Το έχουμε ξαναγράψει και ξαναπεί. Η φωτογραφία είναι ένα hobby του υπογράφοντας και σε κανένα επίπεδο δεν θέλουμε το παρακάτω κείμενο να χαρακτηριστεί review. Πόσω μάλλον όταν η Sony A7R Mark IV είναι μια καθαρά επαγγελματική φωτογραφική μηχανή με κόστος που ξεφεύγει από όποιο όριο μπορεί να θέσει ένας ερασιτέχνης λάτρης της φωτογραφίας, καθώς μόνο το σώμα ξεπερνά τα €3500, ενώ ο φακός με τον οποίο μας ήρθε για να τη δοκιμάσουμε, ο Sony SEL135F18 κοστίζει σχεδόν €2000 ακόμα. Άλλωστε, ο αισθητήρας της A7R IV αναζητά τη συνεργασία με τους καλύτερους δυνατούς φακούς, καθώς τα 61MPixel του δε μπορούν να υποστηριχθούν πλήρως από κάθε φακό.
Αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημα της A7R IV, ο νέος αισθητήρας της Sony, με τη πραγματικά τεράστια ανάλυση, ο οποίος όμως συνεργάζεται αρμονικά με το κεντρικό επεξεργαστή της μηχανής, ούτως ώστε τίποτα να μη καθυστερεί. Η μηχανή είναι ένα πραγματικό τέρας με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες φωτογράφισης και ένα σύστημα αυτόματης εστίασης που πραγματικά σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.
Μεγάλη σε διαστάσεις, με άριστο grip, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και πλήθος πλήκτρων και ρυθμιστικών. Κεντρικό dial επιλογής mode, δεύτερο dial για αλλαγή του exposure, δυο ακόμα dials για αλλαγή ταχύτητας κλείστρου και focal length, mini-joystick επιλογών (που βολεύει και για επιλογή focus points), ένα ακόμα dial με κεντρικό εσωτερικό πλήκτρο που ταυτόχρονα λειτουργεί σαν σταυρός κατευθύνσεων. Ακόμα βρίσκουμε τρια αμιγώς προγραμματιζόμενα πλήκτρα καθώς επίσης και άλλα πέντε (AEL, AF-ON, FN, Play, delete) με καθορισμένες μεν λειτουργίες, τα οποία επίσης μπορούν να επαναπρογραμματιστούν, ενώ από πλευρά θυρών έχουμε είσοδο μικροφώνου, έξοδο ακουστικών και HDMI, δυο θέσεις για κάρτες SD (UHS-II και οι δυο) και θύρες USB 3.1 Type-C για σύνδεση με τον υπολογιστή και micro USB. Η οθόνη είναι ανακλινόμενη με λειτουργία αφής και το μοναδικό μας παράπονο είναι ότι ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια τώρα, η εταιρεία δε λέει να βάλει μια περιστρεφόμενη οθόνη, ούτε βέβαια να ενεργοποιήσει τις λειτουργίες αφής και για τη χρήση των menu.
Η στόχευση γίνεται μέσα από το μεγάλο OLED ηλεκτρονικό «ματάκι», το οποίο έχει εξαιρετική απόδοση και είναι επίσης φοβερά γρήγορο, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει τις υψηλές ταχύτητες της μηχανής. Πηγαίνοντας σε αυτό λοιπόν, στο τομέα της ταχύτητας, η A7R IV πραγματικά εντυπωσιάζει, ενσωματώνοντας ενσωματώνει 567 σημεία εστίας phase detect που καλύπτουν το 99,7% της επιφάνειας του αισθητήρα. Το σύστημα εστίας λειτουργεί τόσο στη λήψη φωτογραφιών όσο και στη βιντεοσκόπηση. Η Sony έχει ενσωματώσει το Eye-AF, το οποίο ουσιαστικά όταν το ενεργοποιούμε (κρατώντας ένα πλήκτρο που έχουμε επιλέξει να το κάνει), προσπαθεί να εστιάσει στο μάτι του ανθρώπου (ή ζώου) για να πετύχει το ζωντανότερο αποτέλεσμα. Το σύστημα λειτουργεί εξαιρετικά και μάλιστα είναι διαθέσιμο ακόμα και όταν έχουμε επιλέξει AF-C (continuous Auto Focus). Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι μπορούμε να βάλουμε τη μηχανή σε burst mode, στο οποίο κάνει θαύματα προσφέροντας λήψεις με ταχύτητα 10 frames per second σε πλήρη ανάλυση (61Mpixel δεν είναι καθόλου λίγα, με το buffer να γεμίζει μετά από περίπου 60 λήψεις), με συνεχόμενο και ακριβές auto focus, το οποίο μάλιστα μπορεί να ακολουθεί και το μάτι (ανθρώπου ή ζώου, ανάλογα με την επιλογή) ή το πρόσωπο ή αν δε μπορεί κάτι από τα δυο, όλο το εν κινήσει αντικείμενο.
Γενικότερα, το σύστημα tracking που χρησιμοποιεί, το οποίο έχει εμπλουτιστεί με πλήθος πληροφοριών για να καταλαβαίνει τι είναι αυτό που θέλει ο φωτογράφος να τραβήξει, είναι εντυπωσιακό και δουλεύει πολύ καλά ακόμα και σε χαμηλότερο φωτισμό. Το βράδυ, η μηχανή μπορεί να δώσει εξαιρετικό αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει βοήθεια και από το ενσωματωμένο στον αισθητήρα IBIS. Επιπλέον, είναι δυνατό να φωτογραφίσει ακόμα και με υπερ-υψηλό ISO (102800) όπου βέβαια υπάρχει αρκετός θόρυβος, αλλά για να καταφύγει κανείς σε τέτοια επιλογή προφανώς φωτογραφίζει στο απόλυτο σκοτάδι. Να σημειώσουμε πως υπάρχει και δυνατότητα για λήψη φωτογραφίας στα 240Mpixel, μέσω της τεχνικής pixel shift. Αυτή η δυνατότητα είναι χρήσιμη μόνο όταν θέλει κανείς να βγάλει στατικά αντικείμενα, καθώς στη πραγματικότητα η μηχανή βγάζει 16 διαφορετικές λήψεις μετακινώντας για κάθε λήψη τα pixel. Όμως η ένωση των 16 λήψεων (Raw) πρέπει να γίνει υποχρεωτικά στον υπολογιστή, δίνοντας πάντως ένα τελικό αρχείο με πάρα πολύ πληροφορία.
Στον τομέα του βίντεο τώρα, τα πράγματα είναι εξίσου εντυπωσιακά με την A7R IV να μπορεί και στο βίντεο να αξιοποιήσει όλα τα συστήματα auto focus που αναφέραμε παραπάνω (και το eye auto focus). Επιπλέον, ενεργοποιώντας τη ρύθμιση touch-to-focus, ουσιαστικά ενεργοποιείται το tracking focus πάνω στο αντικείμενο που επιλέγουμε να εστιάσουμε αφού το μαρκάρουμε πάνω στην οθόνη. Η μηχανή μπορεί να τραβήξει βίντεο μέχρι 4K/30fps (8bit video όμως), τόσο σε full frame όσο και σε Super35 (APS-C mode), με το δεύτερο να προσφέρει ελαφρώς καλύτερη ποιότητα (με crop όμως) καθώς γίνεται μέσω oversampling και όχι pixel bining όπως όταν είμαστε σε Full Frame mode. Υπάρχουν επιλογές για χρήση Slog2/Slog3, δυνατότητα για clear HDMI output για εγγραφή βίντεο σε εξωτερική συσκευή, ενώ το ενσωματωμένο IBIS βοηθάει ελαφρώς στην μείωση των απότομων κινήσεων.
Η A7R IV είναι μια επαγγελματική μηχανή και δεν το κρύβει. Απευθύνεται σε ανθρώπους που «πουλάνε» τη δουλειά του, οι οποίοι θέλουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με ζωντανή εστίαση και υψηλή ανάλυση. Η μηχανή δεν απευθύνεται προφανώς σε όσους καλύπτουν αθλητικά γεγονότα, για αυτή τη δουλειά υπάρχει η σειρά A9. Όμως όσοι κάνουν πορτραίτα, όσοι φωτογραφίζουν άγρια ζώα, ακόμα και αυτοί που κάνουν μόδα, γάμους και βαπτίσεις, θα βρούν στην A7IV όλα όσα χρειάζονται. Εμείς πάλι, νοιώθουμε τυχεροί και μόνο που είχαμε την ευκαιρία να τη δοκιμάσουμε.
Στο παραπάνω κείμενο περιγράψαμε την εμπειρία μας με τη μηχανή και γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει βαθμολογία, καθώς άλλωστε δεν είμαστε εξειδικευμένοι πάνω στο τομέα των φωτογραφικών μηχανών.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity