναι ένα ποιοτικό laptop με άριστη οθόνη, εντυπωσιακό ήχο, μεγάλη αυτονομία, καλές επιδόσεις σε όλα, διαθέτει μπόλικες θύρες και μπορεί να παίξει και παιχνίδια. Απλά τα χρήματα που ζητάει δεν είναι καθόλου λίγα 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πανέμορφη, touch οθόνη, αν και η φωτεινότητά της θα θέλαμε να είναι υψηλότερη
  • Λεπτό, ελαφρύ, ποιοτικό
  • Μεγάλη αυτονομία, ικανή για μια μέρα χρήσης με ένα μικροσκοπικό τροφοδοτικό
  • Μπορείς να παίξει και παιχνίδια!
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η AI ισχύς του SoC ακόμα... δεν αξιοποιείται από εφαρμογές
  • Τα χρήματα που ζητάει δεν είναι καθόλου λίγα
  • Το σύστημα ψύξης στα δυο "γρήγορα" προφίλ ακούγεται. Όχι ενοχλητικά, αλλά ακούγεται
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*