Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Ο Tom Bombadil έρχεται στη δεύτερη σεζόν του The Lord of the Rings: The Rings of Power

*
Ο Tom Bombadil κάνει επιτέλους την εμφάνισή του στο The Lord of the Rings: The Rings of Power, εκπληρώνοντας μια μακρόχρονη επιθυμία των αναγνωστών και θεατών της ευρύτερης εποποιΐας της Μέσης Γης. Ο μυστηριώδης και μυστικιστικός χαρακτήρας είναι μια από τις πιο εκκεντρικές φιγούρες στο έπος του J.R.R. Tolkien «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.» Πρόκειται για ένα άνθρωπο που κατοικεί στο δάσος, με αιθέρια παρουσία και αδυναμία στα ανόητα τραγούδια και τα έντονα χρωματιστά ρούχα, ο οποίος βοηθάει στη διάσωση των χόμπιτ από τον κίνδυνο στις αρχές του πρώτου βιβλίου «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού». Όσο κι αν ξεχωρίζει, το όνομά του πιθανότατα θα είναι άγνωστο σε όποιον δεν έχει διαβάσει τα μυθιστορήματα, αφού οι δύο κινηματογραφικές μεταφορές -το έργο κινουμένων σχεδίων του 1978 του Ralph Bakshi και η βραβευμένη με Όσκαρ ζωντανής δράσης τριλογία του Peter Jackson- τον έκοψαν εντελώς από την αφήγηση.

Τώρα ο Old Tom, όπως τον αποκαλούν τα βιβλία, παίρνει επιτέλους τη θέση που του αναλογεί στον κόσμο του κ. καθηγητή.

Το Rings of Power, η σειρά του Amazon Prime Video που βασίζεται στην ιστορία του Τolkien, θα σπάσει αυτή την παράδοση και θα παρουσιάσει επιτέλους τον Tom Bombadil -μαζί με τα χαρούμενα τραγούδια του και την χρωματιστή του γκαρνταρόμπα- όταν η δεύτερη σεζόν της θα ξεκινήσει στις 29 Αυγούστου. Ο Bombadil περιγράφεται στα βιβλία του Tolkien ως «παλαιότερος από το Παλιό», μια καλοπροαίρετη οντότητα που ξεκίνησε τη ζωή του περίπου την εποχή που ξεκίνησε όλη η Ζωή, οπότε η ύπαρξή του σε αυτή την παλαιότερη εποχή, χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, εντάσσεται στον Κανόνα που καθιέρωσε ο συγγραφέας. Σε μια επιστολή του 1937 προς τον εκδότη του, που μελετούσε μια πιθανή συνέχεια του Χόμπιτ, ο Tolkien περιέγραψε τον Bombadil ως «το πνεύμα της (εξαφανισμένης) υπαίθρου της Οξφόρδης και του Berkshire». Ο συγγραφέας ενοχλήθηκε από την άποψη ότι έγραφε αλληγορικά, αλλά είναι σαφές ότι έβλεπε τον Bombadil ως προσωποποίηση της φύση - μέχρι και την αμφιθυμία του χαρακτήρα να παρεμβαίνει στον ευρύτερο κόσμο γύρω του. Αυτό ήταν μια πρόκληση για τους showrunners J.D. Payne και Patrick McKay σχετικά με το πώς ακριβώς θα μπορούσε να εμφανιστεί στη σειρά τους - και γιατί.

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν έχει εμφανιστεί σε προηγούμενες μεταφορές, επειδή κατά κάποιο τρόπο είναι ένας αντικινηματογραφικός χαρακτήρας», λέει ο Payne σε συνέντευξη του στο Vanity Fair . «Δεν είναι ένας χαρακτήρας που έχει μια ιδιαίτερα ισχυρά κίνητρα. Παρατηρεί τον κόσμο, αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν συμμετέχει σε αυτό. Στην «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», οι χαρακτήρες κάπως πηγαίνουν εκεί και ξεκουράζονται για λίγο, και ο Τom τους μεταφέρει κάποιες γνώσεις». Με τον McKay να προσθέτει: «Γνώσεις που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με οτιδήποτε κάνουν ή πρόκειται να κάνουν».

«Μπορεί να είναι μια δύναμη για το Καλό, αλλά είναι πρόκληση να ενσωματωθεί δραματικά στο ότι δεν έχει συγκεκριμένο κίνητρο. Δεν είναι ηγέτης και δεν πιέζει τους ανθρώπους να φτάσουν σε κάποιο συγκεκριμένο τέλος», λέει ο Payne.

Ο ίδιος ο Tolkien ήταν ασαφής σχετικά με τον σκοπό του χαρακτήρα και είπε ότι κράτησε τον Bombadil στην ιστορία, παρόλο που δεν είχε σαφή σκοπό από άποψη πλοκής. «Ο Tom Bombadil δεν είναι σημαντικό πρόσωπο -για την αφήγηση», έγραψε ο Tolkien το 1954 σε μια επιστολή προς τον διορθωτή του για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. «Υποθέτω ότι έχει κάποια σημασία ως ‘σχόλιο’. Θέλω να πω, δεν γράφω πραγματικά έτσι.... Αντιπροσωπεύει κάτι που αισθάνομαι σημαντικό, αν και δεν θα ήμουν διατεθειμένος να αναλύσω το συναίσθημα αυτό με ακρίβεια».

Ένας αναγνώστης των βιβλίων πρότεινε ότι ο Tom Bombadil ήταν ένα υποκατάστατο του ίδιου του Θεού, γεγονός που ώθησε τον Tolkien να απαντήσει σε ένα άλλο γράμμα του 1954: «Πραγματικά πιστεύω ότι είστε πολύ σοβαρός, εκτός του ότι χάνετε το νόημα». Πάνω απ' όλα, ο Tolkien ήταν αποφασισμένος να μη σκεφτεί υπερβολικά τον Tom.

Το μυστήριο και η παθητικότητα του χαρακτήρα τον έκαναν ακόμη πιο ενδιαφέροντα για τους υπεύθυνους της σειράς, μετατρέποντάς τον σε έναν αφηγηματικό γρίφο προς επίλυση. «Δεν έχει σαφή δραματική λειτουργία που θα δικαιολογούσε τη συμπερίληψή του σε μια πραγματικά σπουδαία κινηματογραφική μεταφορά. Είναι ιδιόρρυθμος και μαγικός και σχεδόν αγγίζει τα όρια της ανοησίας. Αλλά έχει επίσης τη σοφία των αιώνων και τη θεϊκή μελωδία και τα βαθιά συναισθηματικά νοήματα της αρχαίας ιστορίας και του μύθου, και η σύλληψη και η λειτουργία του είναι συνδεδεμένες με τους σκανδιναβικούς μύθους και έχουν βαθιές ρίζες στο ευρωπαϊκό παραμύθι», λέει ο McKay. «Έτσι, κατά περίεργο τρόπο, είναι κατά κάποιο τρόπο το πιο “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” πράγμα στον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, αλλά και το πρώτο πράγμα που θα έκοβες αν το διασκευάζατε ως ταινία. Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα μιας τηλεοπτικής σειράς, και ως εκ τούτου θα βρούμε έναν τρόπο να το αξιοποιήσουμε».

Ο Τοlkien προσέφερε μερικά στοιχεία στην επιστολή του 1954 προς τον διορθωτή του, εξηγώντας γιατί ο Bombadil επιλέγει να σπάσει την ουδετερότητά του και να βοηθήσει τα χόμπιτ. «Η ιστορία είναι δοσμένη με όρους μιας καλής πλευράς και μιας κακής πλευράς, της ομορφιάς ενάντια στην αδίστακτη ασχήμια, της τυραννίας ενάντια στη βασιλεία, της μετριοπαθούς ελευθερίας με συναίνεση ενάντια στον καταναγκασμό που έχει χάσει προ πολλού κάθε αντικείμενο εκτός από την απλή εξουσία», έγραψε ο Tolkien. Για κάποιον σαν τον Bombadil, είπε, «το ζήτημα των δικαιωμάτων και των αδικιών της εξουσίας και του ελέγχου μπορεί να γίνει εντελώς ανούσιο για εσάς, και τα μέσα της εξουσίας εντελώς άχρηστα».

«Ο Kristian Milstead, ο σχεδιαστής παραγωγής μας, είχε την ιδέα να ενσωματώσει έναν αστρικό χάρτη στο ταβάνι του για να συνδέσει τον Tom με το ευρύτερο σύμπαν και να δείξει ότι παρακολουθεί τους αστερισμούς για σημάδια -και για την άφιξη του Ξένου», λέει ο showrunner Patrick McKay.

Ο Tolkien περιέγραψε τον Bombadil ως «μια φυσική ειρηνιστική άποψη, η οποία αναδύεται πάντα στο μυαλό όταν υπάρχει πόλεμος». Αλλά επίσης, πίστευε ότι ο χαρακτήρας θα έγειρε την πλάστιγγα της μοίρας υπέρ των χόμπιτ και της συντροφιάς τους, καθώς στάθηκαν απέναντι στις δυνάμεις του Kακού που εξαπλώνονταν στο ανατολικό τμήμα της Μέσης Γης. «Τελικά, μόνο η νίκη της Δύσης θα επιτρέψει στον Bombadil να συνεχίσει, ή ακόμα και να επιβιώσει. Τίποτα δεν θα του έμενε στον κόσμο του Sauron", έγραψε ο Tolkien.

Αυτό ήταν το κλειδί για τους showrunners του The Rings of Power. «Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε: Τι τον ενδιαφέρει; Και πώς μπορεί αυτό να είναι μια πύλη προς τη δραματική εξέλιξη;». λέει ο Payne. «Ξέρουμε ότι νοιάζεται για τον φυσικό κόσμο. Και ξέρουμε ότι είναι μια δύναμη βοήθειας. Δεν πρόκειται να σας πιέσει, αλλά θα σας βοηθήσει. Και έτσι, παραδοσιακά, ζει σε αυτό το μέρος που ονομάζεται Withywindle, το οποίο είναι αυτό το είδος σχεδόν μαγεμένου δάσους».

Για τη σειρά, οι Payne και McKay πήραν το θάρρος να δώσουν στον Bombadil ένα δεύτερο σπίτι, στα περίχωρα μιας περιοχής που ονομάζεται Rhûn. «Στην ιστορία μας, έχει βγει στα εδάφη του Rhûn, τα οποία μαθαίνουμε ότι ήταν κάποτε κάπως αιωνόβια και πράσινα και όμορφα, αλλά τώρα είναι κάπως μια νεκρή ερημιά», λέει ο Payne. «Ο Tom έχει πάει εκεί για να δει τι έχει συμβεί καθώς συνεχίζει τις διάφορες περιπλανήσεις του».

Αυτό είναι το ίδιο μέρος όπου η δεύτερη σεζόν του The Rings of Power βρίσκει τους ημίαιμους Nori (Markella Kavenagh) και Poppy (Megan Richards) καθώς συνοδεύουν τον μάγο που πάσχει από αμνησία, γνωστό ως the Stranger (Daniel Weyman) προς την ανακάλυψη του σκοπού του. Στο τέλος της πρώτης σεζόν, ο Stranger εξέπεμψε μερικά σημαντικά σημάδια του Γκάνταλφ, χρησιμοποιώντας ορολογία που είναι ιδιαίτερη για τον σοφό γέρο μάγο που υποδύθηκε ο Ian McKellen στις ταινίες του Jackson.

Όπως εξηγεί ο Payne: «Ο Bombadil είναι ένας από τους πιο σημαντικές μορφές του κόσμου: «Όταν τελικά διασταυρώνεται με τον Stanger, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει την επιθυμία να προσπαθήσει να εμποδίσει την καταστροφή που συνέβη εκεί να εξαπλωθεί στα αγαπημένα του εδάφη στη Δύση. Σπρώχνει τον Stranger στο ταξίδι του, το οποίο ξέρει ότι τελικά θα προστατεύσει τον ευρύτερο φυσικό κόσμο για τον οποίο νοιάζεται. Θα έλεγα λοιπόν ότι ο δικός μας Tom Bombadil είναι ελαφρώς πιο παρεμβατικός από ό,τι βλέπετε στα βιβλία, αλλά μόνο κατά 5% ή 10%».

Τον Tom Bombadil υποδύεται στη σειρά ο Rory Kinnear - ίσως πιο γνωστός ως ο επικεφαλής του προσωπικού του M στις τέσσερις τελευταίες ταινίες του James Bond, το πλάσμα του Frankenstein στο Penny Dreadful και ο Βρετανός πρωθυπουργός που διαπράττει μια ανείπωτη πράξη για έναν ευγενή ( ; ) σκοπό στο πρώτο επεισόδιο του Black Mirror.

Η απουσία του χαρακτήρα από τη μικρή και μεγάλη οθόνη έκανε τους οπαδούς του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» να νιώθουν μεγαλύτερη αγάπη για τον Tom. Εκτός από τον εξέχοντα ρόλο του στη νέα σεζόν του Rings of Power, η HarperCollins εκδίδει μια νέα έκδοση του βιβλίου του Tolkien «Οι περιπέτειες του Τομ Μπόμπαντιλ» του 1962, με τα ποιήματά του για την μαγική αυτή φιγούρα - μερικά από τα οποία χρονολογούνται πολύ πριν από την επική τριλογία του. Το βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει στα ράφια των καταστημάτων στις 20 Αυγούστου, στοχεύει στη διαρκή γοητεία που ασκεί στους αναγνώστες του Tolkien αυτή η αινιγματική φιγούρα της φαντασίας. Ακόμα και ο ίδιος ο Tolkien είχε μαγευτεί.

«Έχει τις ρίζες του στο όνομα μιας ξύλινης κούκλας που ζούσε στην οικογένεια Tolkien, και όπως πολλά από τα παιχνίδια που ανήκαν στα παιδιά, όπως τα αρκουδάκια που εμφανίστηκαν στο Mr Bliss ή ο μεταλλικός σκύλος που ενέπνευσε τον ήρωα του Roverandom, ο Tom Bombadil μπήκε στον κόσμο του Tolkien», λέει στο Vanity Fair ο Chris Smith, διευθυντής εκδόσεων για τους τίτλους Tolkien της εταιρείας. «Η πρώτη γνωστή εμφάνισή του έγινε τη δεκαετία του 1920, σε μια ιστορία με τίτλο “Tom Bombadil”, και ακόμη και σε αυτό το απόσπασμα -το οποίο περιλαμβάνεται στη νέα έκδοση των Περιπετειών του Tom Bombadil- περιγράφεται ως ένας από τους “παλαιότερους κατοίκους του βασιλείου”, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Tolkien θεωρούσε εξαρχής τον Τομ αρχέγονο. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Tolkien τον έβαλε σε ένα ποίημα».

Αυτό το πρώιμο ποίημα ήταν η αρχή μιας μακράς σχέσης γοητείας με τον χαρακτήρα. Η πλήρης συλλογή του Tolkien για τις «Περιπέτειες του Τομ Μπόμπαντιλ» δημοσιεύτηκε το 1934 στο The Oxford Magazine και τον οδήγησε στο να αναρωτηθεί αν αυτό το ον του δάσους θα μπορούσε να είναι ένας καλός πρωταγωνιστής για μελλοντικές ιστορίες. Τελικά, ο Bombadil θα παρέμενε στο περιθώριο για το έπος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, με τον Tolkien να είναι αποφασισμένος να μην εξερευνήσει την πλήρη φύση του πολύ διεξοδικά.

«Έχοντας ζήσει για χιλιετίες, έχει μάθει και κατανοήσει τα βαθύτερα μυστήριά του και ίσως αυτός είναι ο λόγος που έχει γίνει πλέον “Δάσκαλος”, όπως τον αποκαλούν ο ίδιος και η σύζυγός του, Goldberry, και γιατί είναι ελεύθερος από κάθε έλεγχο από τον έξω κόσμο», λέει ο Smith. «Η δική του είναι μια αγνή και ανεπηρέαστη χαρά για τα ζωντανά πράγματα του κόσμου, πολύ μακριά από την καταπιεστική απειλή της γενικότερης ιστορίας της αναζήτησης του Δαχτυλιδιού. Ίσως ο Tolkien σκόπευε ο Τom να παραμείνει για πάντα ένα φως στο σκοτάδι των ταραγμένων καιρών; Αλλά τελικά, πρέπει να παραμείνει ένα απολαυστικό αίνιγμα».

Αυτά τα συναισθήματα δεν βοήθησαν και πολύ τον Kinnear, ο οποίος έπρεπε να προσδώσει ανθρωπιά σε αυτό το σύμβολο της αρμονίας με τη φύση. Μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης έπεσε στις νέες σκηνές των Payne και McKay, στις οποίες ο Tom Bombadil προσφέρει παιχνιδιάρικη καθοδήγηση στον κατά τα άλλα βαρύ και δυσοίωνο Stranger.

«Με ενδιέφερε πραγματικά να δω πώς θα επεξεργάζονταν στη συνέχεια τον χαρακτήρα μέσα από το πρίσμα των ματιών τους και τον τρόπο που βλέπουν την εξέλιξη της σειράς», λέει ο Kinnear. «Υπάρχει αυτή η αίσθηση της τεράστιας εμπειρίας, της τεράστιας ανοιχτότητας, της τεράστιας ενσυναίσθησης και έχοντας περάσει τόσα πολλά που ξέρει ότι τα μικρά πράγματα είναι σημαντικά. Αυτό το ένιωσα πραγματικά αρκετά οικείο, το ένιωσα αρκετά προσιτό όσον αφορά την κατανόησή μου για το ποιος ήταν».

Η δεύτερη σεζόν του Rings of Power έρχεται στις 29 Αυγούστου στο Amazon Prime Video. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*