Η WB Games Montréal Inc. επιστρέφει με έναν ακόμα τίτλο που βασίζεται στο Gotham, σχεδόν μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία του Batman: Arkham Origins. Αυτός ήταν ο ένας και μοναδικός τίτλος της σειράς Batman: Arkham που δεν αναπτύχθηκε από τη Rocksteady και αυτό δεν αλλάζει με την κυκλοφορία του Gotham Knights. Στο νέο του action RPG, το καναδέζικο studio επιστρέφει στα παλιά του ψηφιακά λημέρια, με μια εντελώς ξεχωριστή ιστορία που δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν στο προαναφερθέν franchise.
@enternitygr Μεγάλο το πρόβλημα με τα 30fps στα σύγχρονα videogames, συμφωνείτε; #gaming #tiktokgaming #videogames #30fps #GothamKnights #APlagueTaleRequiem ♬ original sound - Enternity GR
Δυνατή ιστορία με σημαντικές ελλείψεις
Στο Gotham Knights, ο Batman είναι νεκρός. Ως συνέπεια, το έγκλημα ρέει ασύστολα στις φλέβες της Gotham και οι ελπίδες της επαφίενται σε 4 μέλη της Bat Family: Batgirl, Robin, Red Hood και Nightwing. Η νεοσύστατη ομάδα, με βοηθό τον Alfred Pennyworth, αναλαμβάνει να διατηρήσει την παρακαταθήκη του εκλιπόντα Bruce Wayne και, ταυτόχρονα, να ολοκληρώσει την τελευταία αποστολή του διάσημου ανθρώπου – νυχτερίδα. Η αποστολή αυτή θα τους οδηγήσει στα χνάρια μιας μυστικής κοινωνίας που, μέχρι πρότινος, θεωρούταν ένας αστικός μύθος. Το Court of Owls είναι μια εγκληματική οργάνωση που απαρτίζεται από μερίδα των πλουσιότερων ανθρώπων της Gotham, οι οποίοι υποκινούν τα νήματα του υπόκοσμου της πόλης. Ισχυρότερο όπλο τους είναι οι Talons, ένα group από υπερβολικά πιστούς και αδίστακτους δολοφόνους.
Χωρίς να είναι όσο σκοτεινό ήταν οποιοδήποτε από τα παιχνίδια της Rocksteady, το Gotham Knights ρίχνει φως πάνω σε πολύ ζοφερά κομμάτια της Gotham, πείθοντάς μας πως κυκλοφορούμε μέσα σε μια άκρως επικίνδυνη πόλη. Κλίκες εγκληματιών περιφέρονται στους δρόμους, κρύβονται ή παραμονεύουν σε απόμερα σοκάκια και επιτίθενται σε ξένες περιουσίες και ανθρώπους. Συζητούν και μοιράζονται τα νέα σχετικά με τον θάνατο του Batman, σχεδιάζουν την επόμενη επίθεσή τους ή αναρωτιούνται για τις κινήσεις του Court of Owls. Χρήσιμες πληροφορίες μπορούν να προκύψουν δια της παραδοσιακής οδού, δηλαδή, κρυφακούγοντας, ή ανακρίνοντάς τους ύστερα από μια σύντομη μάχη ή ενέδρα. Κάθε καινούργιο δεδομένο καταγράφεται και βοηθά στη σύνθεση ενός πολύπλοκου κόσμου διαφθοράς και απληστίας.
Στην πορεία συναντάμε πολύ σημαντικούς χαρακτήρες του σύμπαντος της DC και συγκεκριμένα του Batman. Χαρακτήρες όπως η Harley Quinn και ο Oswald Chesterfield Cobblepot / Penguin που διαθέτουν δικές τους υπό-πλοκές, εμβαθύνουν στην ιστορία του Court of Owls όντας δραματικοί και, συνάμα, κωμικοί. Όλοι τους αντικατοπτρίζουν με όμορφο τρόπο τις αντίστοιχες εκδόσεις τους για τα comics της DC. Κάτι που, δυστυχώς, δεν ισχύει για το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο, τους 4 σούπερ ήρωες που χειριζόμαστε στο Gotham Knights. Ο τίτλος μας αφήνει να παίξουμε με όποιον χαρακτήρα θέλουμε, όποια αποστολή και αν έχουμε αναλάβει. Γι’ αυτόν τον λόγο, όλα τα cinematics του τίτλου έχουν σχεδιαστεί με 4 διαφορετικούς τρόπους, έτσι ώστε να αναπαράγεται αυτό που αντιστοιχεί στον χαρακτήρα που έχουμε επιλέξει. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο εκάστοτε χαρακτήρας μας από τον συνομιλητή του, είναι τρόπον τινά γενικευμένος. Για παράδειγμα, όταν επιστρέψουμε σε ένα συγκεκριμένο NPC για να συνεχίσουμε τη δική του υπό-πλοκή, αλλά με διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με την προηγούμενη φορά, το NPC δεν θα αναγνωρίσει τη διαφορά, αλλά θα μιλήσει σαν να απευθύνεται σε οικείο πρόσωπο.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα προεκτείνεται και στους ίδιους μας τους χαρακτήρες. Παραδείγματος χάριν, αν ολοκληρώσουμε μια πολύ δύσκολη αποστολή με την Batgirl και επιστρέψουμε στη βάση μας, στο cinematic θα παρακολουθήσουμε όλη την τετράδα να συζητά τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το γεγονός που προηγήθηκε, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένες στιγμές του. Φαίνεται λοιπόν πως το studio δε χειρίστηκε ιδανικά τη δυνατότητα παιχνιδιού με 4 διαφορετικούς χαρακτήρες, αφού, εν μέσω διαλόγων, γίνεται ξεκάθαρο ένα αισθητό κενό. Εκτός αυτού, λόγω των παραπάνω, οι χαρακτήρες μας δεν αποκτούν ποτέ το βάθος που τους αρμόζει. Οι Dick Grayson, Barbara Gordon, Tim Drake και Jason Todd στην πραγματικότητα έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες και είναι βέβαιο πως οι fans των comics της DC θα απογοητευτούν από την έλλειψη στοιχειώδους background για την τετράδα που αντικαθιστά τον ένα και μοναδικό Batman.
Το φτωχό σύστημα μάχης και η πλοήγηση στους δρόμους της Gotham
Οι μάχες του Gotham Knights είναι το μόνο χαρακτηριστικό που μπορεί να θυμίσει τους τίτλους της σειράς Batman: Arkham. Αν και σε πολύ φτωχότερη εκδοχή. Το σύστημα μάχης του τίτλου αποτελείται από μια melee επίθεση, μια heavy επίθεση και μια special επίθεση που ενεργοποιείται αφού γεμίσει η σχετική μπάρα. Η εν λόγω μπάρα γεμίζει λίγο – λίγο με κάθε χτύπημα σε εχθρούς ή με επιτυχημένη αποφυγή επίθεσης αντιπάλου. Υπάρχει επίσης μια ranged επίθεση και, φυσικά, το dodge.
Από τα παραπάνω, αυτό που αναπόφευκτα χρησιμοποιείται περισσότερο στις μάχες είναι η melee επίθεση. Η heavy επίθεση στοχεύει στο ξάφνιασμα των εχθρών, ακινητοποιώντας τους για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό όμως λειτουργεί σε περιορισμένο αριθμό εχθρών και, ως επίθεση, είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Όσο για τη ranged επίθεση, το shooting δεν είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του παιχνιδιού. Ο χειρισμός του είναι άβολος και, ως δράση, καταλήγει αρκετά αργή, ενώ η πλειοψηφία των εχθρών μας χαρακτηρίζεται από ευκινησία. Κάπως έτσι, οι περισσότερες μάχες αντιμετωπίζονται με τη χρήση δύο μόλις πλήκτρων - για την επίθεση και για το dodge. Πρόκειται για μια χορογραφία που, ναι μεν μοιάζει εντυπωσιακή, κυρίως λόγω των πλούσιων animations που διαθέτει κάθε χαρακτήρας, όμως καταλήγει κουραστική πολύ σύντομα. Οι μάχες γίνονται όλο και πιο εύκολες, παρόλο που οι εχθροί μας κάνουν αυτόματα level up ταυτόχρονα με εμάς, επειδή αποτελούν μια ακατάπαυστη επανάληψη.
Έχουμε πάντα την επιλογή να προσεγγίσουμε τους εχθρούς μας με stealth, εξουδετερώνοντάς τους έναν – έναν, ή κάνοντας έφοδο, επιτιθέμενοι προς πάσα κατεύθυνση. Η αλήθεια είναι πως ο δεύτερος τρόπος καταλήγει προτιμότερος, καθώς είναι γρηγορότερος και πιο εύκολος, αφού, όπως είπαμε, οι μάχες μοιάζουν να γίνονται ευκολότερες ώρα με την ώρα. Μόνο που, μερικές φορές, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλούς και δύσκολους εχθρούς, αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στην πρώτη περίπτωση. Όταν το stealth είναι μονόδρομος, συνήθως πρόκειται για αρκετά διασκεδαστική εμπειρία. Εξαίρεση αποτελούν οι φορές που το AI των εχθρών μας δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα μια εντελώς παράλογη κατάσταση. Πάντως, για τις περιπτώσεις που τα πράγματα δείχνουν δύσκολα, υπάρχει η δυνατότητα co-op.
Ολοκληρώνοντας αποστολές και μάχες, αποκτάμε τους πόρους για να δημιουργήσουμε καινούργιο εξοπλισμό. Εκτός του πλούσιου customization στο αισθητικό κομμάτι - είτε μιλάμε για τους χαρακτήρες μας και τις στολές τους, είτε για το Batcycle που αντικαθιστά το Batmobile - ο τίτλος μας δίνει τα υλικά δημιουργίας όλο και δυνατότερου οπλισμού. Δεν αποκτάμε ποτέ καινούργια όπλα, μα αναβαθμίζουμε τα ήδη υπάρχοντα. Επιπλέον, κάθε χαρακτήρας φέρει μοναδικό skill tree, με δεκάδες ειδικές ικανότητες προς ξεκλείδωμα (κάνοντας level up). Παρόλα αυτά, τίποτα από τα παραπάνω δεν καταφέρνει να κάνει τις μάχες του τίτλου να υπερβούν το στοιχειώδες. Η εξερεύνηση της Gotham δεν ενδείκνυται για τους λάτρεις του περπατήματος. Το Batcycle και το drone κάνουν εύκολη τη μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο, εφόσον δεν εξυπηρετεί κάποιο από τα διαθέσιμα fast-travel points. Η πόλη είναι τεράστια, χωρίζεται σε 5 τομείς και φέρει ιδιαίτερη λεπτομέρεια σε κάθε γωνιά της. Θα λέγαμε πως, στο Gotham Knights είναι ομορφότερη από τα υπόλοιπα videogames που έχει εμφανιστεί, όμως αν συγκριθεί με αυτήν του Batman: Arkham Knight, υπολείπεται σε ατμόσφαιρα. Κι αυτό γιατί, στην προκειμένη υπάρχει αρκετά πιο πολύ χρώμα, θυμίζοντας το στυλ των ταινιών Suicide Squad.
Οι χαρακτήρες μας μπορούν επίσης να σκαρφαλώσουν ουρανοξύστες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χάρη στο grappling hook. Από εκεί μπορούν να ταξιδέψουν με διαφορετικούς τρόπους: η Batgirl πετά με την μπέρτα της, ο Nightwing με το glider / drone του, ο Robin τηλεμεταφέρεται και ο Red Hood αναπηδά στον αέρα. Αυτές είναι και οι περιπτώσεις που οι διαφορές μεταξύ τους γίνονται περισσότερο αντιληπτές.
Τα 30fps
Η WB Games Montréal Inc. ακύρωσε τις εκδόσεις του Gotham Knights για τα last-gen συστήματα, μην θέλοντας να περιοριστεί στην προσπάθεια να υλοποιήσει το όραμά της. Η Gotham είναι τεράστια, λεπτομερείς και πανέμορφη, όμως έρχεται με το πλαφόν των 30fps. Σίγουρα απογοητευτικό γεγονός μια και μιλάμε για τίτλο που κυκλοφορεί αποκλειστικά στα new-gen συστήματα, τα οποία έχουν οριοθετήσει τον στόχο τους στα 60fps. Η έλλειψη επιλογής performance mode απογοητεύει, περιορίζοντας σημαντικά τον τίτλο. Γι’ αυτό και η ύπαρξη bugs και glitches κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Επίσης, οι χρόνοι φόρτωσης είναι αρκετά μεγάλοι: ήταν η πρώτη φορά που περιμέναμε 30 δευτερόλεπτα σε new-gen game.
Στα καλά της υπόθεσης, τα cinematics του τίτλου καταφέρνουν να ξεχωρίσουν με την ποιότητά τους, πάντα για τα δεδομένα της κατηγορίας του παιχνιδιού.
Το Gotham Knights απευθύνεται μόνο στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του σύμπαντος της Gotham, ακόμα και αν το κάνει με το ρίσκο να τους απογοητεύσει πλήρως. Η αναπαράσταση της πόλης είναι εξαιρετική και η ιστορία του Court of Owls ζωντανεύει με όμορφο τρόπο. Το γεγονός ότι οι 4 κεντρικοί χαρακτήρες παραμένουν επιφανειακοί μέχρι τέλους - παρά το background που έχουν στα comics - και το ανιαρό σύστημα μάχης κάνουν μεγάλη ζημιά στον καινούργιο τίτλο της WB Games Montréal Inc..
Κρίμα πραγματικά κριμα μια ζωή hype και στο τέλος πατάτα το αποτέλεσμα .
περιμενα να κανει την διαφορα