Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το machine learning στην υπηρεσία αναζήτησης εξωγήινης ζωής

*
To SETI, ή η προσπάθεια αναζήτησης πληροφοριών για εξωγήινους ενισχύεται χάρη στις εξελίξεις στο τομέα του machine learning.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα Nature Astronomy, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Peter Ma του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έκανε αναφορά σε μια μέθοδο machine learning για την ανάκτηση δεδομένων από το Breakthrough Listen project, για τον εντοπισμό σημάτων που θα μπορούσαν να είναι πιθανές τεχνολογικές υπογραφές- δηλαδή, ενδείξεις τεχνολογικής πολυπλοκότητας που υποδηλώνουν έναν ευφυή εξωγήινο πολιτισμό.


«Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνουμε, ως ανθρωπότητα: υπάρχει κάποιος άλλος εκεί έξω;» είπε o Μα μιλώντας στο The Verge.

Η έρευνα του Ma επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που ονομάζεται narrow-band radio. Ενώ όλα τα είδη των αντικειμένων στο σύμπαν εκπέμπουν ακτινοβολία σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, οι ραδιοσυχνότητες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την αποστολή σημάτων. Και όταν εμείς, ως άνθρωποι, επικοινωνούμε χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα, χρησιμοποιούμε ένα narrow-band γιατί αυτό είναι πιο αποτελεσματικό.

Οι ερευνητές του SETI υποθέτουν ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί, αν υπάρχουν, θα έκαναν το ίδιο. "Από τεχνολογικής άποψης, είναι λογικό για κάθε ευφυή πολιτισμό, που προσπαθεί επίσης να μεταδώσει μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπως μέσω του ραδιοφώνου, να εκπέμπει σε narrow-band", σημείωσε ο Ma.

Η παραπάνω προσέγγιση αποτέλεσε τη βάση πολλών ερευνών τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή τη ζώνη αναζητούνται σήματα με έναν αλγόριθμο που ονομάζεται turboSETI. Αυτός ο αλγόριθμος ψάχνει μέσα από χρονικές καταγραφές με βάση τη συχνότητα και αναζητά ευθείες γραμμές, οι οποίες υποδεικνύουν την παρουσία ενός σήματος. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αναζήτησης σε ομάδες δεδομένων, αλλά έχει επίσης προβλήματα - εξίσου σημαντικό είναι το φιλτράρισμα ψευδών θετικών αποτελεσμάτων που προκαλούνται από παρεμβολές από τη Γη.

Όμως η νέα μέθοδος είναι διαφορετική. Οι επιστήμονες τροφοδότησαν τον αλγόριθμο με πρωτότυπες παρατηρήσεις και στη συνέχεια προσομοίωσαν το είδος των σημάτων που τους ενδιαφέρουν και εκπαίδευσαν τον αλγόριθμό τους να αναγνωρίζει αυτά τα σήματα. Σύμφωνα με τον Ma, δεν έχει υπάρξει καλύτερη περίοδος για να αναζητήσουμε πληροφορίες για εξωγήινους.

"Ποιος ξέρει. Ίσως υπάρχει ένα πολύ σημαντικό σήμα τη στιγμή αυτή σε κάποιο σκληρό δίσκο σε ένα υπόγειο. Κάποιος πρέπει να το ψάξει", συμπληρωσε ο Ma, θέλοντας να δώσει έμφαση στο ότι η περιέργεια είναι αυτή που θα τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τη συνέχεια κάθε έρευνας.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*