Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Under the Waves Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Parallel Studio

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Quantic Dream

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Στο απόλυτο σκοτάδι, στην γαλήνη του ωκεανού, μόνος με τις σκέψεις του και τα… χταπόδια. Ο πρωταγωνιστής του Under the Waves πηγαίνει στον πάτο του ωκεανού για να ξεφύγει από τα προβλήματά του κι ο Χρήστος Χατζησάββας ταξιδεύει μαζί του.

Ένας μοναχικός δύτης, στα απάτητα βάθη του ωκεανού, μόνος με τις σκέψεις του. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για παιχνίδι, όπως την σκέφτηκε και υλοποίησε η Parallel Studio. Το Under the Waves εστιάζει ξεκάθαρα στην ιστορία όμως όχι εις βάρος του gameplay, δημιουργώντας ένα μίγμα που δεν συναντάται συχνά. Στην καρδιά του παιχνιδιού βρίσκεται ο Stan, ένας δύτης τεχνικός που εργάζεται για μια μεγάλη εταιρεία και ως μέρος της δουλειάς του, φτάνει σε έναν υποβρύχιο σταθμό όπου πρέπει να ζήσει για μερικές ημέρες. Στόχος είναι να βοηθήσει την εταιρεία με διάφορους τρόπους, εντοπίζοντας αντικείμενα που βρέθηκαν στον βυθό, επισκευάζοντας βλάβες σε μηχανήματα και σωλήνες ή μελετώντας τα πλάσματα του ωκεανού. Είναι μια κατάσταση που ο Stan κυνήγησε, βέβαια, καθώς ήθελε να απομακρυνθεί από τον επάνω κόσμο και να απομονωθεί. Χωρίς να δοθούν πολλές λεπτομέρειες, ένα εξαιρετικά θλιβερό πρόσφατο γεγονός ωθεί τον Stan στην απόφαση αυτή.




Από το σημείο αυτό κι ύστερα, ο κόσμος της επιφάνειας χάνεται για τον Stan, κρατώντας επαφή με έναν συνεργάτη μέσω ασυρμάτου όμως κατά τα άλλα, ζώντας -κυριολεκτικά- στον πάτο της θάλασσας. Το Under the Waves ανήκει περισσότερο στα είδη των adventure και λίγο survival, όμως περιλαμβάνει και λίγο τρόμο ίσως άθελά του. Το περιβάλλον είναι τόσο μοναχικό και σκοτεινό, με ερείπια ανθρώπινων κατασκευών, ναυάγια και παράξενα πλάσματα του βυθού να βρίσκονται δίπλα σε κάθε βήμα του Stan. Είναι κάπως απόκοσμο το θέαμα, από τη μία γαληνευτικό κι από την άλλη τρομακτικό. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όχι, δεν είναι παιχνίδι τρόμου κι ούτε προσπαθεί κάτι τέτοιο.



Εξερευνώντας τον βυθό, ο Stan βασίζεται σε δύο βασικά πράγματα: τη στολή και το υποβρύχιό του. Η εξερεύνηση είναι ελεύθερη όμως χρειάζεται οργάνωση, αφού όσο περιφέρεται φορώντας απλά τη στολή, ο Stan έχει περιορισμένα αποθέματα οξυγόνου τα οποία αναπληρώνονται με αναλώσιμα που βρίσκει στον κόσμο. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει το μικρό υποβρύχιό του, όπου το οξυγόνο είναι ατελείωτο και η ταχύτητα κίνησης μεγαλύτερη, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις ευκολότερα. Βέβαια, ανάλογα με την αποστολή που έχει αναλάβει, θα πρέπει αναγκαστικά να βγει από το υποβρύχιο. Αποστολές λαμβάνει από τον σταθμό όπου κατοικεί, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους από τον «επάνω κόσμο». Κάποιες αφορούν την επισκευή εξοπλισμού, άλλες την εξερεύνηση, όμως το μοτίβο είναι λίγο-πολύ ίδιο σε κάθε περίπτωση: ο Stan πρέπει να ταξιδέψει κάπου, να μαζέψει ή να επισκευάσει κάτι και να επιστρέψει στη βάση. Υπάρχει αρκετή ποικιλία και εναλλαγές ώστε να μην καταντήσει μονότονο, όμως σίγουρα δεν υπάρχει κάτι εντυπωσιακό στις αποστολές, είτε πρόκειται για τις βασικές είτε για τα side missions.



Παρόλα αυτά, η εξερεύνηση δεν περιορίζεται σε «αποστολές» οποιουδήποτε είδους. Η ηρεμία του βυθού προσφέρει απίστευτη γαλήνη, ειδικά αν το παιχνίδι παίζεται με ακουστικά και η προσοχή του παίκτη είναι μόνο σε αυτό. Μπορεί να περάσουν φάλαινες και φώκιες από μπροστά του, να εμφανιστούν χταπόδια, ανεξερεύνητα σπήλαια και ναυάγια – υπάρχει και μια φώκια που είναι «γνώριμη» της εταιρείας όπου εργάζεται ο Stan, με την οποία και αλληλοεπιδρά. Η προσοχή στη λεπτομέρεια που δόθηκε από τους δημιουργούς δεν είναι μικρό πράγμα και θα εκτιμηθεί από όσους παίκτες λατρεύουν ένα όμορφο, κάπως ξεχωριστό περιβάλλον που δεν συμπυκνώνει τα πάντα σε μια περιοχή για χάρη του gameplay. Εξερευνώντας, ο παίκτης μπορεί να εντοπίσει διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για crafting, κάτι που αποτυπώνεται με έξυπνο τρόπο. Για παράδειγμα, ένα από τα βασικά υλικά που εντοπίζονται συχνά είναι το πλαστικό, προερχόμενο από πλαστικά μπουκάλια που έφτασαν στον πάτο της θάλασσας. Το Under the Waves δεν ωραιοποιεί την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον και αντιθέτως, δείχνει την ωμή πραγματικότητα: ζώα παγιδευμένα εξαιτίας της απροσεξίας του ανθρώπου, σκουπίδια στον βυθό της θάλασσας, διαρροές πετρελαίου που βλάπτει το οικοσύστημα και πολλά ακόμη.



Πίσω στο crafting, ο μηχανισμός δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκος και κυρίως αφορά αναλώσιμα π.χ. οξυγόνου, φωτοβολίδες ή επισκευές του σκάφους, όμως περιλαμβάνει και βασικού επιπέδου αναβαθμίσεις. Το βασικότερο που θα απασχολήσει τους παίκτες είναι τα αναλώσιμα οξυγόνου, αφού εξερευνώντας ή κάνοντας αποστολές εκτός σκάφους, τα αποθέματα στη στολή εξαντλούνται σχετικά γρήγορα. Για μια απλή εξόρμηση για συλλογή υλικών, χρειάζονται σίγουρα 1-2 πακέτα οξυγόνου κι αν ο παίκτης χαθεί ή θέλει να πάει λίγο παραπέρα, πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα. Σίγουρα χρειάζεται να ασκείται μια πίεση στον παίκτη, ώστε να νιώθει πως δεν είναι άτρωτος, αλλά κάποιες φορές η γρήγορη κατανάλωση οξυγόνου μπαίνει κάπως εμπόδιο στην εμπειρία. Επιστρέφοντας στη βάση, ο παίκτης μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα αντικείμενα, από φωτογραφίες της οικογένειας του Stan έως την τηλεόραση (που μεταφέρει τα νέα του «επάνω κόσμου») και τον υπολογιστή, κυρίως για να αναπτυχθούν διάφορα σημεία της ιστορίας. Αφότου ολοκληρώσει ορισμένες βασικές αποστολές, ο παίκτης είναι ελεύθερος να εξερευνήσει ή να αναλάβει side missions, έως ότου στείλει τον Stan για ύπνο και τελειώσει η μέρα του, με κάθε μέρα να αντιπροσωπεύει ένα κεφάλαιο. Ανάμεσα στα κεφάλαια, ο Stan ονειρεύεται διάφορα πράγματα, απόκοσμα ή γνώριμα, δίνοντας στον παίκτη λίγο-λίγο μια εικόνα της ψυχικής του κατάστασης.



Ο λόγος που ο Stan βρίσκεται στον βυθό είναι προσωπικός και οι συμβολισμοί δίνουν και παίρνουν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού (περίπου 10 ώρες), με τον πρωταγωνιστεί να υποφέρει και να μονολογεί μέσα στη μοναξιά του. Από την άλλη, όσο βλέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος που αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι, βυθίζεται ακόμη περισσότερο στη θλίψη του. Η βασική θεματολογία του παιχνιδιού είναι βαριά και η ποιότητα της ηθοποιίας βοηθάει πολύ στο να διατηρηθεί ο σωστός τόνος από την αρχή έως το τέλος, ειδικά στους μονολόγους του Stan και το σκληρό φινάλε. Να σημειωθεί και η εξίσου υψηλή ποιότητα των ηχητικών εφέ και της μουσικής, που «ντύνουν» άψογα το παιχνίδι και την εξερεύνηση της θάλασσας.



Ένα κομμάτι όπου θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα, είναι η απόδοση. Σε αισθητικό επίπεδο, η δουλειά που έγινε είναι εξαιρετική και όλα τα πλάσματα του βυθού, η χλωρίδα και η διαμόρφωση του εδάφους είναι προσεγμένα και ποικίλουν, κάτι που κάνει πιο ευχάριστη την εξερεύνηση. Σε τεχνικό επίπεδο όμως, υπάρχουν μικροπροβλήματα με τα γραφικά, την κίνηση και τον χειρισμό, σποραδικά και όχι αρκετά για να χαλάσουν την εμπειρία όμως σίγουρα αφαιρούν από την κατά τα άλλα μαγευτική εμπειρία.



Το Under the Waves αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια και θα «μιλήσει» σε όσους λατρεύουν μια καλή ιστορία, κερδίζοντας επιπλέον πόντους για την ηθοποιία. Στο gameplay δεν επιχειρεί κάτι πρωτόγνωρο και βασίζεται πολύ στο περιβάλλον και την εξερεύνηση, τα οποία διαχειρίζεται καλά με εξαίρεση το πόσο γρήγορα εξαντλείται το οξυγόνο και κάποια μικρά προβλήματα στον τεχνικό τομέα. Συνολικά, είναι παιχνίδι που αξίζει τουλάχιστον ένα playthrough για την μοναδική εμπειρία που προσφέρει. 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλογραμμένη ιστορία για γερά στομάχια, με περιβαλλοντική και ψυχολογική θεματολογία
  • Άψογος συνδυασμός γραφικών, ηχητικών εφέ, μουσικής και ηθοποιίας
  • Η εξερεύνηση του άγνωστου κόσμου της θάλασσας είναι απολαυστική
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το οξυγόνο της στολής εξαντλείται απελπιστικά γρήγορα
  • Πολύ βασικού επιπέδου crafting, δεν αλλάζει δραματικά την εμπειρία
  • Προβληματάκια στον τεχνικό τομέα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • mysterious
    • Εξαιρετικό review που μεταφέρει άψογα το feeling του παιχνιδιού.Ειναι από αυτά τα παιχνίδια που ή θα σε βυθίσει στον κόσμο του ή θα το βρεις βαρετό.Προσωπικα θεωρώ συναρπαστική την κεντρική ιδέα του μιας και ο ωκεανός ο ίδιος είναι ατελείωτος,γαλήνιος,απόκοσμος,τρομακτικός.

*