Ένα θέατρο του παραλόγου, στημένο γύρω από τα videogames
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, πριν από μέρες, και έχοντας δει μερικά δευτερόλεπτα από το βίντεο που βγήκε σε ζωντανή σύνδεση μέσω Facebook, μετά το πρώτο σοκ και τον αποτροπιασμό, περίμενα να ακούσω ποιος θα πει ότι φταίνε τα videogames. Το θέμα έχει καλυφθεί πλήρως και με στοιχεία από τον φίλτατο Ηλία Παππά. Παρόλα αυτά, ήρθε τώρα η τραγωδία στη Σρι Λάνκα, με τους πάνω από 300 νεκρούς να μου τα φέρει ξανά όλα στο μυαλό.
Γυρνώντας στη Νέα Ζηλανδία, ομολογώ ότι αυτήν τη φορά ακούστηκε λιγότερο, από τα μέσα τους εξωτερικού όμως. Βλέπεις, τα μεγάλα διεθνή δίκτυα κάνουν ακόμα ρεπορτάζ, δεν έχουν αναλυτές και δημοσιογράφους που τα ξέρουν όλα όπως το Ελλαδιστάν. Και αυτό έρχεται για μία ακόμη φορά να ενισχύσει την άποψη μου για την ατέλειωτη απεραντοσύνη της ανθρώπινης ηλιθιότητας.
Στην πρώτη γραμμή ήταν οι Έλληνες δημοσιογράφοι που, βλέποντας τα παιδιά τους να παίζουν videogames και δη τη μόδα της εποχής Fortnite, είπαν άμεσα: αυτό προέρχεται από videogames. Κανείς κερατάς δεν έκανε έρευνα στο προφίλ του δράστη να δει αν ήταν gamer. Δεν ήταν. Κανείς δεν διάβασε το μανιφέστο του για να καταλάβει ότι επρόκειτο για έναν απόλυτα συνειδητοποιημένο τύπο που ήθελε να σφάξει Μουσουλμάνους και έτρεφε και ένα απύθμενο μίσος για τους Τούρκους.
Όμως βγήκε το συμπέρασμα διότι ο μέσος βλάκας Έλληνας δημοσιογράφος, μην έχοντας κάνει ΚΑΝΕΝΑ ρεπορτάζ, αμόλησε τη κοτσάνα του, επειδή είχε δει τον μικρό Θανασάκη να παίζει Fortnite μια φορά. Κι εδώ κύριοι εμένα με πιάνουν χειρότερα τα νεύρα μου, γιατί και γονιός είμαι και θεωρώ αδιανόητο να κάνω περισσότερη έρευνα για τη ΔΙΚΗ μου ενημέρωση από αυτούς που βγαίνουν για να ενημερώσουν και καλά τους υπόλοιπους.
Η οπτική πρώτου προσώπου που έδινε η γνωστή κάμερα ήταν η πέτρα του σκανδάλου για την ημιμαθή και 200 χρόνια πίσω από τα γαϊδούρια χώρα μας. Γιατί; Διότι κανείς από όλους αυτούς, πέρα από το ότι δεν ξέρει να κάνει τη δουλειά του, δεν ξέρει καν τι κάνει το παιδί του στο αναθεματισμένο κινητό, tablet, κονσόλα, υπολογιστή ή τοστιέρα. Το παρκάρει εκεί και άντε γεια.
Με βάση λοιπόν τα λανθασμένα ανωτέρω συμπεράσματα, λέει, κάποιοι γονείς ξύπνησαν και πλέον δεν θα αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν βίαια videogames που παραβιάζουν το όριο ηλικίας. Συγχαρητήρια λεβέντες, ανακαλύψατε ξανά την Αμερική. Μόνο που δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν θες να ασχολείται το παιδί σου με κάτι, να ασχολείσαι και συ και να μάθεις τι σκατά κάνει εκεί πέρα. Θεωρώ αδιανόητο να παρατηρώ συνεχώς τις μικρές όταν παίζουν παιχνίδια που εγώ, ως ειδικός, έχω επιλέξει προσεκτικά και οι άλλοι να πηγαίνουν να αγοράζουν στον εννιάχρονο GTA.
Στο μεταξύ, κάποτε, κάτι που είχα αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο μου, υπήρχε μια ομάδα ειδικών που αντιμετωπίζοντας κινηματογράφο και videogames ως ένα σύνολο, αναρωτιέται τι επίδραση μπορεί να έχουν σε κάποια πιο ψυχολογικά ευάλωτα άτομα. Η απάντηση σε αυτήν την άποψη έρχεται και πάλι από τις έρευνες που δημοσιεύει στο άρθρο που ανέφερα ο Ηλίας. Υπάρχει και μια πιο επικίνδυνη άποψη, που έρχεται από, πού άλλού, τις ΗΠΑ. Εκεί οι υπερασπιστές της οπλοκατοχής ψάχνουν και άλλους αποδιοπομπαίους τράγους και δεν είναι τυχαίο ότι ελεύθερη οπλοκατοχή υπάρχει και στη Νέα Ζηλανδία (σύμφωνα με δηλώσεις ετοιμάζονται να την καταργήσουν, δεν είναι Αμερικανοί). Έτσι, όπως ανάφερα στο υστερόγραφο της τελευταίας στήλης μου, όταν την επίθεση κάνουν Μουσουλμάνοι, φταίει το Ισλάμ, όταν την κάνουν μαύροι, το χαμηλό τους επίπεδο, αλλά όταν την κάνουν λευκοί ή Χριστιανοί, το κάνουν είτε επειδή έχουν ψυχολογικά προβλήματα, είτε επειδή παίζουν games. Κι έρχεται ο άλλος στη Νέα Ζηλανδία και με ολόκληρο μανιφέστο τους χαλάει τη μανέστρα, μιας και ούτε ψυχολογικά [σ.α.: please define] είχε, ούτε games έπαιζε.
Αλλά ας επιστρέψουμε στη βία, το σεξ, τον τρόμο και όλα όσα μπορεί να υπάρξουν σε μια ταινία ή σε ένα videogame. Ε για αυτό υπάρχει η ρημάδα η σήμανση από PEGI, ένα θέμα για το οποίο έχω γράψει 5 φορές σε διάφορα Μέσα όπου έχω εργαστεί, αλλά δυστυχώς δεν έχω ξεστραβώσει παρά ελάχιστους. Μόνο που το θέμα είναι άλλο. Η παγκόσμια κοινότητα ακόμα και σε αυτά τα rating έχει ποινικοποιήσει το σεξ και έχει επιτρέψει τη βία, κάτι που αποτελεί δικό της λάθος, καθώς και όλων των θρησκειών που μαστίζουν τον πλανήτη και μας έχουν οδηγήσει στο θρησκευτικό πόλεμο που ζούμε.
Κανείς δεν αναφέρθηκε στα videogames στις επιθέσεις των Ισλαμιστών ενάντια στους Χριστιανούς στη Σρι Λάνκα (Χριστιανοί ήταν κύριε Ομπάμα, όχι άνθρωποι που γιόρταζαν το Πάσχα, το political correct του είδους έφερε Trump και λοιπούς λαϊκιστές στην εξουσία). Κάτι ιδιαίτερα χιουμοριστικό γιατί, ενώ δεν θυμάμαι σε κανένα videogame Χριστιανό φανατικό να μπουκάρει σε τζαμί με όπλο, αντίθετα είναι γεμάτα με Μουσουλμάνους που ανατινάζουν πράγματα. Αλλά κανείς δεν έκανε τη σύνδεση, σε αυτήν τη φάση την κοινή μας γνώμη τη συμφέρει που φταίει μια άλλη θρησκεία (καλά στην Ελλάδα δεν ασχοληθήκαμε και πολύ, έλα μωρέ τώρα μακριά είναι) και μάλιστα το Ισλάμ. Τι θέλετε να πούμε στον κόσμο, ότι υπάρχουν κακοί Χριστιανοί; Άπαπα.
Τέλος πάντων, περίεργο θέμα διάλεξα μέρες που είναι. Να περνάτε καλά σε ό,τι και όποιον και αν πιστεύετε αυτές τις, ιερές για κάποιους από σας, μέρες. Για μένα είναι Τετάρτη βράδυ και πρέπει να παραδώσω τη Δεινή Σαύρα μου γρήγορα για να παίξω λίγο Assassin’s Creed Odyssey όταν κοιμηθούν τα κορίτσια μου.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity