Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Star Wars Outlaws Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Massive Entertainment

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Ubisoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To Star Wars Outlaws δεν είναι σίγουρα η επόμενη μεγάλη παραγωγή που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη των fans, αλλά δεν είναι και σε καμία περίπτωση ένας κακός τίτλος.

Μετά από αρκετά χρόνια με την ΕΑ να μην εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την άδεια του Star Wars, πλέον περισσότεροι έρχονται στο «παιχνίδι» και πρώτη η Ubisoft, με το Star Wars Outlaws. Έναν τίτλο που από την αρχή είχε κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα ασχοληθεί με τους Jedi και τους Sith, αλλά θα εστιάσει σε άλλες πτυχές του universe. Μετά από αρκετή διαφήμιση και ακόμα περισσότερη υπομονή, το Star Wars Outlaws κυκλοφορεί και μένει να δούμε αν η Ubisoft Massive είναι πράγματι ικανή να δημιουργήσει κάτι αντάξιο του franchise και των προσδοκιών των fans.




Η ιστορία τοποθετείται χρονικά μετά το Empire Strikes Back, με τη μάχη στον Hoth να έχει ήδη λάβει χώρα και τον Han Solo να βρίσκεται ήδη στα χέρια του Jabba the Hutt. Ο τελευταίος είναι μόνο ένα κεφάλαιο από το μεγάλο βιβλίου του υποκόσμου που βρίσκει γόνιμο έδαφος να αναπτυχθεί, με την Αυτοκρατορία σε αναταραχή και του επαναστάτες να προκαλούν μεγάλα πλήγματα στο κύρος της – και όχι μόνο. Πρωταγωνιστής είναι η Kay Vess, μια νεαρή απατεώνισσα που μεγάλωσε στο Canto, μακριά από τα πολυτελή καζίνο και τις ιπποδρομίες, στις φτωχογειτονιές του πλανήτη. Στο μεγαλύτερο μέρος της…καριέρας της έκανε μικροδουλειές μέχρι που ήρθε η στιγμή ενός μεγάλου κόλπου. Προς αποφυγή spoilers, θα περιοριστούμε μόνο στο να αναφερθούμε ότι η Kay θα δεχτεί την πρόταση για -όπως όλα δείχνουν- τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας, και για αυτόν τον σκοπό θα βρεθεί σε διαφορετικά σημεία του γαλαξία, συγκεντρώνοντας τα κατάλληλα άτομα για την ομάδα της.



Φυσικά, ποτέ τίποτα δε συμβαίνει τόσο απλά και εύκολα, και το μονοπάτι της Kay θα συναντήσει αυτό σχεδόν κάθε μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης στον γαλαξία. Από τους Hutts μέχρι το Crimson Dawn και την Αυτοκρατορία πάντα έναν συνεχή κίνδυνο, η πρωταγωνίστρια θα πάρει το μέρος πολλών και κανενός ταυτόχρονα, πότε δυσαρεστώντας τη μία οργάνωση και πότε ευχαριστώντας την άλλη. Όλα αυτά με υπόβαθρο έναν πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο και πολύ πιστό στο αρχικό υλικό κόσμο, που προσφέρει ένα παράθυρο στη ζωή του σύμπαντος, ένα slice of life, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το gameplay, που «αγγίζει» λίγο απ’όλα. Με το διαστημόπλοιό της σαν βάση, η Kay επισκέπτεται πλανήτες (5, συνολικά) με κάθε πλανήτη να αποτελεί πρακτικά έναν «χάρτη», με σημεία ενδιαφέροντος, πόλεις και φυλάκια. Ο κάθε πλανήτης έχει τη δική του θεματολογία ενώ οι μεγάλες αποστάσεις καλύπτονται με το αναβαθμιζόμενο speeder.



Οι αποστολές είναι χωρισμένες ανάμεσα σε αυτές του main story και τα contracts που αναλαμβάνονται για τις διάφορες φατρίες, ενώ ανάμεσα σε αυτές ενσωματώνονται και με έξυπνο τρόπο τα collectibles για τις αναβαθμίσεις και τα skills που ξεκλειδώνονται μέσα από συγκεκριμένα npcs. Το ευχάριστο είναι ότι οι περισσότερες αποστολές και contracts δεν περιορίζονται στα τυπικά fetch quests και προσφέρουν αρκετή ποικιλία. Από την άλλη, η δράση συνήθως μοιράζεται ανάμεσα σε stealth κομμάτια, κάποιους βασικούς γρίφους που δε θα προβληματίσουν κανέναν, και καθαρή δράση με blasters και εκρήξεις. Ενώ δεν κάνει κάτι στραβά σε κάποιο από όσα αναλαμβάνει, ακριβώς αυτό είναι και μέρος του μεγαλύτερου ίσως ατοπήματος της Massive, το γεγονός ότι προσπάθησε να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα, χωρίς να εμβαθύνει σε κανένα.



Και εξ’ ορισμού δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Με τον τρόπο του, το Outlaws πράγματι καταφέρνει να «πουλήσει» αυτό που προσπαθεί να κάνει. Η ιστορία της Kay Vess μπορεί να μην είναι η πιο ενδιαφέρουσα σε προσωπικό επίπεδο και οι χαρακτήρες κάπως ρηχοί, αλλά ο κόσμος και η ατμόσφαιρα είναι κυριολεκτικά βγαλμένη από τις ταινίες, οι ερμηνείες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εύστοχες, ενώ δεν λείπουν και τα plot twists, με αρκετά easter eggs για τους fans. Και με αυτόν τον τρόπο ήταν ίσως ο πιο ασφαλής τρόπος να προσφέρει η ομάδα ανάπτυξης μια πιο σφαιρική εμπειρία. Δουλεύει, σίγουρα, αλλά από την άλλη αφήνει τους παίκτες να ζητάνε το κάτι περισσότερο, τόσο από τους stealth μηχανισμούς, την μάχη, την πλοήγηση και τις μάχες με το διαστημόπλοιο, αλλά και τους RPG μηχανισμούς που και αυτοί μένουν σε ένα πολύ βασικό επίπεδο. Τα abilities πρακτικά ξεκλειδώνονται σχεδόν οργανικά όταν οι παίκτες προσέχουν το progression και τα requirements, όπως και τα upgrades, ενώ όσοι θέλουν μπορούν να ξοδέψουν άφθονο χρόνο σε ιπποδρομίες, arcades αλλά και μια εκδοχή του sabbacc που αποδεικνύεται άκρως εθιστική.



Από τεχνικής άποψης η Massive κάνει εξαιρετική δουλειά στο περιβάλλον, καταφέρνοντας να δώσει ζωή στον κόσμο του τίτλου, αλλά υπάρχουν σημεία με χαμηλής ανάλυσης textures και αρκετά bugs – αν και συνήθως τα περισσότερα λύνονται με ένα reload σε προηγούμενο save (με αρκετά γενναιόδωρα autosaves). Από ηχητικής πλευράς τα πράγματα είναι αναμενόμενα καλά, με εξαιρετικές συνθέσεις και προσεγμένα εφέ, αν και το mixing σε αρκετές φάσεις ήταν κάπως περίεργο, με τις φωνές των πρωταγωνιστών να είναι αρκετά πιο χαμηλά και να χάνονται στην μουσική και τα εφέ. Για τις ανάγκες του κειμένου χρησιμοποιήθηκε η έκδοση του τίτλου για το PlayStation 5, το οποίο και προσφέρει επιλογή ανάμεσα σε performance και quality – με τις διαφορές να είναι εμφανείς, αλλά τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο να μην είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένα στο performance mode. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια, ότι κάτι τέτοιο μπορεί και να αλλάξει σε επερχόμενο update και ο τίτλος δοκιμάστηκε σε έκδοση πριν από το day one patch.



Γενικότερα μιλώντας, το Star Wars: Outlaws είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Σίγουρα δεν είναι η επόμενη μεγάλη παραγωγή που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη των fans, αλλά δεν είναι και σε καμία περίπτωση ένας κακός τίτλος. Η Ubisoft Massive φαίνεται να προσπάθησε κάτι διαφορετικό και πιο «κινηματογραφικό» για την πρώτη της προσπάθεια με το franchise – και φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Αν μη τι άλλο, αφήνει εξαιρετικές υποσχέσεις για το μέλλον. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ατμόσφαιρα, πιστό στο αρχικό υλικό
  • Παρουσίαση
  • Μια διαφορετική οπτική στο franchise
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Bugs
  • Πολύ κακό ΑΙ
  • Κάνει λίγο απ’όλα και δεν εμβαθύνει σε τίποτα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*