Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Smurfs: Village Party Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Balio Studio

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microids

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το The Smurfs: Village Party απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μικρούς φίλους και αποτελεί μία καλή πρόταση για family game, αν και με αρκετά προβλήματα.

Oι fans των Στρουμφακίων θα πρέπει να νιώθουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την παρουσία των αγαπημένων τους ηρώων στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά την παρουσία τους ανά τακτά διαστήματα. Είτε μιλάμε για κανονικά platform παιχνίδια, είτε για cart racing games, o Παπαστρούμφ και η παρέα του καταλήγουν με αρκετά μεγάλη συχνότητα σ’ όλες τις πλατφόρμες. Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε και στην εποχή του The Smurfs Village Party, ένα κανονικό party game όπως άλλωστε αποκαλύπτει και ο τίτλος του παιχνιδιού. Πέσαμε με αρκετά μεγάλη περιέργεια στους εορτασμούς του Στρομφοχωριού, έχοντας την κρυφή ελπίδα ότι τα πήγε κάπως καλύτερα συγκριτικά με άλλα εγχειρήματα, όπως π.χ. με το Smurf’s Kart Next Gen.




H αναφορά στα kart racers δεν είναι τυχαία, αφού σε εκείνο το παιχνίδι τα Στρουμφάκια προσπάθησαν φυσικά να πάρουν ιδέες από το Mario Kart, έτσι και το The Smurfs Village Party κοίταζε με κλεφτές ματιές προς τη μεριά του Mario Party ή του Crash Bash. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε μάλιστα να πούμε ότι η Balio Studio αποφάσισε να κάνει κάτι πιο θαρραλέο και να συμπεριλάβει ένα Adventure Mode. Το Mode αυτό μπορεί να μη ξεπερνάει τις 4 ώρες, αλλά στα χαρτιά προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους παίκτες να γνωρίσουν τα παιχνίδια μέσω μίας ανάλαφρης ιστορίας και ενός μεγάλου χάρτη. Πρέπει να τονίσουμε όμως την έκφραση “στα χαρτιά“, γιατί στην πράξη δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε. Mέτριο platforming, ενοχλητική σε σημεία κάμερα, ελάχιστη πρόκληση στον βαθμό που κάνει κακό στη συνολική εμπειρία και ένας παραγεμισμένος με ενδείξεις χάρτης συνθέτουν ένα κοκτέιλ εμπειριών που δεν πίνεται με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα φίλτρα στον χάρτη ναι μεν βοηθούν στο να αποφορτιστεί το περιβάλλον, αλλά το αργό fast travel και τα τεχνικά προβλήματα που για κάποιον λόγο ήταν πιο έντονα στο adventure mode, μας έκαναν κάποιες στιγμές να απογοητευτούμε.



Η όλη διαδικασία της περιπέτειας αυτής είναι πολύ περίεργη, γιατί από τη μία μας προσφέρει μία open world στρουμφοκατάσταση με 100 χαρακτήρες και 10 διαφορετικές περιοχές τις οποίες μπορούμε να εξερευνήσουμε, αλλά παράλληλα υπάρχουν αυτές οι ενοχλήσεις με την κάμερα και τον χειρισμό που βάζουν τρικλοποδιές στην διασκέδαση. Μάλιστα το stuttering της κάμερας στο Adventure Mode μας θύμισε έντονα ένα θέμα που είχαμε και στο UFO Robot Grendizer: The Feast of the Wolves όπου επίσης πήγαμε να ζαλιστούμε. Η εμπειρία του τεχνικού και σχεδιαστικού τομέα έρχεται πάντως σε πλήρη αντίθεση και με την παρουσίαση της ιστορίας του τίτλου, αφού αν και το The Smurfs Village Party βγάζει μία εικόνα ενός τίτλου χωρίς μεγάλο μπάτζετ, έχει όμορφα cutscenes με πετυχημένα voice-overs. Σίγουρα, ένα single player mode σε παιχνίδια που εστιάζουν σε mini-games έχει έναν καθαρά συμπληρωματικό χαρακτήρα, αλλά θεωρούμε ότι είναι μία χαμένη ευκαιρία να απολαύσουμε κάτι πιο λειτουργικό ως εναρκτήρια ασχολία. Με μπόλικο περιεχόμενο, καλές ιδέες και μία όμορφη βιτρίνα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα πράγματα, αν υπήρχε μία πιο λειτουργική βάση από πίσω και ένας όχι τόσο μα τόσο ξύλινος χειρισμός.



Από εκεί και πέρα, το αρχικό μενού προσφέρει τα “Village Party” (ξεκλειδώνει μετά την ολοκλήρωση του Adventure Mode), “Challenge” και “Smurf Them All!”, με το τελευταίο να μας κρατάει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μακροπρόθεσμα για γρήγορα local multiplayer ματς. Σε αυτό το mode μπορούμε να δημιουργήσουμε μίνι τουρνουά από Mini games όπου αλλάζουμε τον βαθμό δυσκολίας, τον αριθμό των mini-games και φυσικά πόσοι παίκτες και AI users θα συμμετέχουν. Αυτό που μας προκάλεσε μία έκπληξη (για να μη πούμε σοκ), είναι το γεγονός ότι απουσιάζει πλήρως η online εμπειρία. Προφανώς τα party games φτάνουν τον υπέρτατο βαθμό διασκέδασης μέσω του local multiplayer, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ανάγκη για online δραστηριότητες, έστω μέσω ενός μικρού leaderboard. Όταν μάλιστα η ΑΙ των αντιπάλων δεν είναι και για πολλά, θεωρούμε ότι η απουσία των διαδικτυακών λόμπι θα κάνει μακροπρόθεσμα κακό στο The Smurfs Village Party.



Τα 50 mini-games μπορεί να μη μας ξετρέλαναν σ’ο,τι αφορά την ευρηματικότητά τους και αναπόφευκτα θα πρέπει να τα συγκρίνουμε με παρόμοιους τίτλους άλλων εταιιρειών, αλλά στα περισσότερα μας άρεσε η καλλιτεχνική προσέγγιση. Όλα λίγο πολύ ταιριάζουν με τον κόσμο της σειράς, ενώ έχουν παντρευτεί με έξυπνο τρόπο σεναριακά με το adventure mode. Δυστυχώς, ενώ γίνεται μία προσπάθεια πριν από την έναρξη του εκάστοτε mini game να υπάρχει μία γρήγορη επεξήγηση του χειρισμού μέσω κειμένου και βίντεο, αυτή δεν είναι και τόσο ικανοποιητική. Όταν υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός παιχνιδιών και μάλιστα σ’ ένα βιντεοπαιχνίδι που εστιάζει σε gaming sessions με κόσμο που δεν έχει επενδύσει πολλές ώρες στο παιχνίδι, απαιτείται μία πιο ζωντανή παρουσίαση των games. Στο Mario Paty αυτό έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες, με τους χρήστες να μπορούν πριν ξεκινήσει το παιχνίδι να πειραματιστούν με τους χειρισμούς του εκάστοτε mini-game, κάτι που κάνει μεγάλη διαφορά σε local co-op περιβάλλον.



Το gameplay και οι ιδέες των mini-games δεν κρύβουν πολλές εκπλήξεις, με καταστάσεις όπως ποδόσφαιρο, racing, αποφυγές εμποδίων ή ακόμη και ζωγραφική να αποτελούν τα βασικά κομμάτια των παιχνιδιών. Κάποια από αυτά εκνευρίζουν είτε λόγω χειρισμού, είτε λόγω κακού timing-σχεδιασμού, με άλλα να ικανοποιούν τα βασικά “θέλω” των παικτών που ψάχνονται για παρεΐστικες καταστάσεις. Η ΑΙ πάντως ρίχνει το παιχνίδι στα μάτια των ενηλίκων και το ανεβάζει στις μικρότερες ηλικίες, μιας και δεν μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς ένα έμπειρο κοινό που αναζητεί ενδεχομένως και μία πρόκληση. Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε την κατάσταση ανάμεσα σε πολύ εύκολες επικρατήσεις και άδικες καταστάσεις εφόσον ανεβάσουμε πάρα πολύ την πρόκληση. Αυτό ουσιαστικά υπογραμμίζει κατά την άποψή μας την ανάγκη ενός online multiplayer mode, μιας και αν δεν υπάρχει και μία ζωντανή παρέα που θα μαζεύεται κάθε τρεις και λίγο γύρω από τον καναπέ, δύσκολα θα αντέξει στον χρόνο το The Smurfs Village Party.



Θα μπορούσαμε να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το The Smurfs Village Party απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μικρούς φίλους και αποτελεί μία καλή πρόταση για ένα family game, δικαιολογώντας κατά κάποιον τρόπο τα προβλήματα που αναφέραμε. Πράγματι, η νέα στρουμφοπεριπέτεια είναι διασκεδαστική για όλη την οικογένεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ένα party game δεν μπορεί να είναι και τα δύο, μία ανάλαφρη περιπέτεια για ένα νεότερο κοινό, αλλά και μία ευκαιρία για μία διασκεδαστική πρόκληση για βετεράνους. Το The Smurfs Village Party έχει αρκετό περιεχόμενο, καλές ιδέες, ανακυκλώνει κάποια party concepts με έξυπνο τρόπο, αλλά χάνει δυστυχώς σε κάποια καίρια σημεία που θα μπορούσαν να το βάλουν απέναντι σε σειρές όπως τα Mario Party και να σταθεί χωρίς να “ντρέπεται”. Για την ώρα, ο νεότερος τίτλος της Microids έχει τη δυνατότητα να κρατήσει το ενδιαφέρον των μικρών φίλων και των fans των Στρουμφακίων, έχει τις βάσεις ώστε να προσφέρει δόσεις διασκέδασης μέσω του local co-op, αλλά υπάρχουν στιγμές όπου μοιάζει ελαφρώς με ένα είδος filler για όσο θα περιμένουμε τον ερχομό πιο διακεκριμένων σειρών. Κάποιες από αυτές τις μελλοντικές κυκλοφορίες ενδεχομένως να παρουσιάσουν πιο ολοκληρωμένες προτάσεις στον τομέα του party gaming, αλλά αν αφήσουμε στην άκρη το προβληματικό adventure mode, θεωρούμε ότι και στην περίπτωση του The Smurfs Village Party υπάρχουν σίγουρα αρκετές χρωματιστές και διασκεδαστικές καταστάσεις που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • 50 πολύχρωμα mini games
  • Mπόλικο περιεχόμενο για ξεκλείδωμα
  • Ωραίες ιδέες σε adventure mode και σε κάποια mini games
  • Ο κόσμος του και η συνολική παρουσίαση
  • Αρκετές επιλογές για local co-op
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτριο ΑΙ
  • Προβληματικός χειρισμός και κάμερα (adventure mode)
  • Απουσία online multiplayer
  • Τεχνικά προβλήματα
  • Σε κάποια mini games λείπει μία δόση φρεσκάδας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*