Η συλλογή αυτή που κυκλοφορεί η Capcom περιέχει μέσα της, ούτε λίγο ούτε πολύ, 12 τίτλους Street Fighter που εμφανίστηκαν μεταξύ 1987 και 1999. Πέραν όμως των παιχνιδιών, το κύριο μενού περιέχει μια κατηγορία με το όνομα Museum. Αν και σε πολλές περιπτώσεις κάτι ανάλογο θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, μέσα του εμπεριέχονται αρχεία από τη δημιουργία της σειράς, πληροφορίες για όλους τους χαρακτήρες της, χρονοδιάγραμμα με όλες τις κυκλοφορίες του franchise, από το ξεκίνημά του μέχρι και το 2018, το οποίο και καταλήγει στην ίδια την επετειακή συλλογή. Εδώ βρίσκουμε και την πλήρη λίστα soundtrack των παιχνιδιών της συλλογής. Μιλάμε για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ακόλουθους της σειράς, αλλά και για κάτι χρήσιμο και αδιαπραγμάτευτης συλλεκτικής αξίας για τους νεότερους σε αυτήν.
Τα ίδια τα παιχνίδια έχουν μεταφερθεί με προσοχή και δίνουν, από οπτικής άποψης, διάφορες επιλογές. Οι τρεις πρώτες αφορούν στην οθόνη με τις επιλογές Original (μικρή, εικόνα 4:3 με πλαίσιο), Full (μεγαλύτερη εικόνα με μικρότερο πλαίσιο) και Wide (το παιχνίδι εκμεταλλεύεται πλήρως την έκταση μιας σύγχρονης οθόνης). Οι επόμενες τρεις αφορούν στο φίλτρο που ενδεχομένως θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει με το πρώτο, TV, να αποτυπώνει θερμότερα τα χρώματα, το δεύτερο, Arcade, να αποτυπώνει τα original του εκάστοτε παιχνιδιού και την επιλογή Off που αποτυπώνει πιο φωτεινή και καθαρή εικόνα. Ως προς τον τρόπο του παιχνιδιού, ο παίκτης έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του τις υποδείξεις της χρήσης του κάθε πλήκτρου, τη δυνατότητα να τα διαμορφώσει όπως θέλει ή όπως βολεύεται καθώς και τη λίστα με τα ειδικά combos του κάθε χαρακτήρα.
Στην πράξη δεν υπάρχει διαφορά στην αίσθηση των παιχνιδιών, όχι περισσότερο από την αίσθηση που έδιναν τα ίδια τα arcade machines. Από εκεί και πέρα «τρέχουν» όπως θα περίμενε κανείς με μόνο ελάττωμα την πραγματοποίηση των πιο περίπλοκων combos με τη χρήση χειριστηρίου. Αναμφίβολα, οι μοχλοί των arcades είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τα joysticks και τους σταυρούς κατεύθυνσης των σημερινών χειριστηρίων. Εκτός αυτού, τα ανώτερα…κλιμάκια αντιπάλων σε κάθε ένα από τα παιχνίδια είναι όλο και πιο δύσκολα, γεγονός που απαιτεί μέχρι και spamάρισμα των προαναφερθέντων combos, οπότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν λίγο πιο ζόρικα από ότι στις πρωτότυπες εκδοχές. Ευτυχώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης της προόδου του παίκτη, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει κάποια άλλη στιγμή στον ίδιο εχθρό που κατάφερε να φτάσει.
Από τα 12 παιχνίδια που περιέχονται, μόνο 4 υποστηρίζουν online multiplayer, οπότε οι παίκτες που επιθυμούν να ανταγωνιστούν άλλους μέσω του διαδικτύου πρέπει να αρκεστούν στα Turbo: Hyper Fighting, Super Turbo, Alpha 3 και 3rd Strike). Τα online lobbies υποστηρίζουν μέχρι και 4 παίκτες και ο καθένας αντιμετωπίζει για προθέρμανση την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι να έρθει η σειρά του. Εκτός του ότι υποστηρίζεται online μόλις σε ένα μικρό ποσοστό του συνόλου της συλλογής, δύσκολα θα τραβήξει αυτό και θα διατηρήσει το ενδιαφέρον αφού τα παιχνίδια αυτά είναι εξ αρχής σχεδιασμένα για solo παιχνίδι ή για κλασικό διπλό με κάποιον φίλο.
Αναμφίβολα το Street Fighter 30th Anniversary Collection εξυπηρετεί τη νοσταλγία των παικτών που είχαν τη χαρά να το ανακαλύψουν στα…νεαρά τους χρόνια με προσοχή, αλλά και τους νεότερους gamers στο franchise με κάθε δυνατή πληροφορία που θα τους δείξει πόσο πραγματικά σημαντική είναι αυτή η σειρά και πώς έφτασε εκεί που βρίσκεται. Ακόμα και τις λίγες φορές που θα ξενίσει ο χειρισμός μέσω των νεότερων συστημάτων και το αδιάφορο/περιορισμένο online multiplayer, κάθε ένα από τα παιχνίδια της συλλογής στέκεται περήφανο, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση απέναντι σε πιο ανούσιους εκπροσώπους του είδους.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity