Δεν υπάρχει gamer που να μην έχει παίξει έστω και λίγο, Tetris. Μιλάμε για ένα παιχνίδι που πρακτικά δεν τερματίζεται ποτέ, με τη δυσκολία του να αυξάνεται δυναμικά κατά τη διάρκειά του, αλλά και ένα backstory που σίγουρα δεν χωράει σε ένα τέτοιο κείμενο. Η ιστορία του χωράει όμως σε ένα παιχνίδι και αυτό φαίνεται να σκέφτηκαν και οι δημιουργοί του Tetris Forever, οι οποίοι έχουν στριμώξει κοντά σαράντα χρόνια ιστορίας, εξέλιξης και, ας μην κρυβόμαστε, δράματος, σε έναν τίτλο μερικών GB. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ο Alexey Pajitnov, δημιουργός του Tetris, έχει δώσει πολλές μάχες σε πολλαπλά μέτωπα με τον Henk Rogers, τον άνθρωπο που, εκ λάθους όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, εξήγαγε το Tetris από την Ρωσία. Το ποια πλευρά έχει δίκιο δεν αφορά καθόλου το υπάρχον κείμενο, όμως αξίζει να σταθούμε στο γεγονός πως η developer Digital Eclipse έχει κατορθώσει να χωρέσει αρκετή λεπτομέρεια, όχι μόνο για τα βαρετά διαδικαστικά κομμάτια αλλά αφιερώνει και περίπου το ένα πέμπτο του ντοκιμαντέρ στο να μας δείξει πως ο Pajitnov συνέλαβε την ιδέα για το ιδιοφυές παιχνίδι.
Από την άλλη και, παρά τη λεπτομερή ιστορία που περιλαμβάνεται στα πέντε κεφάλαια ιστορικής αναδρομής του franchise, η επιλογή των τίτλων που περιέχει το Tetris Forever θα μπορούσε να είναι λίγο πιο ολοκληρωμένη. Αξίζει όμως να κάνουμε την παραδοχή πως θα ήταν ουτοπικό να περιμένουμε πως θα περιέχει κάθε Tetris που κυκλοφόρησε οπουδήποτε. Ως ξεχωριστός τίτλος, λείπει το Tetris του Game Boy που μεγάλωσε γενιές και γενιές σύγχρονων gamers, όμως τουλάχιστον υπάρχει στο παιχνίδι ως flashback του ολοκαίνουριου παιχνιδιού, Tetris Forever. Θα εξηγήσουμε αργότερα πως ακριβώς λειτουργεί αυτό. Από τους τίτλους που περιέχονται όμως δε θα μπορούσε να μην ξεχωρίζει το πρωτότυπο Tetris που κυκλοφόρησε στο Electronika 60. Σε αυτό υπάρχει επιλογή για το πρωτότυπο πράσινο χρώμα αλλά και ένα πιο ελαφρύ λευκό που εικάζουμε πως εξομοιώνει τα διαφορετικά χρώματα των οθονών που χρησιμοποιούνταν εκείνην την εποχή. Όλα τα τουβλάκια έχουν το ίδιο χρώμα, και αποτελούνται από τέσσερα μπλοκς που για να σχεδιαστούν χωρίς απαιτήσεις γραφικών, χρησιμοποιούσαν τους παρακάτω χαρακτήρες ASCII [ ].
Απλό, ιδιοφυές και σκληροπυρηνικό, χωρίς τις ευκολίες του σήμερα όπως το soft drop (τη δυνατότητα να “ρίξουμε” το τουβλάκι λίγο πιο γρήγορα αλλά όχι εντελώς), ή τη σκιά του που θα πέσει το τούβλο (απίστευτο cheat που κατά τον γράφοντα θα έπρεπε να απαγορευτεί δια παντός) το Tetris της Electronika 60 είναι από μόνο του ιστορία και έχει μεταφερθεί άψογα στις οθόνες του παρόντος. Η ομάδα ανάπτυξης έχει δώσει και τη δυνατότητα στους παίκτες να πειραματιστούν με την εμφάνιση των περισσότερων τίτλων, προσθέτοντας για παράδειγμα scan lines που εξομοιώνουν την εικόνα στις παλιές οθόνες CRT. Από εκεί και πέρα οι δεκατέσσερις τίτλοι που περιέχονται στην συλλογή, μπορεί να μην την καθιστούν την απολύτως ολοκληρωμένη, “ultimate” συλλογή Tetris games που θα βρείτε εκεί έξω, όμως αναλύουν καλά την ιστορία, την εξέλιξη, αλλά και την ιδιαιτερότητα που μπορεί να έχει ένας τίτλος στον οποίο πέφτουν πράγματα από τον ουρανό κι εσείς πρέπει να τα βάλετε σε “σωστή” σειρά.
Το Tetris Forever όμως, εκτός από ένα ψηφιακό μουσείο, περιέχει κι έναν ολοκαίνουριο τίτλο, το Tetris Time Warp. Εδώ, οι κανόνες ισχύουν όπως τους γνωρίζουμε στο κλασσικό Tetris, ενσωματώνονται όλες οι σύγχρονες ευκολίες που λατρεύουμε να μισούμε αλλά ενίοτε, πέφτουν και τουβλάκια τα οποία ανήκουν σε διαφορετικούς τίτλους. Από τη στιγμή που αυτά τα τουβλάκια εξαφανιστούν, το παιχνίδι μας μεταφέρει σε τρεις διαφορετικές εποχές και μας δίνει objectives που πρέπει να ολοκληρωθούν σε κάποια δευτερόλεπτα. Αυτά είναι συνήθως το να εξαφανίσουμε δύο γραμμές ταυτόχρονα, ή να διαλύσουμε μια μεγάλη βόμβα στην περίπτωση του Bombliss του 1993. Σίγουρα θα θέλαμε το Tetris του Game Boy, το πιο νοσταλγικό για τον γράφοντα να βρίσκει ξεχωριστή θέση στη συλλογή του Tetris Forever εξαρχής, ενώ το Tetris Time Warp από μόνο του, αν και ικανοποιητικό, δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στο υπερθέαμα που συγκριτικά ήταν το πρόσφατο Tetris Effect.
Αν αξίζει κάτι να κρατήσετε από το Tetris Forever, είναι το ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ που προσφέρεται, διαρκεί συνολικά περίπου δύο ώρες μαζί με την ανάγνωση του έξτρα περιεχομένου και μας προσφέρει όση γνώση μπορεί να θέλατε να αποκτήσετε ποτέ σχετικά με την πορεία του δημοφιλούς παιχνιδιού. Η επιλογή των τίτλων θα μπορούσε να είναι λίγο πιο εύστοχη, αφού λίγο μας ενδιέφερε να παίξουμε τρεις διαφορετικές παραλλαγές του Bombliss ή προς Θεού, δύο διαφορετικές του Hattris που τοποθετούμε διαφορετικά καπέλα στις σωστές στήλες.
Ακόμα όμως κι έτσι, χαρήκαμε με τη μεταφορά του πρωτότυπου Tetris με τους χαρακτήρες ASCII, αλλά και την ενδιαφέρουσα προσθήκη του Tetris Time Warp. Στην τελική, όσες παραλλαγές και να παίξουμε, πάντα η συμπλήρωση μιας τετράδας γραμμών με το ευθύ τουβλάκι, θα εξιτάρει όσο την πρώτη φορά. Αυτή είναι και η μαγεία του Tetris και δεν μπορεί να του την στερήσει κανένας τίτλος εκεί έξω.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity