Κάθε φορά που κλείνει μια υπηρεσία, που σταματάει η υποστήριξη μιας κονσόλας, ενός λειτουργικού, που λέει ο λόγος ακόμα και όταν κλείνουν οι servers ή οι online in game αγορές κάποιου παιχνιδιού, με πιάνει μελαγχολία. Νιώθω ρε παιδί μου ότι κάτι τελειώνει, ότι σαν να υπάρχουν μερικοί μικροί, απειροελάχιστοι θάνατοι, που παρά το ελάχιστο του μεγέθους τους, δεν παύουν να είναι θάνατοι.
Έτσι ένιωσα λοιπόν και με την ανακοίνωση της Sony για το κλείσιμο των online υπηρεσιών αγοράς για τα PSP, PS3 και κυρίως PS Vita. Όχι γιατί χάνεται κάτι από τα υπάρχοντα, μιας και θα υπάρχει πρόσβαση σε ό,τι έχουμε αγοράσει ή αποκτήσει μέσω Plus, αλλά γιατί χάνεται η ευκαιρία για να προστεθεί πια οτιδήποτε καινούριο όπως βλέπουμε εδώ. Και δεν είναι καν μόνο αυτό. Είναι ότι η Sony το Vita το είχε παρατήσει από πέρσι τον Μάιο, μιας και με έκπληξη μου, όταν αγόρασα τίτλο που τον ήξερα για χρόνια ως cross ανάμεσα στις δύο κονσόλες, κάτι που αναγράφεται ακόμα στα trophies του, όταν πήγα να τον κατεβάσω στο Vita, το σύστημα μου ζήτησε να τον αγοράσω ξανά. Όταν μάλιστα έστειλα μήνυμα στην υποστήριξη της Sony, μου απάντησαν περίπου «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
Δεν είναι ώρα να κάτσουμε να αναλύσουμε ούτε πόσο έθαψε η Sony το ίδιο το Vita, ούτε το ότι αποτελεί πάγια τακτική της (και της Nintendo βεβαίως-βεβαίως) να σκοτώνει όσες κότες δεν κάνουν χρυσά αυγά. Ούτε είναι ώρα να σας πω πόσο αγαπώ το Vita, τα έχω πει κι εδώ, Είναι ώρα να μιλήσουμε όμως για το πόσο νοιάζεται για την κληρονομιά της η κάθε εταιρεία. Για το πόσο το κάνει ΚΑΙ για να φροντίσει τον πελάτη ΚΑΙ για να βγάλει κέρδος και όχι ΜΟΝΟ για να βγάλει κέρδος.
Στον αντίποδα της κίνησης της Sony, αλλά και αντίστοιχων της Nintendo (ας αναφέρουμε μόνο αυτή) η Microsoft, είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι κτίζει, έκτισε ήδη και θα συνεχίσει να κτίζει πάνω στην κληρονομιά της, και ας μην έχει τα ίδια χρόνια με τις δύο «Γιαπωνέζες» στην πλάτη της. Και για να προλάβω fanboys και λοιπά στρουμφάκια, το κάνει ΚΑΙ για την τσέπη της, το κάνει για να κτίσει σε απόλυτα στιβαρές βάσεις τα σχέδιά της για το Xbox Game Pass και για να το γεμίσει τίτλους. Ναι, αλλά το κάνει, μας φέρνει τίτλους ως και από το πρώτο Xbox, και δεν σταματάει κιόλας, όλο και τους αυξάνει. Α και μην ακούσω ΚΑΝΕΝΑΝ να λέει ότι είναι άχρηστο όλο αυτό, αλλιώς δεν θα έτρεχαν όλοι πανικόβλητοι να αγοράζουν ρεπλίκες από παλιές κονσόλες (και εγώ μαζί) που, θυμίζω, η Microsoft ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει.
Ούτε που ξέρω πόσα παλιά παιχνίδια ανέσυρα και έπαιξα μέσω του Pass, κυρίως για 360. Πράγματα που θα τα είχα χάσει αν δεν τα είχα μπροστά μου με την άνεση της τελευταίας μου κονσόλας και έπρεπε να τα ανασύρω από κάποιο ντουλάπι. Από την άλλη σκέφτομαι συνεχώς πόσο θέλω να παίξω το πρώτο God of War που δεν τερμάτισα ποτέ και ο μόνος τρόπος είναι να βγάλω PS2 ή PS3 από τη ντουλάπα. Ναι, ξέρουμε, έχει πλουτίσει κόσμος από τα remaster, αλλά μη μου πει κάποιος ότι η MS που δεν έχει βγάλει φτώχυνε. Καις ας έχει μετρητό να μας θάψει όλους από κάτω.
Τέλος πάντων, ότι και να λέμε, η αγορά είναι αμείλικτη και πιο αμείλικτοί από όλους είναι οι Ιάπωνες και οι Ιαπωνοθρεμμένοι, κάτι που θα μου επιτρέψετε να το ξέρω από προσωπική εμπειρία. Δεν διστάζουν ούτε να σκοτώσουν το άλογο όταν γεράσει, ούτε να πετάξουν ότι δεν τους κάνει πια σαν στυμμένη λεμονόκουπα.
Για να μας το πουλήσουν μετά ως Lemonokoupa 2: Resurrected, The Ultimate Remaster.
Υγιαίνετε.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity