Το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του action RPG Diablo έφτασε και λέγεται Diablo Immortal. Ο τίτλος πέρασε από πολλά κύματα για να φτάσει στις οθόνες των smart devices μας και στα PC στην προνομιακή τιμή των €0. Ο τίτλος δοκιμάστηκε κυρίως σε OnePlus Nord 5G, με κάρτα γραφικών Adreno 620, ενώ έγιναν κάποιες δοκιμές γραφικών και σε iPhone 13 Pro για την mobile version. Δοκιμάσαμε και την PC version του Diablo Immortal σε gaming desktop και σε laptop με onboard graphics.
Το Diablo Immortal, στα λόγια των developers του, στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και προσεγγίζουμε τα mobile games. Στις περίπου 120 ώρες που περάσαμε με τον τίτλο, μπορούμε να πούμε πως το πετυχαίνει εξαιρετικά στο κομμάτι του gameplay. Το νέο action RPG της Activision Blizzard φαίνεται πραγματικά να είναι το πιο φιλόδοξο Diablo Project που έχουμε παίξει. Το μέγεθός του είναι λίγο περισσότερο από 13GB στην έκδοση για κινητά και σχεδόν 24GB στην έκδοση για PC. Φαίνεται πως η ανάπτυξή του έχει γίνει με τεράστια προσοχή, καθώς όλοι οι μηχανισμοί του Diablo Immortal συνδυάζουν εκπληκτικά τα στοιχεία του Diablo II και του Diablo III, ενώ ταυτόχρονα φέρνει πολλούς καινοτόμους μηχανισμούς στο τραπέζι. Έτσι καταφέρνει να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία η οποία συνεχώς μας θύμιζε τα αποσπάσματα του gameplay που έχουμε δει από το επερχόμενο Diablo IV. Είναι πραγματικά ένας ΑΑΑ τίτλος που αναπτύχθηκε για συστήματα Android και iOS. Το Diablo Immortal τοποθετείται χρονικά πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα του Diablo II: Lord of Destruction και 15 χρόνια πριν το Diablo III. Μετά την καταστροφή του Worldstone από τον Tyrael, το Sanctuary, ο κόσμος των ανθρώπων είναι ευάλωτος στους δαίμονες. Οι λεγεώνες της κόλασης, εκμεταλλευόμενες τον θάνατο του Diablo και του Baal θέλουν να αποκτήσουν κομμάτια του Worldstone που έχουν σκορπιστεί στον κόσμο προκειμένου να πάρουν το πάνω χέρι στο “eternal conflict”, τον αιώνιο πόλεμο της κόλασης και του παραδείσου για τον έλεγχο του Sanctuary και όλων των υπόλοιπων κόσμων. Ο χαρακτήρας μας, με την βοήθεια του Deckard Cain, καλείται να ανατρέψει τα σχέδια των λεγεωνάριων του Diablo και να σώσει τον κόσμο των ανθρώπων.
Οι βετεράνοι fans του franchise θα νιώσουν πολύ γρήγορα σαν στο σπίτι τους, καθώς θα επισκεφθούν περιοχές όπως το Westmarch, το Dark Wood, την Library of Zoltun Kulle και άλλες που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ φρέσκο περιεχόμενο και δεν δημιουργείται η αίσθηση της επανάληψης. Στο Diablo Immortal θα επιλέξετε ανάμεσα σε έξι διαφορετικές κλάσεις για να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας. Wizard, Crusader, Demon Hunter, Monk, Barbarian και Necromancer. Η επιλογή είναι πολύ σημαντική, καθώς σε αντίθεση με τους προκατόχους του, το Diablo Immortal δεν έχει shared loot και δεν μπορείτε να στείλετε αντικείμενα από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο. Δεδομένου και του συστήματος των microtransactions που θα αναλυθεί παρακάτω, είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσετε να διατηρήσετε δύο η περισσότερους χαρακτήρες. Αν θέλετε να φτιάξετε δεύτερη κλάση, θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή σαν να παίζετε το παιχνίδι πρώτη φορά, και όταν πληρώνετε κάτι με αληθινά χρήματα, η αγορά σας ισχύει μόνο για έναν χαρακτήρα. Το θετικό στοιχείο εδώ είναι πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε κλάση. Μπορείτε να φτιάξετε ελεύθερα ότι σας φαίνεται πιο διασκεδαστικό, χωρίς να αγχώνεστε αν θα τα καταφέρνατε καλύτερα με κάποιον άλλο χαρακτήρα. Το Diablo Immortal έχει υπερβολικά πάρα πολλά activities να ολοκληρώσετε και κάθε είδος χαρακτήρα έχει τα πλεονεκτήματά του σε κάποια από αυτά.
Τα γραφικά είναι εντυπωσιακά για τίτλο Android/ iOS και σίγουρα αρκετά βελτιωμένα σε σχέση με το Diablo III. Ένα αρνητικό σημείο είναι πως στην Adreno 620 GPU, που θεωρείται “upper mid-range” δεν μας επιτράπηκε να αυξήσουμε το framerate σε 60fps, με την δικαιολογία πως δεν υποστηρίζεται η λειτουργία από την συγκεκριμένη συσκευή. Παρόλα αυτά, ο μετρητής της μνήμης γραφικών που βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι δήλωνε την ίδια στιγμή “medium load”. Στο iPhone 13 Pro από την άλλη, μας επιτράπηκε να ορίσουμε 60fps χωρίς όμως να μπορούμε να βάλουμε τα γραφικά στο “Ultra setting”. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τα 30fps δεν είναι τόσο ενοχλητικά όσο ακούγονται, λόγω της οθόνης του κινητού που είναι μικρή σε μέγεθος. Για τον οπτικό τομέα της έκδοσης για PC, δεν έχουμε να πούμε πολύ καλά λόγια. Είναι ξεκάθαρα καλύτερος από την έκδοση για φορητές συσκευές, αλλά μέχρι εκεί. Πέρα από τα assets που έχουν πολύ καλύτερη ανάλυση και τα κλειδωμένα 60 frames per second, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Είναι ένα mobile port το οποίο τρέχει σε υπολογιστή. Σαφώς και είναι πιο εμφανίσιμο από το Diablo III, αλλά αυτό δεν αποτελεί επίτευγμά καθώς το τελευταίο είναι ήδη δέκα χρονών. Η επιλογή αυτή έρχεται και με ένα πλεονέκτημα: Όπως προαναφέραμε, μπορέσαμε να τρέξουμε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα το Diablo Immortal σε ένα laptop σχεδόν δύο ετών, χωρίς dedicated κάρτα γραφικών. Ο τίτλος έτρεχε στα low settings, αλλά έπαιζε εξαιρετικά ομαλά και δεν μας προκάλεσε κανένα πρόβλημα επιδόσεων. Εφόσον το PC version δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με το mobile version πλην των καλύτερων γραφικών και του framerate, οτιδήποτε αναφέρεται παρακάτω στο review ισχύει και για τις δύο εκδόσεις.
Παίζοντας τις πρώτες ώρες, ξεκινά να γίνεται ξεκάθαρο πως το Diablo Immortal δεν είναι το κλασσικό “mobile game” που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Είναι ένα πλήρες ΑΑΑ action RPG στην οθόνη του κινητού σας. Δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή διαφήμιση, ενώ τα touch controls ανταποκρίνονται εξαιρετικά και δημιουργούν την αίσθηση πως παίζετε twin stick shooter. Η δράση στη μικρή οθόνη είναι συνεχόμενη και καθηλωτική, ενώ ξεπερνάει κατά πάρα πολύ προηγούμενους τίτλους Diablo που έπεσαν σε επίπεδα button mashing. Ταυτόχρονα, ο χαρακτήρας σας αποκτά levels με έναν πολύ ομαλό ρυθμό, ούτε πολύ γρήγορο για να αισθανθείτε ότι δεν προλαβαίνετε να προσαρμοστείτε σε νέες ικανότητες, ούτε πολύ αργό για να νιώσετε οποτεδήποτε ότι χρειάζεται να κάνετε grinding για να ανεβείτε πιο γρήγορα. Οι χαρακτήρες με τους οποίους θα συναναστραφείτε έχουν εξαιρετικό voice acting και σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερα καλοσχεδιασμένους χάρτες θα νιώσετε έντονα τον κόσμο του Diablo. Έχοντας προαναφέρει την πολύ καλή λειτουργία των touch controls, οφείλουμε να πούμε πως στο θέμα του χειρισμού, ο τίτλος απογειώνεται σε νέα επίπεδα με την χρήση κάποιου controller. Πραγματοποιήσαμε τις δοκιμές μας με πολλά διαφορετικά χειριστήρια, τα Sony DualShock 4 και Sony DualSense σε smartphone, καθώς έχουν native support σε Android συσκευές και μείναμε πολύ εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα. Φυσικά δεν υπάρχει υποστήριξη για δόνηση, δεν είχαμε τέτοια απαίτηση από τίτλο για Android και iOS, αλλά μας δημιουργήθηκε το συναίσθημα πως το Diablo Immortal σχεδιάστηκε με γνώμονα το χειριστήριο. Ταυτόχρονα, η χρήση χειριστηρίου δεν μπλοκάρει τα touch controls, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αγγίξετε την οθόνη για να ανοίξετε πολύ γρήγορα το inventory, τον χάρτη ή τα skills σας. Ο καλύτερος πιθανός τρόπος να απολαύσετε την mobile version είναι να έχετε ένα stand για το smartphone/tablet σας, ή ένα φτηνό phone clip holder για να “δέσετε” το κινητό σε ένα χειριστήριο της επιλογής σας.
Στο PC, μαζί με τα χειριστήρια της Sony δοκιμάσαμε τα Nacon Revolution Unlimited, Xbox 360 controller και φυσικά ποντίκι/ πληκτρολόγιο. Η απόκριση από τα χειριστήρια μας εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο στον υπολογιστή. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι από την άλλη, όχι και τόσο. Το Diablo Immortal χρησιμοποιεί την λογική του smartcast σε όλα τα spells των χαρακτήρων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύσετε τα πάντα χειροκίνητα. Κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολο να γίνει με οθόνη αφής ή χειριστήριο. Σίγουρα, το σημείο στο οποίο υπερισχύει ο συνδυασμός πληκτρολογίου/ ποντικιού είναι πως υπάρχει πλήκτρο για κάθε μια από τις πολλές ξεχωριστές επιλογές, κάνοντας το navigation στα μενού του τίτλου πολύ πιο άμεσο και εύκολο. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο το Diablo Immortal ξεχωρίζει αισθητά σε σχέση με τους προκατόχους του είναι το σύστημα εξέλιξης του χαρακτήρα. Κάθε κλάση έχει πολύ λιγότερα skills απ’ ότι παλαιότερα, παρόλα αυτά όλα τα skills έχουν να παίξουν κάποιο ρόλο και θα αλλάξουν τον τρόπο που προσεγγίζετε τις μάχες. Κάθε επιλογή σας στα τέσσερα διαφορετικά skills που μπορείτε να ορίσετε, αλλάζει τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο χαρακτήρας όταν πολεμά δαίμονες. Οι ικανότητες των χαρακτήρων είναι πολύ ενδιαφέρουσες και θα σας κάνουν να θέλετε να πειραματιστείτε με όλες. Τα skills αποκτώνται σταδιακά όσο ανεβαίνετε level και θα τα έχετε ξεκλειδώσει όλα στα 50, ενώ ο χαρακτήρας σας μπορεί να φτάσει ως το 60. Κάθε χαρακτήρας έχει ένα primary skill το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει και είναι ο κύριος τρόπος να κάνει damage, με τα υπόλοιπα τέσσερα να αφήνονται στην επιλογή σας. Μετά το 60 level, υπάρχει το ανανεωμένο paragon leveling system το οποίο σας δίνει πρόσβαση σε αχρείαστα, πολλά διαφορετικά talent trees για να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας όπως ακριβώς θέλετε. Δυστυχώς το paragon leveling system δεν λειτουργεί τόσο καλά, καθώς μπορείτε να παίρνετε levels επ’ άπειρον, καταστρέφοντας εντελώς την αίσθηση του progression από ένα σημείο και μετά. Επιπλέον, τα paragon levels αποκτώνται με πολύ αργό ρυθμό.
Αλλά τα skills της κάθε κλάσης είναι απλά η αρχή. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επηρεάσετε τον τρόπο λειτουργίας και το damage των spells σας μέσω του πολύ καινοτόμου inventory και crafting system. Κάθε χαρακτήρας μπορεί να εξοπλιστεί με 13 διαφορετικά αντικείμενα, 6 primary, 6 secondary και ένα charm. Το charm θα το αποκτήσετε όταν φτάσετε 60 level και θα ξεκινήσετε να δυναμώνετε στις δραστηριότητες του endgame. Κάθε αντικείμενο, έχει sockets. Τα primary items μπορούν να εξοπλιστούν με legendary gems, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε rifts, ή να τα κάνετε craft από υλικά που συλλέγετε. Στα secondary items που έχουν sockets, μπορείτε να τοποθετήσετε normal gems με διαφορετικούς χρωματισμούς. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε κάποια από τα activities του παιχνιδιού ή να τα αγοράσετε από markets στο Westmarch. Δεν έχουν τα πλεονεκτήματα των legendary gems, αλλά ανεβάζουν το damage σας ή το life σας κατά μία τιμή. Και τα legendary gems, και τα normal gems, μπορούν να αναβαθμιστούν με άλλων ειδών materials που βρίσκετε κάνοντας δραστηριότητες του παιχνιδιού.
Ταυτόχρονα, στα primary slots μπορούν να μπουν legendary items τα οποία μπορείτε να βρείτε σε πολλές από τις δραστηριότητες endgame. Τα αντικείμενα αυτά, σχεδόν πάντα θα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα spell και να το δυναμώνουν σημαντικά. Μπορείτε να εξοπλίσετε με ως 6 legendary items τον χαρακτήρα σας και να πειραματιστείτε και εδώ με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς. Το ακόμη καλύτερο είναι πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως αντικείμενο που να θεωρείται άχρηστο. Όλα τα αντικείμενα που συλλέγετε, αν δεν σας βελτιώνουν με κάποιον τρόπο, μπορείτε να τα κάνετε salvage στον blacksmith για να πάρετε crafting materials. Στην συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα materials για να ανεβάσετε rank ένα αντικείμενο που φοράτε. Το rank κληρονομείται, οπότε το upgrade σας δεν θα είναι ποτέ άχρηστο. Το σύστημα των αντικειμένων με τα ranks προσθέτει ακόμη περισσότερο στο χτίσιμο του χαρακτήρα και ολοκληρώνει ένα πολύ επιτυχημένο σύνολο στο οποίο κανένας χαρακτήρας δεν θα είναι ποτέ ίδιος με κάποιον άλλον. Εξαιρουμένης της ιστορίας που διαρκεί περίπου 10-15 ώρες, το Diablo Immortal περιλαμβάνει έναν σωρό δραστηριότητες. Αυτές είναι dungeons, elder rifts, challenge rifts, τριών διαφορετικών ειδών raids με 8 παίκτες, battlegrounds PvP, battle pass quests, random world events και bounties. Μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε μόνοι σας ή με party τεσσάρων ατόμων (οκτώ ατόμων για τα raids). Από ένα σημείο και μετά, δυστυχώς, ενδεχομένως να βρείτε τον εαυτό σας να μην μπορεί να ακολουθήσει τόσο πολλές διαφορετικές λεπτομέρειες. Κάθε δραστηριότητα έχει τα δικά της currency και δυναμώνει τον χαρακτήρα με διαφορετικούς τρόπους και ειλικρινά αισθανόμαστε πως όλο αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ πιο απλό.
Το σύστημα PvP του Diablo Immortal είναι πραγματικά πάρα πολύ εντυπωσιακό και καινοτόμο. Υπάρχουν δύο ειδών PvP, τα battlegrounds και το Shadow War. Τα battlegrounds είναι ένα κλασικό μοτίβο PvP στο οποίο υπάρχουν οι defenders και οι attackers. Η κάθε ομάδα προσπαθεί να εκπληρώσει objectives για να προστατεύσει τη βάση της ή να καταστρέψει αυτήν του αντιπάλου. Το Shadow War από την άλλη είναι ένας ιδιαίτερα επαναστατικός μηχανισμός στο PvP όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν μόνο clans από παίχτες οι οποίες χωρίζονται σε ομάδες, πραγματοποιούν δραστηριότητες μαζί με πάρα πολλά διαφορετικά ημερήσια και εβδομαδιαία objectives. Κάθε μήνα, όλες οι clans χωρίζονται από ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο σύστημα matchmaking σε group δυναμικότητας και πολεμούν μεταξύ τους σε μορφή playoffs knockouts. Ο εκάστοτε clan leader παίρνει την μορφή ενός raid boss, με την αντίπαλη clan να σχηματίζει ένα party χωρίς περιορισμό ατόμων και να προσπαθεί να σκοτώσει το – χειριζόμενο από παίκτη – raid boss. Η clan που θα καταφέρει να κερδίσει πιο γρήγορα τον clan leader του αντιπάλου, κερδίζει την μάχη. Οι δέκα καλύτερες clans γίνονται «Immortals» μέχρι το επόμενο Shadow War. Οι Immortal Clans έχουν πρόσβαση σε πολύ περισσότερα daily και weekly rewards μέχρι να κληθούν να υπερασπιστούν την θέση τους στον επόμενο πόλεμο. Το Shadow War είναι από τα πιο όμορφα και καλοφτιαγμένα συστήματα PvP που έχουμε συναντήσει σε action RPG και είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο αξίζει να παίξετε Diablo Immortal.
Κάπου εδώ, φτάνουμε στο στενάχωρο σημείο αυτού του κειμένου. Το σύστημα monetization, που είναι ό,τι χειρότερο έχουμε συναντήσει. Η αλήθεια είναι πως μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα ή να παίξετε δωρεάν όσες ώρες θέλετε για να δυναμώσετε τον χαρακτήρα σας. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να μην είναι διαθέσιμο σε όλους τους παίκτες. Όμως, μέσα σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς, τα talent trees, τις δραστηριότητες, το crafting, τα enchants και τα λοιπά (ναι υπάρχουν και άλλα) ο αριθμός ο οποίος ορίζει την δύναμη του χαρακτήρα σας είναι ένας και μοναδικός. Το Offensive and Defensive Combat Rating. Όλα αυτά τα αμέτρητα πράγματα που κάνετε για να δυναμώσετε συνεισφέρουν ένα 10% σε αυτό το rating. Το υπόλοιπο 90% είναι τα legendary gems, τα οποία χωρίζονται σε 1-star, 2-star και 5-star. Τα 1-star και 2-star gems είναι εύκολο να αποκτηθούν από όλους. Ένα και μόνο 5-star gem είναι ικανό να εκτοξεύσει τον χαρακτήρα σας χιλιάδες μονάδες πάνω στο Combat Rating. Όλοι έχουν πρόσβαση σε ένα αντικείμενο που λέγεται rare crest. Αυτά χρησιμοποιούνται για να ανοιχθούν elder rifts, τα οποία με την σειρά τους έχουν 10% πιθανότητα να σας επιβραβεύσουν με ένα legendary gem. Από αυτό το 10%, υπάρχει μια πιθανότητα μικρότερη του 1% να βρείτε 5-star legendary gem. Ταυτόχρονα υπάρχουν legendary crests. Αν χρησιμοποιηθούν αυτά για το άνοιγμα ενός elder rift, τότε ο τίτλος σας εγγυάται πως θα αποκτήσετε legendary gem μόλις το τελειώσετε. Η πιθανότητα όμως αυτό να είναι 5-star, παραμένει απειροελάχιστη. Όσοι δεν ξοδεύουν χρήματα, έχουν πρόσβαση σε πάρα πολλά rare crests και μόνο τρία legendary crests τον μήνα. Οι παίκτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, μπορούν να αγοράσουν όσα legendary crests θέλουν (περίπου €2 το ένα) και να δοκιμάσουν την τύχη τους. Ενώ η πιθανότητα να βρείτε 5-star gem παραμένει κωμικά μικρή, τουλάχιστον πληρώνοντας θα πάρετε πολλά υλικά για να αναβαθμίσετε σε δύναμη τα μικρότερα gems που έχετε, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν συνεισφέρουν ιδιαίτερα.
Το μοναδικό θετικό στοιχείο είναι πως ένας παίκτης που δεν δαπανά χρήματα με έναν που έχει πληρώσει είναι υπερβολικά σπάνιο να βρεθούν αντίπαλοι σε κάποιο PvP match, καθώς το combat rating είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για το σύστημα matchmaking. Ένας παίκτης που πληρώνει σαφώς και θα έχει πολύ υψηλότερο combat rating. Η μοναδική περίπτωση να νιώσετε αδικημένοι από το σύστημα πληρωμών, είναι να μην έχετε επενδύσει ούτε ευρώ στον τίτλο ενώ ταυτόχρονα προσπαθείτε να παίξετε πάρα πάρα πολλές ώρες την ημέρα ανταγωνιστικά και είστε ιδιαίτερα ταλαντούχος σε αυτό. Αν καταφέρετε να ανεβείτε τα ranks στο PvP, τότε κάποια στιγμή, αναπόφευκτα θα συναντήσετε παίκτες που έχουν πληρώσει για να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη. Το σύστημα πληρωμών στο Diablo Immortal δεν βγάζει κανένα νόημα, καθώς αφενός κλειδώνει έξω από το παιχνίδι τους χρήστες που θέλουν να παίξουν πολλές ώρες ανταγωνιστικά και όχι casually, ενώ ταυτόχρονα είναι σα να "κοροϊδεύει" όσους θέλουν να ξοδέψουν χρήματα καθώς 99 στις 100 περιπτώσεις τους ανταμείβει με… απολύτως τίποτα για όσα ξόδεψαν. Εξαιρουμένων των 5-star gems, δεν υπάρχει κάτι άλλο που είναι δύσκολο να αποκτηθεί δωρεάν, κάνοντας την χρηματική επένδυση ενός παίκτη εντελώς άχρηστη. Στην εμπειρία μας, αφού δοκιμάσαμε όλες τις κλάσεις αφιερώσαμε πολύ από τον χρόνο μας σε δύο χαρακτήρες: έναν wizard στον οποίο δεν ξοδέψαμε απολύτως τίποτα και έναν crusader στον οποίο ξοδέψαμε σχεδόν €20. Οι δύο χαρακτήρες δεν είχαν κάποια διαφορά σε δύναμη μετά από δύο εβδομάδες. Συμπεραίνουμε πως για να πείτε ότι πληρώσατε και κερδίσατε κάτι, πρέπει να ξοδέψετε περισσότερα λεφτά από όσα αξίζει ένας ΑΑΑ next gen τίτλος, πάλι με το ρίσκο να μην κερδίσετε απολύτως τίποτα. Ταυτόχρονα, οι αγορές στο eShop περιλαμβάνουν πολλά «ψιλά γράμματα» τα οποία κρύβουν δόλο. Υπάρχουν είδη αντικειμένων τα οποία φαίνεται να είναι ακριβώς τα ίδια, αλλά υπάρχουν σε διαφορετικά bundles με διαφορετικά ποσά. Κάποια από αυτά σας επιτρέπουν να τα μεταπωλήσετε σε in-game auction house ενώ άλλα όχι. Η πληροφορία αυτή είναι γραμμένη πολλές φορές με μικρά γράμματα στο τέλος ενός μεγάλου κειμένου πριν από την αγορά σας, δημιουργώντας το συναίσθημα ότι ο τίτλος προσπαθεί να σας ξεγελάσει.
Το Diablo Immortal είναι ένας εξαιρετικά σχεδιασμένος τίτλος με πάρα πολύ διασκεδαστικό gameplay και πληθώρα από εξαιρετικές δραστηριότητες που υπό διαφορετικές συνθήκες θα σας κρατούσαν καθηλωμένο στην οθόνη πολλές ώρες. Τρέχει εξαιρετικά σε κινητά, με κάποια χρονοβόρα loading screens, ενώ η απόλυτη εμπειρία είναι σε PC. Η εμπειρία μας με τον τίτλο δημιούργησε δύο ερωτήματα. Πρώτον, γιατί να καταναλωθούν τόσες εργατοώρες και χρήματα στην ανάπτυξη ενός τίτλου για φορητές συσκευές, ο οποίος είναι πάρα πολλά επίπεδα ανώτερος στον υπολογιστή με χειριστήριο ή πληκτρολόγιο/ ποντίκι. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας παίζει σε υπολογιστή. Επιπλέον, το PvP είναι ένα κομμάτι στο οποίο ανεξαρτήτως τον χειρισμό της επιλογής σας, θα έχετε τεράστιο μειονέκτημα αν παίξετε από κινητό. Ταυτόχρονα, ο τίτλος δεν επιτρέπει την απενεργοποίηση του cross-play. Σε κάθε πιθανή περίπτωση, το Diablo Immortal θα δούλευε πολύ καλύτερα σαν ένας τίτλος που θα στόχευε αποκλειστικά σε κονσόλες και PC. Το δεύτερο ερώτημά μας, είναι για ποιον λόγο να δημιουργήσει κανείς ένα τόσο εξαιρετικό παιχνίδι και να προσθέσει μηχανισμούς πληρωμών που αδικούν και τους παίκτες που δεν ξοδεύουν και αυτούς που επέλεξαν να πληρώσουν. Το eshop του Diablo Immortal είναι πιο περίπλοκο και από ασφαλιστικό συμβόλαιο, σε μια εποχή που άλλα παιχνίδια βγάζουν τεράστια κέρδη πουλώντας μόνο cosmetics. Η εξαιρετική ποιότητα ανάπτυξης επισκιάζεται πλήρως από την φιλάργυρη και δόλια πολιτική των microtransactions. Είναι πολύ κρίμα, αλλά αυτή είναι μια από τις φορές που σας προτείνουμε να αποφύγετε έναν τόσο καλοσχεδιασμένο τίτλο από άποψη gameplay.
Εξαιρετικό review και λεπτομερές.
Σαν fan των Diablo είχα σκοπό να το κατεβάσω για να το τσεκάρω αλλά το review σας με κάνει να μην θελω να ασχοληθώ.
Φαίνεται ότι η Blizzard ή η Netease υπό τις οδηγίες της Blizzard χρησιμοποιεί ότι κόλπο υπάρχει στα microtransactions για να σε κάνει να πληρώσεις για το οτιδήποτε.
Σαν κάτοικος Ν.Κορεας σας πληροφορώ ότι εδώ το παιχνίδι κάνει πάταγο και αφού δεν υπάρχουν restrictions όπως π.χ υπάρχουν στην Κίνα κλαίει κόσμος (πιστωτικές κάρτες συγκεκριμένα).
Η ερώτηση μου είναι τι πιστεύετε σημαίνει αυτό για το Diablo 4?
Εγώ πλέον δεν έχω ελπίδα, χεχεχε
Καλημέρα! Θα σου έλεγα να μην προβληματιστείς ιδιαίτερα που όλοι εκεί που μένεις πληρώνουν. Ας πληρώνουν, η λογική λέει ότι δεν κερδίζουν και πολλά. Πιστεύω ότι το παιχνίδι αξίζει να το κατεβάσεις και να παίξεις 20-30 ώρες το story. Ως Diablo fan που είσαι θα σου αρέσει. Δεν θα τρελαθείς, αλλά θα σου αρέσει.
Για τα microtransactions φταίει πάντα ο εκδότης, όχι ο developer. Αυτή είναι η στενάχωρη αλήθεια.
Ασυζητητί, το gameplay του immortal είναι ότι καλύτερο έχει υπάρξει στο Diablo franchise και αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο καλά πράγματα για το D4. Ελπίζουμε και αναμένουμε...
Το έπαιξα μερικές μέρες πολύ ωραίο! Τα λεφτά που ζητάει πάντως είναι απαράδεκτα, δε προχωράει με τίποτα αυτό.