Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η OnePlus ανακοίνωσε τα δυο νέα της flagship τηλέφωνα, τα OnePlus 9 και OnePlus 9 Pro. Πρόσφατα δε παρουσιάσαμε και το Nord CE 5G, το οποίο μας άφησε καλές εντυπώσεις. Έφτασε όμως η ώρα για το διάδοχο του περυσινού Nord, της πρώτης midrange συσκευής της OnePlus, το Nord 2. Η ίδια η OnePlus το αναφέρει σαν συσκευή που προσφέρει flagship εμπειρία αλλά σε φυσιολογική τιμή. Κυκλοφορεί σε δυο χρώματα, ένα μπλε (που είχαμε εμείς) και ένα ανθρακί σε τιμές που ξεκινάνε από τα €399 για την έκδοση 6GB/128GB (ο αποθηκευτικός χώρος είναι UFS 3.1), με την εταιρεία να υπόσχεται δυο χρόνια κύριες αναβαθμίσεις του software και 3 χρόνια security updates. Μάλιστα το Nord 2 είναι το πρώτο τηλέφωνο της εταιρείας που τρέχει την έκδοση 11.3 του OxygenOS. Η OnePlus μας έστειλε τη μεγαλύτερη έκδοση με 12GB μνήμης και 256GB χώρου.
Το media kit που έστειλε η OnePlus είχε μέσα και τέσσερες σκληρές θήκες σε διαφορετικά χρώματα, τις οποίες βέβαια κανείς τις αποκτάει ξεχωριστά. Ακόμα και έτσι όμως, η συσκευασία του ίδιου του τηλεφώνου είναι όμορφη και πλήρης. Στο εσωτερικό της βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια μαλακή διάφανη θήκη, εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM (το τηλέφωνο δέχεται δυο SIM, αλλά δεν έχει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου) και έναν Warp Charge φορτιστή στα 65Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Το τηλέφωνο φορτίζει τη μπαταρία των 4500mAh από εντελώς άδεια μπαταρία μέσα σε 30 λεπτά. Σας θυμίζει κάτι; Ναι, είναι το πρώτο από τα χαρακτηριστικά που έρχεται από τη σειρά OnePlus 9, ενώ παρακάτω θα διαβάσετε και για άλλα.
Παίρνοντας τώρα το τηλέφωνο στο χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά εύχρηστη στο χέρι συσκευή. Είναι αρκετά λεπτό και ελαφρύ (189gr) και μπορεί κανείς να το κρατάει και να το χρησιμοποιεί εύκολα με το ένα χέρι. Η πρόσοψη καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την οθόνη 6,43’’ ανάλυσης FHD + (2400x1080) τεχνολογίας AMOLED. Τα bezel είναι ελάχιστα σε όλες τις πλευρές (στο κάτω μέρος υπάρχει ένα ορατό chin πάντως), ενώ η selfie κάμερα (στα 32MP μάλιστα, το πρώτο τηλέφωνο της εταιρείας με τέτοιο αισθητήρα) καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο μέσα στην οθόνη, στο πάνω αριστερό μέρος. Μέσα στην οθόνη βρίσκεται και ο οπτικός αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι γρήγορος και ακριβής, όμως είναι τοποθετημένος αρκετά χαμηλά στην οθόνη με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο χρήστης να τοποθετήσει το δάχτυλό του πάνω του. Η οθόνη καλύπτεται από γυαλί Gorilla Glass 5, με το εξωτερικό frame να είναι από πλαστικό ενώ η πλάτη της συσκευής είναι και αυτή γυάλινη Gorilla Glass 5. Η οθόνη διαγωνίου 6,43’’ είναι επίπεδη και φέρει ζελατίνα προστασίας. Στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το power button και ο γνωστός διακόπτης της OnePlus που επιτρέπει την άμεση απενεργοποίηση των ήχων, ενώ αριστερά έχουμε τα volume controls. Όλα τα πλήκτρα είναι στο σωστό ύψος ώστε να τα φτάνει κανείς εύκολα με το δάχτυλό του, ανεξαρτήτως με ποιο χέρι κρατάει το τηλέφωνο.
Όσον αφορά στην οθόνη, έχουμε ένα HDR10 συμβατό panel. Υποστηρίζει HDR στο YouTube αλλά όχι στο Netflix, τουλάχιστον όχι ακόμα. Και αυτό το λέμε γιατί αναγκαστήκαμε να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή από 3rd party app store και όχι από το Google Play Store, καθώς το τελευταίο δε μας το εμφάνιζε. Από όσο μας ενημέρωσα, αυτό οφείλεται στο ότι η συσκευή δεν είχε λάβει ακόμα τη σχετική πιστοποίηση. Πάντως, το OnePlus Nord 2 είναι Widevine L1 συμβατό και παίζει Full HD video στο Netflix. Η οθόνη υποστηρίζει γρήγορο ρυθμό ανανέωσης στα 90Hz με adaptive λειτουργία η οποία γυρνάει την οθόνη στα 60Hz ανάλογα με το είδος της εφαρμογής που τρέχει. Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις όσον αφορά στο πως θα αποδίδει τα χρώματα, με τη Gentle να είναι η καλύτερη στα μάτια μας, καθώς η Vivid τα ζωντανεύει αρκετά ενώ σε κάθε περίπτωση μπορούμε να αλλάξουμε τη θερμοκρασία από ψυχρό σε θερμό. Γενικότερα, η οθόνη κάνει καλά τη δουλειά της και θα ικανοποιήσει το κάτοχο της συσκευής. Μέσω της επιλογής Ambient Display ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το πώς θα λειτουργεί η Always On δυνατότητα του panel όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη. Μπορεί κανείς να την έχει πάντα σε λειτουργία ή μπορεί να τη ξυπνάει με διπλό χτύπημα, ενώ υπάρχουν και μερικά νέα, πανέμορφα Always On Display themes. Το reading mode είναι επίσης ξεχωριστό δίνοντας ακόμα και επιλογή για μονόχρωμη λειτουργία που θυμίζει συσκευές ebooks, ενώ φυσικά υπάρχει και dark mode. Γενικότερα το OxygenOS είναι πανέμορφο και εξαιρετικά λειτουργικό, δίνοντας στο χρήστη μια απλή και ξεκούραστη εμπειρία.
Στο κάτω μέρος είναι και η USB Type-C (USB 2.0) παρέα με το ηχείο, ένα μικρόφωνο και η θέση για τις nano sim. Το ηχείο όμως δε παίζει μόνο του, καθώς λειτουργεί παρέα με το βασικό ακουστικό ώστε το τηλέφωνο να παίζει στερεοφωνικό ήχο. Ο ήχος είναι δυνατός και καθαρός όμως όχι τόσο ισορροπημένος, με το κεντρικό ηχείο να παίζει δυνατότερα. Να σημειώσουμε πως το τηλέφωνο το νοιώθουμε στα χέρια μας να δονείται ελαφρώς όταν ο ήχος είναι στη μέγιστη ένταση. Στη πλάτη υπάρχει το τριπλό σύστημα καμερών της συσκευή τοποθετημένες η μια κάτω από την άλλη μέσα σε ένα οβάλ και μικρό σε πάχος bump.Πηγαίνοντας τώρα στα ενδότερα της συσκευής, εδώ έχουμε μια σημαντική διαφοροποίηση του Nord 2 έναντι όλων των συσκευών της OnePlus, καθώς είναι το πρώτο τηλέφωνο της εταιρείας που δε βασίζεται σε SoC της Qualcomm. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί το κορυφαίο SoC της Mediatek, Dimensity 1200 με το Mali G77 MC9 GPU.
Πρόκειται για ένα 5G συμβατό SoC το οποιο καταφέρει να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις ώστε το λειτουργικό να τρέχει άνετα (σίγουρα βοηθούν τα 12GB της συσκευής δοκιμής). Σύμφωνα με τους ανθρώπους της OnePlus, ο Dimensity 1200 προσφέρει επιδόσεις αντίστοιχες του Snapdragon 870, έχοντας όμως το πλεονέκτημα να κατασκευάζεται στα 6nm ώστε –θεωρητικά- να μην αντιμετωπίζει προβλήματα υπερθέρμανσης. Ο χρήστης μπορεί να κλειδώσει αρκετές εφαρμογές στη μνήμη ώστε να μη χρειάζεται να φορτώνουν ξανά, ενώ η λειτουργία split screen λειτουργεί χωρίς προβλήματα με δυο εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας.
Στο τομέα των games τώρα, δε θα μείνει κανείς παραπονεμένος. Τα παιχνίδια που βρίσκει κανείς στο PlayStore θα παίζουν πραγματικά άνετα ωστόσο δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το hrr της οθόνης. Ακόμα και απλά παιχνίδια όπως το Alto’s Odyssey δυστυχώς είναι «κλειδωμένα» από την OnePlus και παίζουν στα 60fps. Εκπρόσωπος της OnePlus πάντως μας ενημέρωσε ότι αρχίζει σιγά σιγά η υποστήριξη HRR σε παιχνίδια με το πρώτο να είναι το Brawlstars. Αξίζει να αναφέρουμε πως η OnePlus έχει μια εξαιρετική software υλοποίηση όσον αφορά στο Gaming Mode της συσκευής, προσφέροντας δυο επιλογές (απλό και Pro) με όμορφα overlay να παραμένουν ενεργά δείχνοντας στο χρήστη δεδομένα όπως το frame rate και το ποσοστό φόρτου CPU/GPU. Στη συνέχεια θελήσαμε να δοκιμάσουμε την αντοχή του SoC σε συνεχόμενη χρήση και εγκαταστήσουμε ούτε το 3D Mark για να τρέξουμε το stress test.
Περιμέναμε πάντως καλύτερα αποτελέσματα, καθώς το Stability ήταν 59.7%, δηλαδή το τηλέφωνο εν τέλει κάνει throttling σε δύσκολες συνθήκες. Το αρχικό αποτέλεσμα των 4200 μονάδων είναι αντίστοιχο με αυτό που πήραμε από το Poco F3, όμως το τελικό των 2500 μονάδων είναι σαφώς χειρότερο από τα 3500 του Poco F3. Επίσης, δοκιμάσουμε emulators. Η αλήθεια είναι πως δε περιμέναμε πολλά πράγματα κυρίως λόγω της ασυμβατότητας του Mali GPU με τους περισσότερους, όμως εν τέλει το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε τις περισσότερες φορές. Για παράδειγμα μπορέσαμε να παίξουμε God of War Chains of Olympus σε ανάλυση 5x με τη GPU να αναφέρετει φόρτωμα της τάξης του 39% ενώ η CPU στο 80%, σύμφωνα με την εφαρμοτή της OnePlus. Στη πραγματικότητα πάντως, αυτές οι δυο τιμές αναφέρονται μάλλον ανάποδα, καθώς σε ανάλυση 1x το "CPU" πήγε στο 32% ενώ το "GPU" στο 35-40%. Όσον αφορά τώρα άλλους emulator, ο Citra MMJ έπαιξε αρκετά καλύτερα από ότι περιμέναμε έχοντας σε αρκετά παιχνίδια ανάλυση 3x, αν και παρατηρήσαμε κάποια θέμα με flashing textures κτλ. Ο Dolphin πάλι δυστυχώς ακόμα δε μπορεί να παίξει καλά σε Mali GPUs και ας έχει μπόλικη ισχύ, όπως αυτή του Dimensity 1200. Παίζοντας βέβαια άλλα παιχνίδια από το Play Store, δε πρόκειται να έχει κανείς κανένα θέμα, με τίτλους όπως το Titan Quest, το Dead Cells. Στο ιδιαίτερα απαιτητικό Genshin Impact όμως, το load της GPU είναι στο 100% ακόμα και όταν δεν εισαι σε μάχη (με τη ποιότητα στο max και 60fps βέβαια) με αποτέλεσμα το frame rate να μη μπορεί να διατηρηθεί στα 60fps, πέφτοντας μέχρι και τα 40-45fps, ακόμα και όταν ο χαρακτήρας απλά τρέχει μέσα στη πόλη.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις κάμερες με την OnePlus να μη φέρνει στο Nord CE 5G τη συνεργασία με τη Hasselblad, όμως να φέρνει τον ένα από τους αισθητήρες του One Plus 9 Pro και συγκεκριμένα τον ultra wide. Εδώ όμως ο Sony IMX766 των 50MP λειτουργεί σαν κύριος αισθητήρας, είναι εφοδιασμένος με οπτική σταθεροποίηση και βρίσκεται πίσω από φακό f/1.88. Έχουμε δυο ακόμα αισθητήρες, έναν ένα ultrawide στα 8Mpixel με f/2.25 (χωρίς Auto focus) ενώ ο τρίτος είναι ένας αισθητήρας βάθους στα 2MP.
Κεντρικό ρόλο στο σύστημα έχει ο βασικός αισθητήρας των 50Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 12,5Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 50Mpixel. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει πολύ καλή σε όλες τις συνθήκες. Το HDR βοηθάει αρκετά ώστε να έχουμε καλό δυναμικό εύρος με τον αλγόριθμο να μην είναι ιδιαίτερα επιθετικός με το sharpening. Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις που το HDR δε καταφέρνει να επαναφέρει τις σκιές σε δέντρα κτλ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο αλγόριθμος μάλλον μπερδεύεται και δημιουργεί φωτογραφίες που φαίνονται επεξεργασμένες. Να σημειώσουμε πως το τηλέφωνο δεν έχει telephoto με την εφαρμογή να δίνει την επιλογή για 2x και 5x digital zoom, με το αποτέλεσμα της πρώτης να είναι αξιοπρεπές.
Wide Vs Ultra Wide
Ο αισθητήρας είναι σχετικά μεγάλος γενικά και χάρη και στο μεγάλο άνοιγμα του φακού μπορεί να πετύχει ωραίο bokej εφέ χωρίς τη χρήση του ειδικού mode. Μάλιστα, ακόμα και τα bokeh balls των πηγών φωτός είναι όμορφα.
Wide Vs Ultra Wide
Wide Vs Ultra Wide
Ακόμα και το βράδυ πάντως, η βασική κάμερα τα καταφέρνει αρκετά καλά χωρίς πάντα να χρειάζεται το Nighmode, το οποίο σίγουρα δίνει καλύτερο αποτέλεσμα, έπειτα από μια έκθεση της τάξης των 4sec. Ωστόσο, ακριβώς επειδή υπάρχει οπτική σταθεροποίηση, μπορούμε να έχουμε μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες το βράδυ.
Night vs Nightmode (nightscape)
Night vs Nightmode (nightscape)
Night vs Nightmode (nightscape)
Υπάρχει επιλογή για λήψη σε πλήρη ανάλυση (50MP), αλλά με μέγεθος αρχείου 25MB και αποτέλεσμα όταν το βλέπεις στο 100% να μην εντυπωσιάζει, καλύτερο κάποιος να μη το χρησιμοποιήσει.
12,5MP vs 50MP
Η ultrawide κάμερα του OnePlus Nord 2 5G είναι μάλλον μια τυπική επιλογή. Προσφέρει μεγάλο οπτικό εύρος όμως ποιοτικά δε ξεχωρίζει. Το δυναμικό εύρος είναι συμπαθητικό, αλλά η λεπτομέρεια λείπει ενώ παρατηρούμε αρκετό θόρυβο, όχι όμως μόνο στα σκοτεινά σημεία. Επίσης, τα χρώματα είναι saturated σε σχέση με αυτά του βασικού φακού.
Wide Vs Ultra Wide
Wide Vs Ultra Wide
Το βράδυ η ultrawide δυσκολεύεται αρκετά ενώ ακόμα και με το Nightscape, τα πράγματα δεν αλλάζουν ιδιαίτερα. Τουλάχιστον όμως το τηλέφωνο δε προσπαθεί να "φωτίσει" τόσο πολύ τη φωτογραφία, ώστε αυτή να είναι γεμάτη θόρυβο.
Ultra Wide Night vs Ultra Wide Nightmode (nightscape)
Όσον αφορά στη λειτουργία bokeh, αυτή χρησιμοποιεί το βασικό φακό (με δυνατότητα ακόμα και για 2x digital zoom), με το αποτέλεσμα να είναι καλό, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε πως έχουμε και άλλα κολπάκια όσον αφορά στο portrait mode (ένα χρώμα κτλ), όμως δε μπορούμε να αλλάξουμε την ένταση του bokeh effect μετά τη λήψη.
Portrait mode
Στο video τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Σε αντίθεση με άλλες της συσκευές, εδώ η OnePlus αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί ηλεκτρονική σταθεροποίηση, με τη δυνατότητα για επιλογή της να υπάρχει στο ειδικό movie mode που γράφει βίντεο 21:9. Η οπτική σταθεροποίηση πάντως κάνει καλά τη δουλειά της. Μπορούμε να γράψουμε σε 4K30 (50MBps) και 1080p30/60 (20MBps και τα δυο), με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά όμορφο.
4K30 video
4K30 video. Το focus hunting που κάνει στο συγκεκριμένο βίντεο οφείλεται στη κοντινή απόσταση του προσώπου από το φακό. Δε το παρατηρήσαμε σε άλλα βίντεο.
Ωστόσο, ακόμα και σε 1080p30 που υποστηρίζεται από τον ultra wide φακό, δε μπορούμε να αλλάξουμε κάμερα κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης.
1080p60 video
Όπως στη λήψη φωτογραφιών έτσι και στο βίντεο υπάρχει δυνατότητα χρήσης της AI του Dimensity 1200. Αυτό αντιλαμβάνεται τη σκηνή και ενεργοποιεί κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως πχ το Night mode ή το HDR στo βίντεο. Μπορεί να κάνει κάποια βίντεο καλύτερα, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά artificial.
1080p30, AI video (ενεργοποιείται το HDR).
Υπάρχει και δυνατότητα για slowmotion video σε 1080p120 με το αποτέλεσμα να είναι soft μεν, αλλά να πετυχαίνει 4x slowmotion απευθείας στο βίντεο.
1080p30, 4x slow motion video
Επίσης, μπορούμε να γράψουμε και dualcam βίντεο με τη βασική και τη selfie, έχοντας αρκετούς συνδυασμούς όσον αφορά στη διάταξη της εικόνας πάνω στο βίντεο.
1080p30, dualcam video
Το βίντεο που δίνει η ultra wide κάμερα είναι μάλλον τυπικό και γενικά δε κάνει τη διαφορά, ενώ η έλλειψη δυνατότητα σταθεροποίησης, το κάνει και αρκετά κουνημένο.
1080p30, ultra wide video
Η selfie κάμερα είναι στα 32MP με f/2.45 και δεν έχει auto focus. Βγάζει όμορφες φωτογραφίες όταν υπάρχει καλός φωτισμός ενώ χάρη στο Nightscape μπορεί να δώσει καλές λήψεις και το βράδυ. Όσον αφορά στο bokeh εφέ που δημιουργεί το portrait mode, είναι αρκετά αληθοφανές.
Selfiecam χωρίς/με bokeh εφέ
Υποστηρίζει βίντεο 1080p σε 30 fps με αρκετό crop όταν ενεργοποιείται το EIS, το οποίο πάντως μπορούμε να έχουμε στο off.
1080p30, selfiecam video
Επίσης, υπάρχει και επιλογή για χρήση bokeh εφέ και στο selfie video με αξιοπρεπές αποτέλεσμα αλλά σίγουρα και κάποιες αδυναμίες σε συγκεκριμένα σημεία.
Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το OnePlus Nord 2 5G. Πρόκειται για μια όμορφη συσκευή που κάνει καλά τα περισσότερα από όσα ζητάει ένας χρήστης. Είναι λεπτή και άνετη στη χρήση, έχει καλή αυτονομία και χάρη στην εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση κανείς δε πρόκειται να νιώσει το άγχος της μπαταρίας που τελειώνει. Φυσικά, το OxygenOS αποτελεί ένα από τα δυνατά του σημεία. Η οθόνη του είναι όμορφη και φωτεινή ενώ και ο στερεοφωνικός ήχος είναι δυνατός και καθαρός και ας μην είναι απόλυτα ισορροπημένος. Όσον αφορά στις επιδόσεις του, ο Dimensity 1200 τα καταφέρνει εξαιρετικά σε κάθε χρήση, ακόμα και στα games και σίγουρα δε πρόκειται κανείς να παρατηρήσει καθυστερήσεις. Ωστόσο, όπως και άλλα high end SoC έτσι και αυτός ζεσταίνεται αρκετά με το 3D Mark να μας δείχνει πως το throttling ξεκινά στους 44 βαθμούς Κελσίου. Το τηλέφωνο σε αυτή τη περίπτωση είναι αρκετά ζεστό και κάποιος το καταλαβαίνει στο χέρι του. Κάτι τέτοιο πάντως δε γίνεται αντιληπτό στη καθημερινή χρήση.
Όσον αφορά στο σύστημα καμερών, η κεντρική κάμερα των 50MP τα πάει πραγματικά καλά, μέρα και νύχτα, ενώ η ultrawide είναι εκεί για πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις. Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία τιμής του τηλεφώνου είναι έντονος από όλες τις πλευρές καθώς στα €400 που κοστίζει η έκδοση 6GB/128GB υπάρχουν αρκετές επιλογές. Κύριος αντίπαλος δεν είναι άλλος από το Poco F3, με τον Snapdragon 870, τη μεγαλύτερη οθόνη στα 120Hz (ρυθμό τον οποίο χρησιμοποιούν και τα παιχνίδια), με μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία, το οποίο όμως φορτίζει με χαμηλότερη ταχύτητα ενώ και η κάμερά του είναι χειρότερη, χωρίς να έχει και το OIS. Δε μπορούμε να σκεφτούμε κάποιο άλλο τηλέφωνο με το οποίο μπορεί να συγκριθεί, το One Plus Nord 2 5G και αυτό από μόνο του είναι επιτυχία, με το τηλέφωνο να είναι πλήρες για τα χρήματα που κοστίζει.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity