Αμφιβάλλουμε για το αν το Zoo Tycoon είναι διακαής πόθος πολλών, είμαστε σίγουροι όμως ότι επωφελείται σαφέστατα από την άνοδο της ανάλυσης, ειδικά σε Xbox One X. Πρόκειται για τίτλο sim άλλωστε, που ναι μεν μας επιτρέπει να περπατήσουμε μέσα στο ζωολογικό κήπου που δημιουργούμε, αλλά η σημαντική δουλειά γίνεται με θέα από ψηλά. Οπότε τα περισσότερα pixels φροντίζουν να έχουμε πολύ περισσότερη λεπτομέρεια σε αυτό το στάδιο. Η βοήθεια αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική σε κονσόλα, διότι, ως συνήθως, δεν έχουμε πληκτρολόγιο και ποντίκι (προφανώς και σε Windows 10 αλλάζει το πράγμα) και παρά τη λογική δομή του μενού και των συντομεύσεων, είναι σαφές ότι το χειριστήριο δεν μπορεί να μετατραπεί ξαφνικά στην καλύτερη λύση που μπορεί να φανταστεί κάποιος για την περίσταση. Όπως και να ‘χει πάντως, το μενού έχει κάποιες αναπάντεχες ιδιοτροπίες. Φανταστείτε να χτίζετε κάτι σε οποιοδήποτε τίτλο sim ή strategy. Θεωρείται δεδομένο ότι το μενού θα κλείσει και θα έρθει σε πρώτο πλάνο το δημιούργημά σας. Αυτό και άλλα αυτονόητα δεν ισχύουν στο Zoo Tycoon και πραγματικά δεν ξέρουμε ποιο είναι το κέρδος με τέτοια κόντρα σε καθιερωμένες καλές πρακτικές. Από εκεί και πέρα το περιεχόμενο είναι που διαφέρει στη νέα έκδοση, αφού περιλαμβάνονται περισσότερα είδη ζώων (200 περίπου) αλλά και συμπληρώματα στο campaign που εστιάζουν στη Νότιο Αμερική και την Αυστραλία, κάτι που μεταφράζεται σε ανάλογες περιβαλλοντικές επιλογές και πανίδα.
Επομένως η ουσία δεν έχει αλλάξει. Μετά το εκτενές tutorial, εστιάζουμε στη δημιουργία ενός ζωολογικού κήπου. Το είδος του περιβάλλοντος που διαλέγουμε σε κάθε τμήμα του ορίζει και τα ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί. Χρειάζονται τη φροντίδα τους φυσικά, τις βοηθητικές παροχές τους, για να τρέφονται, να πλένονται και να περνούν την ώρα τους, παροχές που λειτουργούν με τη βοήθεια του παίκτη ή αυτοματοποιούνται με την πρόσληψη προσωπικού. Το προσωπικό με τη σειρά του θέλεις τις δικές του υποδομές, αμοιβές κ.ά., ενώ κάποιες παροχές πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες και για τους επισκέπτες, από τουαλέτες μέχρι καταστήματα με αναμνηστικά κ.λπ. Κάπως έτσι δημιουργείται η ένταση μεταξύ επιδιώξεων και χρηματικών αποθεμάτων, που ορίζουν τελικά τις τιμές εισιτηρίων, φαγητού, σουβενίρ και πάει λέγοντας. Με τα πάντα να είναι στο χέρι του παίκτη.
Βέβαια οι προτεραιότητες δεν είναι σε κάθε mode ίδιες. Στο Free mode δεν υπάρχουν περιορισμοί σε χρόνο και χρήμα. Υπάρχουν όμως περιορισμοί σε διαθέσιμα ζώα, ιδιότητες και παροχές που μπορούν να εξασφαλιστούν. Η διαθεσιμότητά τους εξαρτάται από την πρόοδο του παίκτη στο Campaign και στο Challenge Mode. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως στο πρώτο ο παίκτης περνά από τη μια δοκιμασία στην άλλη καθώς αναπτύσσει τις εγκαταστάσεις του, ενώ στο δεύτερο αναλαμβάνει μεμονωμένα κάθε φορά ζητούμενα. Υπάρχουν φυσικά περιορισμοί σε χρόνο και χρήμα, οπότε δεν καταπιανόμαστε με αυτά τα modes για χαλάρωση. Το λογικό λοιπόν είναι να ξεκινήσει κανείς σε αυτά και να αφιερωθεί τελικά στο σχεδιασμό, χωρίς άγχος, του ιδανικού κήπου στο Free mode.
Εκεί έχει νόημα να δει τον κήπο από κοντά και να αλληλεπιδράσει με τα ζώα. Σε αυτό το σημείο παίζει έναν κάποιο ρόλο το Kinect, είτε για να διαβάζει τους μορφασμούς του παίκτη για να τους «αντιγράψει» το ζώο που έχει μπροστά του, είτε για να ταΐσει κάποιο πλάσμα με χειρονομίες κ.ο.κ. Είναι λεπτομέρειες αυτές, ωστόσο αφήνουν καλή εντύπωση. Όλα γίνονται και με χειριστήριο βέβαια. Περισσότερη πλάκα έχουν τα πράγματα σε online co-op, με τέσσερις παίκτες στο ίδιο πάρκο και τη δυνατότητα όχι μόνο να εξερευνούν αλλά και να τροποποιούν ό,τι θέλουν. Οπότε η πλάκα προκύπτει από τη σχεδόν βέβαιη καταστροφή. Βέβαια η συνεργασία μπορεί να είναι και ωφέλιμη ακόμη και χωρίς επίσκεψη σε ξένο πάρκο, μιας και υπάρχει δυνατότητα για δωρεά ζώων μεταξύ παικτών. Λογικό μάλιστα αφού τα ζώα ζευγαρώνουν, κάνουν απογόνους με ανάμεικτα πολλές φορές χαρακτηριστικά και όταν ο πληθυσμός κάποιου είδους «ξεφύγει», γιατί να μη δωριστεί κάπου αλλού η περίσσεια;
Πριν όμως μπείτε σε όλες αυτές τις διαδικασίες, πρέπει πρώτα να φορτώσει το παιχνίδι. Άπαξ και το κάνει τότε όλα κυλούν ομαλά. Επειδή όμως πρέπει να περαστούν πολλά δεδομένα στη μνήμη και να μείνουν πρόχειρα εκεί, η πρώτη φόρτωση σε κάθε εκκίνηση είναι τρομακτική σε διάρκεια. Μην ανησυχήσετε πάντως. Δεν κόλλησε η κονσόλα σας.
Με τα πολλά, από την τριάδα πιο προσιτών τίτλων που αποφάσισε να μεταφέρει τη Microsoft από το Xbox 360 στο Xbox One, και μάλιστα με υποστήριξη για το Xbox One X, το Zoo Tycoon δεν είναι η πιο φαντασμαγορική, ούτε εκπροσωπεί κάποιος είδος με φοβερή δυναμική, ειδικά στις κονσόλες. Είναι ξεκάθαρα όμως η λογικότερη μεταφορά. Με το περιεχόμενο έτοιμο και τις βελτιώσεις σε τεχνικό επίπεδο λογικές, θα θέλαμε σίγουρα να δούμε αναθεώρηση σε μενού τουλάχιστον, μια τάση που να δείχνει πως γίνεται μια προσπάθεια ακόμη, έστω και σε έτοιμο τίτλο, να λειτουργήσει καλύτερα με χειριστήριο ένα είδος που εξ αρχής σχεδιάστηκε με άλλα δεδομένα. Δεν είναι και ασήμαντο μέρος της εμπειρίας εδώ που τα λέμε. Μονίμως μπροστά το βρίσκει ο παίκτης. Τουλάχιστον η νέα έκδοση, έστω και μετά τον κόπο των πιο δομημένων modes, μπορεί να προσφέρει, με καλό σχεδιασμό, την ηρεμία που περιμένει κανείς από μια καλοβαλμένη επιχείρηση. Τότε η βόλτα στο ίδιο σας το πάρκο έχει άλλη χάρη.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity