Η ιστορία του νέου expansion συνεχίζει ακριβώς από το σημείο που αφήσαμε το Legion. Με την πτώση του Burning Legion και πριν καταφέρουν οι ήρωες του Azeroth να σταματήσουν τον Sargeras, ο Dark Titan καρφώνει το γιγάντιο σπαθί του στο Azeroth, με την πληγή να τραυματίζει τον πλανήτη. Από την πληγή ξεχύνεται πλέον το azerite, η ζωτική δύναμη του πλανήτη και ενώ το Azeroth μπορεί να πεθαίνει, το ίδιο του το αίμα φαίνεται να είναι μια ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Και για χάρη αυτού του πολύτιμου πόρου, Horde και Alliance ξεκινούν πόλεμο. Τις πρώτες κινήσεις του πολέμου τις είδαμε στο pre-launch event, War of Thorns, με την Sylvanas να καίει το δέντρο των Night Elves και σε αντίποινα το Alliance να επιτίθεται στην Undercity. Με τον ολοκληρωτικό πόλεμο προ των πυλών και οι δύο πλευρές στρέφονται σε πιθανούς συμμάχους. Το Alliance ψάχνει να ανανεώσει τις σχέσεις του με το Kul Tiras και το Horde θα κοιτάξει να συμφιλιωθεί και να συμμαχήσει με τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία των Trolls, τους Zandalari.
Πριν όμως ξεκινήσουν το ταξίδι τους στα νησιά, οι παίκτες καλούνται να συναντήσουν τον Magni και να προμηθευτούν το Heart of Azeroth, απαραίτητο για να σωθεί ο πλανήτης όσον αφορά στην ιστορία και, πιο πρακτικά, το νέο σύστημα Artifact. Ο τρόπος που παραλαμβάνουν οι παίκτες το Heart of Azeroth είναι ξεκάθαρα πιο απλοϊκός από τα υπέροχα quest lines με τα οποία συλλέξανε τα Artifact Weapons τους στο Legion. Το νέο σύστημα artifact έχει και νέο σκοπό, να αντικαταστήσει τα traits του artifact weapon, το σύστημα των legendaries και τα tier sets, που μετά από τόσα χρόνια ως βασικό μέρος του raiding, ανήκουν στο παρελθόν. Οι παίκτες πρέπει να συλλέγουν artifact power για ανεβάσουν το level του Heart of Azeroth καθώς τρία κομμάτια του armor τους, chest, shoulders και head είναι πλέον azerite armor, και προσφέρουν νέες ικανότητες και δυνάμεις που βρίσκονται κλειδωμένες πίσω από το level του artifact. Οι παίκτες διαλέγουν σε κάθε κομμάτι azerite armor τα traits που επιθυμούν, με τις επιλογές να βασίζονται στο class, στο spec αλλά και σε πιο γενικό utility. Η δυναμικότητα κάθε trait κρίνεται ανά περίπτωση. Άλλα όντως αλλάζουν το rotation και το playstyle ενός spec, άλλα απλά δίνουν ένα passive bonus και άλλα απλά τα βάζουμε και τα ξεχνάμε αφού δίνουν ξερά stats. Γενικότερα το σύστημα είναι λιγότερο εντυπωσιακό από αυτό του Legion, αλλά ταυτόχρονα θεραπεύει τη μεγάλη πληγή του προηγούμενου expansion, το ανελέητο grinding. Το artifact power πηγαίνει στο Heart of Azeroth που είναι spec agnostic και τα azerite armor μπορούν να γίνουν respec ώστε οι παίκτες να διαλέξουν ένα άλλο trait, δύο δυνατότητες που επιτρέπουν στους παίκτες να αλλάξουν spec πολύ πιο εύκολα δίχως να χρειάζεται να farmάρουν από την αρχή artifact power ή legendaries. Συν τοις άλλοις, η Blizzard έχει ήδη προσθέσει catch up mechanics για το artifact power, που σημαίνει πως παίκτες που θα ξεκινήσουν αργότερα το expansion ή παίκτες που αποφασίζουν να levelάρουν δεύτερο χαρακτήρα θα έχουν λιγότερη σκοτούρα για το αν έχουν μείνει πίσω στο levelling του Heart of Azeroth.
Κάθε faction έχει να εξερευνήσει και τη δική του ήπειρο κατά τη διάρκεια του levelling και όσον αφορά στις περιοχές, η Blizzard ξεπέρασε τον εαυτό της. Πιο ανοιχτές και λιγότερο κλειστοφοβικές από αυτές του Legion, οι περιοχές του Battle for Azeroth είναι εκπληκτικά διαφοροποιημένες, με ποικιλία σε παλέτες και θεματική. Εν αντιθέσει με το Legion, όπου οι περιοχές του ήταν ανάκατες, σαν ένα ποτ πουρί από τις καλύτερες του franchise, αυτές του BfA είναι σταθερά διαφοροποιημένες, ενώ ταυτόχρονα πείθουν πως αποτελούν διαφορετικά σημεία ενός τόπου. Ειδικά από υψηλό υψόμετρο, με τα τοπία απλώνονται προς τέρψη των παικτών, υπάρχουν φορές που ξεχνάμε πως το World of Warcraft είναι ένας τίτλος που κυκλοφόρησε το 2004 και μέρη όπως το Stormsong Valley κάνουν άλλους, σύγχρονους τίτλους να ζηλέψουν. Κάθε νέο faction έχει και τη δική του πρωτεύουσα και ενώ το Boralus είναι υπέροχο, η πλευρά του Horde κερδίζει με την περίπτωση του Zuldazar. Και όσον αφορά στο Zuldazar, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και υπέροχο soundtrack, με δεύτερο καλύτερο αυτό του Drustvar με τους απόκοσμους τόνους του. Όχι πως είναι κακής ποιότητας τα soundtracks των υπόλοιπων περιοχών, απλά το θέμα του Zuldazar έχει καταφέρει να αποδώσει το μεγαλείο, την ένταση και το θαυμασμό που αισθάνεται ο παίκτης την πρώτη φορά που αντικρίζει τη χρυσή πόλη των Zandalari Trolls.
Κάθε μία από τις τρεις περιοχές που έχει η κάθε ήπειρος έχει και τη δική της θεματική και ιστορία. Όμως όλες οι ιστορίες αποτελούν τμήματα της κεντρικής του κάθε νησιού που ολοκληρώνεται και κορυφώνεται στην αντίστοιχη πρωτεύουσα. Ενώ στο Legion, όπως και στα προηγούμενα expansions του WoW, κάθε περιοχή είχε και τη δική της ιστορία, αυτή σπάνια έδενε, περιπλεκόταν και έσπρωχνε ουσιαστικά μπροστά την κεντρική ιστορία όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Battle for Azeroth. Οι νέοι ή και παλιοί χαρακτήρες που εμφανίζονται στις νέες ιστορίες είναι από τα καλύτερα δείγματα γραφής των τελευταίων χρόνων στο World of Warcraft. Κάτι σπάνιο για το συγκεκριμένο τίτλο, το Battle for Azeroth έχει εκπληκτική αφήγηση. Η πορεία της αφήγησης αποκτά ρυθμό, συμπεριλαμβάνει όποτε και αν χρειάζεται νέα πρόσωπα, φροντίζει να κρατάει συγκεκριμένη θεματική και χρησιμοποιεί σωστά τόσο ανατροπές στο σενάριο αλλά και έκθεση διαφορετικών πτυχών των χαρακτήρων, βάζοντας τον παίκτη όχι ακριβώς στη θέση του πρωταγωνιστή, αλλά του καταλύτη των συμβάντων. Σημαντικό εργαλείο της αφήγησης είναι τα cinematics που βρίσκονται σε αφθονία κατά τη διάρκεια των ιστοριών. Στα cinematics, που είναι φτιαγμένα από τη μηχανή γραφικών του WoW, είναι εκπληκτική η προσοχή στις λεπτομέρειες πτων χαρακτήρων χαρακτήρες όσον αφορά στη γλώσσα του σώματος. Οι σκηνές είναι πιο δυναμικές από ποτέ και η σκηνοθεσία είναι πραγματικά εξαιρετική.
Δυστυχώς δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα και αρκετά από τα quests των περιοχών, καθώς οι παίκτες θα αναλωθούν σε fetch quests και άλλα τύπου «σκότωσε 10 από αυτούς τους τύπους”, που αφού ολοκληρωθούν τα διαδέχονται νέα fetch quests και άλλα “σκότωσε Χ τύπους”, μέχρι εν τέλει να φτάσουν να αντιμετωπίσουν τον αρχηγό κάθε περιοχής. Τουλάχιστον υπάρχει ποικιλία στη θεματική, πλούσιο voice acting και άλλα quests με ενδιαφέροντες μηχανισμούς, όπως όταν οι παίκτες θα καβαλήσουν ένα δεινόσαυρο οπλισμένο με λέιζερ για να αντιμετωπίσουν ορδές από ζόμπι ή θα κάνουν σκι σαν πιγκουίνοι. Όπως συμβαίνει συχνά με το WoW, πιο ανάλαφρες (ή και όχι) στιγμές θα συναντήσουν οι παίκτες αν επιδοθούν στο κυνήγι των side quests. Εκεί θα βρουν πληθώρα ιδιαίτερων μικρών και αυτοτελών ιστοριών. Θα βοηθήσουν δύο ντροπαλούς βροντόσαυρους να ζευγαρώσουν ή θα ακολουθήσουν στο χωριό-φάντασμα ένα κοριτσάκι που αναζητά τα κουκλάκια της για να πιουν τσάι, κουκλάκια που απ’ ό,τι φαίνεται ήταν πρώην μέλη του χωριού. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στην περίπτωση των War Campaign quests, με τους παίκτες να αναλαμβάνουν να θέσουν τα προπύργια του faction τους στην απέναντι ήπειρο. Εδώ τα quests έχουν παραπάνω ποικιλία και οι ιστορίες γίνονται πιο ενδιαφέρουσες, προβάλλοντας στον παίκτη τι σημαίνει η ταυτότητα του κάθε faction και πως την αλλάζει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος.
Οι περιοχές είναι διάσπαρτες με πρώτες ύλες για να συλλέξουν οι παίκτες που σύντομα θα δουν πως συγκεκριμένα herbs και ores εμφανίζονται σε αντίστοιχο περιβάλλον ανάλογα με τη θεματική τους. Το σύστημα του crafting παύει να είναι εκνευριστικά πολύπλοκο όπως ήταν αυτό του Legion και οι παίκτες ανεβάζουν αποκλειστικά τα skills που χρειάζεται το expansion, χωρίς να χρειάζεται να farmάρουν προηγούμενο περιεχόμενο όπως συνέβαινε παλιά. Δυστυχώς, όμως, απουσιάζει η δόση Role Playing που είχαν τα professions στο προηγούμενο expansion. Συνεχίζουν να υπάρχουν quests αλλά δεν αποτελούν ουσιαστικές ιστορίες παρά φυσική εξέλιξη κάθε profession καθώς ο παίκτης ανεβάζει τα skills του.
Τα World Quests επιστρέφουν με το που φτάσουν οι παίκτες στο level cap των 120. Το συγκεκριμένο πείραμα του Legion λειτούργησε θετικά και είναι αναμενόμενο πως θα επέστρεφε. Τα World Quests θα βοηθήσουν τους παίκτες να ανεβάσουν reputation με τα αντίστοιχα factions ώστε να επωφεληθούν με νέες ιστορίες και αναβαθμισμένες συνταγές για τα professions τους. Πιο άμεσα, όμως, τα ίδια τα World Quests προσφέρουν gold, gear και artifact power. Κάπου εδώ έρχεται και κουμπώνει και το War Mode, η νέα επιλογή που έχουν οι παίκτες που αγαπούν το PvP. Με το Battle for Azeroth ήρθε το τέλος του διαχωρισμού μεταξύ των PvE και των PvP servers καθώς πολύ απλά πλέον οι παίκτες μπορούν να διαλέξουν αν θέλουν να συμμετάσχουν ή όχι στο open world PvP ενεργοποιώντας το War Mode για να μοιραστούν στα αντίστοιχα τμήματα του server τους. Η επιλογή του War Mode ουσιαστικά προσθέτει ένταση στην περιπέτεια των παικτών και αυξάνει το ρίσκο που παίρνουν όταν αποφασίσουν να κάνουν το οτιδήποτε μακριά από τις πρωτεύουσές τους. Επιλέγοντας το War Mode ξεκλειδώνονται τα PvP talents για το αντίστοιχο spec, οι παίκτες απολαμβάνουν 10% περισσότερο experience κατά τη διάρκεια του levelling, 10% περισσότερα κέρδη από τα World Quests αν οι παίκτες είναι ήδη max level και ταυτόχρονα μπορούν να ξεκινήσουν τη συλλογή Conquest Points που σταδιακά προσφέρουν μια εναλλακτική πηγή για loot. Και αν δεν φτάνουν όλα τα προηγούμενα για να πείσουν κάποιον να συμμετάσχει στο War Mode, η Blizzard προσφέρει και επιπλέον πρεστίζ ως κίνητρο, καθώς αν κάποιος παίκτης σκοτώσει 10 αντίπαλους χωρίς να πεθάνει, μαρκάρεται ως Assassin, κάνει περισσότερο damage και είναι ορατός στο χάρτη του αντίπαλου faction.
Για την Blizzard, που για χρόνια έψαχνε τρόπο να προσφέρει το World PvP χωρίς να εξαναγκάσει σε συμμετοχή αυτούς που δεν το θέλουν, το War Mode είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα παίκτες που δεν προτιμούσαν το PvP αλλά είχαν προσγειωθεί για διάφορους λόγους σε PvP server ή εκείνοι που απλά θέλανε να κάνουν τα World Quests τους χωρίς σκοτούρα πλέον έχουν τη δυνατότητα.
Για να περάσουμε στο PvE, αναμενόμενα έχουμε και νέα dungeons, 10 για την ακρίβεια και όπως είχαν υποσχεθεί οι developers σχεδιάστηκαν με το σύστημα Mythic+ κατά νου. Σε περιβάλλον και θεματική, τα ίδια τα dungeons ποικίλουν, άλλοτε πιο ανάλαφρα, όπως όταν οι παίκτες θα βρεθούν στο λημέρι πειρατών, ή πιο ατμοσφαιρικά, όπως η απόκοσμη βίλα μιας μάγισσας. Πιο συχνά από ποτέ οι παίκτες θα συναντούν παγίδες στο διάβα τους που πρέπει να αποφευχθούν, είτε μιλάμε για πυλώνες που εκτοξεύουν ριπές ηλεκτρισμού ή για αράχνες που εκρήγνυνται όταν έρθουν σε επαφή με παίκτη, μηχανισμοί που ουσιαστικά προσθέτουν ένα διαφορετικό είδος πρόκλησης. Τα “trash” mobs στα dungeons είναι μπόλικα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πάντα η λύση είναι το AoE. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν μπόλικα διαφορετικά mobs, με διαφορετικά abilities που πρέπει να γίνουν interrupt και έχει σημασία ποιο ability θα γίνει interrupt. Την επιστροφή τους κάνουν και τα buffs που χρησιμοποιούν τα ίδια τα mobs και οι παίκτες πρέπει να τα αφαιρούν με το αντίστοιχο spell τους, ένα σύστημα που δίνει βάθος στην περιπλοκότητα και τη δυσκολία των dungeons. Μεγάλη ποικιλία είδαμε και στα boss fights με πολλαπλούς μηχανισμούς στο καθένα, που αλλάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια της μάχης. Είναι και από της φορές που η ποικιλία γίνεται ευχάριστη, καθώς άλλα bosses απαιτούν από τους παίκτες να αποφύγουν διάφορα abilities του boss, άλλα θα δοκιμάσουν το damage που μπορεί να βγάλει το group, ενώ έχουμε ακόμη και boss fight όπου ο healer χρειάζεται να θεραπεύσει NPC στο μέγιστο ώστε να ολοκληρωθεί η μάχη. Το ίδιο ενδιαφέρον έχουν και τα loots που ρίχνουν τα bosses (ή και mount αν κάποιος είναι τυχερός) και ενώ τα dungeon παύουν μετά από ένα σημείο να είναι πρόκληση καθώς οι παίκτες έχουν καλύτερο gear, η γενική εμπειρία που προσφέρουν είναι διασκεδαστική και μας κάνει αισιόδοξους για τα ακατάπαυστα Mythic+ που θα επιδιώξουμε στο μέλλον.
Αλλά ακόμη και αν οι παίκτες κουραστούν να επιστρέφουν ξανά και ξανά στο ίδιο dungeon, υπάρχουν και τα Island Expeditions που βοηθούν να αποφευχθεί η ρουτίνα. Το νέο mode ταξιδεύει μια ομάδα από 3 παίκτες σε ένα τυχαία σχεδιασμένο νησί με σκοπό να μαζέψει περισσότερο azerite από την αντίπαλη ομάδα του έτερου faction. Στα Expeditions κάνει την εμφάνισή του και το νέο, βελτιωμένο AI με τους NPC της αντίπαλης ομάδας να μιμούνται τακτικές που κάποιος θα περίμενε από έναν παίκτη, όπως για παράδειγμα όταν επικεντρώνεται στον αντίπαλο που έχει τη λιγότερη ζωή, προσπαθεί να απεμπλακεί από τη μάχη αν δεν πάει καλά ή περιμένει τους παίκτες να ξεκινήσουν ένα boss πριν επιτεθεί ώστε να επωφεληθεί από το χάος. Είναι ευχάριστη η αλλαγή αλλά οι NPC με το βελτιωμένο AI δεν αποτελούν ουσιαστική απειλή για τους παίκτες, οπότε για όσους θέλουν να νιώσουν μια πραγματική πρόκληση υπάρχει και η επιλογή να γίνουν PvP τα expeditions. Και τότε τα πράγματα αποκτούν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και οι παίκτες χρειάζεται να αποφασίσουν αν θα επικεντρωθούν στη συλλογή azerite ή στους αντιπάλους τους σε περίπτωση που εκείνοι προηγούνται. Ναι, τα Island Expeditions αποτελούν περισσότερο αγώνα δρόμου και λιγότερο εξερεύνηση ενός νησιού, όμως η καταιγιστική ροή τους, η τυχαία δημιουργία των εχθρών που θα συναντήσουν οι παίκτες, τα τυχαία γεγονότα που συμβαίνουν σε ένα νησί και αλλάζουν το περιβάλλον, κάνουν το συγκεκριμένο mode, μια διασκεδαστική μα σύντομη εμπειρία και, κατ’ επέκταση, μια από τις θετικές προσθήκες του expansion.
Και φαίνεται πως έχει βρει το ρυθμό της και τα θέλω της η Blizzard με το Battle for Azeroth. Με το νέο raid, τον ερχομό του Mythic+, της νέας σεζόν του PvP όπως και με το ντεμπούτο των Warfronts, ένα σύστημα PvE εμπνευσμένο από το WarCraft 3, το νέο expansion προσφέρει ήδη πολύπλευρο end game που θα γίνει ακόμη πιο ποικίλο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι το BfA το άλμα που ήταν για το World of Warcraft το Legion, καθώς οι αλλαγές και οι προσθήκες δεν έχουν αντίστοιχη φρεσκάδα. Όμως το BfA ουσιαστικά κρατάει τα στοιχεία που πρόσθεσε το προηγούμενο expansion, κάνει βελτιώσεις σε συστήματα που ταλαιπώρησαν τους παίκτες και ραφινάρει ήδη καλό περιεχόμενο σε πιο συμπαγή εμπειρία. Ταυτόχρονα η φανερή βελτίωση στο σενάριο και στην απόδοσή του κάνει το νέο expansion από τις πιο δυναμικές ιστορίες που έχει διηγηθεί η Blizzard τα τελευταία χρόνια. Το Battle for Azeroth είναι σίγουρα ένα βήμα προς στη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί μια περιπέτεια που αξίζει να τη βιώσει κάποιος.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity