Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Είδος αρχαίων δελφινιών ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο

*
Μια ομάδα παλαιοντολόγων από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ανακάλυψαν ένα γιγαντιαίο δελφίνι που ζούσε στον Αμαζόνιο, στο Περού. Πρόκειται για το είδος Pebanista yacuruna. Έζησε πριν από 16 εκατομμύρια χρόνια και είχε μήκος 3 με 3,5 μέτρα. Είναι το μεγαλύτερο δελφίνι του γλυκού νερού που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Ο πιο κοντινός του συγγενής είναι το ποταμίσιο δελφίνι της Νότιας Ασίας.

Τα σημερινά δελφίνια των ποταμών συγκαταλέγονται στα πιο απειλούμενα κητώδη, με αρκετά είδη να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Τα Pebanista ανήκαν σε μια αρχαία ομάδα, τους Platanistidae, που άκμασαν μεταξύ 24 και 16 εκατομμυρίων ετών πριν. Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι αυτά τα θαλασσια όντα προσαρμόστηκαν στα πλούσια σε θηράματα οικοσυστήματα του γλυκού νερού του αρχαίου Αμαζονίου.


Στην περιοχή του Αμαζονίου, πριν από 16 εκατομμύρια χρόνια, κυριαρχούσε ένα τεράστιο σύστημα από λίμνες και βάλτους, πολύ διαφορετικό από το σημερινό τοπίο. Με την εξέλιξη από το σύστημα Pebas στον σύγχρονο Αμαζόνιο, το Pebanista εξαφανίστηκε. Αυτό επέτρεψε σε άλλα είδη, όπως οι πρόγονοι των σημερινών δελφινιών του ποταμού Αμαζονίου, να εκμεταλλευτούν νέους βιότοπους.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*