Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Final Fantasy XVI PC Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Creative Business Unit III

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Final Fantasy XVI
    • 18+ pegi 18+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://na.finalfantasyxvi.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 9

    ENTERNITY SCORE
*
Ένα από τα πιο πετυχημένα RPG κυκλοφόρησε πρόσφατα για PC και δημιουργεί ένα μόνο ερώτημα; Καταφέρνει να κάνει μια σωστή μετάβαση από το PlayStation 5 ή θα φέρει μαζί του ζητήματα; Η απάντηση στο review του Enternity.gr για το Final Fantasy XVI PC.

To Final Fantasy XVI ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια στη κοινότητα του gaming. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2015, με τον Naoki Yoshida να θέλει να δημιουργήσει μια ιστορία σκοτεινής φαντασίας που θα αναζωογονούσε την σειρά και θα προσέγγιζε νέο κόσμο. Τον Ιούνιο του 2023 το παιχνίδι, ύστερα από δυσκολίες στην ανάπτυξη λόγω του COVID-19, κυκλοφορεί για PlayStation 5 με επαίνους για την ιστορία του, τα γραφικά, τη μουσική και το gameplay αλλά και κριτικές για την έλλειψη στοιχείων role-play, τα τεχνικά ζητήματα και τη σχεδίαση των side quests. Λίγο παραπάνω από ένα χρόνο αργότερα, το Final Fantasy XVI είναι πλέον διαθέσιμο και για PC, μαζί με όλα τα DLCs που κυκλοφόρησαν το διάστημα αυτό.




Ο τίτλος διαφοροποιείται από τους προηγούμενους της σειράς, επιστρέφοντας σε ένα πιο σκοτεινό και ώριμο περιβάλλον φαντασίας. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο βασίλειο της Valisthea, μια γη που βασίζεται στη μαγεία των Mothercrystals, των τεράστιων κρυστάλλινων πηγών ενέργειας που διατηρούν τη ζωή. Πρωταγωνιστής είναι ο Clive Rosfield, ο οποίος βλέπει το βασίλειο του να καταστρέφεται και μπλέκεται στις διαμάχες ανάμεσα στα κράτη της Valisthea και σε μια μυστική δύναμη που οδηγεί το πόλεμο. Το σενάριο είναι έντονα κινηματογραφικό, με μακροσκελή cutscenes και καλά αναπτυγμένους χαρακτήρες. Καθοριστικό ρόλο στη δομή της ιστορίας έχουν οι Eikons, μαγικά τέρατα που ελέγχονται από συγκεκριμένους ανθρώπους-φορείς, τους Dominants. Τα πολιτικά παιχνίδια του κάθε κράτους και οι συγκρούσεις ανάμεσα τους φέρνουν ακόμη περισσότερη αναστάτωση στον ήδη ταραγμένο κόσμο λόγω της μαγικής ξηρασίας με όνομα Blight.



Το σύστημα μάχης του Final Fantasy XVI, όπως το γνωρίσαμε στην έκδοση για PlayStation 5, διαφέρει αισθητά από τους προκατόχους του. Η σειρά απομακρύνεται από το παραδοσιακό turned-based combat, προσφέροντας ένα πλήρως real-time action combat system εμπνευσμένο από παιχνίδια hack-and-slash. Η αλλαγή αυτή επιτρέπει πιο άμεση αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τους αντιπάλους, διατηρώντας την ουσία της στρατηγικής που δίνει στους παίκτες την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά spells και να συνδυάσουν επιθέσεις. Το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι οι μάχες με τα Eikons όπου οι συγκρούσεις είναι γιγαντιαίες και θεαματικές. Αν και οι μάχες είναι άμεσες και γρήγορες, στις πιο εύκολες ρυθμίσεις οι επιθέσεις μπορεί να καταλήξουν επαναλαμβανόμενες. Τέλος, για όσους θέλουν να ζήσουν πάλι την εμπειρία από το PlayStation 5, η Square Enix έχει φροντίσει να προσθέσει υποστήριξη του DualSense controller, χρησιμοποιώντας πλήρως όλες τις δυνατότητες του συγκεκριμένου controller όπως τα adaptive triggers.



Το παιχνίδι δοκιμάστηκε σε σύστημα με επεξεργαστή τον AMD Ryzen 5 5600X, κάρτα γραφικών  την NVIDA RTX 4060 και 16GB RAM και την ρύθμιση των γραφικών στα 'high'. Καθ΄όλη την διάρκεια του gameplay, τα καρέ ανά δευτερόλεπτο ήταν ανάμεσα στα 100 με 120 ενώ στις πιο απαιτητικές σκηνές και περιβάλλοντα, τα fps έπεφταν στα 70-90 frames. Αυτή η απότομη αλλαγή δημιουργούσε στιγμιαία κολλήματα, ωστόσο δεν χαλούσαν την ομαλή ροή του παιχνιδιού. Επιπλέον, οι αλλαγές στις ρυθμίσεις γραφικών δεν προσφέρουν τεράστιες διαφορές στην απόδοση καθώς το παιχνίδι στα low γραφικά είχε κοντά στα 10fps βελτίωση. Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν high-end συστήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ένα ακόμη αρνητικό που σημειώθηκε είναι πως τα cutscenes είναι πάντα κλειδωμένα στα 30fps, κάτι που χαλούσε την ομαλότητα του παιχνιδιού.



Όσον αφορά τα γραφικά του, το port του Final Fantasy XVI είναι εντυπωσιακό. Ο κόσμος της Valisthea είναι γεμάτος λεπτομέρειες, με αξιοθαύμαστο περιβάλλον και όμορφα εφέ. Η χρήση HD textures στα τοπία δίνει μεγαλύτερο βάθος στο κόσμο και η ένταση των χρωμάτων και των εφέ των spells αυξάνει την οπτική αισθητική του. Η σκηνοθεσία στις μεγάλες μάχες ή και στα boss fights είναι σαγηνευτική, κάνοντας το παίκτη να επιθυμεί ακόμα περισσότερο από αυτή την εμπειρία. Η Square Enix έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα υπερθέαμα, αξιοποιώντας πλήρως τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες των καρτών γραφικών.



Συνοψίζοντας, η Square Enix κατάφερε να μεταφέρει στο PC μια από τις δυναμικές και πλούσιες εμπειρίες RPG του 2023 με ένα πάρα πολύ σωστό τρόπο. Αν και υπάρχουν μερικές τεχνικές προκλήσεις, που μπορούν να λυθούν εύκολα με μελλοντικά patches, η εμπειρία είναι άκρως ευχάριστη ακόμα και για όσους δεν είναι τόσο μεγάλοι fans της σειράς. Το Final Fantasy XVI παραμένει ένας τίτλος-σταθμός για τους λάτρεις των παιχνιδιών RPG με εξαιρετική αφήγηση, εντυπωσιακό combat system και μοναδικά γραφικά. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τα εντυπωσιακά γραφικά
  • Η ιστορία και το νέο σύστημα μάχης
  • Πλήρης υποστήριξη του DualSense
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα μικρά τεχνικά προβλήματα και τα cutscenes των 30fps
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*