1. Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται
Δραματική σειρά, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Λυκόβρυση, ένα χωριό της ενδοχώρας της Μικρά Ασίας το 1921. Σύμφωνα με ένα έθιμο αιώνων, οι κάτοικοι ετοιμάζονται να αναπαραστήσουν τα Πάθη του Χριστού. Κάθε επτά χρόνια, οι δημογέροντες αποφασίζουν ποιοι από τους συγχωριανούς τους είναι άξιοι να υποδυθούν τον Χριστό και τους μαθητές του. Αυτή τη φορά ο κλήρος πέφτει στον Μανωλιό τον βοσκό, που θα παραστήσει τον Χριστό, στο αρχοντόπουλο τον Μιχελή που θα έχει τον ρόλο του Απόστολου Ιωάννη, στον έμπορο που πάντοτε με αγαθές προθέσεις κλέβει στο ζύγι, Γιαννακό που θα υποδυθεί τον Απόστολο Πέτρο, στον καφετζή του χωριού τον Κωνσταντή που θα υποδυθεί τον Απόστολο Ιάκωβο, στον σαμαρά του χωριού τον Παναγιώταρο που θα υποδυθεί τον Ιούδα και στην όμορφη χήρα την Κατερίνα που θα κάνει τη Μαγδαληνή.
Το χωριό βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και επικεφαλής του είναι ένας αγάς που στο μυαλό του έχει περισσότερο τη ρακή και την καλοπέραση. Οι συναναστροφές του με τους κατοίκους του χωριού δεν είναι λίγες, όμως αν τον πιάσουν τα δαιμόνια του, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε.
Η σειρά προβλήθηκε σε 50 επεισόδια των 45 λεπτών, με το πρώτο επεισόδιο να κάνει πρεμιέρα στις 29 Μαΐου 1975 και ήταν παραγωγή της Αστήρ TV. Σήμερα και τα 50 επεισόδια διασώζονται στο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και η διασκευή των 18 επεισοδίων που έγινε μεταγενέστερα, από τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη. Τα τελευταία βρίσκονται και στον κατάλογο του ERTFLIX.
Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Λυκούργος Καλλέργης - παπα-Γρηγόρης,
Νίκος Χατζίσκος - παπα-Φώτης, Ανδρέας Φιλιππίδης - Πατριαρχέας, Δήμος Σταρένιος - γερο-Λαδάς, Γιώργος Φούντας - Παναγιώταρος, Βασίλης Τσάγκλος - Γιαννακός, Γιάννης Αργύρης - Αγάς, Φοίβος Ταξιάρχης - καπετάν' Σπανομαρίας, Γιάννης Κοντούλης - δάσκαλος, Γεωργία Βασιλειάδου - Μανταλένια (θεία Μανωλιού), Νάσος Κεδράκας - Κωνσταντής, Ελένη Ζαφειρίου - κυρα-Μάρθα, Αλέξης Γκόλφης - Μανωλιός, Θόδωρος Κατσούλης - Μιχελής, Κάτια Δανδουλάκη - Μαριωρή (κόρη παπά - Γρηγόρη / αρραβωνιστικιά Μιχελή), Νίκη Τριανταφυλλίδη - Κατερίνα, Νίκος Καλογερόπουλος - Νικολιός (νεαρός βοσκός, υπό τον Μανωλιό), Μαίρη Ιγγλέση - Λενιώ (αρραβωνιαστικιά Μανωλιού / υπηρεσία του Πατριαρχέα), Αλίκη Αλεξανδράκη - Λίζα (γυναίκα Παναγιώταρου), Νίκος Κούρος - Δεσπότης
Τζένη Φωτίου - Γιουσουφάκι, Κώστας Γκουσγκούνης- σεΐζης Αλή Μουχτάρ (ο ιπποκόμος / δήμιος / δεξί χέρι, του Αγά).
Αφηγητής ο Νότης Περγιάλης.
2. Λωξάντρα
Η Λωξάντρα βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου. Αποτελείται από 30 επεισόδια που προβλήθηκαν για πρώτη φορά από τις 19 Ιανουαρίου έως και τις 16 Αυγούστου 1980. Είναι μια από τις τελευταίες ασπρόμαυρες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης.
Τα γεγονότα αφηγούνται την ιστορία της Πολίτισσας Λωξάντρας από τον γάμο της ως τα βαθιά της γεράματά της. Η Λωξάντρα παντρεύτηκε σε σχετικά μεγάλη ηλικία ένα χήρο με τέσσερα παιδιά, τον Δημητρό, με τον οποίο απόκτησε άλλα δύο τέκνα. Μεγαλώνει τα παιδιά, τα παντρεύει, ξενιτεύεται, γερνάει και μέσα απ' την ιστορία της ξεδιπλώνεται και η ιστορία ολόκληρου του κόσμου της Πόλης, μέσα από τα γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λωξάντρα- Μπέτυ Βαλάση, Δημητρός- Γιάννης Αργύρης, Αλεκάκης-Πάνος Χατζηκουτσέλης, Επαμεινώντας- Βασίλης Μαυρομάτης, Ελεγκάκη- Μαρία Μαρμαρινού, Θεόδωρος- Γιώργος Κυρίτσης, Θεόδωρος (σε μικρή ηλικία)- Λουκάς Μεταξάς, Αγαθώ- Άννα Γεραλή, Ταρνανάς- Αλέκος Μαυρίδης, Σουλτάνα- Νίκη Παζαρέντζου, Κλειώ- Ανθή Ανδρεοπούλου, Γιωργάκης- Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μανωλιός-Γιάννης Θωμάς, Ανδρείκος- Πάνος Πανόπουλος, Γιώργος- Σοφοκλής Πέππας.
Το σενάριο είχε γράψει ο Χρήστος Δοξαράς, σκηνοθέτης ήταν ο Γρηγόρης Γρηγορίου και τη μουσική είχε συνθέσει η Ελένη Καραϊνδρου.
Η σειρά υπάρχει στον κατάλογο του ERTFLIX.
3. Οι Πανθέοι
Οι Πανθέοι βασίζονται στην ομώνυμη τριλογία βιβλίων του Τάσου Αθανασιάδη. Για πολλούς είναι η καλύτερη σειρά που προβλήθηκε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Το πρώτο από τα 100 επεισόδια προβλήθηκε στις 15 Απριλίου 1977 και το τελευταίο την 1η Ιουνίου 1979. Δυστυχώς η σειρά δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ, καθώς έπεσε θύμα των ανίδεων και ασυνείδητων που χρησιμοποίησαν τις "μπομπίνες" για να γράψουν επεισόδια της Αθλητικής Κυριακής και άλλων, υποδεέστερης σημασίας προγραμμάτων. Το παρήγορο είναι ότι ο ΣΚΑΙ θα αναβιώσει τους Πανθέους με μια νέα καθημερινή σειρά, που επίσης θα αποτελείται από 100 επεισόδια.
Η πλοκή του έργου είναι σύνθετη με επιμέρους υποθέσεις που διασταυρώνονται και αλληλοεξαρτώνται. Ο Αθανασιάδης αποτυπώνει την τοιχογραφία της ελληνικής κοινωνίας από τις αρχές του 20ου αι. ως τις αρχίες τη δεκαετίας του 1960 με χαρακτηριστικούς σταθμούς: Μακεδονικός Αγώνας, Κίνημα στο Γουδί, βενιζελική εποχή, Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Οι ήρωες του έργου συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς. Δεσπόζει η οικογένεια των Πανθέων, προβάλλεται κυρίως η δράση των ανδρών μελών της με την εξαίρεση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Μάρμως, μιας όμορφης και ερωτικής γυναίκας. Στους Πανθέους εξετάζεται η αμαρτία και η συγγνώμη στα πλαίσια της ηθικής τελείωσης του ανθρώπου που βάζει γενικά στα έργα του ο Αθανασιάδης. Επιλέγει εδώ όπως και στα περισσότερα έργα του την τριτοπρόσωπη αφήγηση με εξωτερική εστίαση. Άλλο τεχνικό χαρακτηριστικό είναι η επανάληψη αλλεπάλληλων ερωτικών περιπετειών αρκετών από τα πρόσωπα του έργου, που σχηματίζουν μεγάλη σειρά από ερωτικά τρίγωνα. Η ηρωίδα Μάρμω «είναι ο τραγικός τύπος της γενιάς του 1940. Η γυναίκα που βρίσκεται όπως η ελληνική κοινωνία στο πιο ευαίσθητο σημείο της εξέλιξής της. Διαμορφώθηκε για να αρέσει, για να είναι μόνο γυναίκα: ένα πλάσμα διακοσμητικό, φτιαγμένο για να ευχαριστήσει, το πολύ να εξυπηρετήσει τον άνδρα.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κάτια Δανδουλάκη (Μάρμω Πανθέου), Άγγελος Αντωνόπουλος (Ανδρέας Πανθέος), Στέλιος Καλογερόπουλος (Κίτσος Γαλάτης), Λυκούργος Καλλέργης (Ισίδωρος Πανθέος), Αλέκα Παΐζη (Χρυσοστόμη Πανθέου), Φαίδων Γεωργίτσης (Στάθης Μονογιός), Γιάννης Αργύρης (Φάνης Πανθέος), Νίκος Απέργης (Γιάννης Μαρμάρης), Τζένη Ζαχαροπούλου (Νίνα Αυγουστάκη), Ντόρα Βολανάκη (Μερόπη Μονογιού), Κώστας Μπαλαδήμας (Βλάσης Πανθέος), Λουίζα Ποδηματά (Δέσποινα), Μαρία Αλκαίου (θεία Καλή Πανθέου), Αθηνόδωρος Προύσαλης, Νίκος Χατζίσκος (Βλάσης)Μαρία Τζομπανάκη, Δημήτρης Καλλιβωκάς (αντικέρ), Όλγα Πολίτου και πολλοί άλλοι.
Πρόκειται για μια ακόμα παραγωγή της ΑΣΤΗΡ TV, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και του Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου. Τη μουσική έγραψε η Δανάη Ευαγγελίου.
4. Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά
Το σενάριο της σειράς βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Κώστα Μουρσελά, που εκδόθηκε το 1989. Έκανε πρεμιέρα στον ANT1 στις 18 Σεπτεμβρίου 1992 και ολοκληρώθηκε 37 επεισόδια μετά, μέσα στο 1993. Ήταν η πρώτη σειρά της ιδιωτικής τηλεόρασης με υψηλό προϋπολογισμό, μεγαλύτερο ακόμα και από τις παραγωγές της ΕΡΤ. Όχι άδικα, ακόμα και σήμερα θεωρείται αξεπέραστη από άποψη σεναρίου και ποιότητας.
Η πλοκή ακολουθεί τη ζωή του Λούη και του Κωνσταντή, τους έρωτές τους, τις απογοητεύσεις και τα όνειρα για τη ζωή. Ξεδιπλώνεται το ψηφιδωτό μιας ολόκληρης εποχής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι σήμερα. Οι πρωταγωνιστές είναι δύο άνδρες με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες μοιράζονται τα πάντα, παρουσιάζοντας ο καθένας τη δική του ψυχοσύνθεση και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Ο πρώτος, εκ γενετής τυχοδιώκτης, "φευγάτη" φιγούρα, που ξέρει να τολμά και να γεύεται ως το μεδούλι τις καταστάσεις. Ο δεύτερος, δειλός και ταπεινός, δέχεται τη ζωή του ως έχει, μέχρι τη στιγμή που θα θελήσει κι εκείνος να ακολουθήσει το όνειρο. Στο μέσο η Μάρθα, μια γυναίκα αποφασιστική και ριψοκίνδυνη που αρνείται να ζει με νόμους και τελικά αποδεχόμενη τις έμφυτες ανάγκες για ζωή, τα παρατά όλα και περπατάει στα μονοπάτια που επιθυμεί.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κώστας Αρζόγλου (Κωνσταντής Μανωλόπουλος), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Μάρθα), Γιώργος Νινιός (Λούης), Ηλίας Λογοθέτης (Πέτρος Ρετσίνας), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Συνταγματάρχης Κριτσίνης), Βέρα Κρούσκα (Μέλπω), Γιώργος Κυρίτσης (Ανέστης), Μιράντα Κουνελάκη (Χρυσάνθη), Νόνη Ιωαννίδου (Αντιγόνη), Πέρης Μιχαηλίδης (Λιακόπουλος), Αντώνης Αντωνίου (I) (Αντώνης Πέπας), Ζωζώ Ζάρπα (Όλγα), Άννυ Λούλου (Χαρούλα), Ευαγγελία Βαλσαμά (Αλέκα), Κώστας Κρομμύδας, Αλεξάνδρα Παυλίδου, Έφη Μουρίκη, Όλγα Δαμάνη, Σπύρος Μεριανός, Περικλής Αλμπάνης, Θωμάς Κινδύνης, Σμαράγδα Καρύδη, Γιώργος Μοσχίδης (Φώτης Δεμέναγας), Νίκος Λυκομήτρος, Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου, Χρήστος Δακτυλίδης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Λιάντος, Γιώργος Παρτσαλάκης, Μάνια Τεχριτζόγλου (Ιουλία), Κώστας Παγώνης (φωτογράφος).
5. Ο κήπος με τα αγάλματα
Ο κήπος με τα αγάλματα βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη- Παναγιώτου. Είναι η πρώτη παιδική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ και είναι άμεσα διαθέσιμη μέσω του καταλόγου του ERTFLIX. Αποτελείται από έξι επεισόδια, που προβλήθηκαν για πρώτη φορά από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου 1981.
Μια παρέα παιδιών περνά τις καλοκαιρινές διακοπές της σε ένα χωριό. Ανακαλύπτουν σε έναν σκουπιδότοπο αρχαία αγάλματα και τα μεταφέρουν σε έναν κήπο. Κρύβουν την ανακάλυψή τους από τους μεγάλους και γίνονται φίλοι με τα αγάλματα, παίζουν και μιλάνε μαζί τους. Δένονται τόσο πολύ με αυτά, που όταν αποκαλύπτεται το μυστικό τους και έρχεται η αρχαιολογική υπηρεσία για να τα παραλάβει, τα παιδιά θα αισθανθούν ότι έχασαν αγαπημένους φίλους.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μίμης Φωτόπουλος, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Άννα Γεραλή, Βασίλης Τσάγκλος, Ειρήνη Κουμαριανού, Κώστας Τσιάνος, Στέλιος Λιονάκης, Σοφία Σεϊρλή, Δημήτρης Αρώνης, Μενέλαος Ντάφλος, Χρήστος Ζαρκάδας, Γιώργος Ζωγράφος, Κώστας Τζουβάρας, Γιώργος Παϊτέρης.
Πρόκειται για μια παραγωγή του Νίκου Πιλάβιου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη. Τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Σπανουδάκης.
6. Αστροφεγγιά
Η τηλεοπτική σειρά Αστροφεγγιά είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του I. M. Παναγιωτόπουλου. Ήταν από τις πρώτες έγχρωμες παραγωγές της τότε κρατικής τηλεόρασης. δύο κύκλους, με 13 επεισόδια ο καθένας. Η πρώτη προβολή έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 30 Απριλίου 1980 και ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Αν θέλετε να την παρακολουθήσετε, θα τη βρείτε στο ERTFLIX.
Το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκει στην Αθήνα την οικογένεια του επαρχιώτη φοιτητή Άγγελου Γιαννούζη. Μόλις έγινε ανακωχή και έληξε οριστικά ο Πόλεμος, ο Άγγελος πήγε στο σπίτι του πλούσιου συμφοιτητή του Νίκου Στέργη για να το γιορτάσουν. Οι ψυχές όλων γέμισαν ελπίδες, εκτός από εκείνη του Άγγελου, ο οποίος καθώς ήταν περήφανος που η δική του οικογένεια ζούσε μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ένιωθε μίσος για το συμφοιτητή του, που εκείνος και η οικογένειά του ζούσαν μέσα στα πλούτη, αλλά και ζήλια επειδή η Δάφνη, με την οποία ήταν ερωτευμένος, φαινόταν να προτιμούσε τον Νίκο.
Τότε ο ελληνικός λαός πίστευε είχαν ηρεμήσει οριστικά τα πράγματα. Αυτό όμως δεν συνέβη. Ο Άγγελος δοκιμάστηκε σκληρά στην πρώτη γραμμή του Μικρασιατικού Μετώπου και τελικά επέστρεψε στην Αθήνα με αναρρωτική άδεια. Με πικρία είδε τους φίλους του που δεν πήγαν ποτέ στο μέτωπο να συνεχίζουν να απολαμβάνουν όλα τα καλά της ζωής, ενώ η δική του πορεία, όπως και πολλών άλλων επαρχιωτών ήταν κοινή: φτώχεια, μιζέρια, βάσανα και στο τέλος θάνατος από φυματίωση σε κάποιο σανατόριο.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αντώνης Καφετζόπουλος - Άγγελος Γιαννούζης, Νόρα Βαλσάμη - Δάφνη, Γιώργος Κιμούλης - Νίκος Στέργης, Νέλλη Αγγελίδου - Μάρθα, Σταύρος Ξενίδης - Θάνος, Μιμή Ντενίση - Τζένη, Μίνα Αδαμάκη - Λένα, Γρηγόρης Βαλτινός - Αργύρης, Αλίκη Αλεξανδράκη - μαντάμ (Γαλλίδα), Ράνια Οικονομίδου - Έρση, Νίκος Γαροφάλλου, Δάνης Κατρανίδης - Αλέξης, Παύλος Κοντογιαννίδης - γέρος, Ελένη Κούρκουλα - Μαριορή, Νίκος Κούρος- Λύσανδρος Στέργης, Μιχάλης Μητρούσης, Ρίτα Μουσούρη - Αριάδνη, Αριέττα Μουτούση- Στέλλα, Γιώργος Πετρόχειλος - Δημήτρης Πετρόπουλος, Άρης Ρέτσος-Πασπάτης, Όλγα Τουρνάκη - Όλγα, Κώστας Τσιάνος, Γιάννης Μποσταντζόγου - Σκαμπαβιάς.
Σε ρόλο αφηγητή ο Γιώργος Μοσχίδης.
Είναι μια παραγωγή του Μιχάλη Μαραγκάκη και του Διαγόρα Χρονόπουλου, με τον δεύτερο και είναι και ο σκηνοθέτης. Το σενάριο έγραψε ο Βαγγέλης Γκούφας. Τη μουσική συνέθεσαν ο Γιώργος Παπαδάκης και ο Γιάννης Ζουγανέλης.
7. Ο Συμβολαιογράφος
Η τηλεοπτική σειρά Ο Συμβολαιογράφος βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Ραγκαβή. Αποτελείται από 20 επεισόδια. Το πρώτο έκανε πρεμιέρα στην κρατική τηλεόραση στις 5 Οκτωβρίου 1979 και η αυλαία έπεσε στις 22 Φεβρουαρίου 1980. Είναι μια παραγωγή που ευτυχώς σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ. Πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το σενάριο, είναι μια σειρά που αξίζει να παρακολουθήσετε λόγω της εκπληκτικής ερμηνείας του αείμνηστου Στάθη Ψάλτη.
Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Κεφαλονιά, λίγο πριν ξεσπάει η επανάσταση του 1821. Ο κόντε Νανέτος αποκληρώνει τον τυχοδιώκτη ανιψιό του Γεράσιμο και αυτός υποκλέπτει την υπογραφή του θείου του και τον δολοφονεί. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο συμβολαιογράφος Τάπας και η κόρη του Μαρίνα που αγαπά τον Γεράσιμο, ο Ροδίνης που είναι ο Γραμματικός του κόντε και γενικός κληρονόμος του και ο Βοράτης με την κόρη του την Αγγελική που θέλει να παντρευτεί τον Ροδίνη.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Βασίλης Διαμαντόπουλος (σιορ Τάπας, συμβολαιογράφος), Δέσπω Διαμαντίδου (Νικολίνα), Γιάννης Φέρτης (Παύλος Ροδίνης), Μιμή Ντενίση (Αγγελική Βοράτη), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (κόντες Γεράσιμος Νανέτος), Ανδρέας Φιλιππίδης (κόντες Διονύσιος Νανέτος), Ντίνα Κώνστα (Ζηνοβία) , Στάθης Ψάλτης (Παναγιώτης Μερκάτος, γραμματέας ανακριτή), Σοφία Σπυράτου (Μαρίνα, κόρη σιορ Τάπα), Σταύρος Ξενίδης (σιορ Βοράτης) , Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Αλίκη, σύζυγος ανακριτή), Δημήτρης Τζουμάκης (δεσμοφύλακας), Σούλα Αθανασιάδου (μητέρα Παύλου Ροδίνη), Δημήτρης Καμπερίδης (Πρόεδρος δικαστηρίου) , Γιώργος Κοτανίδης (εισαγγελέας), Γιώργος Δάνης (ανακριτής).
Η ανεπανάληπτη μουσική των τίτλων είναι έργο του Γιάννη Ζουγανέλη.
8. Πορφύρα και Αίμα
Η σειρά Πορφύρα και Αίμα της ΥΕΝΕΔ βασίζεται στο μυθιστόρημα Ρωμανός Διογένης του Κώστα Κυριαζή. Έκανε πρεμιέρα στις 7 Δεκεμβρίου 1977 και ολοκληρώθηκε 54 επεισόδια μετά, στις 27 Δεκεμβρίου 1978. Προβλήθηκε μια ακόμα φορά την περίοδο 1980- 1981 και στη συνέχεια πάρθηκε η αδικαιολόγητη απόφαση να σβηστεί και στις μπομπίνες της να γραφτεί τηλεοπτικό υλικό αμφιβόλου ποιότητας.
Στο επίκεντρο του σεναρίου βρίσκεται ο έρωτας της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, με έναν στρατηγό που προετοιμάζει επανάσταση εναντίον της. Στην Κωνσταντινούπολη του 1067 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Καίσαρ Ιωάννης Δούκας είναι βαριά άρρωστος με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συνωμοσίες για την διαδοχή, οι οποίες αποδιοργανώνουν το κράτος. Η αυτοκράτειρα Ευδοκία που τον διαδέχεται προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δυο κυρίαρχες τάξεις της Βυζαντινής κοινωνίας, τους στρατιωτικούς και τους παλατιανούς. Ο στρατηγός Ρωμανός, απογοητευμένος από τη στρατιωτική αποδιοργάνωση της χώρας και τις επιθέσεις των Σελτζούκων Τούρκων, προετοιμάζει επανάσταση για την κατάκτηση της εξουσίας. Το κίνημα προσδιορίζεται για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Προηγουμένως συναντάται με την αυτοκράτειρα Ευδοκία, η οποία συγκινείται από το παράστημα και το χαρακτήρα του στρατηγού και τον ερωτεύεται. Ο Μιχαήλ Ψελλός, αρχηγός των παλατιανών, παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα του Ρωμανού και δίνει στην Αυγούστα, όλες τις αποδείξεις για την ενοχή του στρατηγού. Το δίλημμα είναι μεγάλο, καθώς η αυτοκράτειρα πρέπει να καταδικάσει τον άντρα με τον οποίο είναι ερωτευμένη.
Εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Νίκος Βασταρδής (Ρωμανός Β' Διογένης), Βούλα Ζουμπουλάκη (Αυτοκράτειρα Ευδοκία), Δημήτρης Μυράτ (Μιχαήλ Ψελλός), Πέπη Μεταλλείδου (Πατρικία Ζωστή & αφηγήτρια), Γωγώ Ατζολετάκη (Θεοδώρα), Ερρίκος Μπριόλας (Βασιλάκιος), Αλμπέρτο Εσκενάζυ (Μιχαήλ), Χρήστος Κωνσταντόπουλος (Γεώργιος), Νίκος Δενδρινός (Θεοδόσιος), Γιώργος Γραμματικός (Ανδρόνικος Δούκας), Μάρθα Κουμπάρου (Ερασμία), Γιώργος Τζώρτζης (Καίσαρ Ιωάννης Δούκας), Γιώργος Βουτσίνος (Κωνσταντίνος Ίσαυρος), Γιώργος Μπάρτης (Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Δούκας), Γιάννης Κωστής (Πατριάρχης Ξιφιλίνος), Ντόρα Χατζηγιάννη (Σελήνη), Νίκος Νικολάου (Πραιπόζητος Οστιάριος), Άννα Αδριανού (κόρη Ρωμανού Β' Διογένη), Βάντα Καρακατσάνη (Πατρικία Άννα), Νίκος Παπακωνσταντίνου (Άγιος Νίκωνος του Μετανοείτε), Ανδριανή Τουντοπούλου (Πατρικία Μυρσίνη), Νίκος Γαλιάτσος (Αλέξιος), Ελευθερία Ζορμπά (Πατρικία Ειρήνη), Σπύρος Χατζάρας (Ουρσέλιος), Νίκος Φιλιππόπουλος (Πειναλέων), Δημήτρης Κοντογιάννης (αφηγητής), Βίνα Ασίκη (Μελίσσα).
Το σενάριο έγραψε ο Νίκος Φώσκολος, που σκηνοθέτησε σε συνεργασία με τον Κώστα Ανδρίτσο. Τη μουσική σύνέθεσε η Έλλη Φώσκολου.
9. Φρουτοπία
Η σειρά Φρουτοπία βασίζεται στο βιβλίο και κομικ του γνωστού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Ευγένιου Τριβιζά και του σκιτσογράφου Νίκου Μαρουλάκη. Οπτικοποιήθηκε από την οικογένεια Σοφιανού, με μαριονέτες κουκλοθέατρου και σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 8 Νοεμβρίου 1985 από την ΕΡΤ και η αυλαία έπεσε στις 14 Δεκεμβρίου 1989. Υπήρξαν τρεις κύκλοι αποτελούμενοι από συνολικά 48 επεισόδια και όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, οι περικοπές στη ζώνη του προγράμματος που προβλήθηκε η σειρά, είχαν ως αποτέλεσμα να μην δούμε ποτέ το τέλος της. Αν ενδιαφέρεστε, η σειρά έχει προστεθεί στον κατάλογο του ERTFLIX.
Σύμφωνα με την περιγραφή που παρέχεται, "η Φρουτοπία είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού. Η ιστορία της Φρουτοπίας είναι γεμάτη με πράξεις αφάνταστου ηρωισμού και κατάπτυστης προδοσίας, με υπέροχες θυσίες και ασίγαστα μίση, τολμηρές προσδοκίες και αποτρόπαιες δολοπλοκίες".
Η ξαφνική εξαφάνιση του Μανώλη του μανάβη σπέρνει τον πανικό μεταξύ των μανάβηδων της χώρας, οι οποίοι τρέπονται σε μαζική φυγή, φοβούμενοι την ίδια τύχη, ακολουθούμενοι από τους ανθρώπους. Το γεγονός σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τα φρούτα και τα λαχανικά που παραμένουν στην Φρουτοπία, τα οποία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους, εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους σε διάφορα αξιώματα και αποφασίζουν την απαγόρευση εισόδου στην χώρα για όλους τους μανάβηδες, δίνοντας έτσι τέλος στην υποδούλωση. Οι μοναδικοί άνθρωποι στην Φρουτοπία είναι ο κύριος αστυνόμος και ο "δαιμόνιος δημοσιογράφος" Πίκος Απίκος, ο οποίος καλείται να ερευνήσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανώλη του μανάβη, ως απεσταλμένος της εφημερίδας "Τρέχα Γύρευε".
Τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές δανείζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Πιατάς (Πίκος Απίκος), Μιχάλης Μητρούσης (Αρχέλαος, το λαχανιασμένο λάχανο/Βλάσης, το βλίτο/Βρασίδας, το κρεμμύδι), Φαίδων Σοφιανός (Θάνος, το κολοκυθάκι), Δάνης Κατρανίδης (Αιμίλιος το μήλο, δήμαρχος), Παύλος Χαϊκάλης (Σωτήρης το καρπούζι/Φώντας, το σκληρό καρύδι/Ζουπηχτός), Τάσος Κωστής (αστυνόμος Κρυψίβουλος/Όσκαρ), Ματίνα Καρρά (Μαρουλίτα, το μαρούλι), Θάνος Παπαδόπουλος (διευθυντής Αριστομένης Σφιχτοχέρης), Άννα Παναγιωτοπούλου (Μάτα, η ντομάτα), Χρήστος Δοξαράς (Ανανίας, το πεπόνι/Ησαϊας, το σέλερι/Θρασύβουλος), Παύλος Κοντογιαννίδης (Μανώλης, ο μανάβης), Σταύρος Ξενίδης (Φραγκίσκος, το φραγκόσυκο), Τάσος Πεζιρκιανίδης (Λάκης, ο λωτός), Βάσια Τριφύλλη (Βεατρίκη, το σπαράγγι/Ντεσιμπέλ), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Κουμάσης, το κούμαρο), Ντίνα Κώνστα (Πιπεριά, η φαρμακόγλωσσα), Ήβη Σοφιανού (Φρουφρού, η φράουλα), Ρένα Καζάκου (Λεμόνι/ιδιαιτέρα), Ράνια Οικονομίδου (Πέπη, η γλυκοπατάτα), Γιώργος Γεωγλερής (Ρόδι/Πιλότος/Αρουραίος/Στησίλαος/Ανθυπομανάβης), Κωστής Σφυρικίδης (Πέτρος, το πικραμύγδαλο), Αλέκα Τουμαζάτου (Ισμήνη), Τζόυς Ευείδη (παρουσιάστρια), Μανώλης Μαυρομμάτης (σπορτκάστερ), Φαίδων Σοφιανός (Θάνος, το κολοκύθι/Πάτροκλος, το πορτοκάλι).
Σε ρόλο αφηγητή ο Κώστας Σκώκος.
Το σενάριο υπογράφει ο Ευγένιος Τριβιζάς και τη σκηνοθεσία οι: Φαίδων Σοφιανός, Ήβη Σοφιανού, Πέτρος Δεδεγιάννης και Νίνος Ελματζιόγλου.
10. Γαλήνη
Η Γαλήνη είναι μία τηλεοπτική σειρά της ΑΣΤΗΡ TV που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη. Αποτελείται από 29 επεισόδια, που σώζονται στο αρχείο της ΕΡΤ. Προβλήθηκε από τις 2 Ιουλίου 1976 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 1977. Σκηνοθέτης ήταν ο Κώστας Λυχναράς και το σενάριο έγραψε ο Τάκης Χατζηαναγνώστου. Η σύνθεση της μουσικής έγινε από την Ελένη Καραϊνδρου.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Γιώργος Φούντας (Γλάρος), Μπέτυ Αρβανίτη (Ειρήνη Βένη), Τάνια Σαββοπούλου (Ελένη), Πέτρος Ζαρκάδης (γιατρός Βένης), Χρυσούλα Διαβάτη (θεία Σοφία), Δάνης Κατρανίδης (Ανδρέας), Χριστίνα Αυλιανού (Άννα Βένη), Γιώργος Διαλεγμένος (Πράσινος), Φραγκούλης Φραγκούλης (γερο-Ματθαίος), Ηρώ Κυριακάκη (θεία Μαρία), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Βάσω, δεύτερη γυναίκα Γλάρου)), Τζένη Φωτίου (Ζαμπέτα), Γιώργος Κοζής (Βασίλης), Ηλίας Κατέβας (Στέλιος), Ελπίδα Μπραουδάκη (νύφη Ματθαίου), Στέλιος Χαλκιαδάκης (πρόσφυγας), Γιάννης Φακής (Χαρίτος).
Τα γεγονότα ξεκινάνε με την επική πορεία ενός πλήθους εξαντλημένων και απογοητευμένων ανθρώπων, Μικρασιατών προσφύγων του 1922, που κατευθύνονται προς κάποια έρημη ακτή της Αττικής, την οποία θα προσπαθήσουν να μεταβάλουν σε κατοικήσιμο χώρο. Αρχικά, αντιμετωπίζονται από τους "ντόπιους" με καχυποψία και μπαίνουν στο μάτι του γαιοκτήμονα της περιοχής, που είναι και αρχαιοκάπηλος.
Στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκονται οι περιπέτειες δυο οικογενειών, του γιατρού Δημήτρη Βένη, και του απλού αγρότη Φώτη Γλάρου, προσφύγων από την Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας, που εγκαταστάθηκαν μαζί με άλλους Φωκιανούς το Φθινόπωρο του 1924 στην παραλία της Αναβύσσου.
Ο ίδιος ο γιατρός Βένης ζει με το όνειρο να καλλιεργήσει ροδώνες στο ξερό και άνυδρο έδαφος της Αναβύσσου. Πρόκειται για μια χίμαιρα, που θα αποδειχθεί απραγματοποίητη, χωρίς αυτό να είναι ικανό να τον απογοητεύσει. Η σύζυγός του, απογοητευμένη από τον νεανικό της έρωτα και τον ξεπεσμό της οικογένειάς της, που την οδήγησε σε έναν καταναγκαστικό γάμο με τον αρκετά μεγαλύτερό της Βένη, θα ζητήσει την έξοδο από την αφόρητα πεζή καθημερινότητα μέσα στην οποία υποχρεώνεται να ζήσει, στην αγκαλιά ενός περαστικού μηχανικού. Η αδελφή της ζει με το όνειρο της επιστροφής του χαμένου στα τάγματα εργασίας της Ανατολίας αγοριού της. Τραγική φιγούρα η η κόρη του Βένη, ένα πραγματικά αγγελικό πρόσωπο.
Δίπλα στα κύρια πρόσωπα της σειράς κινούνται πολλά άλλα, αγωνιζόμενα- το καθένα με τον δικό του τρόπο- να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες μιας ανεκτής διαβιώσεως σε μια νέα πατρίδα.
Η σειρά αναφοράς είναι τυχαία και βασίζεται σε προσωπικές προτιμήσεις του αρθρογράφου.
Πηγές: Wikipedia, retrodb.gr, ERTFLIX, greek-movies.com, ert.gr
Εξαιρετικό αφιέρωμα που μόνο ο Νικήτας θα μπορούσε να συντάξει με τόση πληροφορία και λεπτομέριες. Προσωπικά μόνο την φρουτοποία έχω δει και κάποια στιγμή θα προσπαθήσω να δω όσες περισσότερες μπορώ από αυτή τη λίστα.
Σε ευχαριστώ πολύ Τάσο. Κρίμα που δεν είναι πλέον όλες διαθέσιμες. Αυτές και πολλές άλλες, όπως το Λούνα Παρκ, η Γειτονιά μας, ο Άγνωστος Πόλεμος, ο Μεθοριακός Σταθμός.
Το λούνα πάρκ ήταν θύμα αδιαφορίας αν θυμάμαι καλά γιατι γράψανε σε παλιές κασσέτες αγώνες ποδοσφαίρου; Τέτοια υλικά θα έπρεπε με την παραγωγή τους να υπήρχε σχέδιο για την σωστή αποθήκευση τους και την διατήριση τους αλλά...
Αυτό συνέβη με όλες τις ελληνικές σειρές που δεν υπάρχουν πλέον στο αρχείο. Αδιαφορία των αφεντάδων του δημοσίου τομέα. Άχρηστοι από την κορυφή ως τα νύχια.