Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Βυθισμένη γέφυρα 6.000 ετών παρέχει σημαντικά στοιχεία για τον αποικισμό της Μεσογείου

*
Μια βυθισμένη γέφυρα 6.000 ετών στη Μαγιόρκα της Ισπανίας αποτελεί μια αποκάλυψη που θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει το χρονολόγιο του αποικισμού της Μεσογείου και η ιστορία του νησιού ίσως είναι πολύ πιο παλιά από ό,τι πιστεύαμε.

Η μελέτη της γέφυρας που ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο της Γένοβας στη Μαγιόρκα ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε για το πότε έφτασαν οι πρώτοι κάτοικοι σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η υποβρύχια γέφυρα παρέχει πολύτιμες ενδείξεις για το πότε το νησί μπορεί να αποικίστηκε.


Το σπήλαιο της Γένοβας, που βρίσκεται κοντά στην ακτή της Μαγιόρκα, κρύβει μια ασβεστολιθική γέφυρα μήκους 7,7 μέτρων. Κατασκευασμένη πριν από περίπου 6.000 χρόνια, αυτή η γέφυρα συνέδεε την είσοδο του σπηλαίου με έναν ξηρό θάλαμο, τώρα βυθισμένο στο νερό.

Προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν ανθρώπινη παρουσία στη Μαγιόρκα ξεκίνησε περίπου το 4.400 π.Χ. Ωστόσο, αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ανθρώπινη ύπαρξη ίσως άρχισε το 5.600 π.Χ., μειώνοντας το χάσμα με άλλα νησιά της Μεσογείου.

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης τονίζει την εντυπωσιακή ικανότητα των πρώιμων κατοίκων να χειραγωγούν το περιβάλλον τους και να κατασκευάζουν υποδομές κατάλληλες για την εποχή τους. Το σπήλαιο και το γεφύρι αποκαλύπτουν επίσης στοιχεία της καθημερινότητας των πρώτων αποίκων. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων κεραμικής, υποδεικνύουν ένα εξελιγμένο επίπεδο δραστηριότητας και προηγμένη εκμετάλλευση των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Επιπλέον, η ανάλυση των υπολειμμάτων από τον Myotragus balearicus, έναν εξαφανισμένο νάνο τράγο, υποδηλώνει ότι το σπήλαιο είχε μια πιο περίπλοκη λειτουργία παρά ως απλό πέρασμα. Μπορεί να χρησίμευε ως καταφύγιο ή χώρος αποθήκευσης. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*