Η λέξη ROG της ASUS (αρχικά Republic of Gamers) χαρακτηρίζει όλα τα gaming related προϊόντα της και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι φορητοί υπολογιστές. Το ASUS ROG Flow X13 είναι ένα gaming laptop, αλλά λίγο διαφορετικό από αυτό που θα περίμενε κανείς. Ενώ οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει τα gaming laptop να είναι μεγάλα σε μέγεθος, με οθόνη στις 15 ή 17 ίντσες και με ξεχωριστή εμφάνιση, το Flow X13 ακολουθεί μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Στη πράξη, είναι ένα μικρό 2-σε-1 ultra portable, με περιστρεφόμενη οθόνη αφής και βάρος κάτω από 1,5 κιλό, το οποίο ωστόσο ενσωματώνει κορυφαίο hardware που μπορεί να παίξει παιχνίδια.
Ειδικά αν κάποιος συνδέσει σε αυτό την εξωτερική κάρτα γραφικών Asus ROG XG Mobile, η οποία στη μοντέλο της δοκιμής μας (GV301QH-K5243R) περιλαμβάνεται στο πακέτο και στη πραγματικότητα μετατρέπει το Flow X13 σε ένα από τα ταχύτερα gaming laptop που υπάρχουν εκεί έξω, καθώς η XG Mobile έρχεται με μια mobile RTX3080 με TDP 150Watt. Το ταχύτερο mobile GPU που υπάρχει εκεί έξω. Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.'
Ο υπολογιστής έρχεται μέσα σε ένα τεράστιο κουτί, το οποίο στο εσωτερικό του διαθέτει δυο άλλα κουτιά. Στο ένα βρίσκεται το laptop παρέα με το τροφοδοτικό του και ένα ενσύρματο gaming ποντίκι της ASUS ενώ στο άλλο βρίσκεται η ROG XG Mobile. Στη συσκευασία βρίσκουμε επιπλέον και δυο όμορφα και ποιοτικά τσαντάκια μεταφοράς, ένα για το ίδιο το laptop και ένα για την εξωτερική κάρτα γραφικών. Παίρνοντας στα χέρια τον υπολογιστή, το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι το πόσο μικρός και ελαφρύς είναι αλλά και την εξαιρετική ποιότητα υλικών και συναρμογής τους. Με βάρος που βρίσκεται στο 1,3 κιλό, δε μπορεί κανείς να φανταστεί την ισχύ που κρύβει στο εσωτερικό του, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα καταφέρνει να έρχεται με μια σχετικά μεγάλη, αναλογικά με τις διαστάσεις του οθόνη διαγωνίου 13,4’’.
Από πλευράς κατασκευής, τόσο η πλάτη της οθόνης όσο και το κάτω μέρος του πληκτρολογίου είναι μεταλλικά και έχουν ανάγλυφη υφή (με μορφή παράλληλων γραμμών) κάτι που από τη μια κάνει το σύστημα ξεχωριστό στο μάτι και από την άλλη διευκολύνει το χρήστη κατά τη μεταφορά του, καθώς δε γλιστρά από τα χέρια του όταν το κρατάει. Αν εξαιρέσουμε το πανέμορφο μεταλλικό nameplate που βρίσκεται τοποθετημένο στη πλάτη της οθόνης, τίποτα δε σε προϊδεάζει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα gaming σύστημα.
Η ίδια η οθόνη στηρίζεται σε 2 hinges τοποθετημένα κοντά στις άκρες της, τα οποία κρατάνε με δύναμη το panel σε όποια θέση και αν το τοποθετήσουμε. Τα hinges επιτρέπουν στην οθόνη να περιστραφεί κατά 360 μοίρες και έτσι το laptop να μετατραπεί σε tablet. Φυσικά, μπορεί κανείς να το τοποθετήσει όπως θέλει πάνω σε μια επιφάνεια, ακριβώς γιατί η οθόνη περιστρέφεται. Η ίδια η οθόνη έχει διαγώνιο 13,4’’ και χρησιμοποιεί αναλογίες πλευρών 16:10, είναι δηλαδή ελαφρώς πιο ψηλή σε σχέση με αυτές που συναντάμε στα περισσότερα συστήματα.
Ο περισσότερος χώρος στο κάθετο άξονα προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήσης τόσο κατά τη περιήγηση στο internet όσο και όταν κάνει κανείς δουλειά γραφείου (word, excel αλλά και photo/video editing). Η οθόνη προσφέρει λειτουργίες αφής και στο μοντέλα που είχαμε στα χέρια μας λειτουργεί σε ανάλυση 3840x2400 pixel, δηλαδή κάτι παραπάνω από 4K. Αν και πιστεύουμε ότι είναι λίγο overkill τέτοια ανάλυση σε αυτές τις ίντσες, εντούτοις η συμβίωση μαζί της είναι απόλαυση. Εξαιρετική ευκρίνεια (με το DPI scaling των Windows 10 ρυθμισμένο στο 300% βέβαια, για να μη μας βγαίνουν τα... μάτια), πανέμορφα χρώματα, ικανοποιητική φωτεινότητα, άριστες γωνίες θέασης και μηδενικό backlight bleeding είναι τα χαρακτηριστικά της. Το panel είναι Pantone Validated όσον αφορά στην χρωματική του απόδοση (σύμφωνα με της ASUS καλύπτει το 116% της sRGB και 86% της Adobe χρωματικής παλέτας αντίστοιχα) με τα Windows να έχουν περασμένο το χρωματικό προφίλ που της αντιστοιχεί. Υπάρχει και έκδοση του υπολογιστή με panel 1080p+ (1920x1200 pixel) το οποίο λειτουργεί στα 120Hz και που θεωρητικά ταιριάζει περισσότερο στο σύστημα.
Από πλευράς θυρών, το ASUS ROG Flow X13 δε τα πηγαίνει πολύ καλά, καθώς οι περιορισμένες διαστάσεις του δεν επέτρεψαν στην ASUS να προσφέρει περισσότερες. Στην αριστερή έχουμε μια έξοδο ακουστικών/είσοδο μικροφώνου, μια HDMI και την ειδικά θύρα για σύνδεση της εξωτερικής κάρτας XG Mobile, στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Μέρος όμως αυτής της θύρας είναι μια type-C USB 3.2 Gen2, ενώ μια ακόμα τέτοια παρέα με μια Type-A USB 3.2 Gen2 βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, παρέα με το power button το οποίο λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ είναι συμβατός και με το Windows Hello σύστημα ξεκλειδώματος των Windoww. Η αλήθεια πάντως είναι ότι στο σημείο που βρίσκεται δε τον πετυχαίναμε πάντα σωστά για να ξεκλειδώσουμε τα Windows.
Οι δυο type-C μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για έξοδο εικόνας (τύπου Display Port) όσο και για τη φόρτιση του laptop με τον μικρό σε διαστάσεις αλλά εξαιρετικά αποδοτικό φορτιστή του συστήματος, ο οποίος έχει ισχύ 100Watt και μπορεί, σύμφωνα με την ASUS, να φορτίσει τη μπαταρία του laptop από άδεια μέχρι το 50% σε περίπου 30 λεπτά. Σε δοκιμή μας, μέσα σε 30 λεπτά πήγαμε από το 27 στο 64%, έχοντας ωστόσο το σύστημα σε πλήρη χρήση. Η αυτονομία του από την άλλη είναι μάλλον μέτρια για τη κατηγορία των ultraportable. Για παράδειγμα, με την οθόνη στη μέγιστη φωτεινότητα και βλέποντας τη τελευταία ταινία Spiderman από το Netflix μέσω browser, το σύστημα άντεξε 2,5 ώρες. Μειώνοντας τη φωτεινότητα περίπου στη μέση, με μια μικρή χρήση browsing στο internet και ελαφριάς δουλειάς, μπορεί κανείς να περιμένει περίπου 5-6 ώρες αυτονομίας. Όσον αφορά τώρα στις δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης, διαθέτει Bluetooth 5.2 και το WiFi 6, οπότε είμαστε καλυμμένοι.
Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι πραγματικά καλό και είναι και το μοναδικό που θυμίζει gaming σύστημα. Δεν είναι πλήρες (δλδ δεν έχει το αριθμητικό) κάτι που επιτρέπει στα υπόλοιπα πλήκτρα να έχουν τον απαραίτητο χώρο. Τα περισσότερα πλήκτρα έχουν τυπικό μέγεθος, με τα function keys και το αριθμητικό να είναι ελαφρώς μικρότερο από τα άλλα. Πέρα από τα βασικά πλήκτρα, υπάρχουν και τέσσερα ακόμα τοποθετημένα πάνω αριστερά από το υπόλοιπο πληκτρολόγιο, 2 για την αυξομείωση της έντασης του ήχου, ένα για mute/unmute του μικροφώνου και ένα που φορτώνει άμεσα την συνοδευτική εφαρμογή Armory Core της ASUS, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του συστήματος. Συνολικά, η αίσθηση που αφήνει το πληκτρολόγιο είναι καλή, με το βύθισμα των πλήκτρων να είναι απόλυτα ικανοποιητικό.. Αν και ο υπολογιστής ανήκει στη σειρά ROG, ο φωτισμός του πληκτρολογίου είναι απλός καθώς έχουμε ένα μόνο χρώμα με τρεις επιλογές φωτισμού: static, breathing και strobe με τον τελευταίο να είναι μάλλον κουραστικός. Πάντως μπορούμε να επιλέξουμε 3 επίπεδα όσον αφορά στην ένταση του φωτισμού ή να τον απενεργοποιήσουμε πλήρως. Όσον αφορά στο touchpad, αυτό έχει μέτριο μέγεθος σε εμβαδό, υποστηρίζει gestures και τα clicks του λειτουργούν απροβλημάτιστα.
Σε επίπεδο hardware τώρα, το σύστημα είναι από τα πλέον εξοπλισμένα που μπορεί να βρει κανείς. Η έκδοση της δοκιμής έρχεται με το κορυφαίο mobile CPU της AMD, τον Ryzen 9 5980HS, ένα οχταπύρηνο CPU με 16 threads και μέγιστη συχνότητα που μπορεί να φτάσει (θεωρητικά) στα 4.8Ghz με χρήση ενός πυρήνα και υποστηρίζεται από 32GB μνήμης LPDDR4X στα 4258Mhz.
Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο τώρα, βρίσκουμε ένα γρήγορο δίσκο NVMe 1TB της Western Digital, για τον οποίο μετρήσαμε περίπου 2,5Gb/sec ταχύτητα ανάγνωσης και περίπου 2Gb/sec όσον αφορά στην εγγραφή.
Τρέξαμε το Cinebench 20 για να δούμε τις επιδόσεις του αλλά και κατά πόσο φτάνει στις μέγιστες συχνότητες και πήραμε σκορ 4288, ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα που δείχνει την ισχύ του επεξεργαστή σε λειτουργία multithreading. Στο τεστ αυτό είδαμε τη θερμοκρασία της CPU να βρίσκεται γύρω στους 93 βαθμούς (σε δωμάτιο με 23 βαθμούς) και τη συχνότητα τους επεξεργαστή να πέφτει γύρω στα 3,4Ghz. Στο single core run του Cinebench 20 πήραμε 529 μονάδες, ένα καλό αποτέλεσμα. Γενικότερα ο επεξεργαστής ζεσταίνεται αν τον ζορίσει κανείς και τον έχει να τρέχει στο 100% για ώρα. Μετά από ένα μικρό stress test 5 λεπτών είδαμε θερμοκρασίες CPU της τάξης των 97 βαθμών κελσίου, με τον ανεμιστήρα των συστήματος να προσπαθεί να απομακρύνει τη θερμότητα. Ο ήχος που παράγει πάντως το σύστημα ψύξης μπορεί να ακούγεται, αλλά σίγουρα δεν είναι πολύ έντονος και βάζοντας να παίζει κάτι στα ηχεία, σε γενικές γραμμές καλύπτεται. Αυτό που δε «καλύπτεται» είναι η θερμότητα που μένει πάνω στο σώμα του συστήματος, είτε μιλάμε για την επιφάνεια πάνω από το πληκτρολόγιο είτε για το κάτω μέρος. Και τα δυο αυτά τμήματα «ανεβάζουν» θερμοκρασία αρκετά και μετά από ώρα είναι σχεδόν αδύνατο να τα αγγίξει κανείς. Βέβαια, θεωρούμε πως είναι απίθανο κάποιος να χρησιμοποιεί το laptop για εργασίες που απαιτούν το 100% της CPU και να το έχει πάνω στα πόδια του, απλά έπρεπε να το αναφέρουμε. Και μας και αναφερθήκαμε στα ηχεία, οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στην ASUS, καθώς ο ήχος που παράγουν είναι πραγματικά εξαιρετικός, ειδικά αν αναλογιστούμε το πόσο λεπτό είναι το σύστημα. Τα ηχεία είναι τοποθετημένα μπροστά και στο κάτω μέρος του, και παίζουν δυνατό και καθαρό ήχο, με την ASUS μάλιστα να έχει εφοδιάσει τον υπολογιστή με μια άδεια Dolby Atmos, ώστε ο χρήστης να μπορεί να αλλάξει το ύφος του ήχου μέσα από τους αλγόριθμους της Dolby. Βέβαια, στη πράξη δεν ακούσαμε μεγάλες διαφορές, ωστόσο ο ήχος του laptop μας άφησε πραγματικά απόλυτα ικανοποιημένους.
Strange Brigade σε ανάλυση 1920x1200 με max settings
Το ASUS ROG Flow X13 έρχεται με δυο ενσωματωμένα υποσυστήματα γραφικών, το ενσωματωμένο στον επεξεργαστή της AMD που χρησιμοποιείται κατά τη χρήση του λειτουργικού συστήματος και μοιράζεται τη μνήμη του υπολογιστή και μια Nvidia GTX1650 Max-Q με 4GB μνήμης GDDR6 που αξιοποιείται είτε για βαριές εργασίες οι οποίες απαιτούν 3D γραφικά (πχ video rendering, photo editing) είτε για –ελαφρύ- gaming. Η αλήθεια είναι πως δε μπορεί κανείς να περιμένει σπουδαίες επιδόσεις από μια τέτοια κάρτα, την οποία συναντάμε συνήθως σε budget laptop. Και στη πράξη κάτι τέτοιο είναι προφανές, καθώς για παράδειγμα τρέχοντας το Strange Brigade, ένα ελαφρύ σε απαιτήσεις παιχνίδι, σε ανάλυση 1920x1200 με max settings, είδαμε οριακά 60fps. Αντίστοιχα, το Rise of the Tomb Raider με High ρύθμιση γραφικών, μας έδωσε στην ίδια ανάλυση 57fps. Προφανώς και δε μπορούμε να συζητάμε για gaming στη native ανάλυση της οθόνης με αυτή τη κάρτα. Σε κάθε περίπτωση δε, παίζοντας παιχνίδια με τη GTX1650, αυξάνεται αρκετά ο θόρυβος που παράγει το σύστημα ψύξης, όπως επίσης και η θερμοκρασία πάνω στις επιφάνειες που αναφέραμε νωρίτερα. Και κάπου εδώ έρχεται το ASUS ROG XG Mobile, η εξωτερική κάρτα γραφικών με μια Nvidia RTX3080 στο εσωτερικό της, για να μετατρέψει το laptop σε πραγματικό gaming σύστημα. Να σημειώσουμε πως ναι μεν το πακέτο της δοκιμής μας περιλαμβάνει την εξωτερική κάρτα γραφικών, ωστόσο μπορεί να αποκτήσει κανείς το ASUS ROG Flow X13 και χωρίς αυτήν, με ότι διαβάσατε παραπάνω να ισχύει (πάντα ανάλογα με το configuration).
Πάμε λοιπόν να δούμε το ASUS ROG XG Mobile. Πρόκειται για μια εξωτερική συσκευή σχετικά μικρών διαστάσεων που έχει πολλαπλούς ρόλους. Από τη μια λειτουργεί σαν τροφοδοτικό (ισχύος 280Watt) για το laptop, καθώς συνδέοντάς το με τον υπολογιστή δε χρειάζεται ο βασικός φορτιστής του. Επιπλέον, παίζει και το ρόλο docking station, καθώς ενσωματώνει πλήθος από θύρες επέκτασης και συγκεκριμένα 4 USB 3.1 Gen 1, θύρα Gigabit LAN, μια HDMI και μια Display Port ώστε να μπορεί κανείς να συνδέσει 4 οθόνες στο σύστημα (2 στο Flow X13 και 2 στο XG Mobile) αλλά και αναγνώστη καρτών SD.
Και φυσικά ενσωματώνει μια mobile RTX 3080 με 16GB μνήμης και TDP στα 150Watt, ότι ταχύτερο κυκλοφορεί στην αγορά των mobile GPUs αν και δεν μπορεί να προσφέρει τις επιδόσεις την αντίστοιχης desktop έκδοσης. Η σύνδεση με τον υπολογιστή γίνεται μέσω της ειδικής θύρα που έχει στο αριστερό μέρος του το σύστημα, χρησιμοποιώντας το –κοντό και δύσκαμπτο είναι η αλήθεια- καλώδιο που έχει το XG Mobile, το οποίο πρέπει να ασφαλίσουμε μέσω του σχετικού διακόπτη. Αφού το συνδέσουμε και με το ρεύμα, πρέπει να το ενεργοποιήσουμε μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή που έχει το λειτουργικό.
Σε κάθε περίπτωση, αν κλείσουμε το σύστημα έχοντας ενεργοποιημένο το XG Mobile, όταν θα το ανοίξουμε πάλι, πρέπει αυτό να είναι πάλι συνδεδεμένο, αλλιώς τα Windows θα κρασάρουν. Οπότε καλό είναι να το έχει κανείς στο μυαλό του αυτό κάθε φορά που κάνει shutdown. Αν πχ θέλει να φύγει με το laptop, χωρίς να πάρει μαζί το XG Mobile, πρέπει να κάνει safe remove μέσα από την ίδια εφαρμογή, μια διαδικασία που θέλει 1 λεπτό περίπου για να ολοκληρωθεί. Όσον αφορά τώρα στο πως στερεώνεται το XG Mobile, μπορεί κανείς να το έχει είτε «ξαπλωτό» στο γραφείο, είτε όρθιο χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο stand. Ο ανεμιστήρας που διαθέτει για τη ψύξη φωτίζει κόκκινος και δημιουργεί μια όμορφη εικόνα.
Δοκιμάσαμε διάφορα παιχνίδια και η gaming εμπειρία είναι πραγματικά η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με αυτή που πήραμε με την GTX1650. Το Strange Brigade για παράδειγμα πήγε στα 175fps (από τα 56 με τη GTX1650), ενώ πήραμε 82fps στη native ανάλυση της οθόνης. Να σημειώσουμε πως όλες οι μετρήσεις μας έγιναν χρησιμοποιώντας το Turbo προφίλ της εφαρμογής Armory Core, το οποίο κάνει ένα ελαφρύ overclocking στη GPU και τη μνήμη της, χωρίς να αυξάνεται ιδιαίτερα ο θόρυβος έναντι του Performance προφίλ που είναι το βασικό. Υπάρχει και το silent, το οποίο πετυχαίνει αυτό που λέει το όνομά του, εις βάρος όμως των επιδόσεων καθώς περιορίζεται αρκετά το TDP της RTX3080 (και κατ, επέκταση η συχνότητα λειτουργίας της).
Στο Far Cry 5 με ultra settings, πήραμε 90 fps σε ανάλυση 1080p και 55 fps σε ανάλυση 4K.
Στο Return of the Tomb Raider με όλα στο max πήραμε 85fps σε ανάλυση 1080p και 54fps σε ανάλυση 4K.
Στο Assassins Creed Odyssey με ρύθμιση Ultra πήραμε 70fps σε ανάλυση 1080p και 40fps σε ανάλυση 4K.
Στο Shadow of the Tomb Raider με όλα στο max, ενεργό RayTracing και DLSS πήραμε 69fps σε ανάλυση 1080p και 41fps σε ανάλυση 4K.
Στο Watch Dogs Legion με ρύθμιση Ultra πήραμε 49fps σε ανάλυση 1080p, 34fps σε ανάλυση 4K και 36 fps σε ανάλυση 4K με DLSS στο Balanced και RayTracing στο High.
Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, το σύστημα πραγματικά μετατρέπεται σε ένα gaming powerhouse, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις, αλλά όχι τις καλύτερες που έχουμε δει καθώς συγκρίνοντας τες με τις αυτές ενός άλλου φορητού με ενσωματωμένη RTX3080, το σύστημα της ASUS βρίσκεται πιο πίσω. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ίσως να μην αρκεί το PCI-E 3.0 ταχύτητας 8x interface που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μεταξύ XG Mobile και laptop (μάλλον απίθανο).
Πιθανότερος λόγος είναι το γεγονός ότι η κάρτα δε φαίνεται να φτάνει στις υψηλές συχνότητες λειτουργίας που είχαμε δει στο άλλο μοντέλο ταυτόχρονα με το όριο των 85 βαθμών κελσίου που έχει βάλει η ASUS μετά το οποίο η κάρτα “κατεβάζει” συχνότητα, όριο που το φτάσαμε σε κάθε benchmark session, ειδικά σε ανάλυση 4K. Ακόμα και έτσι όμως, με το XG Mobile μπορεί κανείς να μετατρέψει ένα 2-σε-1 ultra portable σε πραγματικό μηχάνημα για gaming, κυρίως όταν είναι σπίτι του.
Και όταν θέλει να μετακινηθεί με το laptop, δε χρειάζεται να πάρει μαζί ένα μεγάλο βαρύ μηχάνημα και αντίστοιχα ένα μεγάλο και βαρύ τροφοδοτικό, αλλά ένα πακέτο που δε ξεπερνά το 1,6 κιλό (laptop και τροφοδοτικό). Έχοντας ταυτόχρονα πάντα στο σπίτι έτοιμο το XG Mobile, με συνδεδεμένα πληκτρολόγιο, ποντίκι, εξωτερικό δίσκο, οθόνη ή όποιο άλλο περιφερειακό χρησιμοποιεί κανείς, για να συνεχίσει είτε όποια δουλειά θέλει ή φυσικά να απολαύσει τα αγαπημένα του παιχνίδια. Όλα τα παραπάνω βέβαια κοστίζουν αρκετά, με το πακέτο να πλησιάζει τα €4000, αλλά το ίδιο το laptop να κοστίζει μόνο του, χωρίς το XG Mobile, περίπου τα μισά. Σε κάθε περίπτωση, το ASUS ROG Flow X13 είναι ένα εξαιρετικό –αν και όχι ιδιαίτερα gaming- laptop, που γίνεται gaming χάρη στο ASUS ROG XG Mobile.
Μπορείτε να βρείτε το σύστημα στο Κωτσοβολο
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity