Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Κι όμως, από το ημερολόγιο λείπουν 10 ημέρες της χρονιάς 1582!

*
Αν ψάξει κανείς στο παρελθόν και πάει στον Οκτώβριο του 1582, θα δει ότι από το ημερολόγιο λείπουν 10 ημέρες. Συγκεκριμένα, από τις 4 Οκτωβρίου 1582, το ημερολόγιο πάει στις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή απουσιάζουν 10 ημέρες. Ο λόγος είναι απλός και περίεργος ταυτόχρονα. Όπως αναφέρει το IFLScience, η Καθολική Εκκλησία υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο τον Οκτώβριο του 1582 και πριν από αυτό το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χρησιμοποιούσε το Ιουλιανό Ημερολόγιο που εισήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρας το 45 π.Χ.

Από τη Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ. είχε οριστεί το Πάσχα να γιορτάζει την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέλινο ή μετά την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου, ωστόσο με την πάροδο των αιώνων η εαρινή ισημερία απομακρύνθηκε ημερολογικά. Τον 16ο αιώνα, έπεσε στις 11 Μαρτίου, αλλάζοντας εντελώς τα δεδομένα για το Πάσχα και για να λυθεί το ζήτημα, ο Πάπας Γρηγόριος ΧΙΙΙ εφάρμοσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο.


Για να ευθυγραμμιστεί όμως με την κίνηση του Ηλίου, έπρεπε να «φαγωθούν» 10 ημέρες. Έτσι, επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος Οκτώβριος να έχει 10 ημέρες λιγότερες, μιας και δεν υπήρχε και κάποιο σημαντικό γεγονός για τους χριστιανούς. Έτσι, μετά την εορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στις 4 Οκτωβρίου, το Γρηγοριανό ημερολόγιο εφαρμόστηκε και φτάσαμε στις 15 Οκτωβρίου σε μια νύχτα.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*