Σε τηλεδιάσκεψη για τα συνολικά κέρδη της χρόνιας την περασμένη Τετάρτη, ο Guillemot αναφέρει: «Η συνολική μας θέση είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Όπως είπαμε τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε ανεξάρτητοι. Έχουμε το ταλέντο, τη βιομηχανική και οικονομική κλίμακα και ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ισχυρών IPs για να δημιουργήσουμε τεράστια αξία τα επόμενα χρόνια. Μας έχει δοθεί το σχέδιο να οικοδομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας. Οι τρέχουσες φήμες μας θέτουν σε κοινή θέα με την πραγματική έκκληση και αξία των κεφάλαιων μας, ενώ και την δυνατότητα δημιουργικής αξίας».
Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ο Yves Guillemot είχε δηλώσει πως σκέφτεται σοβαρά να συνεργαστεί με ιδιωτική εταιρεία για να εξαγοράσει την Ubisoft. Η οικογένεια Guillemot, δηλαδή πέντε αδέλφια που ίδρυσαν την Ubisoft το 1986, κατέχει το 16% των μετοχών και το 22% του δικαιώματος ψήφου. Το διοικητικό συμβούλιο της Ubisoft όμως δεν είναι αρνητικό στο ενδεχόμενο εξαγοράς. Ενώ υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση, στις πρόσφατες δηλώσεις του ο Yves Guillemot αναφέρει πως: «Ως μια εισηγμένη εταιρεία που δρά στο χρηματιστήριο, είναι βέλτιστη πρακτική για το διοικητικό μας συμβούλιο να εξετάζει οποιαδήποτε προσφορά προς το συμφέρον όλων των μετόχων και των σπουδαίων ομάδων μας». Ενώ αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο για το θέμα κατά το υπόλοιπο της τηλεδιάσκεψης.
Η Ubisoft Entertainment, δημιουργός της σειράς Assassin’ s Creed και Far Cry, από το 2020 έχει τραβήξει την προσοχή με τα σκάνδαλα κακής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας από τους εργαζόμενους της. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη "Μεγάλη Έξοδο" του προσωπικού της λόγο χαμηλής μισθοδοσίας, κακής συμπεριφοράς και εύρεση καλύτερων συνθηκών εργασίας σε άλλες εταιρίες κάτι το οποίο δημιούργησε εντάσεις στην βιομηχανία παιχνιδιών και έκανε πολύ κόσμο να απορήσει.
Σε ένα γρήγορο ταξίδι πίσω στον χρόνο μπορούμε να πούμε ότι η εταιρία ήταν πάντα συνεπής κάτι το οποίο έπαψε να συμβαίνει από την στιγμή που παραιτήθηκαν πολλοί σημαντικοί εργαζόμενοι και υψηλά στελέχη. Όχι μόνο ήταν αναμενόμενο να βγουν εκτός προγράμματος τα projects που βρίσκονταν υπό ανάπτυξη αλλά και να καθυστερήσουν σημαντικά παιχνίδια που έπρεπε ήδη να έχουν λανσαριστεί.
Η κακή φήμη λόγο των σκανδάλων και οι φήμες για πιθανή εξαγορά της εταιρείας κάθε άλλο από κακό της έχει κάνει αφού στις 4 Μαΐου 2022 υπήρξε άνοδος των μετοχών της κατά 10% το οποίο ήταν και αναμενόμενο. Κατά επέκταση τράβηξε την προσοχή διάφορων ιδιωτικών μετοχικών εταιρειών, όπως η Blackstone Inc. και η KKR & Co.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στα παρασκήνια και ο κόσμος καίγεται ενώ περιμένει τις κυκλοφορίες των παιχνιδιών της Ubisoft, η εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της μιας και πρόσφατα ανακοίνωσε πως η ομάδα του Ubisoft Montreal θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του Prince of Persia: The Sands of Time Remake.
Το ρεκόρ των 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 έφτασαν να έχουν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στη βιομηχανία παιχνιδιών ενώ αναμένεται το 2022 να φτάσει ακόμα και τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι τελικά αληθινές οι φήμες ή απλώς τραβάνε την προσοχή για να επωφεληθεί η εταιρεία θετικά μετά από τα σκάνδαλα που την κατατρέχουν. Άγνωστο είναι ακόμα το παιχνίδι που παίζει η Ubisoft Entertainment, το που πραγματικά αποσκοπεί και το πως θα τελειώσει όλο αυτό. Ένα όμως είναι σίγουρο, πως ότι και αν γίνει θα κριθεί μακροπρόθεσμα στην πορεία την οποία έχει χαράξει.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity