Η αγορά των smartwatches ανθίζει αρκετά τα τελευταία χρόνια με πλήθος από εταιρείες να κυκλοφορούν τα δικά τους μοντέλα. Από τη μια έχουμε τα Apple Watch που απευθύνονται αποκλειστικά σε χρήστες iPhone και από την άλλη όλους τους άλλους κατασκευαστές που έχουν ρολόγια τα οποία συνδέονται τόσο με iPhone όσο και με Android συσκευές. Η Xiaomi προφανώς δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή την αγορά με αρκετά μοντέλα. Όμως το ολοκαίνουριο Watch 2 Pro είναι το πρώτο της smartwatch που έρχεται όχι με δικό της λειτουργικό αλλά με το Wear OS της Google και συγκεκριμένα την έκδοση 3.5. Κυκλοφορεί σε μια διάσταση, με στεφάνη 46mm και σε δυο χρώματα, μαύρο με λαστιχένιο λουράκι και μεταλλικό με καφέ δερμάτινο λουράκι (το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας) στη τιμή των €299, τιμή αν μη τι άλλο αρκετά προσιτή. Το λουράκι χρησιμοποιεί πίρους των 22mm και μπορεί κανείς να τοποθετήσει όποιο συμβατό λουράκι θέλει. Υπάρχει και έκδοση με LTE η οποία όμως ακόμα δεν έρχεται Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι το ρολόι συνεργάζεται μόνο με smartphones που τρέχουν Android λειτουργικό.
Η συσκευασία είναι λιτή και περιέχει το ίδιο το ρολόι καθώς και τη βάση φόρτισης που διαθέτει ενσωματωμένο το καλώδιο USB. Φορτιστής δεν υπάρχει οπότε ο κάτοχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιο δικό του. Το ρολόι ασφαλίζει μαγνητικά στη βάση φόρτισης, όμως δε φορτίζει ασύρματα. Δυο pin πάνω στη βάση φόρτισης ακουμπούν πάνω στις αντίστοιχες δυο εσοχές που διαθέτει η κάτω πλευρά του ρολογιού. Η έλλειψη ασύρματης φόρτισης είναι μια σημαντικά διαφορά σε σχέση με άλλα ρολόγια στην ίδια κατηγορία τιμής και εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα καθώς ο χρήστης του δεν έχει τρόπο να το φορτίσει αν βρίσκεται μακριά από το χώρο που είναι η βάση φόρτισης, εκτός και αν την έχει πάντα μαζί του. Από εντελώς άδειο, θέλει περίπου 40-45 λεπτά για να γεμίσει στο 100%, χρόνος ικανοποιητικός.
Εμφανισιακά, είναι αρκετά κομψό, ενώ βάζοντάς το στο χέρι, το νοιώθει κανείς άνετο στο χέρια με το μέγεθός του να είναι ιδανικό και το βάρος του αμελητέο. Το σώμα του είναι από ανοξείδωτο ατσάλι με το γυαλί που καλύπτει την οθόνη διαγωνίου 1,43’’ ανάλυσης 466x466 pixel να μην είναι κάποιο ενισχυμένο. Ωστόσο, η οθόνη βρίσκεται λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τη –μαύρη- στεφάνη, ώστε να μην είναι τόσο εκτεθειμένο σε χτυπήματα. Από πλευράς απεικόνισης, είναι εξαιρετική, θα θέλαμε πάντως να έχει υψηλότερη φωτεινότητα. Δε πρόκειται να έχει κανείς βέβαια πρόβλημα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους με έντονο ηλιακό φως, βλέπει κανείς άνετα.
Στο κάτω μέρος υπάρχουν οι αισθητήρες που μετράνε τους παλμούς και τη περιεκτικότητα οξυγόνου στο αίμα, μετρήσεις που μπορούν να είναι ενεργές συνεχώς. Να σημειώσουμε πως το ρολόι δεν υποστηρίζει λήψη καρδιογραφήματος, όμως μπορεί να προσφέρει μέτρηση θερμοκρασίας δέρματος, με τον αισθητήρα να μπορεί να μετρήσει θερμοκρασίες από 34 έως 42 βαθμούς κελσίου και μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε μόνο κατά βούληση και όχι να λειτουργεί συνέχεια. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρηση σωματικής σύστασης. Ακουμπώντας δυο δάχτυλα του άλλου χεριού από αυτό που φοράμε στα δυο πλήκτρα του ρολογιού, αυτό μπορεί να μας δώσει τη σύσταση του σώματος (λίπος, νερό, πρωτεΐνες, άλατα). Δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ακρίβεια αυτών των μετρήσεων, ωστόσο για το κάτοχό του σίγουρα μπορούν να φανούν χρήσιμές για συγκρίσεις σε βάθος χρόνου.
Στη δεξιά πλευρά του ρολογιού υπάρχουν δυο πλήκτρα και ανάμεσά του μια περιστροφική κορώνα που λειτουργεί και σαν πλήκτρο. Αυτή εξέχει αρκετά από το σώμα του ρολογιού και αρκετές φορές παρατηρήσαμε πως πατήθηκε μόνο του το πλήκτρο, καθώς βρίσκει στο πάνω μέρος του καρπού, κυρίως όταν τον λυγίζουμε προς τα πάνω (πχ στερεώνουμε το κεφάλι μας στο χέρι μας, όντας ξαπλωμένοι). Το πάνω πλήκτρο αρχικά ενεργοποιεί την εφαρμογή για τη παρακολούθηση δραστηριοτήτων, ωστόσο μπορούμε να αλλάξουμε τη λειτουργία του μέσα από το μενού. Το κάτω πλήκτρο εκκινεί τη τελευταία εφαρμογή που είχαμε ανοίξει, ενώ κρατώντας το πατημένο ενεργοποιεί το Google Pay το οποίο υποστηρίζεται κανονικότητα. Ωστόσο, για να κάνουμε πληρωμές, πρέπει να έχουμε βάλει κωδικό (αριθμητικό ή pattern) τον οποίο θα πρέπει να περάσουμε για να γίνει η ασύρματη πληρωμή. Πατώντας τη κορώνα μια φορά είτε μπαίνουμε στο κεντρικό μενού αν είμαστε στην οθόνη του watch face, είτε επιστρέφουμε σε αυτό αν είμαστε σε οποιαδήποτε εφαρμογή. Με παρατεταμένο πάτημα ενεργοποιείται ο Google Assistant ενώ με διπλό πάτημα εμφανίζονται όλες οι εφαρμογές που έχουμε τρέξει. Μπορούμε να μετακινηθούμε μεταξύ τους είτε περιστρέφοντας τη κορώνα είτε με το δάχτυλό μας πάνω στην οθόνη αφής. Από τη κεντρική οθόνη με κύλιση του δαχτύλου προς τα κάτω βλέπουμε τις ειδοποιήσεις και προς τα πάνω το βασικό μενού ρυθμίσεων. Με κύλιση προς τα δεξιά ή τα αριστερά, εμφανίζονται οι κάρτες εφαρμογών που έχουμε επιλέξει εμείς να είναι διαθέσιμες εκείς.
Οι λειτουργίες που προσφέρει το ρολόι εκτελούνται αρκετά γρήγορα χάρη στο νέο SoC της Qualcomm, Snapdragon W5+ Gen 1. Το Watch 2 Pro διαθέτει και ηχείο και μικρόφωνο, κάτι που το καθιστά μια συσκευή επικοινωνίας. Δοκιμάσαμε αρκετές φορές να συνομιλήσουμε μέσω του ρολογιού και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το ηχείο είναι δυνατό και μεταφέρει καθαρό ήχο. Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει το ενσωματωμένο ηχείο είναι ότι κάποιος μπορεί να ακούσει μουσική μέσω αυτού, είτε αυτή παίζει από το smartphone είτε είναι αποθηκευμένη στο ίδιο το ρολόι (διαθέτει 32GB). Επιπλέον, το ρολόι προσφέρει απευθείας σύνδεση με ακουστικά μέσω Bluetooth και έτσι μπορεί κανείς να βγει για προπόνηση, χωρίς να πάρει μαζί το κινητό του, και να έχει μουσική, με το ενσωματωμένο δέκτη GPS και τους υπόλοιπους αισθητήρες που υπάρχουν να καταγράφουν όλα τα δεδομένα. Να σημειώσουμε ότι ο δέκτης GPS είναι dual band και υποστηρίζει 5 διαφορετικές τεχνολογίες δορυφόρων, με τη καταγραφή να είναι αρκετά ακριβής. Στη συνέχεια, μέσω της εφαρμογής Mi Fitness (η οποία απαιτείται και για το αρχικό pairing του ρολογιού) γίνεται η μεταφορά δεδομένων στο κινητό. Μέσα από αυτή μπορεί κανείς να προσθέσει νέα watch faces, διαλέγοντας μέσα από καμιά 40αριά που υπάρχουν το Mi Fitness και χιλιάδες πηγαίνοντας στο Play Store (είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή). Πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι αν κάποιος θέλει να κάνει pair το ρολόι με κάποιο άλλο smartphone, θα πρέπει να το κάνει reset και να ακολουθήσει τη διαδικασία από την αρχή, παρόλο που το Mi Fitness χρησιμοποιεί τον Xiaomi λογαριασμό που έχει κάποιος.
Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα της χρήσης, το ρολόι παραμένει συνδεδεμένο συνεχώς με το κινητό όσο υπάρχει σύνδεση Bluetooth και εμφανίζει ειδοποιήσεις τη στιγμή που αυτές κάνουν την εμφάνισή τους στο κινητό. Ο χρήστης μπορεί να διαβάσει ολόκληρα τα μηνύματα και μπορεί επιτόπου να απαντήσει σε αυτά, είτε χρησιμοποιώντας έτοιμες σύντομες απαντήσεις (στις οποίες μπορούμε να επέμβουμε) είτε να γράψει νέες χρησιμοποιώντας το on-screen πληκτρολόγιο. Η αλήθεια είναι πως αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη κάποιες φορές, αλλά τις περισσότερες είναι σχεδόν αδύνατο να γράψει κανείς κάτι μεγάλο σε ένα τόσο μικρό πληκτρολόγιο.
Τουλάχιστον λειτουργεί –στα αγγλικά βέβαια- η αναγνώριση φωνής ώστε να υπαγορέψουμε μια απάντηση. Κάτι ακόμα που είναι χρήσιμο είναι το γεγονός πως το ρολόι μπορεί να έχει πρόσβαση στο Internet χωρίς να χρειάζεται τηλέφωνο, μέσω WiFi. Έτσι, ακόμα και αν το smartphone με το οποίο είναι paired δεν είναι κοντά, κάποιος μπορεί να μπει πχ στο Store από το ρολόι και να κατεβάσει εφαρμογές κτλ. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές, από video player μέχρι έλεγχο φωτισμού Hue και από χάρτες πλοήγησης μέχρι παιχνίδια και Υπάρχουν και άλλες ευκολίες, όπως για παράδειγμα ο συγχρονισμός των επαφών και του ημερολογίου της Google, ακόμα και των ξυπνητηριών που έχει το Android smartphone,
Πέρα από το να δείχνει την ώρα και να ενημερώνει με ειδοποιήσεις, το Watch 2 Pro είναι σχεδιασμένο για να ακολουθεί το κάτοχό του σε κάθε του αθλητική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας πάνω από 150 δραστηριότητες. Περιλαμβάνει όλα τα βασικά, όπως τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω, είτε με μηχανήματα, αλλά και πολλούς περισσότερους και ιδιαίτερους τρόπους άθλησης. Μετράει τα βήματα και τους παλμούς, το στρές, τον ύπνο και το κύκλο της γυναίκας, ενώ μπορεί να υπολογίσει και το VO2Max κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Οι πληροφορίες που καταγράφει είναι αναλυτικές και εμφανίζονται στο σύνολό τους στο ρολόι, αλλά και στο Mi Fitness app. Φυσικά, είναι αδιάβροχο για έως 5ATM και το ηχείο δεν έχει πρόβλημα να δουλέψει μια χαρά μετά την έξοδο από το νερό.
Από αυτονομία όμως πως πάει; Η Xiaomi αναφέρει αυτονομία έως 65 ώρες, αλλά αυτή η τιμή είναι μάλλον υπολογισμένη όταν το ρολόι γυρίσει στο low power mode. Μετά από 10 μέρες χρήση, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε παρακολούθηση δραστηριοτήτων και κατ’ επέκταση το GPS, δε καταφέραμε να βγάλουμε πάνω από 1,5 μέρα ενώ με ενεργό το WiFi, η αυτονομία οριακά ξεπέρασε τη μια μέρα, πάντα έχοντας όλους τους αισθητήρες ενεργούς. Σε μια περίπτωση μάλιστα, με μια ωριαία προπόνηση με ενεργό το GPS, χρειάστηκε να φορτίσουμε πριν περάσουν 24 ώρες. Οι τιμές αυτές είναι λογικές για ένα smartwatch με αυτές τις δυνατότητες. Σίγουρα υπάρχουν ρολόγια με μεγαλύτερη αυτονομία, τα οποία βέβαια δε κάνουν όλα όσα κάνει το Watch 2 Pro. Η ύπαρξη του λειτουργικού της Google επιτρέπει στο ρολόι να εγκαταστήσει δεκάδες εφαρμογές και είναι ένας λόγος να το αποκτήσει κανείς, ειδικά από τη στιγμή που το κόστος του είναι λογικό. Θα θέλαμε πάντως να έχει ασύρματη φόρτιση, ούτως ώστε σε περίπτωση ανάγκης, να μπορούμε να το φορτίσουμε από το smartphone μας.
Ευχαριστούμε Δημήτρη. Τι διαφορές παρατήρησες ανάμεσα σε αυτό και το Huawei gt4;
Ε διαφορετικη λογική. Τι Watch GT4 περισσότερο design με μεγάλη αυτονομία το Watch 2 Pro ποιο κλασσικό design με έμφαση στο λειτουργικό της google αλλά μικρότερη αυτονομία.
Ευχαριστώ πολύ