Στην Gamescom λοιπόν η Bandai Namco είχε πολύ συγκεκριμένη έγνοια: να αναδείξει το ρόλο του καιρού και δη των νεφών στο νέο Ace Combat. Στην πραγματικότητα λοιπόν η πτήση μέσα από σύννεφο έχει κάποιες παρενέργειες, κατά κανόνα αρνητικές, οι οποίες αποτυπώνονται και στο Ace Combat 7. Αν πετάξετε κοντά σε σύννεφο, ξεκινούν οι αναταράξεις. Μπείτε μέσα του και οι αναταράξεις γίνονται πιο έντονες, ενώ, όπως ενδεχομένως φαντάζεστε, κρύβεστε, για λίγο έστω, από τους αισθητήρες και τους πιλότους των εχθρικών αεροσκαφών. Προφανώς και το κόστος είναι ο δυσκολότερος έλεγχος του σκάφους κατά το διάστημα αυτό. Οι προκλήσεις συνεχίζονται πάντως αφού μέσα σε σύννεφο η πίεση διαφέρει και σχηματίζεται υγρασία στο περίβλημα του σκάφους, η οποία επηρεάζει την ορατότητα. Ανάλογα με τη δεινότητα του καιρού, το υψόμετρο κ.λπ. ο σχηματισμός υγρασίας μπορεί να είναι μόνο η αρχή, αφού οι απότομες εναλλαγές σε πίεση και θερμοκρασία μπορούν να μετατρέψουν το νερό σε πάγο. Και τι έγινε που το νεράκι κατέληξε πάγος; Το πρόβλημα με τον πάγο είναι ότι αλλάζει ουσιαστικά το σχήμα του αεροσκάφους και κυρίως των φτερών, άρα επηρεάζει την αεροδυναμική του συνόλου. Με έλλειψη προσοχής και λανθασμένες κινήσεις το σκάφος μπορεί να καταλήξει κοτρόνα και απλά να ελπίζετε να προλάβει να λιώσει ο πάγος, την ώρα που πέφτετε ανεξέλεγκτα, σε ύψος που να σας δίνει ακόμη ελπίδα για ανάκτηση ελέγχου και αναβολή της γνωριμίας με το έδαφος. Και δεν χρειάζεται να πούμε ότι δεν βλέπετε πού πάν' τα τέσσερα με παγωμένο το γυαλί στο cockpit.
Για να αποσαφηνιστούν αυτά είδαμε στιγμιότυπα από αερομαχία εν μέσω καταιγίδας, με το νερό να μπερδεύει τα συστήματα στόχευσης, τους αέρηδες να αλλάζουν τη συμπεριφορά των αεροσκαφών και να γίνεται της κακομοίρας σε αναταράξεις. Η περίπτωση της ομίχλης συμπληρώνει το σύνολο, μιας και μπορεί να αποκρύψει ολόκληρους στόχους, εναέριους και εδαφικούς, κάνοντας τα πάντα πιο δύσκολα, για όλους. Αφού δεν πρόκειται για απλό εφέ, αλλά για σχηματισμούς με όγκο και φυσικές ιδιότητες. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές λίγο μετά την παρουσίαση, με σύντομο hands-on session. Και μιας και όντως η πράξη υποστήριζε τις παραπάνω θεωρίες, η προσοχή μας στράφηκε σε κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Παραδοσιακά για τη σειρά, όλα λαμβάνουν χώρα σε φανταστικές εκδοχές του δικού μας κόσμου, με τις ανάλογες αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη, οι οποίες, αυτήν τη δόση, δεν κρύβουν και πολύ τους παραλληλισμούς που προκύπτουν. Εννοείται μεν ότι δυο δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες, αλλά το ότι τα Βαλκάνια και ο ελλαδικός χώρος βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα προσφέρει ίσες δόσεις ειρωνείας και ρεαλισμού.
Και μιας και λέμε για ρεαλισμό, όλη αυτή η εμμονή με το ρόλο του καιρού πρόλαβε να μας γεννήσει μια απορία σχετικά με το χαρακτήρα του τίτλου, βάσει των δεδομένων του franchise. Μπορεί ο manager που μας εξηγούσε τι είναι τι να ξέρει από μαχητικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ace Combat έχει προϊστορία στο simulation της προκοπής. Πάντα στο arcade έχει την καρδιά του. Η απορία απαντήθηκε μόνη την στην πράξη βέβαια, από τον ίδιο ακριβώς άνθρωπο. Όλα αυτά μπορεί να είναι συναρπαστικά για τον gamer, είναι αυτοκτονικά όμως για τους πραγματικούς πιλότους. Τόσο που μηχανισμοί του Ace Combat 7, που υπάρχουν για να κάνουν πιο δραματική και ενδιαφέρουσα τη δράση, ουσιαστικά προκύπτουν από φαινόμενα που στον πραγματικό κόσμο είναι αιτία για να μείνουν καθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη. Και τα συμμαχικά και τα εχθρικά. Όπως είπε ο πρώην πιλότος λοιπόν, κανείς με σώας τα φρένας δεν θα διάλεγε συνειδητά να περάσει μέσα από σύννεφο στην πραγματική ζωή. Δεν πειράζει βέβαια. Για αυτό (θα) υπάρχει το Ace Combat 7.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity