Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Επιστήμονας μελετάει τη σταδιακή αντικατάσταση των γερασμένων τμημάτων του εγκεφάλου

*
Μπορεί να σας φαίνεται εξωπραγματική αντικατάσταση τμημάτων του εγκεφάλου με κλωνοποιημένους ιστούς, όμως αυτό ακριβώς μελετάει ένας Αμερικανός ερευνητής. Στόχος του είναι να ξεπεράσει τα βιολογικά όρια της γήρανσης, ακόμα και να τα βάλει με τον θάνατο.

Ο επιστήμονας Jean Hébert, που προσλήφθηκε πρόσφατα από τον οργανισμό ARPA-H, προτείνει μια τολμηρή μέθοδο. Την αντικατάσταση κάθε γηρασμένου τμήματος του εγκεφάλου με νέους ιστούς, που δημιουργούνται στο εργαστήριο.


Από την έναρξη λειτουργίας του ARPA-H από τον Πρόεδρο Μπάιντεν το 2022, αυτός ο οργανισμός χρηματοδοτεί πρωτοποριακά έργα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ο Jean Hébert, βιολόγος στο Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein, ηγείται μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας: της προοδευτικής αντικατάστασης του εγκεφαλικού ιστού. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να θεραπεύσει διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά οι στόχοι της εκτείνονται ακόμα πιο πέρα.

Για τον Jean Hébert, ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από τη γήρανση είναι να αντικαταστήσει κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Στο βιβλίο του «Replacing Aging», εξηγεί ότι πρέπει να βλέπουμε το σώμα μας ως μηχανές που μπορούν να επισκευαστούν με την αλλαγή εξαρτημάτων.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα, αλλά η αντικατάσταση του εγκεφάλου παραμένει μια τρομακτική πρόκληση. Με την ηλικία, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται και χάνει τις ικανότητές του. Ο Jean Hébert μελετά πώς να τον αναζωογονήσει προσθέτοντας κομμάτια νέου ιστού, που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο. Η διαδικασία θα είναι σταδιακή, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να προσαρμοστεί και να διατηρήσει την ταυτότητα του ατόμου.

Τα πειράματα του Jean Hébert σε ποντίκια δείχνουν ότι τα νεαρά εμβρυϊκά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν σε έναν ενήλικο εγκέφαλο. Αυτά τα κύτταρα ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα, αυξάνοντας τις ελπίδες για επιτυχή ενσωμάτωση σε έναν γερασμένο εγκέφαλο.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση πυροδοτεί συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα. Το κόστος των δοκιμών σε πρωτεύοντα θηλαστικά, που υπολογίζεται σε 110 εκατομμύρια δολάρια, και οι ηθικές επιπτώσεις έχουν ήδη γίνει αντικείμενο διαμάχης. Η διαδικασία, η οποία θεωρείται ριζοσπαστική από ορισμένους, θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ιατρική, αλλά προς το παρόν, παραμένει μακριά από οποιαδήποτε εφαρμογή στον άνθρωπο.

Η ARPA-H, ωστόσο, επέλεξε να στηρίξει αυτόν τον επιστήμονα, δίνοντας σημαντική ώθηση στην έρευνά του. Εάν αυτή η τεχνική λειτουργήσει, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες στρατηγικές κατά των νευρολογικών παθήσεων, και ίσως ακόμη και πέρα από αυτό. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*