Πριν τον καταιγισμό ανακοινώσεων για τα νέα projects που έγινε κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 10 χρόνων από την κυκλοφορία του League of Legends, η Riot πρόσθεσε το “s” στο Riot “Games” με το Teamfight Tactics, τη δική της εκδοχή Auto Battler. Το Teamfight Tactics δεν αποτελεί μέχρι στιγμής αυτούσια οντότητα καθώς είναι μέρος του League of Legends με τους παίκτες να πρέπει να έχουν στον υπολογιστή τους το δεύτερο ώστε να μπορούν να παίξουν το Auto Battler. Με την έλευση του Teamfight Tactics στα κινητά αυτό αλλάζει και η Riot Games κάνει το πρώτο της βήμα στις συγκεκριμένες πλατφόρμες πριν την έλευση του League of Legends: Wild Rift μέσα στο 2020.
Το Teamfight Tactics έρχεται αυτούσιο σε κινητά και tablets, ακριβώς όπως είναι και στην έκδοση για PC, και υποστηρίζει cross-play (στις περισσότερες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) μεταξύ των πλατφορμών. Έχοντας συνδεθεί με το Riot Account του ο παίκτης μπορεί εύκολα να παίζει και να ανταλλάσσει μηνύματα με τους φίλους του σαν να ήταν στο PC του. Σε γενικές γραμμές το TFT στα κινητά τρέχει ικανοποιητικά (η δοκιμή έγινε σε κινητό με λογισμικό Android ηλικίας δύο ετών και με χαρακτηριστικά πάνω από τα απαιτούμενα) και ελάχιστες φορές έπεφταν τα frames ενώ το παιχνίδι ήταν σε προχωρημένο γύρο και υπήρχαν πολλοί χαρακτήρες στο πεδίο της μάχης. Κατά τ' άλλα ο παίκτης που έπαιζε μέχρι στιγμής από το PC του θα βρει πως σε θέμα χειρισμού δεν αλλάζει κάτι στις φορητές πλατφόρμες. Ακόμη και σε μια μικρή οθόνη όπως των κινητών δεν είχαμε πρόβλημα σε θέμα ευστοχίας όταν θέλαμε να διαλέξουμε χαρακτήρα και δεν έτυχε φορά που να είχαμε δώσει εντολή με ένα tap στην οθόνη μας και το παιχνίδι να κάνει τα δικά του. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να διαλέξουμε και τη γλώσσα έκδοσης του TFT καθώς η εφαρμογή επιλέγει από μόνη της τη γλώσσα του συστήματος. Οπότε αν το κινητό σας είναι στα ελληνικά και εσείς παίζετε εδώ και χρόνια LoL στα αγγλικά, ώρα να θυμηθείτε πως ο Νταρίους και ο Μαύρος Πιτ έχουν τον ίδιο voice actor. Επίσης η αγορά cosmetics ή των Passes και η οποιαδήποτε επίσκεψη στο store είναι εφικτά αποκλειστικά μέσω του PC, τουλάχιστον στο launch. Απ' τη στιγμή όμως που κάποιος παίκτης προβεί σε οποιαδήποτε αγορά από το PC τότε θα δει το περιεχόμενο ξεκλειδωμένο και στη φορητή έκδοση.
Η έκδοση του Teamfight Tactics για τις φορητές πλατφόρμες έρχεται μαζί με το τρίτο set του παιχνιδιού με το όνομα Galaxies. Το νέο set ουσιαστικά αντικαθιστά τα περισσότερα classes, champions και origins από την προηγούμενη έκδοση του παιχνιδιού με νέα θεματική από το sci-fi skin universe του League of Legends. Οπότε καλό είναι να περιμένετε καινούρια traits, abilities, items και mechanics. Επίσης με το Galaxies έρχεται και νέα σεζόν ranked, νέοι Little Legends, Map skins και φυσικά το επί πληρωμή pass που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερα cosmetics απ' ό,τι παίρνει δωρεάν ο παίκτης όσο παίζει. Το Galaxies πρέπει να θεωρείται το πρώτο set που θα ακολουθεί μια θεματική από μια σειρά skins του LoL και πρέπει να παραδεχτούμε πως στα 10 χρόνια της ζωής του League of Legends οι artists έχουν δημιουργήσει μια πολυπληθή και ευφάνταστη γκαλερί με μοναδικά skins. Αλλαγές σημειώνονται και στο γενικότερο gameplay του TFT. Συγκεκριμένα, στην οικονομία του παιχνιδιού το gold που αποκτούν οι παίκτες πλέον θα αυξάνεται σε κάθε γύρο. Τα σερί νικών και ηττών επίσης αλλάζουν το gold που αποκτά ο παίκτης και πλέον χρειάζονται λιγότερες σερί νίκες/ήττες για να αυξηθεί το ποσό. Ουσιαστικά λοιπόν αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο οι παίκτες προσεγγίζουν τους αρχικούς γύρους και δημιουργεί μια πιο ομαλή καμπύλη στην οικονομία καθώς προχωράει το παιχνίδι, που σίγουρα απαιτεί περισσότερη στρατηγική σκέψη στις αρχικές επιλογές των παικτών. Αλλαγές γίνονται και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ζημιά στη ζωή του αντιπάλου στο τέλος κάθε γύρου, καθώς στην αρχή οι παίκτες πρέπει να περιμένουν πάνω κάτω το ίδιο ποσό που είχαν συνηθίσει, αλλά πολύ μεγαλύτερο καθώς προχωράνε οι γύροι. Με αυτόν τον τρόπο εξομαλύνεται και η αλλαγή στην οικονομία που ήρθε με το νέο set, καθώς τα λιγότερα έσοδα στην αρχή δεν σημαίνουν πως θα τιμωρούνται και οι παίκτες για ένα κακό ξεκίνημα, ούτε αν η ομάδα που επέλεξαν να δημιουργήσουν απαιτεί σημαντικά champions που μπορούν να αγοραστούν μόνο μετά από αρκετά γύρους και levels.
Όσον αφορά τα αντικείμενα, κάποια όπως το Hush μάς αποχαιρετούν και για το συγκεκριμένο item είναι δικαιολογημένη η αφαίρεση καθώς είναι δύσκολο να υπάρχει ισορροπία όταν υπάρχει μηχανισμός όπως το Silence. Τα νέα αντικείμενα, όπως το Chalice of Favor που δίνει mana σε champions που βρίσκονται κοντά στον κάτοχό του όταν εκείνος κάνει ένα spell, ακούγονται ενδιαφέροντα αλλά στην πραγματικότητα δεν αποτελούν κάτι το εξαιρετικό. Το καρουζέλ επίσης αλλάζει. Στον πρώτο γύρο του καρουζέλ δεν θα υπάρχουν champions που κοστίζουν 2 gold. Οι περισσότεροι παίκτες συνήθιζαν να αγοράζουν αυτά τα champions ώστε να τα πουλήσουν και αυτή η αλλαγή επηρεάζει σίγουρα την οικονομία του παιχνιδιού. Σε κάθε καρουζέλ υπάρχει πλέον και πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από αντικείμενα και η σπάτουλα που επιστρέφει. Με ολοκληρωμένα αντικείμενα να εμφανίζονται νωρίτερα από το πέμπτο καρουζέλ, είναι πλέον δυσκολότερο να προγραμματίζει ο παίκτης τις κινήσεις του γύρω από το συγκεκριμένο μηχανισμό και είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει μια ευελιξία στο σχεδιασμό ομάδας καθώς είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν τα αντικείμενα ώστε να λειτουργήσει μια στρατηγική. Πλέον όλα τα champions αποκτούν το ίδιο mana από τις βασικές τους επιθέσεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το star level τους. Αυτό σημαίνει πως οι μάχες στους αρχικούς γύρους θα είναι πιο σημαντικές και καθώς προχωράμε στο παιχνίδι τα champions με ένα αστέρι που βρίσκονται στο ταμπλό θα είναι πιο χρήσιμα απ' ότι στα προηγούμενα sets.
Πέρα όμως από τις αριθμητικές αλλαγές, που αποτελούν περισσότερο θέμα λογιστικό, πόσο διαφορετικό είναι το Teamfight Tactics στο set 3; Η απλή απάντηση είναι πως δεν είναι και τόσο διαφορετικό. Μπορεί να γίνεται πιο ομαλή η ανάπτυξη της οικονομίας του παίκτη, το RNG να κάνει τα δικά του, τα αντικείμενα να δέχονται ένα ρετουσάρισμα και οι ήρωες να χρησιμοποιούν νέα abilities, αλλά στον πυρήνα του το παιχνίδι δεν αλλάζει. Αυτό που βλέπουμε είναι πώς, βάσει της θεματικής που έχουν χτίσει στην Riot με τα skins, δημιουργούνται νέα concept της δοκιμασμένης συνταγής του gameplay και έχουμε champions να ενώνονται σε ένα super mecha σαν τον Voltron και διαστημικούς μισθοφόρους που μπορούν να αναβαθμιστούν με gold.
Η Riot Games είναι μαθημένη να κάνει αλλαγές ουσιαστικά για να γίνονται αλλαγές και με κύκλους από buffs and nerfs να κάνει rotations στο τι είναι δυνατό και τι όχι. Πρακτικά κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εδώ. Μπορεί να ακούγεται πεζή η συγκεκριμένη τακτική αλλά έτσι έμεινε φρέσκο το League of Legends και γιόρτασε 10 χρόνια ζωής. Η μεταφορά σε κινητά και tablets σίγουρα δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς το παιχνίδι χωρίς να χρειάζεται η χρήση ενός PC, αλλά μη φανταστείτε πως η συγκεκριμένη φορητότητα είναι απεριόριστη. Καθώς ο ρυθμός του παιχνιδιού, ειδικά στην αρχή, είναι σχετικά αργός, η διάρκειά της αναμέτρησης πολλές φορές ξεπερνάει τα 30 λεπτά. Το ότι είναι ένα παιχνίδι στα κινητά δεν σημαίνει λοιπόν πως είναι και πρακτικό να παίξει κάποιος TFT για να σκοτώσει το χρόνο του ενώ βρίσκεται στο λεωφορείο ή περιμένει σε αίθουσα αναμονής. Ένα γρηγορότερο mode σίγουρα θα βελτίωνε την κατάσταση αλλά το TFT ήρθε στις φορητές συσκευές ως επέκταση του πρωτοτύπου, εξ ου και το cross play. Εφόσον δημιουργηθεί ένα Ultra Rapid Fire Mode του TFT, όπως υπάρχει και στο League of Legends, τότε δύσκολα θα προτιμήσει κάποιος που έχει πρόσβαση σε PC να παίξει στο κινητό του. Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity