Καθαρό party game, το That’s You! βασίζεται σε ερωτήσεις, selfies και σχέδιο επί της οθόνης αφής, πάντα με παρέα. Έως 6 άτομα μπορούν να λάβουν μέρος, το παιχνίδι έχει όμως λίγο διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με το αν παίζουν 2 παίκτες ακριβώς ή οποιοσδήποτε άλλος αριθμός πέραν αυτού. Όπως και να ΄χει, ο αναπόφευκτος «αστειαφηγητής» μας οδηγεί τυχαία σε διαφορετικά μέρη και εποχές, για αισθητικούς λόγους κυρίως, είτε πρόκειται για θέσεις σε παλιομοδίτικο βαγόνι τρένου είτε σε (μάλλον) στοιχειωμένο δωμάτιο κ.ο.κ. Δεν σημαίνει κάτι η επιλογή αυτή, στο τέλος ανοίγει η βαλίτσα με τα σύνεργα της δουλειάς, δηλαδή με τα σύνεργα των ερωτήσεων και προκλήσεων που θα ακολουθήσουν.
Υπάρχουν ερωτήσεις με δύο πιθανές απαντήσεις και ο κάθε παίκτης πρέπει να διαλέξει κατά το δοκούν. Τι θα έκανε ο παίκτης Α, ρωτάει το παιχνίδι, αν εμφανιζόταν αρκούδα;. Θα έτρεχε σωθεί ή θα ειδοποιούσε τους άλλους για να μη γίνουν σνακ; Όταν παίζουν δυο παίκτες σημασία έχει να συμπέσουν οι απαντήσεις. Τότε κερδίζουν βαθμούς, τους οποίους μπορούν να διπλασιάσουν ριψοκινδυνεύοντας πεπερασμένο αριθμό από joker που έχουν στην κατοχή τους. Η υψηλότερη τελική βαθμολογία σημαίνει, κατά το παιχνίδι, δυνατότερη φιλία. Με περισσότερους παίκτες βέβαια, η κατάσταση γίνεται πιο ανταγωνιστική, οπότε οι βαθμοί μετράνε πάνω από όλα, πάνω και από, ας πούμε, τη δύναμη της εκάστοτε φιλίας. Σε κάθε βήμα ο παίκτης διαλέγει και στέλνει τις απαντήσεις του από το smartphone ή το tablet που χρησιμοποιεί. Οπότε τίποτα δεν αποκαλύπτεται μέχρι να έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί. Σε κάθε διαδικασία υπάρχει και κάποιο εύλογο χρονικό περιθώριο πάντως αφού το ζήτημα είναι να προχωράνε και κάπως τα πράγματα.
Δεν είναι μόνο ερωτήσεις στη μέση πάντως. Αργά ή γρήγορα χρειάζονται selfies στις οποίες ο παίκτης μιμείται κάποια συγκεκριμένη γκριμάτσα, ενώ σε άλλη περίπτωση η φωτογραφία γίνεται καμβάς για παραμορφωτικά φίλτρα, ζωγραφικό ταλέντο μέσω αφής στην οθόνη του κινητού ή απλά ταλέντο στον τρόμο και την παραμόρφωση στην περίπτωση εκείνων που η πετυχημένη χάραξη απλής ευθείας φαντάζει κατόρθωμα δίχως άλλο. Θα χρειαστεί να πειράξετε τη φωτογραφία κάποιου ώστε να μοιάζει με τζαζίστα, ό,τι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη, και πολλά ακόμη. Όπως αντιλαμβάνεστε, στο ποιόν της αποτυχίας κρύβεται η διασκέδαση.
Οι διάφορες ερωτήσεις, ειδικά εκείνες που έχουν το περιθώριο να κάνουν την ατμόσφαιρα λίγο πιο άβολη έχουν τη μεγαλύτερη αξία βέβαια, όχι μόνο επειδή όλο και κάτι αποκαλύπτουν για τους χαρακτήρες μας και ανοίγουν το δρόμο για πλάκα (υπάρχει φίλτρο ώστε να αποκλείονται οι πιο «επικίνδυνες» ερωτήσεις πάντως), αλλά και διότι ο παίκτης μπορεί να φτιάξει τις δικές του ερωτήσεις, στο smartphone και να τις προσθέσεις στις περισσότερες από τις περίπου χίλιες που διατίθενται εξ αρχής. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει καν PS4 πάντως, η εφαρμογή του smartphone μπορεί να προσφέρει μια κάποια εμπειρία, κυρίως με προκλήσεις για περισσότερο σχέδιο ακόμη πάνω σε φωτογραφίες, το τηλέφωνο να αλλάζει χέρια για να αφήσει ο καθένας τη συνεισφορά του στη φωτογραφία και πάει λέγοντας. Αναμενόμενα όλα είναι πιο διασκεδαστικά στην πράξη παρά στην περιγραφή, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα που άπτονται ενός party game. Σε τέτοια μάζωξη λοιπόν κανείς δεν θέλει να περιμένει και, στο That’s You! τουλάχιστον, οι μεταβάσεις είναι σχετικά αργές, από επιλογή όχι από κάποιο τεχνικό ζήτημα. Δεν πειράζει και τόσο όμως. Πιο σημαντικό είναι να υπάρχει αφηγητής, οποιουδήποτε είδους, διότι μόλις εμφανιστεί καινούριος στην παρέα, πού να του εξηγείτε και πού να κάθεται να διαβάζει οδηγίες επί της οθόνης; Δεν είναι ωραίο.
Πιο σοβαρά τώρα, σίγουρα δεν είναι «ωραία» η συνεισφορά του online multiplayer. Για αρχή δεν είναι αναγκαία σε τέτοια περίπτωση. Διότι μόνο με γνωστούς έχει αξία η λογική «θάρρος ή αλήθεια» που χαρακτηρίζει τη νοοτροπία έστω του παιχνιδιού. Τζάμπα κόπος κι έξοδο για την ανάπτυξη του multiplayer δηλαδή. Διπλά κιόλας από τη στιγμή που online μπορεί να παίζει μόνο ένας παίκτης ανά κονσόλα. Δεν μπορούν να υπάρχουν δυο παρέες των τριών σε διαφορετικά μέρη και σε δύο κονσόλες δηλαδή. Αυτό θα είχε νόημα και το έχουμε δει να συμβαίνει στη σειρά Buzz. Εδώ βέβαια είναι μικρότερη η επένδυση, χαμηλότερες και οι βλέψεις. Το σημαντικότερο παράπονο που μπορεί να διατυπώσει κανείς όμως για το That’s You!, το οποίο λειτουργεί πολύ καλά σε γενικές γραμμές, είναι πως, στην πραγματικότητα, δεν έχει καν πολλαπλά modes, πέραν των τριών που εξαρτώνται από το πλήθος των παικτών και της ύπαρξης κονσόλας. Με γεμάτη παρέα, μία είναι η ροή των πραγμάτων, συγκεκριμένη η σειρά των εξελίξεων.
Λίγη ποικιλία παραπάνω τη χρειαζόταν. Εξακολουθούμε να περιμένουμε τους υπόλοιπους τίτλους PlayLink βέβαια, που είναι ξεκάθαρα πιο φιλόδοξοι. Το That’s You! λειτουργεί ως απλή γνωριμία. Πότε με το PlayLink, πότε με τους φίλους σας. Μην παραγνωριστείτε μόνο.
Μια φορά το παίξαμε σε φίλο, 4 άτομα και περάσαμε γαμάτα! Ένας λόγος που έβαλα ξανά PLUS..
Εχει πλακα.
Αλλα δυστυχώς δεν κρατάει πολυ.
Λίγες φορές θα παίξεις με την παρέα σου.....