Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI Vector GP 78HX 13VI Review

*
Το MSI Vector GP 78HX 13VI είναι ένα ισχυρό desktop replacement laptop που απευθύνεται στους gamer αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και σαν επαγγελματικό workstation.



Ο υπολογιστής έρχεται μέσα σε ένα μεγάλο κουτί, το οποίο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκουμε το ίδιο το σύστημα και το μεγάλο και βαρύ τροφοδοτικό του των 330Watt. Αφαιρώντας τον υπολογιστή από το κουτί του, αντιλαμβανόμαστε αμέσως τη καλή ποιότητα κατασκευής του υπολογιστή. Η MSI έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον πλαστικά μέρη τα οποία έχουν άριστη συναρμογή.



Ακόμα και η οθόνη είναι στιβαρή και ασκώντας πίεση για να τη λυγίσουμε, αυτό συμβαίνει στον ελάχιστο βαθμό. Στο κάτω μέρος βρίσκονται αρκετές λαστιχένιες επιφάνειες ώστε το σύστημα να μη κουνιέται καθόλου όταν «πατάει» πάνω στο γραφείο καθώς και αρκετές γρίλιες (όπως και περιμετρικά του laptop) για τον καλύτερη διαχείριση της παραγόμενης θερμότητας στο εσωτερικό.



Στη πλάτη της οθόνης βρίσκεται το ο δράκος της MSI, ενώ φωτισμός LED υπάρχει μόνο στο Steel Series πληκτρολόγιο (με δυνατότητα ρύθμισης ανά πλήκτρο). Η ίδια η οθόνη ανοίγει άνετα με το ένα χέρι, με το μοναδικό μας παράπονο να είναι το γεγονός ότι η μέγιστη κλήση που μπορεί να φτάσει δε ξεπερνάει τις 130 μοίρες. Σίγουρα θα θέλαμε να ανοίγει λίγο περισσότερο, ωστόσο τα 2 hinges που κρατάνε το panel είναι αρκετά στιβαρά. Επιπλέον, η οθόνη δύσκολα θα μπορούσε να ανοίγει περισσότερο καθώς το σώμα του laptop εξέχει προς τα πίσω, καθώς εκεί βρίσκεται τοποθετημένο το σύστημα ψύξης.



Η ίδια η οθόνη είναι αρκετά καλή! Με διαγώνιο στις 17’’ και με ανάλυση 2560x1600 (16:10 αναλογία πλευρών) τα καταφέρνει πολύ καλά τόσο από πλευράς ταχύτητας όσο και από πλευράς εικόνας. Υποστηρίζει σχεδόν το 100% του DCI-P3 χρωματικού εύρους με το DeltaE error της τάξης του 2,6 να είναι ικανοποιητικό. Μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα στα 448 nits και ελάχιστη στα 22,5 nits, οπότε ο χρήστης θα δουλέψει μπροστά της άνετα είτε με πολύ μεγάλο είτε με λίγο περιβάλλοντα φωτισμό. Επιπλέον μπορεί να λειτουργεί στα 240Hz με το gaming σε αυτή τη ρύθμιση να είναι άριστο, καθώς δε παρατηρήσαμε ghosting. Θα θέλαμε πάντως να υποστηρίζει VRR (g-sync στη προκειμένη περίπτωση). Τα bezel δεξιά και αριστερά από την οθόνη είναι μικρά αλλά στο πάνω και ειδικά στο κάτω μέρος της όχι τόσο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται και η web camera ανάλυση 720p η οποία είναι συμβατή με το Windows Hello για ασφαλές βιομετρικό κλείδωμα με το πρόσωπο.



Από πλευράς θυρών, το MSI Vector GP 78HX 13VI είναι πλήρες. Στην δεξιά πλευρά έχουμε δυο Type-A USB 3.2 (μια Gen1 και μια Gen 2) καθώς και μια Type-C USB 3.2 Gen 2 η οποία προσφέρει και έξοδο εικόνας ενώ μπορεί να λειτουργήσει και σαν θύρα φόρτισης με φορτιστή 100 Watt. Δοκιμάσαμε το φορτιστή του Xiaomi 13 Pro (120 Watt) όμως δε λειτούργησε.



Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι πολύ βολική αυτή η δυνατότητα γιατί κάποιος -τις ελάχιστες είναι η αλήθεια φορές- που θα αποφασίσει να μεταφέρει αλλού το σύστημα, δε χρειάζεται να πάρει και το τεράστιο τροφοδοτικό που τον συνοδεύει. Και λέμε ελάχιστες γιατί πολύ απλά το μέγεθός του δεν τον καθιστά πολύ εύκολο στη μεταφορά.



Στην αριστερή πλευρά έχουμε ένα SD Card reader, ένα jack 3.5μμ για μικρόφωνο/ακουστικά καθώς και μια Thunderbolt 4 συμβατή θύρα. Τέλος, στη πίσω πλευρά βρίσκουμε έξοδο HDMI 2.1, θύρα LAN, μια ακόμα Type-C USB 3.2 Gen 2 με έξοδο εικόνας και την είσοδο τροφοδοσίας. Επιπλέον, το Vector διαθέτει ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 6e και Bluetooth 5.3, οπότε είμαστε καλυμμένοι. Η web camera του laptop πάντως δεν ενθουσιάζει. Μπορεί να έχει φυσικό κάλυμμα με ένα διακόπτη, αλλά με ανάλυση 720p σίγουρα θα θέλαμε κάτι καλύτερο, αναλογιζόμενοι το κόστος του συστήματος. Όσον αφορά στον ήχο που έρχεται από τα ενσωματωμένα ηχεία, αυτός είναι δυνατός, καθαρός με αρκετά μπάσα και μας άφησε ικανοποιημένους.



Το πληκτρολόγιο είναι πλήρους μεγέθους. Τα περισσότερα πλήκτρα έχουν τυπικό μέγεθος, με τα function keys το αριθμητικό και τα βελάκια να είναι μικρότερο από τα άλλα. Τα πλήκτρα έχουν καλό βύθισμα και ωραία επαναφορά . Όσον αφορά στο φωτισμό που προσφέρει, ο έλεγχός του γίνεται μέσα από την εφαρμογή SteelSeries GG. Οι επιλογές πάρα πολλές προφανώς και δε χρειάζεται να αναλωθούμε περισσότερο στο κομμάτι αυτό. Όσον αφορά στην ένταση του φωτισμού του πληκτρολογίου μπορούμε να επιλέξουμε 3 επίπεδα ή να τον απενεργοποιήσουμε πλήρως. Όσον αφορά στο touchpad, είναι μεγάλο, υποστηρίζει gestures και τα clicks του λειτουργούν απροβλημάτιστα.



Σε επίπεδο hardware τώρα, το σύστημα είναι από τα πλέον εξοπλισμένα που μπορεί να βρει κανείς. Η έκδοση της δοκιμής έρχεται με το κορυφαίο mobile CPU της Intel, τον Intel Core i9 13980HX, ένα 24πύρηνο CPU με 32 threads και μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει στα 5.6Ghz και υποστηρίζεται από 32GB μνήμης DDR5 στα 500Mhz τοποθετημένα σε δυο slot.



Για την αποθήκευση, το laptop της MSI έρχεται με έναν NVMe δίσκους των 2TB. Μετρήσαμε  7GB/sec ανάγνωση και 5,2 GB/sec εγγραφή, ταχύτητες τυπικές μεν για τη κατηγορία αλλά αν μη τι άλλο υψηλές.  Κάνοντας import παιχνίδια στο Steam (για να μη ξανακατεβάζουμε μισό TB δεδομένων τα μεταφέραμε από το κύριο PC με εξωτερικό δίσκο), αυτό έγινε πραγματικά αστραπιαία!



Τρέξαμε το Cinebench 2024 για να δούμε τις επιδόσεις του CPU αλλά και κατά πόσο φτάνει στις μέγιστες συχνότητες και πήραμε σκορ 1655 στο performance mode, αποτέλεσμα που φέρνει το σύστημα στη κορυφή των μετρήσεων που διαθέτει εξ αρχής για λόγους σύγκρισης. Ξανατρέχοντας το ίδιο τεστ στο balanced mode πήραμε 1428 πόντους, ενώ με το σύστημα εκτός ρεύματος, οι επιδόσεις μειώθηκαν κατακόρυφα (621!). Αντίστοιχα, έχοντας παιχνίδι να τρέχει στο background, το Cinebench μας έδωσε 741 πόντους, κάτι που δείχνει πως η CPU δε μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα όταν η GPU είναι πλήρως φορτωμένη, κάτι βέβαια λογικό.


Το Cinebench 2024 στο Performance mode (αριστερά) και αντίστοιχα στο Performance mode ενώ στο background τρέχει παιχνίδι (δεξιά).

Το σύστημα έρχεται με δυο υποσυστήματα γραφικών, το ενσωματωμένο στον επεξεργαστή της Intel που χρησιμοποιείται κατά τη χρήση του λειτουργικού συστήματος και μοιράζεται τη μνήμη του υπολογιστή και μια Nvidia RTX4090 (mobile) με 16GB μνήμης GDDR6 και TDP στα 150Wat (και άλλα 25Watt διαθέσιμα σαν boost). Οι δυο κάρτες συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω της τεχνολογίας Optimus με την MSI πάντως να προσφέρει στο χρήστη περισσότερες επιλογές από το συνηθισμένο, ανάλογα με το τι θέλει να κάνει.

 
Οι δυο GPU του MSI Vector.

Υπό κανονικές συνθήκες, το υποσύστημα της Intel χρησιμοποιείται σε περιβάλλον Windows και αυτό της Nvidia αξιοποιείται στα games, με την αλλαγή να γίνεται αυτόματα. Ωστόσο, μέσα από το MSI Center υπάρχει η δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε πλήρως τα γραφικά της Intel, ώστε να έχουμε τις μέγιστες επιδόσεις.  Και η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο είναι προτιμότερο όταν το σύστημα είναι συνδεδεμένο στη πρίζα. Σε κάθε περίπτωση, το υποσύστημα γραφικών της Nvidia προφανώς και μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στη native ανάλυση της οθόνης. Να σημειώσουμε πάντως, για το θέμα της ονοματολογίας, πως η RTX4090 των laptop έχει τα ίδια specs με την RTX4080 για desktop, απλά λειτουργεί με περιορισμό στο TDP. Για να έχουμε τη μέγιστη αυτονομία πάντως, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απενεργοποιήσουμε τα γραφικά της Nvidia και να αφήσουμε αυτά της Intel να λειτουργούν. Κάθε τέτοια αλλαγή στη χρήση της GPU, απαιτεί επανεκκίνηση. Η μπαταρία είναι τεράστια  και χάρη σε αυτή και έχοντας ενεργό το Super Battery mode, μπορούμε να έχουμε αρκετά μεγάλη αυτονομία σε χρήσεις όπως πχ την streaming βίντεο, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τις 4-5 ώρες, ανάλογα με την ένταση της φωτεινότητας και του ήχου. Όλα τα benchmark τα τρέξαμε στη native ανάλυση της οθόνης (2560x1440) τόσο στο Performance mode όσο και στο Balanced mode του MSI Center. Θεωρητικά το Balanced mode είναι αυτό που θα θέλει ο χρήστης να χρησιμοποιεί έχοντας υψηλές επιδόσεις αλλά όχι τόσο πολύ φασαρία. Στη πράξη όμως, τα επίπεδα θορύβου που παράγει το laptop σε σχέση με το Performance mode δεν έχουν τόσο μεγαλή διαφορά οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να χρησιμοποιεί το Performance και να… φοράει ακουστικά, καθώς το σύστημα ψύξης με τους δυο ανεμιστήρες πραγματικά κάνει πολύ θόρυβο. Είδαμε ταχύτητες περιστροφής που ξεπέρασαν τις 6000 στροφές, με το παραγόμενο θόρυβο να είναι τόσο υψηλός που δεν τον κάλυπτε ούτε ο ήχος από τα ηχεία (στο μισό μέτρο απόσταση μετρήσαμε 57 dB). 


Η ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων την ώρα που τρέχουμε το Dying Light 2.

Ακόμα και σε περιβάλλον Windows, όταν κάνουμε βασικά πράγματα, οι ανεμιστήρες παίρνουν μπρος και λειτουργούν με υψηλές ταχύτητες για να απομακρύνουν τη θερμότητα που παράγει η CPU κυρίως (η οποία φτάνει εύκολα τους 95 βαθμούς). Φορτώσαμε στο 100% CPU και GPU με τα AIDA64 και Furmark αντίστοιχα και η κατανάλωση έφτασε στα 75Watt για τη CPU και τα 170Watt για τη GPU.

Πάμε τώρα να δούμε τις μετρήσεις μας στα games. Ξεκινώντας με το Shadow of the Tomb Raider με όλα τα εφέ στο μέγιστο και με RayTracing ενεργό στη ρύθμιση UItra και χωρίς DLSS, πήραμε 115fps (balanced 108fps).


Συνεχίζοντας με τα νέα παιχνίδια, δοκιμάσαμε το Returnal το οποίο έχει πλήθος από ρυθμίσεις. Με ρύθμιση γραφικών Epic και EPIC RT χωρίς DLSS πήραμε 91fps (86fps στο balanced).


Ένα άλλο σχετικά νέο παιχνίδι που δοκιμάσαμε είναι το Dying Light 2. Σε ρύθμιση High Quality RT χωρίς DLSS πήραμε 66,4fps (61,5fps στο balanced).


Στο Cyberpunk 2077 σε ρύθμιση RT Ultra (χωρίς DLSS) πήραμε 41,1 fps (36,8 fps στο balanced), οπότε καλό είναι κανείς να ενεργοποιήσει DLSS για το παίξει με καλύτερο frame rate.


Στο Assassin's Creed Mirage είδαμε τη μικρότερη διαφορά επιδόσεων μεταξύ Performance (125 fps) και Balanced (122 fps).


Τέλος, στο Avatar, πήραμε 71 fps στο Performance και 67fps στο Balanced.


Γενικότερα, το laptop μπορεί να παίξει τα πάντα σε στη native ανάλυση της οθόνης υψηλά frame rates ενώ όταν ενεργοποιείται το RayTracing, το DLSS έρχεται να βοηθήσει τη κατάσταση για να διατηρήσει το frame rate σε υψηλά νούμερα. Για παράδειγμα δοκιμάσαμε τόσο το Alan Wake 2 όσο και το Hellblade 2, με όλα στο max και η εμπειρία που πήραμε ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική.



Όλα τα παραπάνω βέβαια κοστίζουν αρκετά, με τη τιμή του να είναι €3600. Τα χρήματα είναι πολλά μεν, αλλά όχι εξωπραγματικά πολλά. Όποιος όποιος το αποκτήσει παίρνει κορυφαία υποσυστήματα σε επίπεδο CPU και GPU, ώστε να έχει υψηλές επιδόσεις. Η οθόνη είναι απόλυτα ικανοποιητική με ταιριαστή ανάλυση σε σχέση με τη διαγώνιό της και τις επιδόσεις που προσφέρει το laptop, ο ήχος δυνατός, το πληκτρολόγιο άνετο και με RGB φωτισμό. Θα θέλαμε να έχει καλύτερη web κάμερα (μόλις 720p και ας έχει φυσικό καπάκι για να τη κλείνουμε), θα θέλαμε λίγο καλύτερα πλαστικά και σίγουρα θα θέλαμε να κάνει λιγότερο φασαρία το σύστημα ψύξης. Αλλά το τελευταίο είναι κάτι που συναντάμε σε όλα τα desktop replacement με specs τούμπανο, καθώς η «φυσική» υπερισχύει των «θέλω» μας. Συνολικά, το MSI Vector GP 78HX 13VI είναι μια λύση που αξίζει κανείς να προσέξει αν ψάχνει ένα τέτοιο σύστημα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ https://msi.gm/S5454E73

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Κορυφαίες επιδόσεις
  • Πολλές δυνατότητες προγραμματισμού του πληκτρολογίου
  • Πλήθος θυρών
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η ποιότητα της webcamera
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*