Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2024 αντιστράφηκε η πολική δίνη της Αρκτικής

*
Η πολική δίνη, αυτή η τεράστια μάζα ψυχρού αέρα που περικυκλώνει την Αρκτική, έχει αντιστραφεί. Συνήθως, περιστρέφεται αριστερόστροφα με ταχύτητες ανέμου παρόμοιες με έναν τυφώνα κατηγορίας 5, περίπου περίπου 250 km/h. Αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο κατά τους χειμερινούς μήνες και εκτείνεται μέχρι τη στρατόσφαιρα, δηλαδή 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Αυτή η αντιστροφή μπορεί να εξηγηθεί από ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας, όταν, μέσα σε λίγες ημέρες, η θερμοκρασία της στρατόσφαιρας μπορεί να εκτοξευθεί κατά σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η υπερθέρμανση οφείλεται σε ατμοσφαιρικά "πλανητικά κύματα", που προκύπτουν από την άνοδο του θερμού αέρα σε μια περιοχή διαφορετικής πυκνότητας, ο οποίος στη συνέχεια ωθείται προς τα κάτω από την περιστροφή της Γης.


Η παρούσα αντιστροφή ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου, αλλά ήδη υπάρχουν σημάδια που υποδηλώνουν επιβράδυνση των ανέμων, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το φαινόμενο αυτό έχει ωθήσει τις τιμές του όζοντος πάνω από τον Βόρειο Πόλο σε επίπεδα ρεκόρ και θα πέσουν όταν σταθεροποιηθεί η δίνη.

Συνήθως, οι διαταραχές στην πολική δίνη έχουν ως επακόλουθο επιπτώσεις στο κλίμα του πλανήτη, όπως αποδεικνύουν τα ακραία φαινόμενα στις ΗΠΑ το 2019. Όμως η πρόσφατη δεν έχει αλλάξει το jet stream, οπότε τα κλιματικά μοντέλα θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2024 που παρατηρείται μια τέτοια αντιστροφή. Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο, όταν σε ορισμένες περιοχές επικράτησαν αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*