Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Elden Ring: Shadow of the Erdtree Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    From Software

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Λίγο παραπάνω από 2 χρόνια έπρεπε να περάσουν για το Elden Ring: Shadow of the Erdtree, το πακέτο επέκτασης του Elden Ring, με πολλές εικασίες, φήμες και lore-diving. Αν μη τι άλλο, περισσότερο Elden Ring σίγουρα μόνο καλό μπορεί να είναι, αλλά ποια ακριβώς κατεύθυνση θα έπαιρνε η From Software δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο να μαντέψει κανείς. Ευτυχώς η αναμονή τελείωσε, και μπορούμε πλέον να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε οι ίδιοι το Shadow Realm. Το Shadow of the Erdtree, όπως συμβαίνει με τα DLCs της From στο παρελθόν, ενσωματώνεται φυσικά στην ιστορία του Elden Ring και ανοίγει ακόμα ένα μονοπάτι στην ιστορία του τίτλου, μεταφέροντας τους παίκτες σε μια ολοκαίνουρια περιοχή που υπάρχει ταυτόχρονα με τον ήδη υπάρχοντα κόσμο, με νέους εχθρούς, νέα όπλα και αντικείμενα – και ακόμα περισσότερη πρόκληση για τις ικανότητες των παικτών.



Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση: Από τα πρώτα λεπτά στο Shadow Realm ο τίτλος θα θυμίσει σε όλους ότι στην καρδιά του παραμένει ένας πνευματικός διάδοχος των Souls και θα φροντίσει να βάλει στη θέση τους όσους έρχονται με overleveled χαρακτήρες και builds φτιαγμένα στην εντέλεια. Πολύ απλά, το dlc δεν το ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Οι νέοι εχθροί και τα νέα bosses (mini και κανονικά) μπορούν να κάνουν σκόνη οποιοδήποτε build «καθαρίζει» στο main game με συνοπτικές διαδικασίες. Πολύ γρήγορα γίνεται αντιληπτό πως για οποιαδήποτε ελπίδα επιτυχίας, οι παίκτες θα πρέπει να ανακαλύψουν και να χρησιμοποιήσουν τα scadutree fragments και revered spirit ashes, τα οποία και θα προσφέρουν ουσιαστικές αναβαθμίσεις στους χαρακτήρες και τα summons (spirit ashes) τους. Αμφότερα είναι σε πεπερασμένο αριθμό, και η συστηματική εξερεύνηση του χάρτη είναι επιβεβλημένη για την εύρεσή τους – μέχρι το μέγιστο level που επιτρέπεται. Ο ίδιος ο χάρτης, μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται πιο «μικρός» (ακόμα και αν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό που είχε υποσχεθεί ο Miyazaki), είναι όμως πολύ πιο πυκνός και χρησιμοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις υψομετρικές διαφορές για να δημιουργήσει διαφορετικά επίπεδα που αξιοποιούνται σε μέγιστο.



Η νέα προσέγγιση στο leveling, που λειτουργεί παράλληλα με τον παραδοσιακό τρόπο και μόνο μέσα στην περιοχή του dlc, αν μη τι άλλο εκπλήσσει, αφού προσθέτει ακόμα έναν μηχανισμό που ενώ μεν ωθεί και ανταμείβει την εξερεύνηση, από την άλλη προσθέτει ακόμα ένα επίπεδο στους μηχανισμούς που λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για το Shadow of the Erdtree και δεν προσφέρει κάτι στον -σαφώς μεγαλύτερο- κόσμο του main game. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τα νέα όπλα, αντικείμενα και ashes που προσφέρονται σε αφθονία και θα βρουν τις θέσεις στους ανάμεσα στις προτιμήσεις του κοινού. Οι γνώμες για την δύναμη των νέων όπλων διίστανται, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν νέοι τύποι που θα προκαλέσουν εντύπωση. Όσον αφορά τα boss fights, αυτά είναι πολλά, πολλά από αυτά optional, αρκετά από αυτά όχι – και χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα και την ένταση. Τα περισσότερα bosses κάνουν σκοπό της ζωής τους την συντομότερη δυνατή εξόντωση του χαρακτήρα (πράγμα λογικό, αν το καλοσκεφτεί κανείς), αλλά εν προκειμένω η From ανεβάζει την ένταση στο 11.



Αισθητικά δε ξεφεύγουμε από την ήδη γνωστή θεματολογία, αν και υπάρχουν σημεία που ξεχωρίζουν και προσφέρουν κάτι διαφορετικό από τα ήδη υπάρχοντα μοτίβα, πολλές φορές εμπνευσμένα από άλλους τίτλους της ίδιας της From. Τα “Legacy Dungeons” αν και είναι μικρότερα σε αριθμό από τα dungeons του main game, είναι πιο προσεκτικά σχεδιασμένα και άκρως ικανοποιητικά, κάτι που σίγουρα μετράει πολύ θετικά στην όλη εμπειρία. Τα ανοιχτά σημεία, από την άλλη, φαίνονται πιο «άδεια» - ακόμα και αν είναι και πάλι λιγότερα σε αριθμό και μέγεθος. Η περιπέτεια στο Shadow Realm κρατάει από 25-40 ώρες, ανάλογα με την εξοικείωση των παικτών με τους μηχανισμούς και τον βαθμό εξερεύνησης, και βάζει τους χαρακτήρες να ακολουθήσουν τα βήματα του Miquella (με μια μικρή αβεβαιότητα ως προς το φύλλο – αν και το lore λέει άλλα) στο Shadow Realm, αποφασισμένους να ανακαλύψουν τι του συνέβη μετά την απαγωγή του από τον Mohg. Οδηγός τους σε αυτό είναι οι σταυροί που βρίσκονται διασκορπισμένοι στον κόσμο και κάνουν διακριτικά ορατή τη παρουσία ενός ακόμα κομματιού της σάρκας του Miquella, που άφησε πίσω στο ταξίδι του.



Η περιπέτεια είναι χορταστική και γεμάτη από μάχες και εξερεύνηση – σε μεγαλύτερο μέγεθος και κλίμακα από αρκετούς «πλήρεις» τίτλους και το lore προσφέρει νέες πληροφορίες και εκπλήξεις σε αυτούς που δίνουν αρκετή προσοχή σε αυτό. Το Shadow of the Erdtree είναι λίγο πολύ αυτό που περιμέναμε από ένα dlc για το Elden Ring. Κάποιες επιλογές της From Software επιδέχονται συζήτησης και σίγουρα θα χρειαστεί καιρός για να αξιολογηθούν σωστά – ας μη ξεχνάμε ότι το Shadow of the Erdtree δεν είχε 2 χρόνια από updates για να διορθωθούν ατέλειες και να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Από την άλλη όμως, η From δείχνει να επιστρέφει πιο πολύ στη φιλοσοφία των Souls – προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει την ίδια προσβασιμότητα. Σε κάποια σημεία τα καταφέρνει, σε κάποια άλλα πάλι όχι. Όπως και να ‘χει, το Shadow of the Erdtree είναι περισσότερο Elden Ring – και όπως προαναφέρθηκε, αυτό είναι πάντα καλό. Μέχρι την επόμενη περιπέτεια, το Shadow Realm μας καλεί. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Νέα αντικείμενα, όπλα, ashes
  • Ικανοποιητική δράση – νέα μεγαλειώδη boss fights
  • Απολαυστική εξερεύνηση / τα νέα legacy dungeons
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κάποιες σχεδιαστικές επιλογές όπως το leveling
  • Ο βαθμός δυσκολίας σε κάποια σημεία ακροβατεί ανάμεσα στο «απαιτητικό» και την υπερβολή
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*