Το Huawei Nova 9 έρχεται σε μια τυπική συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια λεπτή και διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής καρτών SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 66Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται μια πραγματικά ξεχωριστή αίσθηση. Το τηλέφωνο είναι πραγματικά λεπτό και ελαφρύ (μόλις 175gr, μεταφέροντας μια εξαιρετική αίσθηση ποιότητας στο κάτοχό του. σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η οθόνη των 6,57’’ με τις κυρτές πλευρές και τα ελάχιστα bezel στο πάνω και κάτω μέρος. Η υπογράφων δε θυμάται άλλο τηλέφωνο στη midrange κατηγορία να έρχεται με τέτοια οθόνη, η οποία πραγματικά εντυπωσιάζει καθώς κρατώντας το τηλέφωνο στο χέρι, ο χρήστης δε βλέπει τις δυο κάθετες πλευρές τους. Κάποιοι βέβαια δεν αρέσκονται στις κυρτές πλευρές επειδή το κράτημα δεν είναι τόσο σταθερό, ωστόσο με τη θήκη που βρίσκεται στο κουτί, το πρόβλημα αυτό λύνεται άμεσα.
Το πλαίσιο φαίνεται μεταλλικό (αλλά είναι πλαστικό) και έχει μια γαλαζωπή, ματ όψη, με καμπυλωτές τις δυο κάθετες πλευρές και πλήρως λείες τη πάνω και τη κάτω. όλες τις πλευρές. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρα power και τα volume control πλήκτρα. Στο κάτω μέρος είναι η USB Type-C (κλασσικά USB 2.0) παρέα με το μοναδικό ηχείο, το ένα μικρόφωνο, και το tray για τη τοποθέτηση έως 2 καρτών nano SIM με υποστήριξη 4G δικτύων και από τις δυο. Στο πάνω μέρος βρίσκεται το δεύτερο μικρόφωνο, ενώ στα όρια της οθόνης, δίπλα στο πλαίσιο έχουμε το ακουστικό. Το τηλέφωνο έχει μονοφωνικό ήχο ο οποίος είναι δυνατός και με καλή ποιότητα. Η πλάτη του τηλεφώνου, στην έκδοση Starry Blue που έχουμε στα χέρια μας, είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για γυάλινη πλάτη η οποία όμως έχει περάσει ειδική επεξεργασία ώστε να δώσει από τη μια, ξεχωριστή όψη σε αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που αλλάζει το χρωματικό τόνο ανάλογα με το πώς πέφτει το φως πάνω ενώ από την άλλη η επιφάνεια δεν είναι τελείως λεία, κάτι που βοηθάει στο κράτημα της συσκευής, ενώ ταυτόχρονα δε πρόκειται να μείνει δακτυλικό αποτύπωμα πάνω της.
Χαμηλά, στο κέντρο της πλάτης, υπάρχει ανάγλυφο το λογότυπο Nova παρέα με το τυπωμένο όνομα της Huawei. Στη πλάτη βρίσκεται συναντάμε και το τριπλό σύστημα καμερών, τοποθετημένο μέσα σε ένα oval πλάισιο, το οποίο περιλαμβάνει δυο κυκλικά «νησιά». Στο πάνω βρίσκεται ο βασικός φακός με f/1.9 μπροστά από τον αισθητήρα RYYB των 50MP μεγέθους 1/1,56’’. Στο κάτω μέρος είναι οι τρεις άλλες κάμερες και το led flash. Για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.
Όπως είπαμε, η οθόνη έχει διαγώνιο 6,57’’, λειτουργεί σε ανάλυση Full HD + (2340x1080), είναι τεχνολογίας Amoled και τρέχει στα 120Hz, με δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών ρυθμίσεων (60Hz, 120Hz, auto). Όσον αφορά τώρα στο πως συμπεριφέρεται η κάθε επιλογή του refresh rate, στο auto, αυξομειώνεται το refresh rate μεταξύ 60hz και 120Hz, ανάλογα με το περιεχόμενο. Τα 120Hz ενεργοποιούνται όταν κάνουμε scrolling στο λειτουργικό ή σε σελίδες web, ενώ το panel επιστρέφει στα 60Hz όταν έχουμε στατικές εικόνες ή δε κάνουμε κάτι με το τηλέφωνο ή βλέπουμε βίντεο. Στη ρύθμιση 120Hz, έχουμε αυτή τη ταχύτητα συνέχεια, εκτός και αν φορτώσει εφαρμογή βίντεο (ή κάποιο παιχνίδι) οπότε το panel γυρνάει στα 60Hz. Αυτή η επιλογή δε είναι και η κατάλληλη για όσους παίζουν παιχνίδια με το κινητό τους, καθώς σε αυτή τη ρύθμιση τα παιχνίδια που μπορούν να υποστηρίξουν frame rate πάνω από 60fps, το κάνουν. Δοκιμάσαμε το Titan Quest και το Dead Cells και παρατηρήσαμε πως το πρώτο κατάφερε να φτάσει τα 80-100fps ανάλογα με το τι γινόταν στην οθόνη ενώ το Dead Cells φαίνεται να καρφώθηκε στα 120fps. Ρυθμίζοντας την οθόνη σε auto, και τα δυο παιχνίδια γύρισαν αυτόματα το panel στα 60Hz. Μέσα στην οθόνη έχουμε και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος λειτουργεί γρήγορα και χωρίς προβλήματα.
Καθώς έχουμε AMOLED panel, υποστηρίζεται πλήρως always on οθόνη, με το EMUI 12 (πάνω από Android 11, το οποίο όμως σαν όνομα δεν εμφανίζεται πουθενά) να προσφέρει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Αρκετές είναι και οι επιλογές για τη ρύθμιση των χρωμάτων, με το Normal να είναι αυτό που δίνει τη πιστότερη χρωματική απεικόνιση και το Vivid να δίνει περισσότερη ζωντάνια στην οθόνη. Σε κάθε μια από τις δυο αυτές επιλογές μπορούμε πάντα να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία χρώματος. Το EMUI 12 έχει και επιλογή για ρύθμιση της ανάλυσης, καθώς πέρα από το High (που είναι η native ανάλυση της οθόνης στα 2340x1080) υπάρχει το Low (1560x720) για εξοικονόμηση ενέργειας και το smart resolution που εναλλάσσει αυτόματα την ανάλυση μεταξύ των δυο. Εμείς πάντως αφήσαμε τη συσκευή στο high. Από εκεί και πέρα, έχουμε Dark Mode, έχουμε το Eye Comfort που λειτουργεί σαν Blue filter έχοντας μέσα στο υπομενού και δυνατότητα για ενεργοποίηση της μείωση του flicker (ενεργοποιείται ξεχωριστά) ενώ τέλος έχουμε και ένα eBook mode, το οποίο μετατρέπει την οθόνη σε ασπρόμαυρη. Γενικότερη η οθόνη είναι εξαιρετική, τα χρώματα είναι πραγματικά ολοζώντανα (άλλωστε έχουμε ένα 10bit panel με δυνατότητα για απεικόνιση έως 1δις χρωμάτων), η φωτεινότητα παραπάνω από ικανοποιητική ακόμα και για χρήση κάτω από το φως του ήλιου, με το panel να είναι HDR/HDR10+ συμβατό. Προς το παρόν πάντως δεν είναι δυνατό κάποιος να απολαύσει τα κάλλη της οθόνης στο Netflix, καθώς το τηλέφωνο είναι Widevine L3 συμβατό, υποστηρίζοντας μόνο SD ανάλυση. Δε ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς για παράδειγμα το Matepad 11 tablet της εταιρείας (το οποίο επίσης δεν έχει Google Services), υποστηρίζει κανονικά Widevide L1 και FullHD ανάλυση. Ίσως σε κάποιο επόμενο firmware update να μπορεί να παίξει έστω Full HD video στο Netflix. Πάντως στο Youtube, τα HDR βίντεο παίζουν κανονικά και μπορεί η συσκευή να μην έχει επίσημα τις εφαρμογές της Google, ωστόσο εμείς εγκαταστήσαμε το Vanced Youtube και όλα έπαιξαν μια χαρά.
Στο κομμάτι του hardware, το Huawei Nova 9 έρχεται με τον Snapdragon 778 αλλά στη 4G έκδοσή του. Σίγουρα θα θέλαμε να έχουμε πρόσβαση σε 5G δίκτυα, όμως για το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού στην Ελλάδα, το 5G δεν είναι διαθέσιμο ενώ ακόμα και εκεί που είναι, στις περισσότερες περιοχές δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στη ταχύτητα δικτύωσης. Το SoC έρχεται με 8 πυρήνες και το Adreno 642L GPU. Από πλευράς απόδοσης CPU, αυτή είναι αντίστοιχη με τις επιδόσεις του Snapdragon 860, όμως το GPU υστερεί ελαφρώς έναντι του Adreno 650. Πάντως, οι επιδόσεις που προσφέρει σε γραφικά είναι ανώτερες από οποιοδήποτε άλλο snapdragon της σειράς 7xx που είχαμε δει μέχρι σήμερα (με εξαίρεση τον 780G). Στη πράξη, είδαμε πως τα παιχνίδια παίζουν άνετα, ωστόσο απαιτητικότεροι τίτλοι όπως το Genshin Impact απαιτούν από το χρήστη κάποιες παραχωρήσεις για να παίξουν με 60fps. Δοκιμάσαμε και emulators για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το Huawei Nova 9 τα πάει πραγματικά καλά. Για παράδειγμα στον PPSSPP emulator το God of War Ghost of Sparta παίζει άνετα στα 60fps σε 5x ανάλυση) και το LBP σε 10x ανάλυση. Στον Dolphin, το Mario Kart του Wii παίζει με 60fps σε ανάλυση 2x της βασικής, ενώ τα περισσότερα παιχνίδια στο Citra για 3DS παίζουν άνετα με 2x/3x ανάλυση. Από πλευράς παραγόμενης θερμότητας, το τηλέφωνο δε ζεσταίνεται ούτε παρατηρήσαμε throttling, κάτι που επιβεβαίωσε και το Stress test του 3D Mark, δίνοντας το ίδιο σκορ (γύρω στους 2500 πόντους) από την αρχή μέχρι το τέλος. Σίγουρα και το ανανεωμένο σύστημα ψύξης του Huawei Nova 9 βοηθάει ώστε οι θερμοκρασίες να παραμένουν ελεγχόμενες. Γενικότερα, στο τομέα των επιδόσεων, είτε έχουμε να κάνουμε με τη τυπική καθημερινή χρήση της συσκευής είτε με το gaming, το τηλέφωνο είναι μια εξαιρετική λύση. Κατά τα άλλα, το τηλέφωνο υποστηρίζει δικτύωσης WiFi 6 (802.11ax). Τα 8Gb μνήμης LPDDR4x είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου είναι τυπικά για τη κατηγορία.
Και πάμε λίγο στο κομμάτι του software. Το τηλέφωνο τρέχει τη τελευταία έκδοση (12) του EMUI της Huawei. Στη πράξη, όπως αναφέραμε νωρίτερα, το τηλέφωνο τρέχει Android 11 και όχι Harmony OS, καθώς το τελευταίο δεν έχει βγεί έξω από τη Κίνα, τουλάχιστον όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα, καθώς τα tablet της εταιρείας τρέχουν Harmony OS 2.0. Σε επίπεδο όμως interface, αυτό του Nova 9 με αυτό το Matepad 11, είναι σχεδόν ίδια. Γενικότερα η εμπειρία χρήσης του EMUI 12 είναι εξαιρετική και θεωρούμε πως είναι μια από τις ομορφότερες και πλέον εύχρηστες που έχουμε δει. Ειδικά δε στο κομμάτι της συνεργασίας με άλλες συσκευές της Huawei, το EMUI 12 δίνει ρεσιτάλ. Ειδικά η λειτουργία που συνδέεται ασύρματα το Nova 9 με το Matepad 11 με το πρώτο να εμφανίζεται σαν παράθυρο στην οθόνη του δεύτερου, έχοντας τη δυνατότητα για μεταφορά αρχείων και φωτογραφιών από το ένα στο άλλο, είναι εξαιρετικά βολική. Φυσικά υπάρχουν δυνατότητες multitasking «τραβώντας» ένα συρτάρι με εφαρμογές που έχουμε επιλέξει από τη δεξιά ή αριστερή πλευρά, και να χωρίσουμε την οθόνη στα δυο με δυο εφαρμογές. Μπορούμε επίσης να φορτώσουμε και τρίτη σε pop up παράθυρο, πάνω από τις άλλες. Όλο αυτό δουλεύει απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις. Τώρα βέβαια έρχεται η ώρα που θα ρωτήσετε «και ποιες εφαρμογές τρέχει, αφού δεν έχει Google». Όντως δεν έχει εφαρμογές της Google, δηλαδή ούτε YouTube, ούτε Gmail, ουτε Google Maps αλλά ούτε, κυρίως, Play Store. Τις εφαρμογές τις κατεβάζει κανείς σε πρώτο χρόνο από το Huawei AppGallery, το οποίο πλέον έχει πραγματικά πάρα μα πάρα πολλές εφαρμογές, με πληθώρα επιλογών που αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό κοινό. Από τραπεζικές εφαρμογές (Εθνική, Πειραιώς, Alpha) μέχρι delivery (efood, delivery.gr) και από video streaming (Vodafone TV, Cosmote TV, Ertflix, Nova Go) μέχρι ενημερωτικά site (Gazzetta, Sport24, SDNA), αναζήτηση taxi (Taxiplon), social όπως το TikTok, το Viber και το Telegram και πάρα πολλές ακόμα. Μάλιστα, στα πλαίσια της παρουσίασης του Nova 9 στη Βιέννη, αποκαλύφθηκε και η συνεργασία με τη Curve, μια εφαρμογή που ουσιαστικά γίνεται το ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη, ώστε να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το Nova για ανέπαφες πληρωμές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσει τη κάρτα (ή τις κάρτες) που θέλει στο Curve και τέλος. Όσον αφορά τους χάρτες, υπάρχουν οι Petal maps με πραγματικά καλή λειτουργικότητα (και συμβατότητα με τα νέα smartwatches της Huawei όπως το Watch 3 Pro), ενώ όσον αφορά εφαρμογές που δεν υπάρχουν στο AppGallery, όπως τα Facebook, Instagram και Whatsapp, μπορεί κανείς να κατεβάσει απευθείας τα apk αρχεία από το site του κάθε developer (πχ έτσι κάναμε για τους Dolphin και Citra emulators) ή να ακολουθήσει τα links σε τρίτα app stores που βγάζει το AppGallery. Ακόμα και έτσι βέβαια, υπάρχουν εφαρμογές που δε λειτουργούν καθώς αυτές χρησιμοποιούν τα Google Services, όπως φυσικά δεν είναι δυνατό κάποιος να μεταφέρει αγορασμένες εφαρμογές του PlayStore στο τηλέφωνο. Για παράδειγμα το αγορασμένο Filmic Pro δυστυχώς δε μπορέσαμε να το μεταφέρουμε, ενώ μια εφαρμογή remote access για aircondition (Tado) δε λειτουργεί, καθώς χρησιμοποιεί τα Google Mobile Service. Βέβαια, αρκετά πράγματα γίνονται μέσω web, αφού και το Gmail και το YouTube και το Analytics και τα Docs δουλεύουν χωρίς πρόβλημα μέσω browser. Ο browser της Huawei είναι αρκετά καλός, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει και ο Microsoft Edge, αλλά κυρίως ο Firefox, τον οποίο χρησιμοποιούμε εμείς έχοντας synced λογαριασμό σε όλες τις συσκευές, τα πράγματα σίγουρα είναι πολύ καλύτερα. Σε γενικές γραμμές πάντως, το 95% των χρηστών θα βρουν αυτό που θέλουν και θα κάνουν άνετα τη δουλειά τους και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στη Huawei συνολικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά στο Ελληνικό γραφείο για την υπερπροσπάθεια που έχουν κάνει ώστε να εμπλουτιστεί το AppGallery με όλες εκείνες τις εφαρμογές που κατά κόρον χρησιμοποιεί ο κόσμος. Ναι δεν είναι όλα τέλεια, αλλά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με 1,5 χρόνο πριν, όταν κυκλοφόρησε η σειρά P40. Και πιστεύουμε πως θα είναι ακόμα καλύτερα στο μέλλον.
Τι παίζει όμως με το σύστημα καμερών; Έχουμε ένα βασικό φακό στα 50Mpixel χωρίς OIS με f/1.9, ένα ultrawide στα 8Mpixel με f/2.2 ένα macro στα 2MPixel με f/2.4 και ένα αισθητήρα βάθους στα 2MPixel με f/2.4. Κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 50Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel και χρησιμοποιεί διάταξη pixel RYYB και όχι RGB που είναι το συνηθισμένο. Αντίστοιχη διάταξη έχουμε δει και σε άλλα τηλέφωνα της Huawei (πχ P40 Pro) και μπορεί εδώ να μη γνωρίζουμε ποιος ακριβός είναι ο αισθητήρας που χρησιμοποιείται, όμως ισχύει για ακόμα μια φορά ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να μαζέψει περισσότερο φως. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 50Mpixel με δυο διαφορετικούς τρόπους μάλιστα, είτε απλά στα 50MP είτε με ρύθμιση 50MP AI, με τη δεύτερη επιλογή να παίρνει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί, προφανώς κάνοντας stacking πολλαπλών λήψεων για να βγάλει το αποτέλεσμα. Οι λήψεις σε αυτά τα mode προσφέρουν αρκετή λεπτομέρεια, όμως καταλαμβάνουν πολύ χώρο (15-20MB).
Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει εξαιρετική δουλειά, προσφέροντας ζωντανά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να έχει πάντα πραγματικά καλές φωτογραφίες.
Main Vs UW
Main Vs UW
Main Vs UW
Εκεί όμως που η βασική κάμερα κάνει εξαιρετική δουλειά είναι το βράδυ, όταν το φως μειώνεται αρκετά. Η XD Fusion Engine της Huawei προφανώς βοηθάει τη κατάσταση, με το αποτέλεσμα να είναι πάντα φωτεινό, με καλά χρώματα και μεγάλο δυναμικό εύρος, χωρίς καν να χρειάζεται κάποιος να ενεργοποιήσει το Night mode.
Main Vs UW, Νύχτα
Main Vs UW, Νύχτα
Main Vs UW, Νύχτα
Και αυτό γιατί το ISO μπορεί να ανέβει πολύ ψηλά (έχουμε λήψει με ISO 204800) με το θόρυβο να παραμένει ελεγχόμενος. Η έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης βέβαια δυσκολεύει μερικές φορές τη κατάσταση, ειδικά όταν η κάμερα προσπαθεί να κρατήσει ώρα ανοιχτό το κλείστρο, αλλά σε γενικές γραμμές ο χρήστης θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τη βασική κάμερα.
Νυχτερινή λήψη σε εσωτερικό χώρο στο photo mode (ταχύτητα 0,43sec, ISO: 204800)
Ο ultrawide πάλι δίνει συμπαθητικό αποτέλεσμα την ημέρα, ενώ και το βράδυ μπορεί να δώσει όμορφες φωτογραφίες χωρίς Night Mode, καθώς δεν το υποστηρίζει. Παρατηρήσαμε πάντως μια διαφορά στο white balance μεταξύ main και ultra wide. Όσον αφορά το macro φακό, με 2MP ανάλυση μη περιμένετε πολλά πράγματα.
Macro λήψεις
Υπάρχει και ο αισθητήρας βάθους που βοηθάει στις portrait λήψεις, οι οποίες δημιουργούν καλό bokeh εφέ, αλλά κάποιες φορές ο αλγόριθμος διαχωρισμού προσώπου και background δε λειτουργεί σωστά. Τέλος, η selfie κάμερα είναι πραγματικά καλή, με τις λήψεις να βγαίνουν στα 32MP. Οι φωτογραφίες είναι όμορφες, με καλά χρώματα (το focus είναι fixed βέβαια) ενώ και το portrait mode δίνει καλό αποτέλεσμα.
Selfie Vs Selfie με Portrait
Selfie με Portrait
Όσον αφορά στο video, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει σε 4K30 και με τους τρεις βασικούς φακούς (main, ultra wide και selfie) ενώ μάλιστα υποστηρίζεται εναλλαγή και των τριών κατά τη διάρκεια της εγγραφής βίντεο. Όσοι δε θέλουν ακόμα καλύτερη ποιότητα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Open Camera, η οποία υποστηρίζει τόσο χειροκίνητες ρυθμίσεις (κάτι που είναι διαθέσιμο και στο Pro mode της εφαρμογής κάμερας του EMUI 12) όσο και εγγραφή βίντεο στα 100MBps. Το βίντεο την ημέρα δεν είναι κακό, αλλά παρατηρήσαμε θόρυβο σε όλα τα πλάνα, με την ηλεκτρονική σταθεροποίηση πάντως να κάνει καλή δουλειά.
4K30 video εναλλάσοντας τρεις φακούς
Το βράδυ όμως το EIS δυσκολεύεται όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι μειωμένος, ακόμα και στη συννεφιά, καθώς παρατηρούμε το λεγόμενο jitter, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησής του.
4K30 video εναλλάσοντας τρεις φακούς (χαμηλός φωτισμός)
Κάτι άλλο που μας άφησε ανικανοποίητους στο κομμάτι του video είναι το χαμηλό bitrate στην εγγραφή ήχου το οποίο είναι μόλις 96Kbps (στα 48KHz πάντως), ενώ άλλα τηλέφωνα υποστηρίζουν ακόμα και 320Kbps. Υπάρχουν και άλλες επιλογές που αφορούν στο βίντεο, όπως το slow motion με soft αποτέλεσμα, αλλά και το Vlog mode παρέα με το Story Creator, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στο χρήστη να δημιουργήσει ξεχωριστά βίντεο, με μουσική, την ώρα που τα τραβάει.
1080p30 Vlog και Story Creator Mode
Σημαντική είναι και η ύπαρξη του Petal Clip, μια δυνατότητα που δίνει ο video player της Huawei για edit των video που έχει τραβήξει ο χρήστης, επιτρέποντας δε και τη συρραφή συνεχόμενων βίντεο, το ένα μετά το άλλο.
720p30 SlowMotion Video (960fps)
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Huawei Nova 9, ένα τηλέφωνο που θέλει να ξαναβάλει την εταιρεία στις καρδίες των καταναλωτών. Στα €550 που είναι η τιμή του (με δώρο τα Freebuds 4 για όσους κάνουν προ-παραγγελία), ο ανταγωνισμός είναι πραγματικά έντονος. Κατ’ αρχάς έχουμε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν τον Snapdragon 778. Το Samsung Galaxy A52s πλέον το βρίσκει κανείς σχεδόν €100 φθηνότερο (επίσημα τιμή στα €479 αλλά με εκπτώσεις πάει στα €440), έχει καλή κάμερα (με OIS), στερεοφωνικό ήχο και είναι αδιάβροχο IP67, είναι όμως βαρύτερο με μικρότερο οθόνη που δεν είναι 10bit, έχει πλάτη από πλαστικό φορτίζει πολύ πιο αργά, ενώ η οθόνη του είναι επίπεδη. Έχουμε επίσης και το νέο Xiaomi 11 Lite 5G NE, το οποίο έχει μεν 10bit οθόνη αλλά στα 90Hz (και αυτή επίπεδη), η κάμερά του δε ξεχωρίζει, φορτίζει βέβαια γρήγορα στα 33Watt αλλά όχι τόσο γρήγορα, αλλά είναι σαφώς ελαφρύτερο και λεπτότερο, κοστίζοντας (επίσημα) €440. Μια ακόμα συσκευή που εν μέρει μπορεί να συγκριθεί με το Nova 9 είναι το realme GT master, το οποίο κοστίζει €470 σε έκδοση με 256GB, φορτίζει εξίσου γρήγορα με το Nova 9, έχει όμως μικρότερη οθόνη με παραπλήσιο βάρος, πλαστική πλάτη, γρήγορα οθόνη στα 120Hz που όμως δεν αξιοποιείται στα games ούτε είναι 10bit ενώ και οι κάμερές του δε ξεχωρίζουν. Στα €439 υπάρχει και το OnePlus Nord 2, το οποίο είναι μικρότερο, με μικρότερη οθόνη (όχι 10bit) και χαμηλότερη refresh rate (90Hz που δεν ενεργοποιούνται στα παιχνίδια) και βαρύτερο, έχει ωστόσο αντίστοιχα γρήγορη λκαι καλή βασική κάμερα, ενώ ο Dimensity 1200 που φοράει είναι μεν εξαιρετικά γρήγορος αλλά όχι το κατάλληλο SoC για όσους (λίγους ή πολλούς) παίζουν games σε emulators, ωστόσο ο αποθηκευτικός του χώρος είναι UFS 3.1. Στα ίδια χρήματα με το Nova 9 μπορεί να αποκτήσει κανείς το ολοκαίνουριο Xiaomi 11T, το οποίο έχει παραπλήσια ταχύτητα φόρτισης και καλή οθόνη αλλά όχι curved, είναι και αυτό γυάλινο μπρος-πίσω και έχει στερεοφωνικό ήχο, ωστόσο είναι σαφώς μεγαλύτερο και βαρύτερο έχοντας ένα ικανό μεν σύστημα καμερών το οποίο πάντως το βράδυ απαιτεί night mode για να βγάλει τόσο φωτεινές λήψεις όπως βγάζει το Nova 9 στο απλό Photo mode, ενώ ο Dimensity 1200 του Xiaomi 11T είναι μεν εξαιρετικά γρήγορος αλλά όχι το κατάλληλο SoC για όσους (λίγους ή πολλούς) παίζουν games σε emulators.
Από τα παραπάνω λοιπόν μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι ο ανταγωνισμός είναι μεν έντονος, ωστόσο το Huawei Nova 9 έχει πραγματικά θέση στην αγορά, καθώς απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα premium τηλέφωνο από πλευράς κατασκευής, με το Nova 9 να το νοιώθει κανείς ξεχωριστό στο χέρι. Η curved οθόνη του είναι εντυπωσιακή από πλευράς εικόνας που προσφέρει με 10bit χρώμα και 120Hz, ενώ η πλάτη στο Starry Blue χρώμα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Διαθέτει καλή βασική κάμερα για τη κατηγορία η οποία πραγματικά το βράδυ εντυπωσιάζει, το EMUI 12 προσφέρει εξαιρετική χρηστικότητα (ειδικά σε επίπεδο συνεργασίας με άλλες Huawei συσκευές). Βέβαια, πάντα υπάρχει ο παράγοντας της μη ύπαρξης των Google Services και των εφαρμογών της Google, όμως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από 1,5 χρόνο. Το AppGallery έχει μεγαλώσει και 8 ή 9 στις 10 εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο τυπικός χρήστης θα τις βρει μέσα στο AppGallery ενώ για τις υπόλοιπες το Petal Search θα τον στείλει να τις κατεβάσει από αλλού. Βέβαια, ένα μικρό ποσοστό εφαρμογών δε θα λειτουργήσουν καθόλου λόγω του ότι χρησιμοποιούν τα GMS για να λειτουργήσουν, τα οποία όπως είπαμε δεν υπάρχουν. Επίσης, η έλλειψη 5G δικτύωσης είναι και αυτό κάτι που για κάποιους είναι σημαντικό, ίσως όχι τόσο πολύ σήμερα αλλά περισσότερο στο μέλλον. Εν τέλει, όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά το Google Drιve, το Android Auto το Google Assistant και γενικότερα όλο το οικοσύστημα της Google και δε θέλουν να αλλάξουν, μάλλον δε θα ενδιαφερθούν για το Nova 9. Για τους υπόλοιπους όμως, αξίζει τη προσοχή τους. Και αυτό γιατί το Huawei Nova 9 είναι ένα τηλέφωνο με χαρακτήρα και προσωπικότητα που δύσκολα συναντάς εκεί έξω, πόσο μάλλον στη μέση κατηγορία τιμής όπου τα περισσότερα smartphone είναι απρόσωπα.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity