Το motherboard έρχεται σε μια πλούσια συσκευασία που περιλαμβάνει πλήθος από καλούδια όπως καλώδια, τα απαραίτητα εγχειρίδια χρήσης παρέα με μια αφίσα, βύσματα για σύνδεση με τα σημεία μέτρησης τάσης, το backpanel, ένα SLI Bridge, M-Connectors, αλουμινένιες βίδες, κάποια αυτοκόλλητα και τις κεραίες για την αξιοποίηση του WiFi/Bluetooth module. Όλα αυτά βρίσκονται στο ένα από τα δυο κουτιά που περιέχει η συσκευασία με το δεύτερο να διαθέτει το ίδιο το motherboard. Χρωματικά, ακολουθεί τη φιλοσοφία που έχουμε δει και στο παρελθόν, με το μαύρο να είναι το κύριο χρώμα και το κόκκινο να έχει εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία, κυρίως στις ψύκτρες που είναι τοποθετημένες πάνω του. Διαθέτει socket 1151, το οποίο είναι συμβατό με τους νέους επεξεργαστές Skylake και προφανώς μη συμβατό με όλους τους υπόλοιπους. Το νέo chipset δεν φέρνει κάποια εντυπωσιακά νέα χαρακτηριστικά, πέρα από την υποστήριξη των επεξεργαστών και προφανώς μνήμης DDR4. Πάνω στο ίδιο το board βρίσκουμε τέσσερις θέσεις για τέτοιου τύπου μνήμη με το board να μπορεί να δεχτεί έως 64GB σε dual channel, με το chipset να υποστηρίζει επίσημα dimm των 2133Mhz, ωστόσο μέσω overclocking μπορεί κανείς να φτάσει -θεωρητικά- ακόμα και τα 3.6Ghz. Χάρη στο DDR4 Boost, μια ειδικού τύπου σχεδίαση του PCΒ γύρω από τα Dimm, που γίνεται αντιληπτή από τις κόκκινες γραμμές πάνω στο PCB που οδηγούν από τα Dimm στο socket, η MSI υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και κυρίως σταθερότητα σε υψηλές συχνότητες, κάτι που επιτυγχάνεται από το διαχωρισμό του εν λόγω κυκλώματος από τα υπόλοιπα.
Το σύστημα ψύξης που έχει ενσωματώσει η MSI είναι τοποθετημένο γύρω από το socket του επεξεργαστή και έρχεται να προστατέψει τους πυκνωτές και διαχειριστές ενέργειας από τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύστημα ψύξης διαθέτει υποδοχές ώστε να ενωθεί με κάποιο προ-υπάρχον κύκλωμα υδρόψυξης, προφανώς custom made και όχι κλειστό. Επιπλέον, υπάρχει μια ακόμα ψήκτρα πάνω στο PCH, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο λογότυπο/banner της gaming σειράς προϊόντων της MSI.
Κάτι ακόμα που βρίσκουμε πάνω στο board είναι μια ασπίδα από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πάνω ακριβώς από το κύκλωμα του ήχου, ενώ εντυπωσιακό είναι και το backplate που υπάρχει τοποθετημένο στο κάτω μέρος του motherboard. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι συνηθισμένη, σίγουρα αυξάνει το κόστος απόκτησης, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει το PCB από τη δύναμη που μπορεί να του ασκήσουμε. Η MSI έχει δώσει μεγάλη προσοχή στα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει κάτω από την ονομασία Military Class V, τα οποία περιλαμβάνουν κορυφαίους μεταλλικούς πυκνωτές, chockes από τιτάνιο και γενικότερα ακριβά components, τα οποία διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του board σε δύσκολες συνθήκες (overclocking/extreme gaming).
Από πλευράς υποστήριξης καρτών, το MSI Z170 Gaming Μ9 διαθέτει συνολικά 6 θέσεις για τοποθέτηση καρτών PCI-Express. Από αυτές οι τρεις είναι πλήρους μήκους, με το motherboard να υποστηρίζει διπλές διατάξεις καρτών γραφικών είτε SLI είτε Crossfire, και τις άλλες τρεις να είναι μικρού μήκους PCI-E x1, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοποθέτηση καρτών επέκτασης. Από τις τρείς πλήρους μήκους, η μια είναι ηλεκτρικά συμβατή με το PCI-E x16, η δεύτερη με το PCI-E x4 και η τρίτη με το PCI-E x8. Όταν τοποθετήσουμε δυο κάρτες γραφικών, τότε και οι δυο λειτουργούν σε PCI-E x8, ενώ στην περίπτωση τριπλού Crossfire, οι θύρες δουλεύουν x8/x4/x4. Οι δυο θύρες που προορίζονται για τοποθέτηση καρτών γραφικών (1η και 3η), πέρα από το γεγονός ότι απέχουν αρκετά μεταξύ τους επιτρέποντας ακόμα και τη τοποθέτηση καρτών μεγάλου πάχους, διαθέτουν μεταλλικό περίβλημα που η MSI ονομάζει Steel Armor, το οποίο ενισχύει την ανθεκτικότητα των θυρών, μειώνοντας στο ελάχιστο τη πιθανότητα να σπάσουν από το μεγάλο βάρος των σύγχρονων GPUs.
Πηγαίνοντας στις θύρες επικοινωνίας, θα βρούμε πλήθος από αυτές και μάλιστα αρκετές νέας γενιάς όπως για παράδειγμα η μια USB 3.1 type-C, την οποία πρωτοείδαμε να υπάρχει στο MacBook της Apple. Πέρα από αυτή, βρίσκουμε μια ακόμα USB 3.1 και δυο απλές USB 3.0 (τις οποίες η MSI ονομάζει USB 3.1 Gen1) και τρεις USB 2.0. Από αυτές, η μια ονομάζεται BIOS Flashback+ port και επιτρέπει το φλασάρισμα του BIOS ακόμα και αν το board δεν έχει πάνω του μνήμες ή/και επεξεργαστή, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο. Μια ακόμα USB 2.0 ονομάζεται Hotkey port, στην οποία πρέπει να συνδέσουμε το πληκτρολόγιό μας ούτως ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Gaming Hotkey chip σε συνδυασμό με το αντίστοιχο software για να μετατραπεί το πληκτρολόγιο σε…πλήρως προγραμματιζόμενο τόσο για χρήση στα games όσο και για καλύτερο και ευκολότερο overclocking. Πέρα από τις USB, στο πίσω μέρους βρίσκουμε μια PS/2 για πληκτρολόγιο ή ποντίκι και δυο εξόδους εικόνας (HDMI και Display Port) για την υποστήριξη του ενσωματωμένου στον επεξεργαστή υποσυστήματος γραφικών. Προφανώς και υπάρχει δυνατότητα δικτύωσης, με τη Gigabit LΑΝ, η οποία χρησιμοποιεί το νέο chip Killer E2400 chip, το οποίο δίνει έμφαση στο gaming μειώνοντας τα latencies και αυξάνοντας το bandwidth επικοινωνίας όταν κάποιος παίζει δικτυακά παιχνίδια χάρη στη τεχνολογία Advanced Stream Detect 2.0. Επιπλέον, το ίδιο το βύσμα ενσωματώνει ειδική προστασία για απότομες αυξομειώσεις της τάσης λειτουργίας, προστατεύοντάς τη ακόμα και από 15KVolt ρεύματος. Πέρα από τη δυνατότητα ενσύρματης δικτύωσης, το board ενσωματώνει και ένα module για ασύρματη δικτύωση με υποστήριξη WiFi και Bluetooth. Το WiFi chip είναι το Killer Wireless 1535, το οποίο υποστηρίζει 2,4Ghz και 5GHz 802.11ac, προσφέροντας ταχύτητες έως 867Mbps (εφόσον συνδεθεί με ένα αντίστοιχα γρήγορο router).
Στο πίσω μέρος προφανώς βρίσκουμε και τη γνωστή εξάδα εισόδων/εξόδων ήχου, με τις 5 αναλογικές που διαθέτουν επίχρυσους ακροδέκτες και την οπτική. Αυτές, όπως και όλο το backpanel, καλύπτεται από μια ασπίδα προστασίας από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (EMI Shield), ενώ το ίδιο το chip ήχου έχει αρκετά καλούδια, τα οποία ονομάζονται σαν σύνολο Extreme Audio DAC. Μάλιστα, η MSI έχει ενσωματώσει ένα εξαιρετικό υποσύστημα ήχου, το οποίο υποστηρίζεται από το CMedia CM6632 chip. Ωστόσο, η MSI έχει ενσωματώνει μια πραγματική κάρτα ήχου πάνω στο motherboard με ενισχυτές, DACs, ADCs, φίλτρα και ποιοτικούς πυκνωτές. Επιπλέον, γύρω από το –απομονωμένο από το υπόλοιπο motherboard- κύκλωμα υπάρχουν LED που φωτίζουν. Το όλο κύκλωμα επικοινωνεί με το motherboard μέσω USB 2.0, με το chip να υποστηρίζει 384KHz/32Bit HD Audio, ενώ συνεργάζεται με ένα Nahimic DSP το οποίο προσφέρει μια σειρά από βελτιστοποιήσεις ήχου, όπως virtual 7.1, ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων, ελαχιστοποίηση των παρασίτων και θορύβων και άλλες «ομορφιές».
Πέρα από τις θύρες που βρίσκουμε στο πίσω μέρος, το board διαθέτει διάφορες δυνατότητες επέκτασης και πάνω στο ίδιο το PCB όπως τα headers για επιπλέον 2 θύρες USB 2.0 και 4 θύρες USB 3.0, αλλά η συσκευασία δεν περιλαμβάνει τα αντίστοιχα καλώδια. Όσον αφορά τώρα στον τομέα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων, δύσκολα κάποιος θα παραπονεθεί. Συνολικά προσφέρει 6 θύρες SATA III, εκ των οποίων οι τέσσερις αποτελούν ταυτόχρονα και τις 2x SATA Express που λειτουργούν πάνω σε PCIe 3.0 x2 interface. Πέραν των δίσκων που μπορεί κάποιος να συνδέσει στις SATA θύρες, βρίσκουμε και δυο θύρες θύρα M.2, στις οποία κάποιος μπορεί να συνδέσει κάποιο M.2 SATA III δίσκο ή τους νεότερους και εξαιρετικά γρήγορους M.2 PCIe x4. Η μια μάλιστα από αυτές τις δυο υποστηρίζει και το ολοκαίνουριο πρότυπο NVMe Mini-SAS μέσω μια Turbo U.2 κάρτας επέκτασης, η οποία δεν διατίθεται στη συσκευασία, προσφέροντας ακόμα υψηλότερο bandwidth.
Από εκεί και πέρα στο motherboard συναντάμε αρκετά χαρακτηριστικά που απευθύνονται στον overclocker, όπως για παράδειγμα την ειδική POST οθόνη που μας ενημερώνει για τυχόν προβλήματα τοποθετημένη στο κάτω αριστερό μέρος, τα πλήκτρα Power/Reset, το ειδικό πλήκτρο Clear CMOS στο backpanel, ειδικοί ακροδέκτες για μέτρηση της τάσης με πολύμετρο, αλλά και ένα νέο πλήκτρο που έρχεται να αντικαταστήσει το παλιό OC Genie, το Game Boost. Πρόκειται για ένα κυκλικό διακόπτη με 8 έτοιμες ρυθμίσεις που αναλαμβάνουν αυτόματα να αυξήσουν τάση και πολλαπλασιαστή για να πετύχουν overclock στους δυο διαθέσιμους Skylake επεξεργαστές. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από τα Windows μέσω του σχετικού Utility Command Center. Αν και η επιτυχία αυτού του αυτόματου, προκαθορισμένου, overclocking εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εκάστοτε επεξεργαστή, αν μη τι άλλο είναι μια εύκολη λύση για όσους δεν θέλουν να «βουτήξουν» στα βαθιά, δηλαδή στο UEFI Bios της MSI. Αυτό έχει φτάσει στην 5η έκδοσή του, είναι εξαιρετικά όμορφο και εύχρηστο, διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης. Λόγω της νέας αρχιτεκτονικής, οι επιλογές που υπάρχουν είναι υπερβολικά πολλές και ακόμα και οι έμπειροι overclockers θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ξεζουμίσουν τις δυνατότητες που παρέχει το motherboard.
Από πλευράς επιδόσεων, το MSI Z170 Gaming M9 δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα έναντι του M7 που είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα motherboard, όταν φοράνε το ίδιο chipset, ελάχιστα διαφέρουν στις επιδόσεις που προσφέρουν σε πραγματική χρήση. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο λόγος που κάποιος θα το αποκτήσει, αλλά τα πάμπολα καλούδια που διαθέτει. Το υποσύστημα ήχου, το backplate, το εύκολο overclocking, το πλήθος από ειδικά MSI utilities, οι θύρες επέκτασης. Είναι ένα ακριβό motherboard που απευθύνεται σε όσους έχουν διάθεση να ξοδέψουν πάνω από €400 για τη "βάση" του υπολογιστή τους. Είναι ένα προϊόν για τη μικρή ελίτ που έχει τα χρήματα και θέλει να ξεχωρίζει.
Πολύ καλό review - η μητρική φοβερή, τι να πει κανείς...!