Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Planet Of The Apes: Last Frontier Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Creative England

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    20th Century Fox Film Corporation

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Planet Of The Apes: Last Frontier
    • 18+ pegi 18+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://planetoftheapesgame.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 5

    ENTERNITY SCORE
*
Η σύγχρονη εκδοχή της, ας πούμε, σειράς Planet Of The Apes δεν είναι μικρή υπόθεση. Οι κινηματογραφικές παραγωγές έχουν αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις και δίκαια. Και όπως συμβαίνει, συχνά πυκνά, μετά από επιτυχία, όλο και κάποιο videogame βασισμένο προκύπτει. Στην περίπτωση του Planet Of The Apes δεν υπήρξε βιασύνη πάντως και το τελικό αποτέλεσμα είναι το Planet of the Apes: Last Frontier, που δεν αποτελεί και απλή περίπτωση. Η ιστορία που διηγείται «κάθεται» κάπου μεταξύ των δύο τελευταίων ταινιών, μεταξύ του Dawn Of The Planet Of The Apes και του War For The Planet Of The Apes και αντιμετωπίζεται ως κανονικό μέρος του συνόλου, αν και, στην πραγματικότητα, πρόκειται για ιστορία που στέκεται μόνη της, υφίσταται παράλληλα με την κινηματογραφική. Μπορεί να εκτιμηθεί και χωρίς πρότερη ενασχόληση με τη σειρά, σίγουρα όμως έχει άλλη αξία για κάποιον που παρακολουθεί την ευρύτερη ιστορία εδώ και καιρό.



Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι πως στην παραγωγή του Planet Of The Apes: Last Frontier εμπλέκεται η Imaginarium, που έχει αναλάβει και την έκδοση της δημιουργίας της…Imaginati. Ενδιαφέρον διότι ιδρυτής της πρώτης είναι ο Andy Serkis, που δηλώνει κι ο ίδιος παραγωγός στο παιχνίδι, χωρίς τον οποίο μάλλον δεν θα είχαμε να λέμε το ίδιο καλά λόγια για τα κινηματογραφικά έργα. Η εμπλοκή του σημαίνει επίσης ότι στην ίδια γραμμή πατά, ή επιχειρεί να πατά, το Planet Of The Apes: Last Frontier. Η αξιοποίηση της συσσωρευμένης τεχνικής εμπειρίας είναι έκδηλη, περιέργως περισσότερο στους χιμπατζήδες παρά στους ανθρώπους. Το ύφος παραμένει επίσης σε γνωστά για τη σειρά μονοπάτια, με το γκρι να επικρατεί στην αφήγηση και, καλώς και κακώς ταυτόχρονα, να είναι αδύνατο για τον παίκτη να σκεφτεί σε όρους άσπρου-μαύρου. Η ατμόσφαιρα είναι η κατάλληλη λοιπόν και ο τεχνικός τομέας, αν και σε συγκεκριμένα σημεία μόνο εντυπωσιακός, ταιριαστά εκφραστικός.



Για να έχουν νόημα τα παραπάνω βέβαια η δομή του παιχνιδιού ακολουθεί τις προσταγές του interactive movie/adventure, πιο στενά μάλιστα κι από τις παραγωγές της Telltale. Η δράση προχωρά στο ρυθμό της με τη συμμετοχή του παίκτη να περιορίζεται σε δυαδικές επιλογές, σε καίρια και λιγότερο καίρια σημεία. Δεν υπάρχει εξερεύνηση, κίνηση στο χώρο ή οτιδήποτε άλλο. Όλο το παιχνίδι λειτουργεί ως μια σειρά επιλογών που μπορεί να κάνει μόνος ο παίκτης ή με παρέα, μιας και υποστηρίζεται η συμμετοχή έως 4 συνολικά παικτών, είτε με χειριστήρια είτε με smartphones, μιας και υποστηρίζεται το σύστημα PlayLink. Αν υπάρχουν αρκετά χειριστήρια, σίγουρα είναι γρηγορότερη και πιο αξιόπιστη τεχνικά λύση. Έτσι κι αλλιώς μόνο μοχλός κι ένα-δυο πλήκτρα χρειάζονται. Όπως και να ‘χει πάντως, η συμμετοχή των επιπλέον παικτών σημαίνει ψηφοφορία. Πρέπει να αποφασίζεται από κοινού η επόμενη επιλογή με δικαίωμα στην επιβολή κάποιας να περνάει από παίκτη σε παίκτη, κυκλικά, για να διατηρούνται κάποιες ισορροπίες αλλά να γεννιούνται και εντάσεις με βάση την ηθική κάθε επιλογής. Και υπάρχει χώρος η αλήθεια είναι αφού οι κεντρικές ιδέες που πραγματεύεται το Planet Of The Apes, γενικότερα, προσφέρονται για γόνιμες αντιπαραθέσεις.



Η δομή του παιχνιδιού προδίδεται πάντως από την απλοϊκότητά της και το προφανώς χαμηλό για την περίσταση budget. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν γρίφοι και δυνατότητα εξερεύνησης, στην πλοκή και τη γραφή πέφτει, αναγκαστικά, όλο το βάρος, καθώς και στο ρόλο που μπορούν παίξουν οι επιλογές του παίκτη. Και…δεν παίζουν. Όχι αρκετά. Ναι, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αλλάζουν, υπάρχουν διαφορετικοί τερματισμοί με διάφορα αποτελέσματα για τις δυο πλευρές, τον καταυλισμό των ανθρώπων και εκείνον του χιμπατζήδων, η ουσία των γεγονότων λίγο αλλάζει όμως, ό,τι επιλογή και να γίνει. Είναι κρίμα διότι από τη μια ο παίκτης χειρίζεται τη χείρα και πλέον αρχηγό της ανθρώπινης κοινότητας και τον Brynn, τον μάλλον λογικότερο γιο του Khan, του αρχηγού της συγκεκριμένης ομάδας πιθήκων, καθώς όλοι έρχονται σε σύγκρουση στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για το χειμώνα. Οι παρεξηγήσεις είναι εύκολες, το ίδιο και οι δραματικές συνέπειές τους και το ιδεολογικό πεδίο είναι σίγουρα πλούσιο και δικαιούται να εξερευνηθεί.



Οι ερμηνείες πάντως, η θεματική η ίδια, παρά τη ρηχότητα του gameplay και τις ξεκάθαρα διακοσμητικές διακλαδώσεις καθιστούν την εμπειρία ενδιαφέρουσα για την κινηματογραφική της διάρκεια, επειδή δεν έχει προλάβει να διαπιστώσει κανείς πως λίγο μετρούν οι επιλογές του και διότι η κεντρική ιδέα εξακολουθεί να «κερδίζει» για τους ίδιους λόγους που «κερδίζουν» και οι σχετικές ταινίες. Κρίμα που η τόλμη των ιδεών περιορίζεται μόνο στην επιφάνεια. 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πολύ καλή απόδοση μορφασμών
  • Ιδέες που προσφέρονται για συζήτηση
  • Καλές ερμηνείες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Οι επιλογές δεν καθορίζουν στα αλήθεια την πορεία των πραγμάτων
  • Αρκετά glitches σε ήχο και γραφικά
  • Μάλλον δεν προσφέρεται για μεγάλη παρέα, παρά τις προθέσεις
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*