Το Rogue κυκλοφόρησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς για το Xbox 360 και το PS3, αλλά μόλις βρήκε το δρόμο του προς το PC - κάτι που το καθιστά ως ιδανική ευκαιρία να επιστρέψουμε σε έναν τίτλο που δεν είχαμε τη δυνατότητα να καλύψουμε με την πληθώρα κυκλοφοριών του τελευταίου τριμήνου του 2014, ρίχνοντας μια ματιά ίσως στην τελευταία έξοδο της συγκεκριμένης μηχανής στα PC. Για να μπούμε απευθείας στο ψητό, έχουμε καλά και κακά νέα: Αρχικά, οι χρήστες PC είναι σε θέση να απολαύσουν όλες τις βελτιώσεις που είδαμε και στις εκδόσεις του Black Flag για PC/Xbox One/PS4 - χαρακτηριστικά που απλά απουσιάζουν από τις εκδόσεις της προηγούμενης γενιάς. Ωστόσο, από τις υπάρχουσες, αυτή του Xbox 360 υπολείπεται, με μερικά παράξενα downgrades που οδηγούν σε χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, χωρίς να προσφέρουν την αντίστοιχη αύξηση σε επιδόσεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι η έκδοση του Rogue για PC προσφέρει την πλέον εξελιγμένη τεχνικά εμπειρία Assassin's Creed από τις υπόλοιπες. Ο καπνός πλημμυρίζει την οθόνη όταν εκπυρσοκροτούν τα κανόνια και τα πιστόλια, αφήνοντας παχιά σύννεφα κατά μήκος του πεδίου μάχης (αυτά τα στοιχεία προβάλλονται ως 2D sprites στις κονσόλες), ενώ η χλωρίδα αντιδρά στον αέρα και τους χαρακτήρες. Ο ωκεανός επίσης διαθέτει ένα ακόμα επίπεδο κυμάτων και εφέ σκίασης (συγκρινόμενος με το 360 και το PS3), αναπαριστώντας καλύτερα την επιφάνεια του νερού. Όλα αυτά τα εφέ είναι βελτιώσεις που έγιναν στη μηχανή AnvilNext για το ντεμπούτο του AC4 στις κονσόλες τρέχουσας γενιάς και διατίθενται στην έκδοση του PC - κάτι που τα καθιστά μια πολύ ευχάριστη προσθήκη στο Assassin's Creed Rogue.
Σύγκριση του Assassin's Creed Rogue σε PlayStation 3 και PC. Μπορείτε να μεταβείτε σε πλήρη οθόνη και ανάλυση full HD για την καλύτερη εμπειρία.
Η χρήση των επιπλέον εφέ στο PC προσφέρει ένα ακόμα επίπεδο ραφιναρίσματος σε σχέση με τις κυκλοφορίες στις κονσόλες, πέραν των προφανών βελτιώσεων στην ποιότητα εικόνας και το rendering σε υψηλότερη ανάλυση, οδηγώντας σε τεράστια βελτίωση στην ευκρίνεια, με τις φίνες λεπτομέρειες και τα μακρινά αντικείμενα να παρουσιάζονται πολύ πιο καθαρά. Ωστόσο, οι επιλογές για βελτίωση της γενικότερης ευκρίνειας πέρα από την αύξηση της ανάλυσης παραδόξως απουσιάζουν, σε αντίθεση με τους παλαιότερους τίτλους της σειράς. Το in-game menu προσφέρει δύο επιλογές anti-aliasing: καθόλου ΑΑ και το FXAA - με τα MSAA, SMAA και TXAA να απουσιάζουν πλήρως, παρά το γεγονός ότι ήταν διαθέσιμα στο Black Flag.
Αν και το FXAA τα πηγαίνει αρκετά καλά στις υψηλότερες αναλύσεις, υπάρχει περισσότερο sub-pixel break up σε μικρές λεπτομέρειες, κάτι που είχε μειωθεί αρκετά στο AC4 μέσω του SMAA, που έχει ως αποτέλεσμα την λιγότερο ραφιναρισμένη συνολική ποιότητα εικόνας. Μπορούμε να καταλάβουμε την απόφαση αφαίρεσης του MSAA, από τη στιγμή που η παραπάνω τεχνική δεν συνεργάζεται καλά με τα αναβαλλόμενα στοιχεία rendering και προκαλεί αξιοσημείωτη πτώση στις επιδόσεις. Από την άλλη βέβαια, η αφαίρεση του SMAA προκαλεί ερωτηματικά, δεδομένων των χαμηλών απαιτήσεων που έχει από την GPU και της εξαιρετικής κάλυψης που προσφέρει, γενικότερα. Πέραν την αύξησης στην ανάλυση, το Assassin's Creed Rogue προσφέρει τις συνήθεις βελτιώσεις στα γραφικά που θα περίμενε κανείς από έναν σύγχρονο τίτλο για PC σε σύγκριση με το 360 και το PS3. Τα υψηλότερης ανάλυσης textures και normal maps προσθέτουν ακόμα πιο περίπλοκες λεπτομέρειες στις επιφάνειες σε περιβάλλον και χαρακτήρες, ενώ οι σκιές, το texture filtering, οι shaders των επιφανειών και το ambient occlusion όλα παρουσιάζονται σαφώς πιο εξελιγμένα. Παραδόξως, το motion blur τρέχει με υψηλότερη ακρίβεια σε μερικές σκηνές, ενώ σε άλλες πλησιάζει πολύ στο επίπεδο των κονσολών, δείχνοντας καθαρά τα μοτίβα δειγματοληψίας που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η αλλοίωση. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι το ίδιο εφέ παρουσιάζεται και στα Xbox 360 και PS3 - κάτι που δεν ίσχυε στο AC4.
Αυτές οι βελτιώσεις κρίνονται μάλλον μικρές σε σύγκριση με το άλμα στην ποιότητα γραφικών του Assassin's Creed Unity, με τις πόλεις και τα νησάκια να παρουσιάζονται αραιοκατοικημένα και με πολύ λιγότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τις παρόμοιου μεγέθους περιοχές του Unity. Ωστόσο, στον αντίποδα, το χαμηλότερο επίπεδο πολυπλοκότητας των γραφικών επιτρέπει στον τίτλο να τρέχει στα 60fps πολύ πιο εύκολα, χωρίς μάλιστα να απαιτεί high-end hardware για κάτι τέτοιο. Με το V-sync ενεργοποιημένο, “πιάσαμε” 60fps χρησιμοποιώντας έναν Core i5 3570 και μια GTX 780, επιτυγχάνοντας σχεδόν αψεγάδιαστη παρουσίαση σε max settings. Συναντήσαμε τις περιστασιακές, πολύ μικρές πτώσεις κατά τη διάρκεια της μετάβασης από cut-scenes σε gameplay, αλλά κατά τα άλλα τα καρέ παρέμειναν σταθερά και συνεχή. Αυτή φυσικά είναι τεράστια βελτίωση σε σύγκριση με το Black Flag, όπου ακόμα και οι high-end κάρτες γραφικών σημειώναν μεγάλες πτώσεις κάτω από τα 60 καρέ, ενώ οι mid-range GPUs κλείδωναν στα 30fps με το V-sync ενεργοποιημένο. Ενώ το gameplay στο Assassin's Creed δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από το latency, ο χειρισμός είναι αμεσότερος στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, κάνοντας ευκολότερη την πλοήγηση στο περιβάλλον χωρίς να "κολλάει" κανείς στο σκηνικό ή να κάνει άλματα προς τη λάθος κατεύθυνση.
Όσον αφορά τις εκδόσεις του Assassin's Creed Rogue στις κονσόλες, υπάρχει η αίσθηση ότι η δεν έτυχαν προσοχής ανάλογης εκείνης που σημειώθηκε στο Black Flag. Η έκδοση του 360 είναι αισθητά πιο θολή από αυτήν του PS3. Και οι δύο εκδόσεις χρησιμοποιούν μια μορφή FXAA που επιχειρεί την μίμηση του παραδοσιακού multi-sampling στιλ για την κάλυψη των ακρών (αλλά θολώνοντας αισθητά την εικόνα), με αυτήν του PS3 να κάνει rendering στα 720p, ενώ στην κονσόλα της Microsoft χρησιμοποιείται sub-HD ανάλυση. Η καταμέτρηση pixels τοποθετεί την native ανάλυση του 360 στα 1200 x 688. Πέραν του set-up του framebuffer, βρίσκουμε ότι βασικό σε επίπεδο σχεδίασης και εφέ, τα PS3 και 360 είναι ισότιμα, ενώ υπάρχουν κάποιες αναπάντεχες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλατφόρμες, οι οποίες δεν υπήρχαν στο Black Flag. Αρχικά έχουμε την παρουσία του SSAO στο PS3, το οποίο βοηθάει στην προσθήκη βάθους σε χαρακτήρες και περιβάλλον, με το εφέ να απουσιάζει τελείως από το 360, δίνοντας μια πιο επίπεδη εμφάνιση στα φωτεινά πλάνα. Κατά δεύτερον, στις περισσότερες περιπτώσεις βρήκαμε ότι το streaming είναι γενικά αργότερο στο 360, με textures χαμηλής ανάλυσης να παραμένουν στην οθόνη (κάποιες φορές χωρίς normal maps) για λίγα δευτερόλεπτα κατά την αλλαγή γωνίας λήψης στα cut-scenes, αλλά και κατά τη μετάβαση στο gameplay. Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη στο PS3, όπου η πλειοψηφία των assets καλύτερης ποιότητας φορτώνεται συνήθως πριν ξεκινήσει η όποια σκηνή.
Και οι δύο εκδόσεις του Assassin's Creed Rogue απαιτούν εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο, με τον τίτλο να stream-άρει δεδομένα από το δισκάκι και το σκληρό ταυτόχρονα, ούτως ώστε να μεγιστοποιήσει το διαθέσιμο bandwidth. Οι developers ωστόσο φαίνεται να έχουν κάνει καλύτερη βελτιστοποίηση στο PS3 όσον αφορά αυτόν τον τομέα, με το HDD install να μην αποδίδει το ίδιο στο 360. Συνολικά, η ανομοιογένεια είναι απογοητευτική, δεδομένου του πόσο παρεμφερή έδειχναν τα Assassin's Creed 3 και Black Flag στις κονσόλες της περασμένης γενιάς, όπου η μοναδική διαφορά ήταν στις επιδόσεις. Το γιατί η ομάδα ανάπτυξης πήρε την απόφαση να μειώσει την ανάλυση και να αφαιρέσει το SSAO από την έκδοση του 360 δεν είναι σαφές, καθώς δεν βλέπουμε να προκύπτει έτσι ουσιαστική βελτίωση στην απόδοση.
Το Assassin's Creed Rogue μοιράζεται το ίδιο set-up στις κονσόλες με τον προκάτοχό του. Ο ρυθμός ανανέωσης δεν έχει περιορισμούς -αν και τα 30fps να είναι ο προφανής στόχος- και το V-sync είναι ενεργοποιημένο, με μόνο ένα “κομμένο” frame να εμφανίζεται σε 5 λεπτά footage στο PS3. Στα λιγότερο απαιτητικά κομμάτια, η έκδοση του 360 κυμαίνεται μεταξύ 35fps και 40fps, ενώ στο PS3 τα καρέ συχνά πέφτουν στα 28-32 σε παρόμοιες καταστάσεις. Και στις δύο περιπτώσεις βλέπουμε βελτίωση σε σύγκριση με το Black Flag, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθεσίες που συναντά κανείς κατά τις πρώτες ώρες του Rogue είναι μικρότερες και πιο αραιοκατοικημένες σε σχέση με του προκάτοχό του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο frame rate και μικρότερες πτώσεις.
Όπως έχουμε δει και στους παλαιότερους τίτλους Assassin's Creed, η έκδοση του Xbox 360 έχει ένα αξιοσημείωτο προβάδισμα σε σχέση με αυτήν του PS3, με τις σκηνές που παρουσιάζουν πολύ alpha να προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κονσόλα της Sony. Το ξεκλείδωτο frame-rate κάνει τις παραδοσιακές μετρήσεις να έχουν νόημα σε αυτήν την περίπτωση και παραθέτουμε τα στατιστικά παρακάτω.
Ακόμα και έτσι, οι διακυμάνσεις γύρω από τον στόχο των 30fps προκαλούν αισθητό τρεμόπαιγμα, αν και το 360 τα καταφέρνει καλύτερα, με λιγότερο stuttering. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σκηνές που χαρακτηρίζονται από βαριά χρήση alpha effects επίσης τρέχουν πιο ομαλά, λόγω του πλεονεκτήματος bandwidth που προσφέρεται από την eDRAM. Η κονσόλα της Microsoft κρατάει καλύτερα τα 30 καρέ κατά τη διάρκεια πλεύσης σε ομίχλη, όπου βλέπουμε πολύ μεγαλύτερες πτώσεις στο PS3, συχνά κοντά στα 25fps. Έχοντας αναφέρει αυτό, τα λεπτομερή τοπία είναι αιτία πτώσης των καρέ κάτω από τα 30fps και στα δύο συστήματα, ενώ ορισμένες φορές βλέπουμε το PS3 να κερδίζει το πλεονέκτημα όταν το bandwidth δεν είναι περιοριστικός παράγοντας - αν και αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Σε αυτό το θέμα τα cut-scenes είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, με τις διαφορές στο φωτισμό και τη σκίαση να επηρεάζουν τις δύο εκδόσεις με διαφορετικό τρόπο, επιτρέποντας ορισμένες φορές στο PS3 να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις.
Assassin's Creed Rogue: Η ετυμηγορία του Digital Foundry
Το Assassin's Creed Rogue σηματοδοτεί το τέλος της σειράς στις κονσόλες της προηγούμενης γενιάς, αλλά και την τελευταία εμφάνιση της προηγούμενης έκδοσης της AnvilNext. Ενώ η τεχνολογία αυτή είχε κάνει καλή δουλειά στους τελευταίους τίτλους, το Rogue δείχνει και αποπνέει την αίσθηση ενός αρκετά παλιού τίτλου σε σύγκριση με τις σύγχρονες κυκλοφορίες, οι οποίες και βασίζονται σε πιο εξελιγμένες αρχές rendering, π.χ. το Assassin’s Creed Unity. Μπορεί να δείχνει κάπως τραχύ, αλλά σε ένα αξιοπρεπές PC η νέα μηχανή φαίνεται εντυπωσιακή.
Από πλευράς gameplay ωστόσο, το Rogue έχει ακόμα πολλά να προσφέρει. Η δυνατότητα εξερεύνησης του ανοιχτού ωκεανού είναι αρκετά δελεαστική, συγκρινόμενη με την αυστηρή προσέγγιση του Unity - κάτι που σε ένα βαθμό δίνει την αίσθηση βήματος προς τα πίσω, δεδομένου ότι τα objectives δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους. Ανακαλύπτοντας νέες, εξωτικές περιοχές και επισκεπτόμενοι ξανά τις οικείες, εξασφαλίζεται αίσθηση περιπέτειας και ελευθερίας που δεν μπορεί κανείς να βρει στο Unity, αν και οι βασικοί μηχανισμοί δεν έχουν το ίδιο ραφιναρισμένη αίσθηση. Το collision detection και τα animations εμφανίζονται πιο άκαμπτα, ενώ η ροή της μάχης δεν είναι το ίδιο ομαλή. Αυτό που ξεχωρίζει στο Rogue και το Black Flag είναι φυσικά οι ναυμαχίες και η πειρατική θεματολογία.
Και αυτό είναι το συμπέρασμα εν τέλει. Ενώ το Rogue μπορεί να μην αποτελεί τεχνολογικό άλμα όπως Unity, η πρόταση της Ubisoft για τα συστήματα της προηγούμενης γενιάς παραμένει ένας εξαιρετικός τίτλος. Παίζοντας στο PC κάποιος έχει όλα τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα -πιο συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη ισχύ σε σύγκριση με PS3 και Xbox 360, ενώ το βελτιωμένο artwork και οι cross-gen βελτιώσεις της μηχανής γραφικών του AC4 είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Προσωπικά θεωρώ ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν περισσότερο την PC έκδοση και να προσθέσουν και κάποιες λεπτομέρειες που είχε το Assassin's Creed Black Flag
Κατά τα άλλα δεν έχει κάποιο πρόβλημα..
Επιτέλους ένα καλό port στο PC...Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και η αρχή...