Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Φωτογραφίες παιδιών από τη Βραζιλία χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση μοντέλων AI

*
Φωτογραφίες παιδιών από τη Βραζιλία – που μερικές φορές καλύπτουν ολόκληρη την παιδική τους ηλικία - έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους για υπάρχοντα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών εφαρμογών παραγωγής εικόνων όπως το Stable Diffusion, όπως αναφέρει η Human Rights Watch (HRW).

Αυτή η πράξη εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για την ιδιωτική ζωή των παιδιών και φαίνεται να αυξάνει τους κινδύνους οι εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη να τους μοιάζουν, αναφέρει η έκθεση της HRW.


Ένας ερευνητής της HRW, ο Hye Jung Han, ήταν αυτός που βοήθησε στην αποκάλυψη του προβλήματος. Ανέλυσε "λιγότερο από 0,0001 τοις εκατό" του LAION-5B, ενός σύνολου δεδομένων που δημιουργήθηκε από Common Crawl snapshots στο διαδίκτυο. Το σύνολο δεδομένων δεν περιέχει τις πραγματικές φωτογραφίες, αλλά περιλαμβάνει ζεύγη εικόνας-κειμένου που προέρχονται από 5,85 δισεκατομμύρια εικόνες και λεζάντες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από το 2008.

Μεταξύ αυτών των εικόνων που συνδέονται με το σύνολο των δεδομένων, ο Han βρήκε 170 φωτογραφίες παιδιών από τουλάχιστον 10 πολιτείες της Βραζιλίας. Αυτές ήταν ως επί το πλείστον οικογενειακές φωτογραφίες που ανέβηκαν σε προσωπικά ιστολόγια και ιστολόγια γονέων που δεν θα έβρισκαν εύκολα οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου, "καθώς και στιγμιότυπα από βίντεο του YouTube με μικρό αριθμό προβολών, που φαινομενικά ανέβηκαν για κοινή χρήση με την οικογένεια και τους φίλους", ανέφερε το Wired.

Η LAION, ο γερμανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιούργησε το σύνολο δεδομένων, συνεργάστηκε με την HRW για να αφαιρέσει τους συνδέσμους με τις εικόνες των παιδιών από το σύνολο δεδομένων. Πάντως, η κίνηση αυτή δεν αναιρεί το γεγονός πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με βάση αυτά τα δεδομένα, οι οποίες με τη σειρά τους είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση άλλων μοντέλων AI. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*