Η εισαγωγή είναι απλή υπόθεση. Διαλέγουμε έναν από τους 6 διαθέσιμους προπονητές, για τους οποίους ξεκλειδώνουμε ρούχα προχωρώντας, όχι επειδή παίζουν ρόλο κάπου αλλά κουβέντα να γίνεται. Ο εικονικός προπονητής είναι εκεί για να εξηγήσει τη λογική του παιχνιδιού και τις επιλογές που προσφέρει, ενώ συντροφεύει τον παίκτη σε κάθε προπόνηση, κυρίως για να τον κρατά σε ρυθμό, να τον προειδοποιεί για την προσθήκη νέων κινήσεων κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και να του θυμίζει τι πρέπει να προσέχει για να καταφέρνει να τα πηγαίνει καλά. Μετά την εισαγωγή βάρους, ύψους και ηλικίας, το παιχνίδι υποτίθεται ότι προσπαθεί να υπολογίζει δείκτη μάζας σώματος, τις θερμίδες που καίγονται κατά την άσκηση αλλά και να αποδίδει το fitness age μετά από κάθε προπόνηση. Ναι, μπορεί να βγείτε μικρότεροι από ότι είστε, αλλά ο αριθμός αυτός δεν υπάρχει για να είναι ακριβής όσο για να λειτουργεί ως συνδυασμός κινήτρου και επιβράβευσης. Ούτε οι υπόλοιποι δείκτες παρέχουν ακρίβεια, πράγμα λογικό, αφού το σύστημα δεν έχει πραγματικά τρόπο να μετρήσει οτιδήποτε. Ακολουθεί η στοχοθεσία. Μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ cardio, strength and cardio και maintenance. Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε αν θέλουμε να ασκηθούμε συνολικά ή να στοχεύσουμε σε κάποια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Τέλος, καταλήγουμε να διαλέγουμε τη διάρκεια που προτιμούμε για την προπόνηση αλλά και το κατά πόσο θέλουμε να γίνεται ζέσταμα και αποθεραπεία (ένα και το αυτό στην προκειμένη) πριν και μετά την ίδια την άσκηση. Όλα αυτά ισχύουν για το Daily Workout, που είναι το κυρίως πιάτο του παιχνιδιού, αλλά και για το Free Workout, στο οποίο μπορούμε να διαλέξουμε συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, «επίπεδο», τύπο άσκηση και διαφορετικά «βήματα» διάρκειας. Ενώ το Daily Workout δεν μπορεί να επαναληφθεί δεύτερη φορά την ίδια μέρα, αυτό δεν ισχύει για το Free Workout. Γενικά πάντως κάθε προπόνηση μπορεί να διαρκεί από 12 έως και 50 λεπτά στο σύνολο, με ενδιάμεσα (πολύ μικρά) διαλείμματα και ζέσταμα/αποθεραπεία συνυπολογισμένα. Τι συμβαίνει όμως όταν ξεκινά η (υπερ)προσπάθεια;
Τα διάφορα χτυπήματα και κινήσεις εμφανίζονται ως άλλες νότες που κινούνται κάθετα στην οθόνη. Όταν φτάσουν στο κατάλληλο ύψος είναι ώρα για εκτέλεση straight, jab, hook, uppercut, duck, weave, body blows και συνδυασμός αυτών σε διαδοχή. Τα πράγματα ξεκινούν απλά και η πρόοδος, με καλά ποσοστά επιτυχημένων χτυπημάτων άρα και εξασφάλιση αστεριών στο τέλος ξεκλειδώνουν, σε βάθος χρόνου, νέες προπονήσεις και κοσμητικά αντικείμενα. Μέρος του περιεχομένου εξαρτάται από το συνολικό αριθμό χτυπημάτων που έχει πετύχει κανείς από την πρώτη μέρα του στο Fitness Boxing και ας πούμε ότι το ταβάνι είναι…ψηλό. Λίγο εδώ, λίγο από εκεί ξεκλειδώνονται και τα 20 περίπου μουσικά κομμάτια που είναι ηλεκτρονικές διασκευές κυρίως dance/pop, χωρίς φωνητικά όμως, τα οποία ομολογουμένως θα έκαναν δυσκολότερη την παρακολούθηση των οδηγιών του προπονητή. Δύσκολα θα βρείτε κομμάτια που να ξεχωρίσουν (για κάποιο λόγο απέκτησε για πρώτη φορά νόημα στη σκέψη μας κομμάτι του Pitbull -μάλλον επειδή δεν ακουγόταν ο Pitbull-) άλλα άπαξ και συγκεντρωθείτε στη δράση, όλα τα άλλα είναι συνοδευτικός «θόρυβος».
Ευτυχώς που ξεκινούν απλά όλα βέβαια γιατί, αν υποθέσουμε ότι ο παίκτης θέλει να πάρει την άσκηση στα σοβαρά, χρειάζεται ενστερνισμός της εσωτερικής λογικής του συστήματος. Ο ρυθμός των χτυπημάτων δεν ταιριάζει πάντα με εκείνον της μουσικής, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να μένει η προσοχή κυρίως σε «νότες» και οδηγίες. Πρέπει να υπολογίζεται δε και η διαδρομή μιας γροθιάς. Διότι ένα straight δεν θέλει κάποια ιδιαίτερα ομαλή και τοξωτή κίνηση, τα πράγματα είναι αλλιώς για hooks και uppercuts όμως, οπότε δεν αρκεί να συνειδητοποιεί κανείς πότε πρέπει να βρει το στόχο (τον αέρα δηλαδή), αλλά επιβάλλεται να αντιλαμβάνεται και πότε πρέπει να ξεκινήσει την κίνηση ώστε να ολοκληρωθεί τη σωστή στιγμή. Όπως και να ‘χει, ισχύουν κάποια δεδομένα. Η επίτευξη επίδοσης 100% είναι μάλλον αδύνατη. Απαιτείται επίδοση Perfect (εναλλακτικά OK με μικρή απώλεια στην αξιολόγηση) σε κάθε χτύπημα, ενώ, αφού το παιχνίδι μας μάθει ένα combo με πολλαπλά χτυπήματα, περιμένει την επιτυχή επανάληψη του combo, χωρίς λάθη, για 4 έως 8 φορές. Και η κακή επίδοση σε combo κοστίζει ακόμη περισσότερο.
Βέβαια οι αισθητήρες των Joy-Con που κρατάμε στα χέρια προκειμένου να αντιλαμβάνεται το σύστημα τις κινήσεις μας, δεν είναι όντως φτιαγμένα για τέτοια πράγματα. Το οποίο σημαίνει ότι μόλις συντονιστούμε με τη λογική τους, είναι εύκολο να τα ξεγελάσουμε. Βλέπετε, για να είναι πιθανότερο να πάρει κάποιος στα σοβαρά τη διαδικασία, οι νωχελικές κινήσεις δεν βγάζουν πουθενά, απαιτείται δηλαδή μια κάποια εκρηκτικότητα στις κινήσεις, ώστε από το απότομό τους να γίνονται αντιληπτές. Αυτό είναι καλό διότι αναγκάζει τον παίκτη να βάζει και δύναμη σε κάθε χτύπημα, να φροντίζει τους χρόνους του και να συγκεντρώνεται. Είναι επίσης κακό όμως διότι σημαίνει πως με απλό τράνταγμα την κατάλληλη στιγμή, πότε σε ένα πότε και στα δύο Joy-Con, άνετα ξεγελάμε το σύστημα από το καναπέ μας. Βέβαια, ακόμη και στα σοβαρά να τα πάρει κανείς όλα, υπάρχουν φορές, ειδικά σε πιο πολύπλοκές αλληλουχίες και κυρίως σε απότομα καθίσματα και κλίσεις στο πλάι που οι αισθητήρες των χειριστηρίων άλλοτε πιάνουν την κίνηση κι άλλοτε όχι. Είναι μικρά τα ποσοστά αποτυχίας τους πάντως, αλλά έτσι καταλήγουν ακόμη πιο αισθητά, ειδικά σε εκείνους που προσπαθούν πραγματικά να κάνουν το χρόνο τους με το Fitness Boxing να πιάσει τόπο.
Ωραία και το πήραμε στα σοβαρά. Ποιες είναι οι πιθανότητες να πιάσει όντως τόπο; Είναι αρκετά καλές όπως προέκυψε στην πράξη. Καθώς τα combos και οι προπονήσεις περιπλέκονται και επιμηκύνονται, χρειάζεται συγκέντρωση, προσπάθεια, αντοχή και σίγουρα θα νιώσει ο παίκτης και την επόμενη μέρα ότι δεν κοπίασε τζάμπα. Αναμενόμενα, boxing γαρ, το βάρος πέφτει στο άνω μισό του σώματος. Υπάρχουν και κινήσεις που στοχεύουν σε πόδια και γλουτούς, αλλά, αναγκαστικά, δεν είναι έντονες και βασίζονται περισσότερο στην ένταση της αντίστασης καθώς το σώμα κρατά ισορροπίες για χάρη των υπόλοιπων κινήσεων παρά σε ενεργό συμμετοχή σε κάποια κίνηση. Είναι σημαντικό επίσης ότι γίνεται διαχωρισμός μεταξύ συντήρησης, καρδιαγγειακής άσκησης και καρδιαγγειακής άσκησης σε συνδυασμό με ενδυνάμωση, διότι ακόμη και ο ίδιος άνθρωπος δεν έχει για πάντα τον ίδιο χρόνο, ενώ αν κάποιος ασκείται ήδη, έτσι κι αλλιώς, και προτιμά να συμπληρώνει cardio (και ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει) στο σπίτι του για ευκολία, ξέρει ότι μπορεί να διαλέξει προτεραιότητα μεταξύ απλής καύσης ή καύσης με τρόπο που να μην καταλήγει να κοστίζει, αλλά να υποστηρίζει, την υπάρχουσα μυϊκή μάζα.
Πάντως όλες οι αλληλουχίες γίνονται εις διπλούν, μία με το αριστερό μπροστά, μία με το δεξί, ώστε να ασκούνται αναλόγως και οι δυο πλευρές του σώματος. Θα ευχαριστείτε την τύχη σας όταν είναι να αλλάξετε μεριά, ειδικά αν μόλις τελειώσατε combos με διπλά uppercuts από χαμηλά στον ίδιο χρόνο που άλλοτε αφιερώνατε σε μεμονωμένα straights και δεν είστε καν στη μέση μιας πενηντάλεπτης προπόνησης. Όλα αυτά ακούγονται προσωπική υπόθεση και είναι εδώ που τα λέμε. Διότι ναι μεν υποστηρίζεται συμμετοχή δεύτερου παίκτη, εφόσον υπάρχει ο απαραίτητος χώρος και δεύτερο ζεύγος Joy-Con, αλλά δεν είναι ακριβώς το «παιχνίδι» που βγάζουμε για την παρέα. Αυτό που είναι ακόμη πιο αδιανόητο βέβαια είναι να παίξει κανείς σε table top mode. Και την τέλεια όραση να έχει, δεν υπάρχει καμία λογική στο να παιδεύεται να βλέπει από απόσταση σύμβολα στην οθόνη και να προσπαθεί να πετυχαίνει χρονισμούς. Απλά δεν είναι ρεαλιστικό τέτοιο σενάριο, οπότε όπου και να βρεθεί το Fitness Boxing, χρειάζεται dock και τηλεόραση για να έχει νόημα.
Καταλήγουμε λοιπόν σε κάτι αναμενόμενο. Τα Joy-Con δεν είναι το ιδανικό hardware για το Fitness Boxing. Ταυτόχρονα είναι το μόνο hardware για το Fitness Boxing ή οτιδήποτε ανάλογό του, διότι έρχεται μαζί με το σύστημα και μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Αν υποθέσουμε ότι βλέπαμε παρόμοια προσπάθεια σε άλλο σύστημα, θα χρειαζόταν σίγουρα επιπλέον έξοδο. Βέβαια και στην προκειμένη μπορεί να μη λέγαμε όχι σε αυτό το έξοδο αν ξέραμε όμως ότι θα καταλήξουμε με καλύτερο και πιο αξιόπιστο motion tracking που να ξεγελιέται και δυσκολότερα. Ισχύει όμως ότι ακόμη και με διάφορα τεχνικά ελαττώματα στη μέση, το Fitness Boxing θα αποδώσει και θα αποδώσει και σε βάθος χρόνου για εκείνον που θα το δει ως εργαλείο για τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, για την επίτευξη προσωπικού στόχου ή ακόμη και για νίκη σε κάποιο στοίχημα για το αν θα χτίσει αντοχή για τις μεγάλες προπονήσεις με την πάροδο του χρόνου. Οι υπόλοιποι, που ίσως το δουν ως παιχνίδι στο οποίο προέχει το σκορ, θα αποκομίσουν αυτό ακριβώς που τους μένει αν και όταν μπαίνουν σε γυμναστήριο, θρονιάζονται κάπου και ξεχνιούνται χαζεύοντας την παράνοια του Facebook. Όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, ό,τι δίνει παίρνει κανείς.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity