Η αλήθεια είναι ότι μετά το Sea of Thieves, τα παιχνίδια που προσπαθούν να απεικονίσουν τη ζωή των πειρατών έχουν πολλαπλασιαστεί, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από το νέο πόνημα των ανθρώπων της 3D Clouds, το King of Seas. Μόνο που είναι φανερό ότι οι δύο τίτλοι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση, εκτός από τα βασικά. Ο παίκτης είναι πειρατής, έχει ένα πλήρωμα, ένα πλοίο και μία απέραντη θάλασσα για να κάνει τις επιθυμίες του, πραγματικότητα.
Και κάπου εκεί σταματούν οι συγκρίσεις με οποιονδήποτε άλλον τίτλο. Το King of Seas, όπως ίσως θα έπρεπε κιόλας, ξεκινάει πετώντας τον παίκτη κατευθείαν στα βαθιά με την δραματική εξέλιξη της βασικής ιστορίας, προτού τον ξεναγήσει με μία αρκετά μεγάλη και σίγουρα αργή εισαγωγή στις επιμέρους δυνατότητες του παιχνιδιού. Εκεί εξηγείται και ο βασικός στόχος του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλος από το να γίνει ο παίκτης ο πιο διάσημος πειρατής της, εχμ, Καραϊβικής. Συνολικά, το σενάριο που εξιστορείται στο παιχνίδι δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό και παρότι δεν πέφτει σε κλισέ ή σε προβλέψιμες ανατροπές, σίγουρα όμως ούτε θα τραβήξει και τα βλέμματα. Η εξέλιξη της ιστορίας γίνεται μέσω αρκετών μηχανισμών RPG και για να είμαστε ειλικρινείς, από ένα σημείο και μετά η συνέχεια της ιστορίας ίσως και να είναι περιττή. Αυτό γιατί ο χάρτης του παιχνιδιού είναι τόσο μεγάλος και σε σημεία γεμάτος από δευτερεύοντα quests, τα οποία είναι πολύ πιο ευχάριστα και δυναμικά από αυτά της βασικής ιστορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική ιστορία διαρκεί περίπου 15 ώρες, ενώ στο σύνολο του το παιχνίδι για να ολοκληρωθεί απαιτεί κοντά στον διπλάσιο χρόνο, ήτοι κοντά στις 30 ώρες ενασχόλησης.
Το δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι ξεκάθαρα και με χαρακτηριστική διαφορά από τα υπόλοιπα, το σύστημα μάχης. Εκτός από γρήγορα ανακλαστικά απαιτείται και στρατηγική σκέψη, καθώς θα πρέπει να προστατευτούν, ειδικά στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού, τα αδύνατα σημεία του πλοίου και να σημαδευτούν τα αντίστοιχα σημεία του αντιπάλου. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν κι επιμέρους abilities που διαθέτει το πλήρωμα, με την ποικιλία να είναι αρκετά μεγάλη και εντυπωσιακή, ξεκινώντας από ταχύτερους χρόνους φόρτωσης των κανονιών και φτάνοντας στην κλήση ενός κράκεν για να καταστρέψει τον αντίπαλο. Η δράση είναι συνεχής και πολύ διασκεδαστική με το νικηφόρο αποτέλεσμα να είναι εν τέλει λυτρωτικό.
Το κακό είναι ότι μέχρι την κανονική επιτυχία στη μάχη κι όχι απλώς στην εξουδετέρωση του αντιπάλου, απαιτείται ο παίκτης να έχει ένα ανταγωνιστικό πλοίο κι ένα ανθεκτικό και έμπειρο πλήρωμα, κάτι το οποίο χρειάζεται μερικές ωρες παιχνιδιού και επιτυγχάνεται αφού γίνουν οι απαραίτητες εμπορικές αλλά και ληστρικές κινήσεις. Και δυστυχώς σε αυτούς τους μηχανισμούς το King of Seas πάσχει. Κι αν το κομμάτι του looting απαιτεί περισσότερο υπομονή, καθώς το μόνο που έχει κάποια αξία είναι τα προαναφερθέντα abilities, το trading είναι κάτι παραπάνω από μία χτυπητή αδυναμία. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πρέπει να ταξιδεύεις για πολλή ώρα, ώστε να φτάσεις στα λιμάνια που έχουν το εμπόρευμα (και τις τιμές) που πρέπει να αποκτήσεις ή να πουλήσεις, κινδυνεύοντας από έτερους πειρατές, σκάφη επιτήρησης και διάφορα τέρατα. Δεν είναι ούτε ο χαλασμένος μηχανισμός για τον χρόνο φόρτωσης/εκφόρτωσης που δουλεύει πιο αργά κι από το ελληνικό δημόσιο. Το χειρότερο όλων είναι ότι τα μενού που αφορούν το trading είναι δύσχρηστα, απαιτούν micromanagement που δεν κολλάει πουθενά με τον υπόλοιπο τίτλο και γενικώς είναι ξένα σε σχέση με την αισθητική, αλλά και την ποιότητα των άλλων στοιχείων του.
Το χειρότερο όμως με διαφορά είναι το γεγονός ότι το trading κρύβει μία πολύ άσχημη εξέλιξη. Από ένα σημείο και μετά, σύμφωνα με την εξέλιξη της ιστορίας, ο παίκτης θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην αναβάθμιση του πλοίου του. Θα χρειαστεί να ξοδέψει ώρες για να αποκτήσει το νέο του σκαρί, θα χάσει σχεδόν όλα του τα χρήματα που απέκτησε και θα καταλήξει με ένα χειρότερο πλοίο και με την ανάγκη να κάνει πάλι τα ίδια ώστε να είναι σε ένα απλά ανταγωνιστικό στάδιο. Σε εκείνο το σημείο επικρατεί ένα τσουνάμι κακών εξελίξεων, καθώς οι αποστολές μοιάζουν επαναλαμβανόμενες, ο χάρτης του παιχνιδιού από πλούσιος γίνεται υπερβολικά άδειος και ογκώδης και γενικώς το παιχνίδι χάνει όποια ανταμοιβή ένιωθε ότι κέρδιζε μέχρι τότε.
Τεχνικά, το King of Seas δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, βοηθούμενο από τις τεχνικές δυνατότητες των κονσολών της νέας γενιάς, ενώ αισθητικά είναι ένα αρκετά όμορφο παιχνίδι, με ζωντανά και λαμπερά χρώματα, χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται κουραστικό. Η μουσική κι οι ήχοι του τίτλου ίσως θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι, αλλά οι πολλές επιλογές που υπάρχουν στην ρύθμιση των ήχων μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία αυτή.
Συνοπτικά, το King of Seas είναι μία πολλά υποσχόμενη προσπάθεια, η οποία όμως προδίδεται από τις επιλογές των δημιουργών του, κυρίως στον τομέα της ιστορίας, αλλά και των μηχανισμών του. Παρόλα αυτά, το ελάχιστο μέγεθός του και η χαμηλή του τιμή ίσως πετύχουν να προσεκλύσουν αρκετούς νέους παίκτες και τότε μία δοκιμή μάλλον δεν θα τους αφήσει λυπημένους.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity