Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pokémon Trading Card Game Pocket Hands On Preview

*
Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις μας από το Pokémon Trading Card Game Pocket; Ο Έκτορας Αποστολόπουλος έπαιξε και καταγράφει τα πάντα σε ένα αναλυτικό Hands On Preview.
 
Πριν από αρκετούς μήνες είχαμε δει στο επίσημο Pokemon stream της εταιρείας διάφορες ανακοινώσεις γύρω από το πετυχημένο franchise, αλλά αυτό που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το Pokémon Trading Card Game Pocket. Ποιος ο λόγος να κυκλοφορήσει η Pokemon Company άλλο ένα παιχνίδι με κάρτες για smartphones, όταν υπάρχει το Pokemon TCG Live; Δεν φτάνει η βασική εφαρμογή που βασίζεται στους επίσημους κανονισμούς του Pokemon Trading Card Game; Η αλήθεια είναι ότι κάποια από αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να απαντηθούν εν μέρει και μέσα από τα trailers του παιχνιδιού, τα οποία μας έβγαζαν την αίσθηση ότι επρόκειτο για μία πιο απλή και προσβάσιμη φόρμουλα του πετυχημένου Pokemon TCG.



Καταφέραμε, λοιπόν, να αποκτήσουμε μία πρώτη γεύση γύρω από το Pokémon Trading Card Game Pocket για συσκευές Android, αλλά σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε και ένα disclaimer. Ο τίτλος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε soft launch και μονάχα για χρήστες που ζουν στη Νέα Ζηλανδία. Η εφαρμογή θα κυκλοφορήσει επίσημα στον υπόλοιπο κόσμο στις 31 Οκτωβρίου για Android και iOS, οπότε το εν λόγω κείμενο εστιάζει στην εμπειρία που έχουν χρήστες που μένουν στη Νέα Ζηλανδία. Παρ’ ότι το παιχνίδι βρίσκεται σε ένα είδος περιορισμένου test phase και γνωρίζουμε ότι πάρα πολύς κόσμος έχει βρει τρόπο να την χρησιμοποιήσει χωρίς να κατοικεί στη Νέα Ζηλανδία, η εφαρμογή είχε μηδενικό down time και οι servers λειτουργούσαν άψογα. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα τεχνικό πρόβλημα καθ’ όλη την εβδομάδα που ασχοληθήκαμε για πολλές ώρες με το παιχνίδι, ενώ matchmaking και synchronisations λειτουργούσαν άψογα. Το μόνο παράπονο που έχουμε είναι ότι η περιήγηση στο μενού ήταν σε κάποια σημεία πιο αργή, με κάποιες καρτέλες να χρειάζονται παραπάνω δευτερόλεπτα να φορτώσουν, χωρίς να μιλάμε για gamebreaking bugs ή crashes. To Pokemon TCG Pocket το τεστάραμε με υψηλή ταχύτητα ίντερνετ και με συσκευή που φοράει έναν Snapdragon 8 Gen 1, άρα σίγουρα πρόκειται για κάτι που ενδεχομένως να καλυτερεύσει όταν κυκλοφορήσει και η τελική έκδοση του τίτλου.



Τι είναι όμως το Pokémon Trading Card Game Pocket; Πρόκειται για μία εφαρμογή-παιχνίδι που βασίζεται στις κάρτες Pokemon και εστιάζει στη συλλογή των καρτών σε μία αρκετά πιο απλοϊκή και γρήγορη μορφή του competitive παιχνιδιού της σειράς. Αντί να δημιουργήσουμε ένα deck με 60 κάρτες όπως στο επίσημο Pokemon TCG, τα decks βασίζονται σε μονάχα 20 κάρτες, ενώ πλέον δεν στοχεύουμε να πάρουμε 6 prizes, αλλά να μαζέψουμε 3 πόντους. Οι πόντοι συγκεντρώνονται εφόσον μηδενίσουμε τα life points μίας αντίπαλης κάρτας και η κάθε κάρτα αντιστοιχεί σ’ έναν πόντο. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα EX cards, δηλαδή κάρτες με Pokemon που έχουν πολύ δυνατά στατιστικά και εάν μηδενίσουμε εκείνα, θα λάβουμε 2 πόντους. Άρα ουσιαστικά χωρίς prizes, με πολύ λιγότερους πόντους που απαιτούνται ώστε να κερδίσουμε έναν αγώνα, η διάρκεια των παιχνιδιών έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ.  Αυτός είναι και ο σκοπός του Pokemon TCG Pocket, ή τουλάχιστον ένας εκ των βασικών σκοπών του, μία εκδοχή του παιχνιδιού που θα διαρκεί πολύ λιγότερο και θα δώσει μία εναλλακτική στον χώρο του ανταγωνιστικού μοντέλου του Pokemon TCG.



Οι κάρτες σαν κάρτες λειτουργούν περίπου όπως και οι καλές παλιές καρτούλες που ξέρουμε, με HP, με επιθέσεις που απαιτούν energy, με retreat costs αν θέλουμε να την τραβήξουμε πίσω και κάποια λιγοστά passive και active abilities. Υπάρχουν και τα item και supporter cards που λειτουργούν όπως τα ξέραμε, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή βρίσκεται στα energy cards τα οποία πολύ απλά… δεν υπάρχουν πλέον! Όταν δημιουργούμε ένα deck μπορούμε να επιλέξουμε τι energy type θα μας δίνεται σε κάθε γύρο, οπότε όταν έρχεται η σειρά μας να τραβήξουμε μία κάρτα, επιλέγουμε και πού θα τοποθετήσουμε την ενέργεια που θα λάβουμε στον εκάστοτε γύρο. Πρέπει να πούμε ότι αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί καλά, ειδικά όταν υπάρχουν και abilities και supporter cards που μπορούν να προσφέρουν παραπάνω ενέργειες ανά γύρο. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε μονόδρομο ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ένα μοντέλο με πολύ μικρότερα decks, ενώ σίγουρα βοηθάει ώστε να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα οι αγώνες και να μειώνεται ελαφρώς και το θέμα της τύχης. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι σε κάθε γύρο θα λάβουμε σίγουρα μία ενέργεια, δεν αγχωνόμαστε για το αν θα τραβήξουμε μία energy card όπως στο βασικό και αυθεντικό παιχνίδι.



Από την άλλη, με τα τωρινά δεδομένα, από άποψη τακτικής, σίγουρα μοιάζει πιο αδύναμο εάν το συγκρίνουμε με τον μεγάλο του αδερφό, αλλά μία τέτοια σύγκριση θα ήταν λάθος από άποψη στόχου. Η Creature INC και DeNA Co δεν θέλουν να αντικαταστήσουν το Pokemon TCG Live, αλλά να δημιουργήσουν μία εναλλακτική και να τσιμπήσουν τον κόσμο που αρέσκεται να παίζει παιχνίδια όπως το Marvel Snap. Πρόκειται για έναν κόσμο που προτιμάει μέσα σε μισή ώρα να παίξει τέσσερα ματσάκια παρά μόνο έναν αγώνα και αυτό το κοινό θα δει σίγουρα με μεγάλο ενδιαφέρον το στήσιμο του Pokemon TCG Pocket. Οι αγώνες δεν ξεπερνούν με τα τωρινά δεδομένα τα 5 με 10 λεπτά, ενώ οι κανόνες είναι αρκετά εύκολοι ώστε να κατανοηθούν από το casual κοινό. Σίγουρα, οι pro παίκτες παιχνιδιών όπως τα Yu-Gi-Oh! και το κανονικό Pokemon TCG δύσκολα να ενθουσιαστούν για περισσότερο από μία εβδομάδα, αν και θα κρατούσαμε μία πισινή σχετικά με αυτήν την πρόβλεψη, μιας και το παιχνίδι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σ’ ό,τι αφορά τα modes. Για την ώρα μπορούμε να μπούμε στο PVP καθορίζοντας μονάχα μία επιλογή, αν είμαστε αρχάριοι ή έμπειροι, με τους αγώνες να προσφέρουν μονάχα EXP και δώρα μέσω των daily missions. H επιτυχία του ανταγωνιστικού Pokemon TCG Pocket θα καθοριστεί όχι μονάχα από το κατά πόσο θα εμπλουτιστούν οι μηχανισμοί μέσω νέων καρτών στο μέλλον, αλλά και το τι θα προστεθεί μελλοντικά στον τομέα των modes, ladders, awards κτλ. Η τωρινή του κατάσταση μοιάζει περισσότερο με μία beta έκδοση, όπου ο κόσμος μπορεί να πειραματιστεί και να μάθει τους νέους αυτούς μηχανισμούς, αφήνοντας πάντως υποσχέσεις για το μέλλον. Επίσης, υπάρχει ένα auto mode, όπου δίνουμε τον έλεγχο στην CPU να παίξει τα ματς αντί για εμάς, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, το ΑΙ ήταν ιδιαίτερα αδύναμο. Προφανώς και αυτό έχει προστεθεί αντιγράφοντας άλλα παιχνίδια όπου το ΑΙ παίζει αντί για τους χρήστες, ώστε να γίνεται ένα είδος farming από daily missions και δωράκια, αλλά εδώ πέρα μας φάνηκε λίγο ανούσιο.



Το Pokemon TCG Pocket δίνει όμως μεγάλη έμφαση και στον τομέα της συλλογής των καρτών, με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το Pokemon TCG Live. Οι παίκτες του κανονικού Pokemon TCG γνωρίζουν ότι αν αγοράζουν και φυσικές κάρτες, η δημιουργία ισχυρών decks και η συλλογή των digital καρτών δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου in-game χρήματα. Tα κανονικά φακελάκια προσφέρουν QR codes που μπορούν να εισαχθούν στην βασική εφαρμογή και ο χρήστης λαμβάνει πακέτα για το Pokemon TCG Live. Η οικονομία στο Pokemon TCG είναι τόσο αλληλένδετη με το φυσικό franchise των καρτών Pokemon, που δημιουργεί ένα καλό value for money πακέτο.



Στην περίπτωση του Pokemon TCG Pocket όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, οπότε προφανώς και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για microtransactions τα οποία για την ώρα είναι του ύψους και του βάθους. Το νέο αυτό παιχνίδι στοχεύει να περάσει το μικρόβιο του συλλέκτη πιο εντυπωσιακά και όμορφα, με τον χρήστη να ανοίγει κάθε μέρα δύο φακελάκια (ένα ανά δώδεκα ώρες) ακούγοντας και το όμορφο “χρατς” όταν σκίζεται το πακετάκι. Η παρουσίαση είναι ιδιαίτερα όμορφη, με τον παίκτη να καλείται να επιλέξει από άπειρα φακελάκια αυτό που του κάνει κλικ. Με αυτόν τον τρόπο, αυτή η διαδικασία μας δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σ’ ένα κατάστημα με κάρτες όπου επιλέγουμε αυτό που πιστεύουμε ότι θα έχει τις πιο σπάνιες κάρτες. Παράλληλα μπορούμε να επιλέξουμε να έχουμε μία κάρτα μ’ ένα όμορφο display ή να φτιάξουμε ένα εντυπωσιακό binder από κάρτες της επιλογής μας, μπορώντας μάλιστα να τα μοιράσουμε με το διαδίκτυο και τους υπόλοιπους χρήστες. Εάν αφήσει κάποιος χρήστης ένα like στην συλλογή μας, επιβραβευόμαστε με μικρά δωράκια, εμβαθύνοντας με αυτόν τον τρόπο την λογική του συλλέκτη που θέλει να παρουσιάσει τη συλλογή του και στους υπόλοιπους συλλέκτες στον κόσμο. Δεν ξέρουμε εάν θα εμπλουτιστούν αυτοί οι μηχανισμοί στο μέλλον περαιτέρω, ίσως με την επιλογή να αφήνουμε σχόλια ή με κάποια άλλα πράγματα, αλλά για την ώρα είναι εμφανές ότι η εταιρεία θέλει να περάσει μία πιο ανάλαφρη εμπειρία από εκείνη που γνωρίζαμε με το Pokemon TCG Live. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιλογή του “Trade with a friend” βρίσκεται ακόμη κλειδωμένη, οπότε δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ακόμα κάποια άποψη γύρω από αυτό το mode.



Για την ώρα υπάρχουν τρία διαφορετικού τύπου φακελάκια και από πάνω τους μπορούμε να δούμε ένα μικρό preview, για το ποιες είναι οι καλές και σπάνιες κάρτες που ενδεχομένως να πετύχουμε στο εκάστοτε booster pack. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο χρήστης να στοχεύσει στο να ανοίγει τα φακελάκια που θα του δώσουν την ευκαιρία να βρει μία σπάνια alt card που θέλει ή ίσως μία ισχυρή EX κάρτα που χρειάζεται για το deck του. Με το κάθε pack που ανοίγουμε λαμβάνουμε EXP για το γενικό level του account μας και Pack Points με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε κάρτες που μας λείπουν. Αυτή η μέθοδος βέβαια δεν αποφέρει πολλά από τα consumables που απαιτούνται, οπότε καλό θα είναι οι χρήστες να το κρατήσουν για το τέλος, όταν τελειώσουν τα πολλά δώρα και να τα επενδύσουν σε κάρτες που πραγματικά χρειάζονται για το εκάστοτε deck τους.



Τα drop rates έχουν νορμάλ ποσοστά και σε γενικές γραμμές αν και προφανώς και είναι τυχαία, συνολικά είναι δίκαια, όπως και η αρχή του παιχνιδιού. Χωρίς να έχουμε δώσει λεφτά ή να έχουμε χρησιμοποιήσει το premium pass που μας προσφέρει ένα παραπάνω φακελάκι την ημέρα, μετά από περίπου 5 μέρες ενασχόλησης συλλέξαμε 350 κάρτες και τις 158 από τις 226 διαφορετικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αυτοί οι αριθμοί είναι υπεραρκετοί ώστε να φτιάξουμε ένα καλό deck και να σταθούμε αξιοπρεπώς απέναντι στους περισσότερους αντιπάλους. Από την άλλη, θεωρούμε δύσκολο να μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 2, βαριά 3 αξιόμαχα decks. Μετά την ολοκλήρωση των πιο γενικευμένων αποστολών, νιώσαμε ότι κάπου πιάσαμε ταβάνι και μάλλον κάπου εκεί έρχεται και η σκέψη για την αγορά του Premium Pass. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κοστίζει στην Ευρώπη όταν με το καλό έρθει, αλλά αν πάει στα δέκα ευρώ μηνιαία όπως φαίνεται, θα εξαρτηθεί απόλυτα από το τι θα προσφέρουν τα έξτρα premium missions και φυσικά το συνολικό meta game. Στη Νεα Ζηλανδία έχει ξεκινήσει μία εξαιρετική προσφορά, αφού όποιος γραφτεί τον πρώτο μήνα, οι πρώτες δύο εβδομάδες δίνονται δωρεάν. Το εν λόγω διάστημα είναι αρκετό ώστε να καταλάβει ο μέσος χρήστης, για το αν τον καλύπτει το Premium Pass ή όχι. Σε γενικές γραμμές πάντως, το χαμηλό κόστος δημιουργίας ανταγωνιστικών deck είναι κάτι που συνεχίζεται και σε αυτό το project της εταιρείας, όπως συμβαίνει άλλωστε και στο κανονικό παιχνίδι Pokemon με τις φυσικές κάρτες αλλά και στο Pokemon TCG Live.



Το Pokemon TCG Pocket εστιάζει και εκείνο (δυστυχώς) σε διαφορετικά consumables, τα οποία οριακά δεν μας μπέρδεψαν. Υπάρχουν τα Pack Hourglass όπου το καθένα αντιστοιχεί σε μία ώρα αναμονής για το άνοιγμα πακέτων, τα Poke Gold που είναι ουσιαστικά το νόμισμα της εφαρμογής για να αγοραστούν πράγματα, τα Shop Tickets που εξαργυρώνονται στο eshop έναντι καρτών/ cosmetics ή άλλων consumables, τα Emblem Tickets για περισσότερα cosmetics και τα Special Shop Tickets για ακόμη πιο “special” cosmetics. Αν νομίζατε ότι τελειώσαμε, υπάρχουν τα προαναφερθέντα Pack Points, τα Dust points για να αναβαθμίσουμε αισθητικά τις κάρτες μας και τέλος τα Wonder Hourglass και Rewind Watch που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Wonder Pick. Το Wonder Pick είναι ένας άλλος τζογαδόρικος μηχανισμός, όπου ο παίκτης επιλέγει τυχαία ανάμεσα σε 5 κάρτες που προσφέρονται από άλλους χρήστες μόνο μία κάρτα και αυτή την κρατάει για την συλλογή του. Οι κάρτες που προσφέρονται δεν αφαιρούνται από τις συλλογές των παικτών, ενώ και εδώ πρέπει να περάσουν αρκετές ώρες ώστε να ανανεωθούν τα Wonder Stamina. Κατά την άποψή μας, όσο πλάκα έχει ο μηχανισμός του Wonder Pick, τόσο μας προβλημάτισε οι ώρες που απαιτούνται να περάσουν ώστε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Από τη στιγμή που μιλάμε για μόλις μία κάρτα που θα προστεθεί εν τέλει στη συλλογή μας και θα την αποκτήσουμε μάλιστα μέσω της λογικής “εδώ παπάς, εκεί παπάς”, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να πέσουν λίγο οι ώρες αναμονής.



Αν εξαιρέσουμε τον αχταρμά με τα consumables και τα νομίσματα, το Pokemon TCG Pocket μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις για soft launch. Πράγματι παρουσιάζει μία ουσιαστική εναλλακτική έναντι των κανονικών αγώνων του Pokemon Trading Card Game, απλοποιώντας τους κανονισμούς αλλά και εμπλουτίζοντας την ατμόσφαιρα με τη λογική “Gotta Catch’ Em All”. Μάλιστα από την στιγμή που στα art των καρτών έχουν προστεθεί ολοκαίνουργιες απεικονίσεις, αλλά και παλιές γνωστές κάρτες από τα πρώτα αυθεντικά booster sets από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, έχει δημιουργηθεί ένα όμορφο μείγμα που θα μιλήσει στις καρδιές νέων αλλά και παλιών fans των Pokemon. Για την ώρα, όταν τελειώσουν τα tutorials και τα welcome bonuses, το παιχνίδι μοιάζει λίγο άδειο, φαίνεται ότι του λείπει το περιεχόμενο. Γι’ αυτόν τον λόγο εννοείται πως αναμένουμε να δούμε τι θα παρουσιαστεί στο global release της εφαρμογής και ποια θα είναι τα κύρια βήματα της εταιρείας ώστε να προστεθεί αξιόλογο meta υλικό τους επερχόμενους μήνες. Για την ώρα πάντως νιώσαμε την απλότητα και την ανάλαφρη αίσθηση του παλιού “ορθόδοξου” Pokemon TCG, μ’ έναν τρόπο που μας ταξίδεψε όντως στο μακρινό 1998. Τότε όπου οι συνδυασμοί ήταν πιο απλοϊκοί και όπου όλοι είχαμε μία τρέλα ως παιδιά να συλλέξουμε όλες τις σπάνιες κάρτες. Δεν λέμε ότι τότε ήταν καλύτερα συγκριτικά με το σήμερα, σίγουρα όμως ήταν διαφορετικά και αυτή η διαφορετική προσέγγιση είναι ίσως κάτι που χρειάζεται το Pokemon trading card game στην διαδικτυακή βιομηχανία παιχνιδιών με συλλεκτικές κάρτες.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*