Μπορεί στις μέρες μας να μεσουρανούν οι Nintendo, Sony και Microsoft στα οικιακά συστήματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, σε εποχή που ο κόσμος δεν είχε ακόμα στη συνείδησή του την έννοια του gaming. Μπορεί η Commodore να μην ήταν η πρώτη που εισήλθε στο χώρο, ήταν όμως σίγουρα η πρώτη που έφερε ψηλά στη συνείδηση του κόσμου το gaming στους υπολογιστές και έκανε την αρχή με τον Commodore 64 και, στη συνέχεια, με την Amiga. Η πλατφόρμα είδε τις κυκλοφορίες πολλών παιχνιδιών και παρακάτω παραθέτουμε τη λίστα με τις δικές μας κορυφαίες προτιμήσεις, παιχνίδια που παίξαμε και αγαπήσαμε και ταυτόχρονα μας έμειναν χαραγμένα για πάντα στη μνήμη μας.
Σημείωση: Τα παιχνίδια αναφέρονται αλφαβητικά
1. Alien Breed
Κυκλοφόρησε αρχικά για Amiga και βασίζεται ανεπίσημα στις ταινίες Alien, όχι στην ιστορία του αλλά στη χρήση διαφόρων στοιχείων από αυτές όπως τα aliens. Στόχος του παίκτη είναι να φτάσει στο ασανσέρ κάθε επιπέδου ώστε να μεταβεί στο επόμενο.
2. Another World
To Another World εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Amiga και το Atari ST και ξεχώρισε για τη χρήση βίντεο σε πραγματικό χρόνο, τόσο στο gameplay του όσο και στην αφήγηση της ιστορίας του. Το Another World επηρέασε τη δημιουργία παιχνιδιών όπως τα Ico, Metal Gear Solid και, φυσικά, το μεταγενέστερο παιχνίδι της Delphine, Flashback.
3. Batman: The Movie
Το συγκεκριμένο παιχνίδι, εκτός ότι αποτελούσε υποδειγματική μεταφορά ταινίας, εντυπωσίαζε με τα γραφικά του και ήταν και το παιχνίδι της χρονιάς την εποχή που κυκλοφόρησε. Η Commodore, μάλιστα, πούλαγε την Amiga 500 σε συσκευασία βασισμένη στη θεματική του παιχνιδιού.
4. Battle Chess
To Battle Chess κυκλοφόρησε αρχικά αποκλειστικά για Amiga πριν δει κυκλοφορίες και σε άλλες gaming πλατφόρμες, καθώς και συνέχειες του ίδιου του τίτλου. Το παιχνίδι ακολουθούσε όλους τους κανόνες του σκακιού με τη διαφορά ότι σε κάθε νικητήρια κίνηση τα πιόνια είχαν το δικό τους animation εξόντωσης.
5. Bubble Bobble
Ένα εξαιρετικό platformer που έχει αντέξει στο τεστ του χρόνου και έχουμε κυκλοφορίες παιχνιδιών του franchise μέχρι και σήμερα. Στο παιχνίδι αναλαμβάνουμε τον έλεγχο δυο μικρών δράκων όπου περνάνε τις πίστες εξοντώνοντας όλους τους εχθρούς τους παγιδεύοντας τους μέσα σε φούσκες.
6. Cannon Fodder
Άλλος ένας τίτλος που ήρθε αρχικά για την πλατφόρμα της Amiga και εντυπωσίασε με τα εξαιρετικά του γραφικά και το εθιστικό του gameplay που επίσης επηρέασε μεταγενέστερους τίτλους του είδους.
7. Dune
To Dune ίσως αποτελεί και τον πατέρα των παιχνιδιών RTS. Ο παίκτης βλέπει την ιστορία από τα μάτια του Paul Atreides. Το παιχνίδι διαδραματίζεται σε δυο φάσεις. Η ιστορία προβάλλεται αλά adventure ενώ το βασικό gameplay εξελίσσεται με οπτική top down με στοιχεία στρατηγικής.
8. Flashback: The Quest
To Flashback: The Quest αποτελεί τον πνευματικό διάδοχο του Another World. Βασισμένο στην ίδια αισθητική, τη χρήση δηλαδή FMV για τη δημιουργία του κόσμου του, το gameplay στηρίζεται στη χρήση έξυπνων και μελετημένων κινήσεων από τον παίκτη για την αποφυγή διαφόρων εμποδίων.
9. Indiana Jones and The Fate of Atlantis
Το Fate of Atlantis αποτελεί ίσως το καλύτερο adventure της LucasArts και θεωρείται μέχρι και σήμερα από τα κλασικά παιχνίδια του είδους. Το παιχνίδι γνώρισε τεράστια επιτυχία και μάλιστα κέρδισε πολλούς τίτλους για παιχνίδι της χρονιάς.
10. Lemmings
To Lemmings αποτέλεσε ένα από τα πιο πετυχημένα παιχνίδια του είδους του το 1990 και μάλιστα θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παιχνίδια όλων των εποχών με αρκετές πωλήσεις και παρά πολλές μεταφορές σε διάφορες πλατφόρμες. Είναι puzzle platformers και στόχος του παιχνιδιού είναι η ασφαλής μεταφορά όλων των Lemmings στο τέλος κάθε επιπέδου με τη χρήση διαφόρων ικανοτήτων που πρέπει εμείς να δώσουμε στα Lemmings μας.
11. Lotus Turbo Challenge 2
Η Amiga είδε την κυκλοφορία πολλών παιχνιδιών αγώνων, εμείς όμως ξεχωρίσαμε το Lotus Turbo Challenge 2, για τα εξαιρετικά του γραφικά, τον πολύ καλό -για τα δεδομένα της εποχής- χειρισμό αλλά και την ποικιλία αυτοκινήτων και πιστών που διέθετε.
12. Micromachines
Το μυστικό της επιτυχίας του Micromachines δεν ήταν τα εξαιρετικά του γραφικά, ούτε οι υποδειγματικά σχεδιασμένες πίστες του, αλλά η δυνατότητα αναμέτρησης, τοπικά και μη, δυο φίλων (ή και τεσσάρων, αναλόγως πλατφόρμας). Οι πίστες του παιχνιδιού διαδραματίζονταν σε διάφορα μέρη ενός σπιτιού όπως, αυλή, μπανιέρα, τραπέζι κουζίνας, τραπέζι μπιλιάρδου και πολλά άλλα.
13. Shadow of the Beast
Το Shadow of the Beast φτιάχτηκε αποκλειστικά για την πλατφόρμα της Amiga ενώ αργότερα κυκλοφόρησε και σε άλλες πλατφόρμες. Θεωρείται από τα κορυφαία παιχνίδια για την Amiga ως προς τα γραφικά του και τον ηχητικό του τομέα, κρίθηκε αυστηρά για τη δυσκολία του και το δύστροπο gameplay του.
14. Mortal Kombat II
Το Mortal Kombat II αποτελεί για πολλούς λάτρεις το καλύτερο κεφάλαιο της σειράς και δεν θα έλειπε από την Amiga. Αν και το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε όλες τις πλατφόρμες της εποχής, αλλά και σε μεταγενέστερες, ο τίτλος δεν έλειπε από κανέναν κάτοχο της Amiga.
15. North and South
Ένας ακόμα τίτλος που την πρώτη του εμφάνισή σε Amiga. Αποτελεί τίτλο στρατηγικής όπου οι παίκτες πρέπει να κατακτήσουν τις πολιτείες του αντίπαλου έθνους. Το gameplay του παιχνιδιού είναι αμιγώς στρατηγικής με τα στρατεύματά μας να έρχονται σε σύγκρουση με τα αντίπαλα. Στόχος είναι ο παίκτης να καταφέρει να κατακτήσει το φρούριο του εχθρού.
16. Pang
Το Pang θεωρείται το 11ο καλύτερο παιχνίδι της Amiga και αποτελεί μεταφορά από arcade. Ο παίκτης ελέγχει τους Buster Bros. με στόχο τον καθαρισμό της γης από διάφορες μπάλες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τρομοκρατούν τον κόσμο.
17. Prince of Persia
To Prince of Persia αποτελεί έναν puzzle platformer όπου ο παίκτης πρέπει να οδηγήσει τον πρωταγωνιστή μέσα από 12 επίπεδα προκειμένου να σώσει την πριγκίπισσας. Μέσα στα 12 αυτά επίπεδα πρέπει να αποφύγουμε παγίδες, πτώσεις από ψηλά πατώματα, σπαθοφόρους πολεμιστές αλλά και να νικήσουμε το χρόνο που μετράει ανάποδα.
18. Sensible Soccer
Το Sensible Soccer έκανε αίσθηση για τον εύκολο και απλό του χειρισμό καθώς και για τις επιλογές ρύθμισης των ομάδων, εθνικών και τοπικών. Επιπλέον, έδινε τη δυνατότητα στους παίκτες να ελέγξουν τη μπάλα στα πόδια των ποδοσφαιριστών.
19. Sid Maier’s Civilization
Η σειρά συνεχίζει να ζει μέχρι και σήμερα και από την πρώτη της κυκλοφορία κεντρικός της στόχος ήταν ένας: η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας που θα άντεχε το πέρασμα του χρόνου.
20. Simon The Sorcerer
To Simon The Sorcerer αποτελεί έναν εξαιρετικό τίτλο στο είδος των point and click adventure. Εμπνευσμένο από τη σειρά παιχνιδιών Discworld, φτιάχτηκε με στόχο να κοντραριστεί με αυτούς ακριβώς τους τίτλους.
21. Street Fighter II: The World Warrior
Αν το Mortal Kombat II έκανε mainstream τη βία στα παιχνίδια και ώθησε τα παιχνίδια fighting σε μεγαλύτερο εύρος κοινού, το Street Fighter II έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία των πρώτων τεχνικών παιχνιδιών του είδους. Πέρα από το εξαιρετικό σύστημα μάχης το παιχνίδι εντυπωσίαζε με την ποιότητα των γραφικών του, το πλήθος των sprites στην οθόνη και το εξαιρετικό του soundtrack.
22. The Lost Vikings
Ο παίκτης ελέγχει τρεις Βίκινγκς, ο καθένας εκ των οποίων έχει μια ξεχωριστή ικανότητα. Στόχος του παίκτη είναι να συνδυάσει τις ξεχωριστές ικανότητες των χαρακτήρων ώστε να καταφέρει να νικήσει και να λύσει τα εμπόδια που θα συναντήσει στο διάβα του. Το The Lost Vikings επηρέασε το σύγχρονο πλέον Trine.
23. The Secret of Monkey Island
Ακόμα μια εξαιρετική δημιουργία της LucasArts στο χώρο των point and click adventure, αποτελεί παιδί της αγίας τριάδας του είδους, δηλαδή των Ron Gilbert, Tim Schafer και Dave Grossman.
24. Turrican
Το Turrican αντλεί στοιχεία από τη σειρά Metroid, τόσο στο σχεδιασμό των επιπέδων του όσο και στο gameplay του. Θεωρείται τεχνικό επίτευγμα για την πλατφόρμα που κυκλοφόρησε και αποτελεί έναν από τους πρώτους τίτλους της Factor 5.
25. Wonder Boy in Monster Land
To Wonder Boy αποτελεί ένα action RPG όπου τους παίκτες να έχουν τη δυνατότητα αγοράς όπλων, διαφόρων κομματιών πανοπλίας, φίλτρων υγείας, κλειδιών για διάφορες πόρτες αλλά και να μιλήσουν με NPC και να πληροφορηθούν για τον κόσμο του παιχνιδιού και τα κρυμμένα μυστικά του.
26. Worms
To Worms είναι ένα τίτλος στρατηγικής όπου η μάχη διαδραματίζεται με σειρές και ο παίκτης χρησιμοποιεί τους στρατιώτες του -τα σκουλήκια δηλαδή- ως εργαλεία για να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Ξεκίνησε ως demo για την είσοδο του Andy Davidson σε διαγωνισμό που έτρεξε από το Amiga Magazine και εντυπωσίασε.
ΩΡΑΙΟ αφιέρωμα αν και εχεις παραλείψει κάποια διαμαντακια (Jim power ,Agony,leander,Apidya,Risk dangerous) αλλα και πάλι ειχε τοσα πολλά που πρεπει να κανεις 100αδα και πάνω
βασικα ειναι 2 εποχες αμιγκα. Η μια ειναι η εποχη της 500αρας δεκαετια 80 μεχρι early 90s και η εποχη του AGA και της 1200. Φυσικα τα πιο πολλα κλασσικς βγηκαν στην εποχη της 500αρας. Αρθρο για αμιγκα δεν μπορει να εχει με μονο 25 παιχνιδια... IK+ , Moonstone , Kick Off 2 , Tv Sports Basketball , Settlers , Megalomania, Centurion Defender of Rome , Populus , τι να πουμε επισης για το αριστουργημα της Cinemaware το Wings... Chaos Engine , Joan Of Arc... Και προς το τελος AGA βγηκαν διαμαντια οπως Shadow Fighter , το καλυτερο fighting game στην αμιγκα. Δεν υπαρχει τελος. Ποσο τυχεροι ειμασταν οσοι ζησαμε την εποχη αυτη και ειδικοτερα στα 80ςπου οι αλλοι επαιζαν τις αηδιες στα αταρι 2600 και στα NES και στα αθλια πρωτογονα ΙΒΜ PC εποχης
Υπερμηχάνημα η Amiga 500 συμφωνω.
Λίγο υπερβολικός όμως οτι στο NES ο κόσμος έπαιζε αηδίες...
Στο NES πρωτοείδαμε:
Metal Gear Solid
CastleVania
Turtles in time
Probotector
Metroid
Zelda
Megaman
Και πόσα άλλα άπειρα...
δεν μπορει να γινει καμια συγκριση NES με αμιγκα... η διαφορα ειναι χαωτικη. Σα να συγκρινεις NES με SNES.
Δεν κάνω σύγκριση. Δεν γίνεται σύγκριση σε ένα μηχάνημα με έτος κυκλοφορίας 1983 (NES) και ένα μηχάνημα με έτος κυκλοφορίας 1987 (Amiga 500).
Είναι άλλη γενιά.
Απλά διαφωνώ οτι το NES είχε σκουπίδια. Είναι σαν να λες οτι το Playstation 1 είχε σκουπίδια επειδη βγήκε το XBOX 360 7 χρόνια μετά. Δεν παει ετσι. Είναι άλλης γενιάς μηχανήματα και βγήκαν απίστευτα Franchises στο NES :)
δεν ειναι αλλης 'γενιας΄. 8μπιτα ειναι και τα 2 στην ιδια γενια ανηκουν. Οι γενιες δεν μετριουνταν με το ετος κυκλοφοριας τοτε
H Amiga500 δεν είναι 8bit. Είναι 16/32-bit. To instruction set του CPU είναι 32-bit αλλά η ALU και το external bus 16-bit. Οπότε ναι συγκρίνεις 2 διαφορετικά πράγματα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_500
Θυμάμαι ότι είχαμε προσθέσει μνήμη με τον αδερφό μου στην Amiga 500. Μετά την πουλήσαμε και πήραμε την 1200. Γι' αυτό πάντα όταν ακούω για motorola θυμάμαι τον επεξεργαστή της Amiga. Επίσης ένα παιχνίδι που έπαιζα πολύ είναι το " Heroes of the lance ". Επίσης θυμάμαι ότι στο κατάστημα που πηγαίναμε (Θεσσαλονικη) είχε 2 μεγάλους παγκους. Ο ένας είχε 4 με 5 υπολογιστες amiga και ο απέναντι 4 με 5 τον Atari ST με τους οποίους είχαμε κόντρα. Φυσικά συμφωνώ με όλα όσα γραφτηκαν.
Sword of Sodan, Blood, Moonstone, Captain Blood, Kick off 2 & Loom επίσης