Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Beyond Good & Evil - 20th Anniversary Edition Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ubisoft Montpellier

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Ubisoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Αν δεν φοβάστε το ανάλαφρο αλλά και κάπως σκουριασμένο σύστημα μάχης και περιήγησης, θεωρούμε ότι το Beyond Good & Evil - 20th Anniversary Edition δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή σας.

To Beyond Good & Evil μπορεί να μη λέει πολλά σε αρκετό κόσμο σαν τίτλος, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι θα έχουν δει έστω μία φορά το σχόλιο “Φέρε μας ρε Ubisoft το sequel του Beyond Good & Evil”. Στην gaming κοινότητα και ειδικά στον κόσμο που απόλαυσε την εποχή των PlayStation 2, Gamecube και Xbox με πιο ψαγμένες επιλογές, η εν λόγω κυκλοφορία κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στις καρδιές τους. Ο τίτλος δεν κατάφερε να κάνει την εμπορική επιτυχία που θα ήθελε (και που θα έπρεπε), αλλά σίγουρα έγραψε την δική του πετυχημένη ιστορία στο ρόστερ κυκλοφοριών της Ubisoft.




21 χρόνια μετά, το φημολογούμενο Beyond Good & Evil 2 υποτίθεται ότι δεν έχει “πεθάνει” σαν project, αλλά η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να μας δώσει τουλάχιστον ένα σοβαρό remaster του πρώτου μέρους για τις τωρινές κονσόλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι πρώτη φορά που εμφανίζεται μία βελτιωμένη έκδοση του Beyond Good & Evil, είχαμε ξαναδεί μία HD version πριν από περίπου 12 χρόνια, κάτι που ίσως λίγοι θυμούνται. Το φετινό Beyond Good & Evil - 20th Anniversary Edition στοχεύει περισσότερο στο να γιορτάσει τα 20+ χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του τίτλου και ίσως είναι και το κατάλληλο προεόρτιο για τον ερχομό ενός μεγαλεπήβολου sequel.



Το θέμα είναι ότι ακόμα και αυτή η remastered έκδοση έχει χώρο και θέση σε μία gaming βιομηχανία όπως την βλέπουμε αυτή τη στιγμή και αυτό δεν το λέμε για τις τεχνικές του αναβαθμίσεις συγκριτικά με την πρώτη του μορφή. Για να μην παρεξηγηθούμε, ο τίτλος αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα remaster της σεζόν που διανύουμε και απολαμβάνοντας τον τίτλο με 4K ανάλυση και 60fps στο PlayStation 5, μας φαίνεται αδύνατον πλέον να επιστρέψουμε στο αυθεντικό παιχνίδι. H φετινή έκδοση προσφέρει Performance και Resolution mode, με το πρώτο mode να ρίχνει την ανάλυση στα 1440p και να ανεβάζει ακόμη περισσότερο την απόδοση των frames. Και τα δύο modes μας φάνηκαν πανέμορφα, δεν πέσαμε σε κάποια βαριά bugs ή τεχνικά προβλήματα που να μας χάλασαν την εμπειρία, οπότε σε συνδυασμό με το εκπληκτικό soundtrack, απολαύσαμε στα μέγιστα τον όρο του “remaster”. H δουλειά που έχει πέσει στον ήχο ξεχωρίζει με καλά ακουστικά ή δυνατά ηχεία, αφού μιλάμε για ένα κανονικό re-orchestration αγαπημένων μουσικών κομματιών που ολοκληρώθηκε με ζωντανή ορχήστρα.



Το Beyond Good & Evil - 20th Anniversary Edition προχώρησε και σε κάποιες σημαντικές αναβαθμίσεις στον τομέα του παιχνιδιού, όπως το αυτόματο save system, τη δυνατότητα να προσπεράσουμε τα cut-scenes και cross-save ανάμεσα σε όλες τις εκδόσεις κονσολών και του PC. Σαν μικρά εξτραδάκια προστέθηκε και οπτικοακουστικό υλικό γύρω από την ιστορία και την ανάπτυξη του παιχνιδιού καθώς και ένα Speedrun Mode για τους βετεράνους, αν και εμάς μας άρεσε περισσότερο η ιδέα νέας αποστολής που κλείνει το μάτι για το μέλλον (αν υπάρξει βέβαια μέλλον).



Κοιτώντας, λοιπόν, τις βελτιώσεις που αναφέραμε στο κείμενο μέχρι τώρα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι ώστε να επενδύσουν κάποιοι βετεράνοι στον τίτλο, από τη στιγμή που κυκλοφορεί μάλιστα και σε αρκετά μειωμένη τιμή. Σύμφωνοι, gamers που απόλαυσαν το παιχνίδι μέσω emulation με αρκετές αναβαθμίσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να μη βλέπουν την αξία της κυκλοφορίας με την δική μας οπτική, αλλά σαν κυκλοφορία αποτελεί μία διαφήμιση για τον όρο “remaster”. Tι γίνεται όμως με το κοινό, που τα ονόματα όπως Jade και Hillys δεν τους λένε κάτι; Σε αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε απλά να προτείνουμε να ακούσουν τις φωνές των φίλων τους που μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτό το παιχνίδι, γιατί το Beyond Good & Evil συνεχίζει και είναι μία άκρως απολαυστική action-adventure εμπειρία. Μοναδικός εχθρός είναι σίγουρα το ξύλινο και πιο περιορισμένο σύστημα μάχης και πλοήγησης με το σκάφος, τα οποία δεν μπορούν να κρύψουν τα χρόνια τους όσο καλά remapping και αναβαθμίσεις χειρισμού και αν έχουν γίνει.



H μάχη είναι αρκετά απλοϊκή, αφού με το κατάλληλο button mashing της βασικής επίθεσης μπορούμε να κάνουμε διάφορα combo. Οι έξτρα ικανότητες του AI συμμάχου μας και κάποια νέα items μας δίνουν την δυνατότητα να εξαπολύσουμε νέες επιθέσεις, αλλά τα πάντα κινούνται με γνώμονα ένα σχετικά απλό σύστημα μίας ξεπερασμένης εποχής, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα. Η κάμερα αν και σε γενικές γραμμές ικανοποιητική, έχει κάποια θεματάκια τα οποία οφείλονται καθαρά στο γεγονός ότι μιλάμε για ένα παλιό αλλά κλασικό 3D action adventure. Εκτός από τις μάχες υπάρχουν φυσικά και τα puzzles και τα collectibles, τα οποία τα βλέπουμε στις περιοχές που ακολουθούν την μορφή dungeons και θυμίζουν έντονα παλαιότερα Zelda games ως προς την δομή τους. Οι stealth προσεγγίσεις συμπεριλαμβάνουν πάντοτε και μία έξτρα δόση χιούμορ, αν και τονίζουμε ότι η δομή του gameplay προφανώς και προσανατολίζεται στην εποχή των 00s, με ότι αυτό συνεπάγεται. Παραμένει διασκεδαστικό και μ’ έναν αρκετά δίκαιο βαθμό δυσκολίας, αλλά δύσκολα θα ενθουσιάσει ένα κοινό που έχει μεγαλώσει με ανώτερους και πιο μοντέρνους σχεδιασμούς.



Η ιστορία και οι χαρακτήρες του όμως παραμένουν διασκεδαστικοί, ενδιαφέροντες και ξεχωρίζουν σε μία αγορά που αυτή τη στιγμή βασίζεται σε μία υπερπροσφορά χαοτικών open world κόσμων ή βιντεοπαιχνιδιών με κινηματογραφική οπτική ενός blockbuster. Ουσιαστικά ακολουθούμε τα βήματα της Jade σ’ έναν semi-open world πλανήτη o oποίος δέχεται επίθεση από μία σημαντική απειλή. O θαλάσσιος πλανήτης, που απαρτίζεται από περιοχές που θυμίζουν rocky παραλίες ή μία γαλαξιακή Βενετία, έχει μυστικά και θυσαυρούς, σε μία όμως πολύ πιο μαζεμένη μορφή συγκριτικά με άλλους τίτλους της Ubisoft, όπως π.χ. τα Assassin’s Creed. M’ ένα καλό 15ωρo μπορούν να έχουν καθαριστεί σχεδόν τα πάντα στο παιχνίδι, ενώ όσο προχωράει η ιστορία της μάχιμης ρεπόρτερ που προσπαθεί να ξεσκεπάσει μία σκοτεινή σκευωρία σε συνεργασία με το Iris Network, τόσο περισσότερο κολλάμε με το σενάριο. Λίγο το μυστήριο, λίγο το εξαιρετικό ανά διαστήματα χιούμορ και λίγο ο εντελώς “γεια-σου” κόσμος που απαρτίζεται από ανθρώπους και ανθρωπόμορφα ζώα, το Beyond Good & Evil ξεχωρίζει ακόμη και σήμερα με μεγάλη ευκολία εξαιτίας της ταυτότητάς του.



Αν δεν φοβάστε το ανάλαφρο αλλά και κάπως σκουριασμένο σύστημα μάχης και περιήγησης, θεωρούμε ότι το Beyond Good & Evil - 20th Anniversary Edition δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή σας. Στους μεγαλύτερους σε ηλικία gamers θα θυμίσει μία εποχή όπου μεγάλες εταιρείες έγραφαν ιδιαίτερες ιστορίες και προχωρούσαν σε ρίσκα που πλέον περιμένουμε από indie studio. Στους νεότερους θα δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ubisoft που ίσως δεν το βλέπουν και τόσο συχνά. Θα ακολουθήσουν την περιπέτεια της Jade και του συνοδοιπόρου της Pey'j με μεγάλη ευχαρίστηση, γιατί επικεντρώνεται στον όρο διασκέδαση κυρίως μέσω των ιστοριών και της ατμόσφαιρας μίας άλλης εποχής, της οποίας κάποια κομμάτια παραμένουν αξέχαστα και ιδιαίτερα. Η φετινή παρουσία και έκδοση του Beyond Good & Evil αποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε ένα Beyond Good & Evil 2, φτάνει φυσικά να ακολουθήσουν τα βήματα που έκαναν τον προκάτοχό του τόσο αγαπητό στις καρδιές των gamers και να το φέρουν στα κατάλληλα μέτρα ενός μοντέρνου τίτλου από άποψη gameplay και μηχανισμών. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η καλύτερη έκδοση μίας ξεχωριστής κυκλοφορίας
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία
  • Ωραίοι χαρακτήρες
  • Ατμόσφαιρα και κόσμος που παραμένουν διασκεδαστικοί
  • Ουσιαστικές αναβαθμίσεις, ειδικά στον ήχο
  • Μικρά εξτραδάκια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Aπλοϊκό σύστημα μάχης
  • Ελαφρώς ξεπερασμένοι μηχανισμοί και σχεδιασμοί
  • Κάμερα που δυσκολεύει σε κάποιες μάχες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*