Στην εποχή της υπερπληροφόρησης είναι πλέον σαφές ότι αφενός κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και αφετέρου ακόμα και η υποθετικά ακριβής πληροφορία μεταδίδεται λάθος. Βασικά θα μπορούσα να τελειώσω τη στήλη εδώ, μιας και η ανωτέρω πρόταση συμπυκνώνει την σύγχρονη αλήθεια της ενημέρωσης, αλλά ας το αναλύσουμε λίγο ακόμα, μιας και το πιάσαμε, και ας το επεκτείνουμε στη βιομηχανία των videogames.
Αφορμή για όλα αυτά έγινε μία «είδηση» που βγήκε σε όλα τα μέσα παγκοσμίως και σε εμάς. Η είδηση ως είχε, δεν ήταν κάτι περίεργο. Το περίεργο ήταν ο ενθουσιασμός μερίδας του ειδικού Τύπου για το γεγονός. Και θα μου πείτε, κάτσε ρε φίλε, 5 σημαντικά παιχνίδια λέει θα βγάλει, δεν είναι σημαντικό; Ναι είναι, αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτή η είδηση.
Για να το κάνουμε τάλιρα: Καθυστερούμε 3 τίτλους για την επόμενη χρονιά, ανακοινώνουμε ότι θα βγάλουμε 5, άρα τους 3 και 2 καινούριους, δηλαδή, πρακτικά, η Ubisoft είπε ότι θα βγάλει 2 ΑΑΑ τίτλους το 2021. Οπότε καλή η χαρά, αλλά αδικαιολόγητη, για να μην πω ότι και οι τίτλοι είναι παραπλανητικοί. Μακάρι βέβαια να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα. Το γεγονός της ύπαρξης της γνωστής στήλης του φίλτατου [σ.α.: Ε όχι και φίλτατος] αρχισυντάκτη Μάνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, δείχνει την αλήθεια. Είναι εντελώς, παντελώς, τελείως άκυρο που η πλειοψηφία του Τύπου καλύπτει την επικαιρότητα, χτυπώντας με απίστευτη ακρίβεια τα δύο άκρα του φάσματος. Για να γίνω κι εγώ λιγάκι υπερβολικός, ή θα κάνει κολακεία, ή θα κάνει δυσφήμηση. Κι έχουμε άλλο ένα σημερινό παράδειγμα με την Nintendo να τσακίζει, και καλά του κάνει, το πορτογαλικό μέσο που ήταν υπεύθυνο για τις διαρροές Pokémon το φθινόπωρο. Δηλαδή, για να τα καταλάβετε, ή θα υπάρχουν σάιτ που είναι σαν οπαδικές εφημερίδες που θα ευλογούν την ομαδάρα μας ή θα έχουμε χαζά παιδιά χαρά γεμάτα που θα παραβιάζουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας ή θα δυσφημούν προϊόντα. Κανονική αναφορά είδησης, αξιολόγηση της, κάτι, πουθενά και με τίποτα.
Τα έχει πει και στο παρελθόν ο Μάνος: τα χρόνια τα πολλά που η Σαύρα είχε μαύρο μαλλί και έγραφε στο GamePro τα νέα (τα μπαγιάτικα έστω) τα έγραφε ο Μάνος περνώντας τα από ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ αξιολόγηση, να είναι κάτι που θα έχει νόημα να διαβάσεις. Ναι είμαι δεινόσαυρος, αλλά δεν σας κρύβω ότι πλέον οι 8/10 ειδήσεις για τα games, δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Διαρροές δεν διαβάζω ποτέ, λόγω spoilers, 28742837402 λεπτά από το gameplay του τάδε τίτλου, επίσης, αδιαφορώ για streamers και την πλειοψηφία των eSports, ε όπως σας είπα, 2/10 και πολλά είναι.
Πάντως ο τίτλος της σημερινής στήλης θα με βασανίζει μέχρι να φύγω από το μάταιο τούτο κόσμο, όπως και πολλούς άλλους πριν από μένα. Όταν όλη η ενημέρωση σε όλα τα θέματα του πλανήτη έχει καταλήξει να είναι clickbait, fake news, παρλαπίπες, θεωρίες συνωμοσίας και η χαρά του κάθε βλάκα ακραίου όλων των αποχρώσεων, γιατί να διαφέρουν τα videogames; Όταν ο μέσος βλαξ πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, εκλέγει ακραίους με μειωμένη αντίληψη και έχει κάνει την παραπληροφόρηση το νούμερο ένα ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού, ακόμα και υπερδυνάμεων, θα γλίτωναν τα videogames;
Όχι, απλά η δόλια η Σαύρα είχε προλάβει εποχές που υπήρχε σε πολλά μέσα η δημοσιογραφία, που η διασταύρωση της είδησης, το ρεπορτάζ, η ΔΟΥΛΕΙΑ εν γένει, ήταν δεδομένα πράγματα σε όλες τις εκφάνσεις του Τύπου. Δεν είχε η Ελευθεροτυπία της δεκαετίας του 1980 και του ’90 ένα παιδάκι να μεταφράζει ό,τι βλέπει στο δίκτυο με το Google Translate, στην τεχνολογία υπήρχαν γνώστες και όχι οπαδοί.
Κουράστηκα. Κάτι τέτοιες στήλες γράφω και αισθάνομαι πραγματικά δεινόσαυρος.
Η υπερπληροφορηση εφερε και το φαινομενο της σπαταλης χρονου απο τη μερια τη δικη μας των 'καταναλωτων'. Δεκαδες σαιτς ειδησης αναδημοσιευμενες , η μηχανη αναζητησης εκει που ηταν ενα εργαλειο για ερευνα τωρα ειναι ενα δολωμα που αμα τσιμπησεις σου ρουφαει το χρονο. Διαβαζεις ενα νεο για ενα παιχνιδι , πας σε αλλη σελιδα και ειναι απλα αναδημοσιευση. Κλικ μπεητς , και φυσικα τα φεηκ νιουζ κτλπ. Μοναδικη αμυνα σε ολο αυτο ειναι να επιλεγεις τι διαβαζεις. Προσωπικα , διαβαζω ενα ξενο σαιτ δε το λεω μη κανω διαφημιση , και enternity... Και ουτε καν μπαινω να ψαχουλευω τις ειδησεις. Newsletter στο email μου και αμα δω ειδηση που με ενδιαφερει θα διαβασω. Αν δε φιλτραρεις τις ειδησεις πλεον , καταληγεις με εκατονταδες εγκεφαλικα κυτταρα σπαταλημενα για αποκτηση αχρηστης πληροφοριας ειτε ψευτικης πληροφοριας κτλπ. Οι νεοι που εμαθαν σε αυτη τη πραγματικοτητα ειναι μαθημενοι μαλλον... Εμεις οι μεγαλυτεροι πολλες φορες πνιγομαστε απο την υπερπληροφορηση. Μοναδικη αμυνα ειναι το φιλτραρισμα και η επιλογη
My point exactly
Εν τω μεταξύ, μιας και είπες για μηχανές αναζήτησης, είναι κι αυτές εφιάλτης από μόνες τους πλέον. Είναι τόσο δουλεμένο το SEO παντού που ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο πολλές φορές και σου βγαίνουν αποτελέσματα που είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί έχουν στηθεί αναλόγως. Είναι λίγο off topic το συγκεκριμένο θέμα αλλά με πονάει κάθε μέρα και το θυμήθηκα με το σχόλιό σου.
Δυο ειναι οι παραμετροι που δειχνουν το ηθος και την υπευθυνοτητα ενος μεσου που καλυπτει τα video games σημερα. Η πρωτη ειναι το πως διαχειριζεται το πολιτικο κομματι που εχει εισβαλλει στο gaming. Η δευτερη, η οποια υπηρχε παντα αλλα ειναι πιο εντονη πλεoν, ειναι η διαχειριση του hype. Το hype τα τελευταια χρονια ειναι ο κινητηριος μοχλος της βιομηχανιας του gaming. Παραγει χρημα σε publishers, σε sites, σε Youtubers κτλ. Προσωπικα με ενοχλουν λιγοτερο τα fake news τα οποια απο τη μια μερα στην αλλη καταρριπτονται και ξεχνιουνται, και περισσοτερο το fake hype για παιχνιδια που καποιος θα κανει Pre order. Το να κανουμε προβλεψεις για το PS5 εχει και την πλακα του. Το να υπονοουμε ομως οτι το Anthem/Fallout 76/Ghost Recon Breakpoint αξιζει 100 ευρω δεν εχει καθολου πλακα. (προφανως εξαιρω το Eternity το οποιο και επιλεγω να διαβαζω)