
Ξεκινώντας από τα βασικά, το Regicide διαθέτει δύο modes. Το κλασικό, που και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού έχουμε να κάνουμε με τους τυπικούς κανόνες του παραδοσιακού παιχνιδιού, με τη μοναδική διαφορά ότι αντί για πιόνια έχουμε φιγούρες του Warhammer 40,000 (Librarian αντί για Βασίλισσα, Terminators αντί για Πύργους, Shootaboyz αντί για πιόνια κ.ο.κ.). Στον αντίποδα έχουμε το Regicide mode, όπου τα πράγματα ξεκινάνε με τις βασικές αρχές του σκακιού (ίδιοι τύποι μονάδων, ίδιες κινήσεις), αλλά οι φάσεις είναι δύο: Η κίνηση (Movement) και η δράση (Initiative). Η πρώτη φάση κάνει ακριβώς αυτό που δηλώνει η ονομασία της, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόντους δράσης (3 αρχικά, με δυνατότητα μεταφοράς των μην χρησιμοποιημένων πόντων στην επόμενη σειρά και cap στους 5) για να εξαπολύσουν επιθέσεις εξ αποστάσεως ή να εφαρμόσουν buffs και debuffs.
Ο τίτλος διαθέτει δύο modes. Το κλασικό, που και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, και το Regicide.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στο Regicide mode θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ένα επιπλέον επίπεδο στρατηγικής, αφού ένα πιόνι μπορεί να μην είναι στο άμεσο μονοπάτι του εχθρού (για να γίνει το…πατροπαράδοτο capture), αλλά σε άμεση οπτική επαφή - και ευάλωτο σε επιθέσεις. Μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον στην αρχή, και πράγματι χαρίζει μια αβεβαιότητα που δύσκολα κανείς συναντάει σε μια παρτίδα σκάκι, ωστόσο πολλές φορές αποδεικνύεται εξαιρετικά εκνευριστικό ή ακόμα και άδικο, αφού μεγαλεπήβολα σχέδια και πολύ προσεκτικές προσεγγίσεις…φεύγουν από το παράθυρο με την οποιαδήποτε στρατηγική να γίνεται έρμαιο του RNG.
Ένα πιόνι μπορεί να μην είναι στο άμεσο μονοπάτι του εχθρού (για να γίνει το…πατροπαράδοτο capture), αλλά σε άμεση οπτική επαφή - και ευάλωτο σε επιθέσεις.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ απλό. Το κάθε πιόνι, ανάλογα με τον τύπο του, έχει συγκεκριμένα values σε armor, toughness, health points και accuracy, κάτι που σημαίνει ότι ένας Αξιωματικός δεν θα έχει την ίδια χρησιμότητα στην ίδια θέση με έναν Πύργο. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές δίνεται η εντύπωση στον παίκτη ότι όλα τα παραπάνω είναι μια ψευδαίσθηση, με τον τίτλο να χειραγωγεί τις πιθανότητες προς όφελος του AI. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα πιόνι θα χάσει αλλεπάλληλες επιθέσεις με πιθανότητες 90%, μόνο και μόνο για να έρθει η σειρά του αντιπάλου και να επιτύχει κατ’ επανάληψη με αντίστοιχες πιθανότητες κάτω του 60%. Το παραπάνω συμβαίνει αρκετά συχνά για να θεωρηθεί σύμπτωση κατά τη διάρκεια του campaign, το οποίο και αναλαμβάνει να εξιστορήσει τις περιπέτειες των Blood Angels στην ανακατάληψη του Hethgar Prime από τα Orcs.
Τα animations αιχμαλωτίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη βιαιότητα μιας μάχης ανάμεσα σε Space Marines και Orcs.
Οι 50 αποστολές του campaign ουσιαστικά αποτελούν γρίφους που βασίζονται στις αρχές του σκακιού με το twist του Regicide και αναλαμβάνουν να εξοικειώσουν τους παίκτες με τις πολλές και διαφορετικές καταστάσεις που μπορούν να συναντήσουν, δίνοντάς τους μια πρώτης τάξεως ευκαιρία εξάσκησης πριν αποφασίσουν να εφαρμόσουν όλα όσα έχουν μάθει σε skirmish ή online multiplayer. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η αβεβαιότητα και η σωστή επιλογή των skills και τρόπου δράσης μπορεί να αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό των turn-based τίτλων, εν προκειμένω είναι λίγο δύσκολο αυτό να «χωρέσει» σε κάτι που απαιτεί τόσο μεγάλη ακρίβεια όπως το σκάκι.
Τεχνικά η Hammerfall φαίνεται να τα έχει καταφέρει αρκετά καλά με την Unity Engine, με επαρκή λεπτομέρεια στα μοντέλα των χαρακτήρων και animations που αιχμαλωτίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη βιαιότητα μιας μάχης ανάμεσα σε Space Marines και Orcs. Θα μπορούσαν βέβαια να είναι περισσότερα, όπως και τα backgrounds, ενώ και οι συνθέσεις που «ντύνουν» τη δράση και αυτές πολύ γρήγορα γίνονται κουραστικές λόγω του μικρού τους αριθμού. Οι fans της σειράς, βέβαια, θα αναγνωρίσουν φωνές οικείες από τη σειρά Dawn of War, κάτι που βοηθάει στο immersion και σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο «συν» του ηχητικού τομέα.
Καλώς ή κακώς, όλα καταλήγουν στο κατά πόσο κανείς βρίσκει διασκεδαστική την προσθήκη του Regicide mode στους κλασικούς κανόνες σκακιού. Από τη μία έχουμε να κάνουμε με την ειδοποιό διαφορά και το selling point του τίτλου -πέραν της θεματολογίας Warhammer 40,000, ασφαλώς. Δεδομένου όμως ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, υπάρχουν μόλις δύο φυλές (Space Marines και Orcs) και του γεγονότος ότι όποιος θέλει να ζήσει την εμπειρία του αυθεντικού σκακιού μπορεί να βρει και άλλες -και πιθανότατα καλύτερες- προτάσεις, το Warhammer 40,000: Regicide απευθύνεται κυρίως στους fans του Warhammer 40k αλλά και όσους δεν τους πειράζει ο πειραματισμός.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity