Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Μια μέδουσα ίσως κρύβει το μυστικό της αθανασίας

*
Αόρατο κάτω από την επιφάνεια του νερού, ένα ζώο αψηφά τους νόμους του χρόνου. Η Mnemiopsis leidyi, μια μέδουσα, αποκάλυψε το εκπληκτικό μυστικό της. Όταν απειλείται η ζωή της, μπορεί κυριολεκτικά να αναζωογονηθεί. Αυτό δεν είναι μύθος, αλλά μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματικότητα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε μια νέα μελέτη στο bioRxiv.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για αυτόν τον οργανισμό επειδή, όταν αντιμετωπίζει δυσμενείς συνθήκες, μπορεί να υποχωρήσει στην προνυμφική του κατάσταση. Αυτή η σπάνια και εκπληκτική ικανότητα το καθιστά ένα από τα τρία γνωστά είδη ζώων ικανά να αναζωογονηθούν μετά την ενηλικίωση.


Σε αντίθεση με άλλα είδη, όπως η «αθάνατη μέδουσα» ή ένα συγκεκριμένο tapeworm, το Mnemiopsis leidyi μπορεί να μεταμορφωθεί σε προνύμφη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτή η παλινδρόμηση της επιτρέπει να αναπτύξει δύο πλοκάμια, τα οποία είναι χρήσιμα για την εύρεση της τροφής, διασφαλίζοντας έτσι την επιβίωσή της.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα για να κατανοήσουν αυτή τη μοναδική ικανότητα. Στερώντας από μερικές μέδουσες την τροφή και ακρωτηριάζοντας μέρη άλλων, παρατήρησαν ότι οι μέδουσες συρρικνώθηκαν ξαφνικά, αν και δεν πέθαναν. Όταν τους χορηγήθηκε εκ νέου τροφή, μερικές επέστρεψαν στην προνυμφική τους μορφή και συνέχισαν να αναπτύσσονται.

Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι μέδουσες κυριολεκτικά «ξαναγεννήθηκαν» με δύο πλοκάμια, χρησιμοποιώντας αυτή τη μορφή για να συλλάβουν μικροσκοπικά θηράματα που δεν μπορούσαν να πιάσουν στην ενήλικη μορφή τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ικανότητα θα μπορούσε να εξηγήσει την επιτυχημένη εξέλιξη του είδους.

Ωστόσο, αυτή η μορφή αναζωογόνησης εξακολουθεί να συζητείται στην επιστημονική κοινότητα. Ο Yoshinori Hasegawa, ένας Ιάπωνας ζωολόγος, σημειώνει ότι η μέδουσα μπορεί απλώς να συρρικνώνεται χωρίς να αναστρέφει πραγματικά τη γήρανση. Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα.

Αυτό το βιολογικό ταξίδι στο χρόνο απέχει πολύ από το να είναι πλήρως κατανοητό, αλλά δείχνει ότι η φύση έχει ακόμα πολλά μυστικά να αποκαλύψει. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*