Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Super Evil Megacorp

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Super Evil Megacorp

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Aν είσαστε άνθρωποι με ψυχολογία “cowabunga” και έχετε και παρέα για να μπείτε στη μάχη ώστε να σώσετε τον δάσκαλο Σπλίντερ, μην υποτιμήσετε το Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate σε καμία περίπτωση.

Oι fans που μεγάλωσαν με τα χελωνονιντζάκια και που παίζουν βιντεοπαιχνίδια δεν θα πρέπει να έχουν κανένα παράπονο τα τελευταία χρόνια. Nέα παιχνίδια αλλά και συλλογές με παλιές αγαπημένες κυκλοφορίες έκαναν την εμφάνισή τους τις προηγούμενες σεζόν σε κονσόλες και υπολογιστές και αυτό το σερί συνεχίζεται με το Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate. Bέβαια, δεν πρόκειται για καινούργια κυκλοφορία με “K” κεφαλαίο, αλλά για ένα port της περσινής έκδοσης στο Apple Arcade, το οποίο όμως λογίζεται ως μεγάλη μεταφορά, μιας και πλέον θα το ευχαριστηθούν και οι gamers που δεν έχουν Apple συσκευές.




Το βασικότερο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι το Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate δεν έχει καμία σχέση με το Shredder's Revenge του 2022, όχι μόνο από άποψη art-style, αλλά και σαν μηχανισμοί και στήσιμο. Η νέα περιπέτεια με τα χελωνονιντζάκια βασίζεται στο μοντέλο των rogue-like games, με υψηλό βαθμό δυσκολίας, μικρές αρένες που πρέπει να καθαρίσουμε από εχθρούς ώστε να προχωρήσουμε και σε περίπτωση που χάσουμε, ξεκινούν τα πάντα από την αρχή. Εάν έχετε παίξει το παιχνίδι “Hades”, τότε ξέρετε σε μεγάλο βαθμό ακριβώς τι σας περιμένει, μιας και η Super Evil Megacorp έχει προσανατολιστεί (έως και αντιγράψει) αρκετά στοιχεία του πετυχημένου τίτλου της Supergiant Games. Ο σκελετός θα λέγαμε είναι σχεδόν ίδιος με το “Hades”, με τους developers όμως να έχουν προσθέσει δικές τους πινελιές στο Splintered Fate, όπου κάποιες λειτουργούν θετικά και κάποιες μας μπερδεύουν ελαφρώς.



Ένα από τα βασικότερα στοιχεία των roguelike games αυτού του είδους, είναι προφανώς το σύστημα μάχης το οποίο αν και απλοϊκό, είναι αρκετά διασκεδαστικό. Υπάρχει μία βασική επίθεση που spamάρουμε συνεχόμενα ώστε να δημιουργούνται εύκολα combos, η οποία προφανώς και διαφέρει αρκετά μεταξύ των χελωνονιντζακίων. Το ραβδί του Donatello έχει μεγάλο reach ώστε να χτυπάει αντιπάλους στην ευθεία, αλλά τα nunchakus του Michelangelo κάνουν καλύτερο crowd control όταν οι εχθροί βρίσκονται γύρω μας λόγω της περιστροφής των όπλων. Αυτό κάνει το κάθε χελωνονιντζάκι να ξεχωρίζει αρκετά σ’ ό,τι αφορά τις βασικές τους επιθέσεις, κάτι που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και βασικός τρόπος άμυνας είναι σε όλους το ίδιο: dodge, dodge και ξανά dodge. Συνδυαστικά σ’ όλο αυτό υπάρχουν άλλα δύο πλήκτρα που μας βοηθούν αρκετά και που πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά αλλά και έξυπνα. Ένα πλήκτρο είναι για το special move του κάθε hero turtle και το άλλο είναι για το tool move που ουσιαστικά αποτελεί μία επίθεση που βασίζεται σε κάποια gadgets (αστεράκια νιντζίτζου, μία ηλέκτρική ασπίδα κτλ).



Όσο προχωράμε και καθαρίζουμε το εκάστοτε δωμάτιο-αρένα, μας δίνεται μία εντελώς τυχαία επιλογή αναβάθμισης, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει κυριολεκτικά τα πάντα. Elemental powers που μας προσφέρουν (passive) skills, διαφορετικό tool ή αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος tool, αναβαθμίσεις των special moves, in-game currencies, κομμάτια πίτσας που θα μας γιατρέψουν ή θα ανεβάσουν τους συνολικούς πόντους της μπάρας ζωής μας. Όπως καταλαβαίνετε, η γκάμα είναι τεράστια και θα λέγαμε ότι η επιλογή να υπάρχει συνδυασμός διαφορετικών elemental powers για να φτιάξουμε ένα build που θα συνδυάζει π.χ. skills της φωτιάς και του νερού, αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή των developers. Χωρίς αυτό, θεωρούμε ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει το ίδιο βάθος στο combat system όπως π.χ. στο “Hades” με τα όπλα, θα υπήρχε ο κίνδυνος να βαρεθούμε σχετικά γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, αν και το σύστημα μάχης είναι ίσως περισσότερο απλό απ’ ό,τι θα θέλαμε, κάθε run αναζωογονείται κάπως, μιας και υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στα passive abilities και upgrades που μπορούμε να ξεκλειδώσουμε κατά την διάρκεια του κάθε run.



Κάθε φορά που χάνουμε σ’ ένα run (το οποίο πιστέψτε μας, θα συμβεί πολλές φορές), επιστρέφουμε στην βάση μας όπου μπορούμε να δώσουμε διαφορετικά coins ώστε να αναβαθμίσουμε άλλες κατηγορίες σε μόνιμο βαθμό, όπως μεταξύ άλλων τα HP, το damage, τα critical stats αλλά και να αυξήσουμε τις πιθανότητες των σημαντικών επιβραβεύσεων μετά την ολοκλήρωση του κάθε δωματίου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ομολογήσουμε, ότι το Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate βασίζεται σ’ ένα υπερβολικό αριθμό currencies το οποίο περισσότερο ζαλίζει παρά βοηθάει. Υπάρχουν τα Dragon Coins που αναβαθμίζουν τρία skill trees, μετά έχουμε τα Dreamer Coins για να αναβαθμίσουμε τις επιβραβεύσεις, μετά έχουμε τα Scraps τα οποία μπορούμε να ανταλλάσσουμε μόνο με τον μυστηριώδη vendor που βρίσκεται μέσα στις αρένες των levels και όχι στο hub world και μετά έχουμε και special drops από bosses τα οποία τα χρειαζόμαστε για να ξεκλειδώσουμε κάποιες από τις υψηλότερες επιβραβεύσεις των προηγουμένων coins που αναφέραμε. Είναι ξεκάθαρο ότι οι developers ήθελαν μάλλον να εμπλουτίσουν την οικονομία του παιχνιδιού με διαφορετικές επιλογές, αλλά κάπου χάθηκε η ισορροπία, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε μ’ ένα κάπως μπουκωμένο σύστημα που απλώνεται περισσότερο απ’ ό,τι χρειαζόταν.



Θέματα ισορροπίας διακρίναμε και σε 2-3 άλλες περιπτώσεις, όπως μεταξύ άλλων τα artifacts που ξεκλειδώνονται μόνο εφόσον κερδίσουμε κάποια boss fights με διαφορετικά χελωνονιντζάκια.  Μέχρι να ξεκλειδώσουν κάποια πραγματικά καλά artifacts, δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα μαζί τους, γιατί δεν κάνανε ουσιαστική διαφορά. Κάποιες δυνάμεις όπως π.χ. το shield του Astral Light power που μας προστατεύει για λίγα δευτερόλεπτα αποτελεί game changer στα πρώτα runs, ειδικά όταν μας βομβαρδίζουν πολλοί εχθροί με μακρινές επιθέσεις. Αυτό βέβαια δεν μας ενόχλησε τόσο, όσο κάποια απότομα spikes στην δυσκολία των δωματίων, που αν και αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για random generated καταστάσεις, θα μπορούσε να αποφευχθεί σε κάποια σημεία. Το παιχνίδι βέβαια προσφέρει δύο modes, ένα easy και ένα normal mode, το οποίο αποτελεί σίγουρα ωραία επιλογή για αρχάριους, αλλά σαν γενικότερο πνεύμα και φιλοσοφία του παιχνιδιού θα προτείναμε ανεπιφύλακτα το normal mode που είναι άλλωστε και προεπιλεγμένο.



Το Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate δεν μας κέρδισε εύκολα με τον οπτικό του τομέα, αφού όσο καλό port και να έχει γίνει, η ποιότητα των γραφικών παραπέμπει σίγουρα σε μία πιο mobile gaming αγορά. Μία ανακύκλωση την νιώσαμε σ’ ό,τι αφορά το setting και τους εχθρούς, με κάποια δωμάτια να είναι κάπως πιο άχρωμα και κάποια εχθροί να εμφανίζονται ξανά και ξανά. Αυτός ο συνδυασμός σίγουρα μας δημιούργησε κάποια συναισθήματα κοπώσεως από την στιγμή που λόγω της φύσης του παιχνιδιού ξεκινούσαμε ξανά και ξανά από την αρχή. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι το περιεχόμενο κάποιων μαχών και οι επιθέσεις των boss fights ανανεώνονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να ταρακουνιόμαστε έγκαιρα και να νιώθουμε ότι η όλη εμπειρία φρεσκάρεται αρκετά. Από την στιγμή μάλιστα που παίζαμε σε ροτέισουν και με τους τέσσερεις ήρωες, δεν μας επηρέασαν τόσο πολύ κάποιες επαναλαμβανόμενες ατάκες, κάτι στο οποίο σίγουρα βοηθάει και το πολύ καλό voice acting και οι διασκεδαστικοί διάλογοι. Αν και η ιστορία μπάζει σε αρκετά σημεία και δεν θα μας μείνει στο μυαλό ως κάτι αξιομνημόνευτο, η παρουσίαση των χαρακτήρων σαν χαρακτήρες είναι πραγματικά εξαιρετική, βγάζει το ύφος και το στυλ που θα ήθελε κάποιος fan της σειράς, ακόμα και αν πρόκειται για oldschool υποστηρικτή των σκίτσων της δεκαετίας του ’80. Καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα της μουσικής, με κομμάτια που δεν κουράζουν σ’ ένα παιχνίδι που βασίζεται στην επανάληψη, ενώ αν και διαβάσαμε για θέματα προβλημάτων και bugs γύρω από τον τίτλο, μετά από σχεδόν 20 ώρες παιχνιδιού δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά θέματα με την έκδοση στο Nintendo Switch, εκτός από μία περίπτωση. Το game μας crashαρε δύο φορές, όταν το είχαμε αφήσει ανενεργό για αρκετή ώρα και προσπαθήσαμε να ανοίξουμε ένα σεντούκι στον vendor που βρίσκεται μέσα στα levels, κάτι συνέβη δύο φορές και μάλιστα στο ίδιο δωμάτιο, με πανομοιότυπο τρόπο. Μετά το πρόσφατο patch προσπαθήσαμε να επαναλάβουμε αυτό το crash χωρίς επιτυχία, οπότε μάλλον διορθώθηκε. Πέρα, λοιπόν, από κάποια ελαφρά frame drops, η εμπειρία μας τόσο σε docked, όσο και σε TV-mode ήταν ικανοποιητική. Yπάρχει επιλογή για cinematic mode με 30fps κλειδωμένα, αλλά η γενικότερη εμπειρία μας ικανοποίησε περισσότερο όταν το είχαμε απενεργοποιημένο, μιας και πρόκειται για έναν τίτλο με ιδιαίτερα γρήγορες κινήσεις.



Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στο multiplayer, που ειδικά σε local co-op είναι απολαυστικότατο. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα του online multiplayer, αλλά μέσω invite system και χωρίς κάποιου είδους global lobby. Έως και τέσσερεις παίκτες μπορούν να διαλέξουν από ένα χελωνονιντζάκι και να πέσουν στη μάχη, εμείς κάναμε μερικά runs με συνολικά τρεις παίκτες για περίπου 2-3 ώρες και η εμπειρία ήταν απροβλημάτιστη και δεν νιώσαμε καθόλου πώς παίζαμε κάτι χαοτικό. Πραγματικά, δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι η δυνατότητα να παίξουμε με φίλους και μέλη της οικογένειας αυτό το παιχνίδι αποτελεί άσο στο μανίκι του τίτλου, περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε στην αρχή.



Το Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate μας ζόρισε αρκετά στην ολοκλήρωση του review, όχι επειδή ήταν δύσκολο σαν παιχνίδι, αλλά επειδή ήμασταν κάπως αναποφάσιστοι ως προς την τελική του βαθμολογία. Το project έχει κάποιες σημαντικές αδυναμίες και υπάρχουν στιγμές όπου φαίνεται ότι δεν έγινε προσπάθεια να εξελιχθεί η φόρμουλα του “Hades” αλλά περισσότερο να μεταφερθεί αυτούσια σε κάποια κομμάτια της. Παρ’ όλα αυτά, τα δυνατά του χαρτιά μας κράτησαν κολλημένους μαζί του για αρκετές ώρες, κάτι που δείχνει ότι έχει διασκεδαστικό gameplay αλλά και όμορφο περιεχόμενο για να μας κινήσει το ενδιαφέρον. Θεωρούμε ότι το ποτήρι είναι σίγουρα μισογεμάτο (για να μην πούμε γεμάτο) και αν είσαστε άνθρωποι με ψυχολογία “cowabunga” και έχετε και παρέα για να μπείτε στη μάχη ώστε να σώσετε τον δάσκαλο Σπλίντερ, μην το υποτιμήσετε σε καμία περίπτωση το παιχνίδι ως ένα απλό port ενός mobile game. Η απλότητά του, τα επίπεδα δυσκολίας και η αναγνωρισιμότητα των χελωνονιντζακίων το κάνουν μία top επιλογή για αρχάριους στον κόσμο των rogue-likes, ενώ το multiplayer του το μετατρέπει και ως μία top επιλογή για οικογένειες που αναζητούν τίτλους για όλα τα μέλη. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πολλές συνδυαστικές επιλογές με αναβαθμίσεις
  • Γρήγορο σύστημα μάχης
  • Άκρως διασκεδαστικό multiplayer
  • Από τις καλύτερες επιλογές για να ξεκινήσει κανείς με rogue-likes
  • Εξαιρετικά voice-overs
  • Πολύ καλή αποτύπωση των ηρώων και διάλογοι
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η απλότητα του συστήματος μάχης μπορεί να κουράσει
  • Άγευστος οπτικός τομέας
  • Ανακύκλωση δωματίων και εχθρών
  • Υπερβολικά currencies και collectibles
  • Aδιάφορη ιστορία
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*