Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Είναι το hacking ντροπή;

*
Ο όρος hacking (ελληνιστί "χάκινγκ") θεωρείται αμφιλεγόμενος από πολλούς. Μερικές φορές έχοντας την έννοια της παράνομης ενέργειας, άλλες υποδηλώνοντας κάτι σωστό και καλό. Αυτό που στην αλήθεια υποδηλώνει είναι ένας τρόπος να αποδείξει (ή όχι) την περιέργεια. Η περιέργεια είναι ένα μέσο που συνεισφέρει συχνά στην πρόοδο, καθώς η εξερεύνηση και η αναζήτηση διαφορετικών τρόπων ανάγνωσης των πραγμάτων είναι κάτι θεμιτό και επωφελές στην επιστήμη ή σε άλλους τομείς (ακόμα και στα video games). Tο hacking είναι ένα εργαλείο προς την επίτευξη αυτού του στόχου!

Κάποιες φορές επίσης το hacking συνεισφέρει στην καλυτέρευση και στο "άνοιγμα" πολλών θεμάτων, δίνοντας πρόσβαση -σε μεγάλες μάζες ανθρώπων- σε πληροφορίες που μέχρι τότε δεν ήταν προσβάσιμες. Το "άνοιγμα" (ή αλλιώς openness) είναι ένας άλλος αμφιλεγόμενος όρος, τον οποίο πολλοί μπερδεύουν με το δωρεάν (το οποίο δεν είναι φυσικά), όμως είναι μια έννοια άμεση συνδεδεμένη με το hacking, μιας και το hacking οδηγεί στο "άνοιγμα". Η βασική αρνητική, και ηθελημένα προσποιούμενη ως άποψη από πολλούς, είναι η χρήση του hacking για το συνολικό καλό (ή "for the greater good" όπως πολλοί ηθελημένα θέλουν να λένε και να προβάλλουν). Εδώ είναι το κρίσιμο σημείο και η παρεξήγηση, η οποία γίνεται από πολλούς. Η χρήση του hacking ξεφεύγει δυστυχώς από τα όρια όταν δεν χρησιμοποιείται για καλό σκοπό, οδηγώντας στο λεγόμενο κακόβουλο hacking.

Υπάρχουν διάφοροι "έξυπνοι" που λένε ότι «μα αν δεν γινόταν αυτό δε θα γνωρίζαμε...». Εδώ είναι όμως το σημείο όπου η ενέργεια του "χακέματος" πρέπει να κρίνεται με προσοχή, να μην έχει επίπτωση στον κόπο και στο μόχθο επιστημόνων (ή γενικότερα τρίτων) και εφόσον προκαλεί ζημιά να έχει και την ανάλογη επιβάρυνση στον προκαλούντα hacker, ώστε να αποθαρρύνεται η συνέχιση τέτοιων κακόβουλων ενεργειών! Φυσικά από την άλλη υπάρχουν και αυτοί όπου θεωρούνται "άτρωτοι" (ή αλλιώς "un-hackable") σε τέτοιου είδους επιθέσεις ή σκοπούς, κρίνουν αλαζονικά τα πάντα (πολλές φορές έχοντας οι ίδιοι εξασκήσει το hacking αθέμιτα για να φτάσουν εκεί...). Έχουν σκεφτεί όμως ότι οι πολλές φορές προκλητικές, αθέμιτες και αλαζονικές στάσεις και απόψεις μπορεί να προκαλέσουν μια επίθεση; Θα έπρεπε το "hacking" να χρησιμοποιείται ως ο "προστάτης" των υπολοίπων σε τέτοια θέματα;

Εδώ το πράγμα μπλέκει λίγο και χρίζει την προσοχή μιας ευνομούμενης πολιτείας και μιας κοινωνίας που προβάλει το καλό, το ηθικό και το νόμιμο παράλληλα. Ο κριτής σίγουρα τελικά σε όλα αυτά είμαστε εμείς οι υπόλοιποι. Το hacking είναι σίγουρα παραπάνω από μια λέξη, για πολλούς είναι τρόπος ζωής... Αυτό που εμείς οι υπόλοιποι ίσως θα έπρεπε να σεβόμαστε περισσότερο είναι να μπορεί ο καθένας να εκφραστεί ελεύθερα και να εξασκεί το hacking, αρκεί να το χρησιμοποιεί ηθικά, νόμιμα και για το καλό όλων…

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Erufailon
    • Αν είσαι μεγάλη πολυεθνική εταιρία ή κράτος που ελέγχει τους πολίτες του και τους θέλει υπόδουλους τότε το hacking είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σου.
      Αν είσαι ελεύθερος άνθρωπος (με την αρχαιοελληνική έννοια και όχι τη σημερινή) τότε to hacking είναι ότι ήταν ο Σωκράτης για τους πολιτικούς της Αρχαίας Αθήνας δηλαδή ο Νο1 εχθρός και αυτός που "διέβαλλε" την νεολαία.

    • alex4444
    • Ωραιο αρθρο, θα συμφωνησω πολυ με τις 2 τελευταιες παραγραφους. Γενικα το hacking ειναι δικοπο μαχαιρι και οπως σε ολες τις περιπτωσεις πρεπει να βρεθει μια μεση λυση.

      Ειμαι της αποψης οτι πρεπει να πληρωνουμε για το gaming, την μουσικη, το σινεμα, καθως μιλαμε για αγορα προιοντος-υπηρεσιας που χρειαζομαστε. Πρεπει ομως και οι τιμες των προαναφερθεντων να μην κινουνται σε ληστρικα επιπεδα αλλιως θα φανε τα μουτρα τους.

      Ειδικα η μουσικη και το σινεμα ηδη εχουν παθει ζημια και θα συνεχισουν να υφιστανατι αν δεν αλλαξουν προς κατι πιο δικαιο. Μιλαμε για ενα σαπιο συστημα(αντιστοιχο με της κυβερνησης αυτου του τοπου) που δεν πηρε ποτε χαμπαρι την οργη του κοσμου, παρα μονο οταν ηταν αργα. Το hacking απλως βοηθησε να ξανασυζητηθει για το που ειναι τα ορια της καμπυλης ζητησης-προσφορας

      .

    • korko
    • πολύ καλό άρθρο...το hacking έχει θετικά και αρνητικά...το πως χρησιμοποιείται σίγουρα μπορεί να το κατηγοριοποιήσει σε καλόβουλο και κακόβουλο... από την άλλη όσο το χρησιμοποιούμε εμείς οι απλοί πολίτες άλλο τόσο το χρησιμοποιούν και τα κράτη και οι πολυεθνικές...νομίζω ότι είναι ένας φαύλος κύκλος η όλη υπόθεση...

    • Sephiroth
    • Δυστυχώς το θέμα του hacking είναι και θέμα ερμηνείας. Ο κακός χρήστης θα εκμεταλλευτεί το hacking μόνο εις βάρος της δουλειάς του άλλου. Ο καλός χρήστης θα πράξει διαφορετικά

*