Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony ZV-E10 Mark II Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Sony ZV-E10 Mark II
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http:// FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Sony κυκλοφόρησε την a6700. Πλέον έφτασε η ώρα για την έκδοση της μηχανής που δίνει περισσότερο έμφαση στο βίντεο, την Sony ZV-E10 Mark II.

Η σειρά καμερών ZV της Sony είναι αυτή που απευθύνεται περισσότερο σε vlogers, σε χρήστες δηλαδή που θέλουν μια μηχανή κυρίως για να γράφουν βίντεο. Η Sony διαθέτει αρκετά μοντέλα σε αυτή τη σειρά, την οποία εγκαινίασε η ZV-1, μια compact μηχανή που αποτελεί spin-off της σειρά RX100 (και χρησιμοποιούμε εμείς για τις ανάγκες των βίντεό μας). Ακολούθησε η ZV-E10, μια από τις πλέον πετυχημένες μηχανές της εταιρείες, spin-off της a6400 και στη συνέχεια η κορυφαία ZV-E1, μια full frame κάμερα με hardware που προέρχεται από τη Sony A7SIII. Πλέον, έφτασε η ώρα για τη Sony να φέρει στην αγορά τη κάμερα που θα αντικαταστήσει μετά από 3 χρόνια την  ZV-E10, με τη ZV-E10 Mark II!. Η λογική είναι ίδια όπως στο παρελθόν όσον αφορά στο hardware που χρησιμοποιείται: παίρνουμε σαν βάση τη προηγούμενη καλύτερη mirrorless με APSC αισθητήρα, αφαιρείται το viewfinder καθώς και κάποια πλήκτρα, μικραίνει ελαφρώς το σώμα, τοποθετείται καλύτερο μικρόφωνο και αλλάζουμε κάποιες επιλογές στο software.




Η Sony ZV-E10 M2 λοιπόν είναι μεν μια νέα μηχανή, αλλά στη πράξη αποτελεί μια διαφοροποιημένη έκδοση της a6700, με χαμηλότερο κόστος και έμφαση στην εγγραφή βίντεο. Σχεδιαστική η μηχανή σίγουρα μοιάζει με την ZV-E10, όμως είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις. Έρχεται με μεγάλη λαβή που κάνει ευκολότερο το κράτημα με το ένα χέρι, η οποία λαβή έχει σαγρέ επιφάνεια για να βοηθάει τα δάχτυλα ώστε αυτά να μην ιδρώνουν.



Ένας από τους λόγους που η λαβή είναι μεγάλη είναι το γεγονός ότι στο εσωτερικό της βρίσκεται και η μπαταρία FZ100, η μεγάλη μπαταρία της Sony που χρησιμοποιούν οι full frame μηχανές της εταιρείας και είχε και η a6700, χάρη στην οποία έχει αυτονομία που μπορεί να φτάσει στις 2 ώρες εγγραφής. Στο πάνω μέρος της λαβής έχουμε το διακόπτη on-off γύρω από το πλήκτρο για το κλείστρο, καθώς και ένα ακόμα διακόπτη που χρησιμοποιείται για το zoom, εφόσον η κάμερα φοράει κάποιον συμβατό φακό όπως είναι ο νέος κιτ 16-50 OSS II.



Στη πάνω πλευρά της μηχανής έχουμε περισσότερα πλήκτρα ελέγχου και ρυθμίσεων, όπως το κόκκινο για την έναρξη της εγγραφής βίντεο (θα το θέλαμε πάντως πάνω στη λαβή), το προγραμματιζόμενο C1 δίπλα του, ένα διακόπτη τριών θέσεων για την επιλογή mode μεταξύ βίντεο, φωτογραφία και S&Q. Υπάρχει και μια ακόμα ροδέλα η οποία επιτρέπει την αλλαγή του διαφράγματος. Επίσης, στη πάνω πλευρά υπάρχει και το socket για τη τοποθέτηση εξωτερικών φλας (η μηχανή δεν έχει δικό της φλας) ή και μικροφώνων, υποστηρίζοντας και όλα τα πρόσφατα μικρόφωνα της Sony, καθώς επίσης και το μικρόφωνο της μηχανής το οποίο είναι εξαιρετικό, καθώς μπορεί να διαλέξει από ποια πλευρά θα καταγράφει καλύτερα τον ήχο αυτόματα, ενώ μας δίνεται η επιλογή να διαλέξουμε εμείς τη πλευρά (πχ μπροστά όταν κάνουμε vlog).



Στην αριστερή πλευρά έχουμε όλες τις θύρες επικοινωνίας της μηχανής πίσω από τρια πορτάκια. Το πάνω πορτάκι έχει ένα mini-jack για είσοδο μικροφώνου και τη Type-C USB για τη φόρτιση της μπαταρίας ή και τη σύνδεση με τον υπολογιστή. Μέσω της Type-C USB η Sony E-10 M2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν web camera για τον υπολογιστή εφόσον ενεργοποιήσουμε τη σχετική επιλογή από το menu. Μάλιστα, συνδέοντάς τη μηχανή σε USB 3.0 θύρα του υπολογιστή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλυση έως 4K στα 30 fps, με τη μηχανή να εξακολουθεί να έχει ενεργά όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά της στο τομέα της αυτόματης εστίασης.


Η Sony ZV-E10 M2 συνδεδεμένη μέσω USB 3.0 με τον υπολογιστή, εμφανίζεται σαν web camera στο OBS με ανάλυση 4K30.

Συνεχίζοντας με την αριστερή πλευρά, έχουμε ακόμα τη θέση για τις κάρτες SD, με τις κάρτες V90 να είναι απαραίτητες στη περίπτωση που κάποιος θέλει να αξιοποιήσει τις καλύτερες δυνατότητες video recording της κάμερες όπου οι απαιτήσεις όσον αφορά στη ταχύτητα εγγραφής είναι υψηλές. Στο τρίτο πορτάκι έχουμε την έξοδο ακουστικών και την έξοδο HDMI σε micro μορφή με υποστήριξη ανάλυσης έως 4K60. Η μηχανή ακόμα και όταν είναι συνδεδεμένη σε εξωτερική οθόνη/recorder συνεχίζει να λειτουργεί με όλες τις της δυνατότητες ενεργές όσον αφορά στην αυτόματη εστίαση, όμως για ακόμα μια φορά δε μπορούμε να βλέπουμε ταυτόχρονα στην οθόνη της κάμερας και στην εξωτερική το μενού, παρά μόνο στη δική της όταν έχουμε το HDMI Info Display στο Off.



Και καθώς μιλήσαμε για την οθόνη, αυτή βρίσκεται στη πλάτη της κάμερας και είναι ανακλινόμενη και περιστρεφόμενη. Έχει καλή ανάλυση και υψηλή φωτεινότητα ενώ χάρη στο γεγονός ότι περιστρέφεται, επιτρέπει στο χρήστη να βλέπει όπως και να κρατάει τη κάμερα. Η οθόνη είναι αφής, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλά του για να μετακινηθεί στα μενού και να κάνει επιλογές, πέρα από το να διαλέγει σημεία εστίασης. Και το μενού της μηχανής είναι νέο και ίδιο με αυτό που έχουν όλες η τελευταίας γενιάς φωτογραφικές μηχανές της Sony. Για παράδειγμα, όλα τα εικονίδια που υπάρχουν στην οθόνη μπορούμε να τα πατήσουμε με το δάχτυλο και να κάνουμε αλλαγές, ενώ με swipe από το κάτω μέρος της οθόνης και προς τα πάνω εμφανίζεται το υπομενού που σε παλιότερες κάμερες θα εμφανιζόταν πατώντας το Fn (κάτι που εξακολουθεί να γίνεται). Οπότε συνολικά είναι ευκολότερο για το χρήστη να επιλέξει ρυθμίσεις και να πραγματοποιήσει αλλαγές. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα πλήκτρα που βρίσκονται δίπλα στην οθόνη για να προβούμε σε ρυθμίσεις (menu, Fn, το δεύτερο περιστροφικό dial, play και del). Γενικότερα, όλα τα πλήκτρα της μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να κάνουν τη δουλειά που θέλει ο χρήστης.



Πηγαίνοντας τώρα στα ενδότερα, η Sony έχει χρησιμοποιήσει τον ίδιο που φοράει η a6700, ένας APS-C BSI αισθητήρας ανάλυσης 26MP, χωρίς όμως το IBIS που διαθέτει η a6700, με τη μοναδική σταθεροποίηση που προσφέρεται –πέραν των φακών- να είναι η ηλεκτρονική (Active), με επιπλέον crop της τάξης του 10%. Κάτι που καταφέρνει καλά ο νέος αισθητήρας είναι το rolling shutter, το οποίο είναι κατά πολύ καλύτερο από αυτό που έχουν τα παλαιότερα μοντέλα της σειράς a6xxx. Αλλά για το βίντεο θα μιλήσουμε παρακάτω. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που προσφέρει η ZV-E10 M2 είναι το ανανεωμένο σύστημα εστίασης, το οποίο είναι σαφώς καλύτερο και αποδοτικότερο σε σχέση με το –ούτως ή άλλως- εξαιρετικό που είχε η ZV-E10. Ουσιαστικά έχουμε ένα phase detect σύστημα εστίασης με 759 σημεία το οποίο επιπλέον μπορεί να αναγνωρίσει πραγματικά διαφορετικά αντικείμενα, όχι όμως όσα και η a6700. Έχει ανθρώπους, ζώα και πουλιά μόνο. Για τους ανθρώπους συγκεκριμένα μπορεί να αναγνωρίσει το μάτι και να εστιάσει αυτόματα σε κάποιο από τα δυο (ή σε αριστερό/δεξί κατ επιλογή), αλλά δεν υπάρχουν επιπλέον επιλογές για ζώα και πουλιά. Επίσης, δεν είναι διαθέσιμη η επιλογή Face Memory που είδαμε στην a6700. Φυσικά, υπάρχει δυνατότητα να πατήσουμε κάποιο αντικείμενο πάνω στην οθόνη και η μηχανή θα το κάνει tracking ώστε να είναι πάντα αυτό εστιασμένο, ενώ ακόμα και αν κρυφτεί για λίγο πίσω από κάτι άλλο και το χάσει η κάμερα, αυτό είναι προσωρινό καθώς με το που θα κάνει την εμφάνισή του, θα κλειδώσει πάλι σε αυτό. Όλες οι παραπάνω λειτουργίες είναι διαθέσιμες τόσο σε φωτογραφία όσο και σε βίντεο.



Ειδικά στο τομέα της φωτογραφίας, η εστίαση είναι συνεχής και σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη ακόμα και όταν έχουμε το burst mode ενεργό στη ρύθμιση high, με τη μηχανή να «πυροβολεί» ασταμάτητα και χωρίς να φαίνεται πως υπάρχει κάποιο θέμα με το buffer, τουλάχιστον χρησιμοποιώντας μια V60 κάρτα microSD. Πρακτικά δεν υπάρχει όριο στο buffer, με τη μηχανή να τραβάει περίπου 11 καρέ το δευτερόλεπτο (JPG, X-Fine). Όσον αφορά τώρα στην απόδοση στα υψηλά ISO, τα πράγματα είναι εξαιρετικά, με τη μέγιστη τιμή να μπορεί να φτάσει στα 102400 (στη φωτογραφία). Οι πραγματικά χρήσιμες τιμές προφανώς είναι αρκετά χαμηλότερες, ωστόσο κάποιος ξέρει ότι μπορεί έστω να τραβήξει μια φωτογραφία σε πραγματικά πολύ χαμηλό φωτισμό.



Στα του βίντεο τώρα, η μηχανή της Sony κάνει πολύ περισσότερα από την ZV-E10 που αντικαθιστά, όμως δεν έχει όλες τις επιλογές που προσφέρει η a6700. Για παράδειγμα δεν υπάρχει το FocusMap, η δυνατότητα για βίντεο 4K120, το Antiflicker και το Auto Framing. Προφανώς όλες αυτές οι περικοπές έγιναν για να διατηρηθεί το κόστος της μηχανής σε λογικά επίπεδα, ειδικά από τη στιγμή που η ZV-E10 αυτή τη στιγμή κοστίζει μόλις €599 ενώ η a6700 σχεδόν €1600. Έτσι, η ZV-E10 M2 μπορεί να γράψει 1080p έως 120fps και 4K μέχρι 60fps. Συγκεκριμένα μπορούμε να γράψουμε έως 4K60 με XAVC S τόσο σε 8bit (4:2:0, 150Mbps) όσο και σε 10bit (4:2:2, 200Mbps) αλλά και με XAVC HS (δηλαδή h265, δύσκολος codec για edit) με τις ίδιες ρυθμίσεις. Το καλύτερο mode για εγγραφή βίντεο είναι το XAVXS-I το οποίο πάει μέχρι 4K60 (μόνο 10bit, 4:2:2, 600Mbps bitrate), όμως απαιτείται κάρτα SD τεχνολογίας V90. Πάνω σε αυτά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τόσο τα picture profiles όσο και εγγραφή σε HLG και S-Log 2/3, για τους επαγγελματίες που θέλουν στη συνέχεια να κάνουν σωστό color correction. Μάλιστα, το μενού επιτρέπει στο κάτοχο της μηχανής να ενεργοποιήσει άμεσα το Log Shooting χωρίς να χρειαστεί να πάει σε κάποιο PictureProfile (PP) έχοντας να διαλέξει μεταξύ S-Gamut3.Cine/S-Log3 και S-Gamut3 /S-Log3. Επιπλέον προσφέρεται η δυνατότητα να φορτώσουμε στη μηχανή μέσω της κάρτας και κάποιο LUT και να γράψουμε βίντεο απευθείας με αυτό εφόσον δεν υπάρχει χρόνος για editing στο post.



Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και δυο δυνατότητες που έχουμε δει στο παρελθόν σε μηχανές της σειρά ZV, το product showcase και το background defocus. Πρόκειται για επιλογές που θα διευκολύνουν χρήστες με λίγες γνώσεις, ώστε να κάνουν κάποια πράγματα ευκολότερα. Το product showcase πρέπει να ενεργοποιηθεί πριν ξεκινήσει η εγγραφή βίντεο και αυτό που κάνει είναι να επιτρέπει στη μηχανή να εστιάζει αυτόματα σε ότι βλέπει πιο κοντά της και όχι απαραίτητα στο πρόσωπο, διευκολύνοντας όσους κάνουν παρουσίαση προϊόντων. Το background defocus πάλι, αυτόματα γυρίζει σε μικρό διάφραγμα, ώστε το βάθος πεδίου να μεγαλώσει. Υπάρχει επίσης μια νέα επιλογή, το Cinevlog, το οποίο αυτόματα γυρίζει το frame rate στα 24fps και γράφει κινηματογραφική εικόνα με μαύρες μπάρες πάνω κάτω, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να αλλάξουμε χρωματική την εικόνα με διάφορα φίλτρα. Είναι και αυτό μια επιλογή για όσους δε θέλουν να κάνουν αλλαγές στο post, αλλά αρέσκονται να τα κάνουν όλα με τη μηχανή τους, όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν με το κινητό τους.


Πλάνο από βίντεο που έχει γυριστεί στο Cinevlog mode.

Όσον αφορά τώρα σε θέματα overheating, η κάμερα τα καταφέρνει αρκετά καλά. Τις δοκιμές μας τις κάναμε σε εσωτερικό χώρο χωρίς να κρατάμε τη μηχανή και με θερμοκρασία δωματίου περίπου στους 27 βαθμούς Κελσίου . Δοκιμάζοντας σε 4K60 (τόσο σε XAVC S όσο και σε XAVC HS) η κάμερα κατάφερε να γράψει συνεχόμενα για πάνω από 30 λεπτά χωρίς να βγάλει καν μήνυμα overheating, με την αυτονομία της μηχανής να πλησιάζει τις 2 ώρες.



Συνολική, η νέα ZV-E10 M2 είναι μια σημαντικά βελτιωμένη έκδοση της πρώτη E10. Η μεγαλύτερη μπαταρία, το νέο μενού με την οθόνη αφής και η δυνατότητα εγγραφής βίντεο στα 60fps ακόμα και με 10bit χρώμα είναι οι κύριες αναβαθμίσεις που προσφέρει, παρέα με το μηδενικό rolling shutter, τα καλύτερα μικρόφωνα και το ευκολότερο στη χρήση σώμα. Βέβαια, της λείπουν αρκετές δυνατότητες που είδαμε στην α6700 (όπως πχ το IBIS) όμως με το χαμηλότερο κόστος της και τις ευκολίες που προσφέρει στους αρχάριους χρήστες, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν κάτι πολύ καλύτερο από το κινητό τους για να παράγουν περιεχόμενο. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Μικρό σώμα
  • Λειτουργία web camera σε 4K30
  • Κορυφαίο auto focus
  • Εξαιρετικά γρήγορο burst με συνεχές autofocus χωρίς πρακτικά όριο λήψεων, σε jpg αρχεία
  • Αρκετές ευκολίες για αρχάριους χρήστες
  • Δε φαίνεται να κάνει overheating
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αρκετές ελλείψης σε σχέση με τη a6700, στην οποία και βασίζεται
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*