Σε αντίθεση με το τι συνέβαινε στον αρχικό τίτλο, η εναλλαγή μεταξύ των χαρακτήρων με το select έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο στο gameplay. Ενώ ο Diddy δεν διαφέρει στην συμπεριφορά του από το δίδυμο που χειριστήκαμε στον προηγούμενο τίτλο, η Dixie διαθέτει τη δυνατότητα να επιβραδύνει σημαντικά την πτώση της από οποιοδήποτε ύψος με τη χρήση της αλογοουράς της ως άλλο ελικόπτερο. Αυτό το πρόσθετο χαρακτηριστικό την καθιστά την πιο συμφέρουσα επιλογή, καθώς η εξερεύνηση, η μεταπήδηση από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και η αποφυγή εχθρών γίνονται αρκετά πιο εύκολα. Υπάρχουν δε σημεία των επιπέδων που είναι προσπελάσιμα μόνο με τη χρήση αυτής της κίνησης, οπότε θα υπάρξουν πολλές φορές που η φύλαξή της ως ρεζέρβα μέχρι να φτάσει κανείς σε ένα εξ αυτών αποδεικνύεται σοφή επιλογή. Αναμενόμενα, ελέω Rare, παρατηρούνται πολλές βελτιώσεις στους διάφορους μηχανισμούς αλλά και εμπλουτισμός των επιπέδων με κρυμμένες τοποθεσίες. Αρχικά υπάρχει ένα καινούριο αντικείμενο που συλλέγεται, πέρα από τα γράμματα και τις μπανάνες: τα νομίσματα μπανάνας.
Σύμφωνα με το σενάριο, o δυνατός της παρέας, αυτήν τη φορά, είναι το θύμα, αφού απήχθη από τον διαβολικό K. Rool.
Η εξαργύρωσή τους γίνεται εκτός δράσης σε περιοχές του κάθε κόσμου που λειτουργούν ως καταστήματα. Η αποθήκευση της προόδου αλλά και η μετακίνηση σε προηγούμενους κόσμους απαιτούν τη χρήση τους, οπότε η συλλογή τους αποκτά μεγαλύτερο νόημα ακόμη και για τους μη συλλέκτες. Ακόμη οι αλληλουχίες των βαρελιών-κανονιών είναι μεγαλύτερες, πιο ευφάνταστες και πολλές φορές διακλαδίζονται σε καλά κρυμμένες εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν σε κάθε λογής μπόνους. Μυστικά κρύβονται και στα αντικείμενα που μπορεί να κουβαλήσει ο ήρωας, οπότε συστήνεται η καταστροφή τους. Τέλος, τα ζώα που εμφανίζονται για βοήθεια στα διάφορα επίπεδα είναι πλέον αρκετά περισσότερα και μάλιστα έχουν εξοπλιστεί με ειδικές κινήσεις που -μαντέψτε- είναι απαραίτητες για εύρεση περαιτέρω μυστικών. Ένα από τα θετικά του port για το 3DS είναι πως το κουμπί Select, που είναι απαραίτητο για την εκτέλεση αυτών των κινήσεων, μπορεί να αντικατασταθεί από το πολύ προσιτό Υ.Ο τεχνικός τομέας, σε μια ακόμη παραγωγή Donkey Kong, αποτελεί σημείο αναφοράς. Τα εντυπωσιακά, για τα δεδομένα του Game Boy, γραφικά αποκτούν έναν ακόμη σύμμαχο σε σχέση με το παρελθόν. Το level design έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχει μεγάλη αντίθεση και να είναι διακριτά τα αντικείμενα και οι χαρακτήρες κάθε επιπέδου, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί στο πρώτο Donkey Kong Land. Αυτό δεν σημαίνει πως χάνεται κάτι από την ομορφιά των backgrounds, μερικά από τα οποία συναρπάζουν με την αισθητική τους. Μοναδική παραφωνία τα σπανιότατα αλλά υπαρκτά frame drops. Η μουσική επένδυση κινείται στα ίδια υψηλά επίπεδα με τον προκάτοχο, προσφέροντάς μας μερικά από τα πιο “γεμάτα” ως προς την ενορχήστρωση κομμάτια που έχουν ακουστεί στο Game Boy, ενώ μια μικρή βελτίωση παρατηρείται και στην ακρίβεια του χειρισμού. Η δυσκολία που χαρακτηρίζει τη σειρά θα δοκιμάσει για άλλη μια φορά την αυτοσυγκράτηση των λιγότερο υπομονετικών παικτών. Μπορεί η απόκριση του χειρισμού και λεπτομέρειες όπως το collision detection να είναι καλύτερα από ποτέ, το ίδιο όμως συμβαίνει και με την στρατηγική τοποθέτηση εχθρών και πλατφόρμων. Οι πίστες δεν είναι ούτε πολύ μεγάλες, ούτε απροσπέλαστες, αντιθέτως προσφέρονται για speed runs. Η υπόνοια όμως κρυμμένων θησαυρών σε κάθε γωνιά τους δεν θα αφήσει σε ησυχία τους λάτρεις της εξερεύνησης, οι οποίοι θα καταλάβουν σύντομα πως η Rare κράταγε τις πιο ευφάνταστες παγίδες της για αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Τα πράγματα χειροτερεύουν από το γεγονός ότι τα saves πραγματοποιούνται μόνο αφού έχουν τερματιστεί οι πρώτες 3 πίστες του κάθε κόσμου και απαιτούν δύο banana coins για κάθε επιπλέον αποθήκευση πέραν της πρώτης.
Με λίγα λόγια το Donkey Kong Land 2 δεν είναι μια δεύτερη επανάσταση. Σε αντίθεση με το πρώτο, που αποτελούσε ένα ξεχωριστό και αυτόνομο spin off του Donkey Kong Country, εδώ έχουμε να κάνουμε με port του Donkey Kong Country 2, με τις όποιες διαφοροποιήσεις να είναι οι απαραίτητοι συμβιβασμοί για τη μεταφορά του στα 8bit. Έχουν γίνει βέβαια βελτιώσεις σχεδόν σε κάθε πτυχή και στραβοπάτημα του παρελθόντος, ενώ ο εθισμός είναι σίγουρος και η διασκέδαση παραμένει στα ύψη. Ακόμη και μετά από 20 σχεδόν χρόνια παραμένει ένα θαύμα το πώς κατάφερε η Rare να διαχειριστεί 2 τριλογίες για διαφορετικά συστήματα μέσα σε μια τριετία με τέτοια επιτυχία, παρατείνοντας μάλιστα τον κύκλο ζωής τους, που είχε σχεδόν κλείσει. Για όσους θέλουν να επενδύσουν 4€ σε παιχνίδι του Game Boy, δεν υπάρχει ερώτημα για το αν θα μείνουν ικανοποιημένοι με το συγκεκριμένο.
Emulator, 10 λεπτα ενασχολησης να θυμυθουμε τα παλια, παμε παρακατω και κραταμε και το τετραευρω. Ειπαμε...